(10.30 hodin)
(pokračuje Kalousek)

Kdybych byl zítra - pravděpodobně nebudu, nebo téměř jistě nebudu - v situaci, že bych výběrové řízení vyhlašoval, tak bych se veřejně zavázal, že pokud by elektronický kolek vyšel na více než 80 haléřů, tak tu soutěž okamžitě zruším. A dokonce si myslím, že těmi 80 haléři jdu hodně nahoru, že to bude spíš níž. A domnívám se, i když vezmeme tento nadhodnocený odhad 80 haléřů na láhev za deseti- až dvacetiprocentní lepší výběr spotřební daně, za ochranu těch poctivých proti těm nepoctivým a koneckonců za zdraví spotřebitele to fakt stojí.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Pan kolega Úlehla se hlásí k faktické poznámce. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Tomáš Úlehla: Děkuji za slovo, vážený pane předsedající. Dámy a pánové, já bych chtěl podpořit slova jednak pana ministra, i Borise Šťastného, kolegy, protože jsem z kraje, kde metyl je takzvaně doma a ta akce tam probíhá. Myslím si, že je to velmi dobře. Dostávám proto i soustředěné, koncentrované podněty k tomu, abychom podpořili legislativu, která zamezí co nejvíce tady všem těm nekalým činnostem. Takže jsem se chtěl jaksi jenom vyjádřit na podporu.

Mám tady jak stanovisko malých výrobců, tak velkých včetně Unie dovozců a výrobců lihovin v České republice, kteří de facto bez výhrad podporují veškerá opatření, která tento legislativní návrh s sebou přináší, aby se udělal konečně alespoň v co největší míře pořádek.

Takže jsem jen chtěl podpořit slova pana ministra Kalouska a moc vás žádám o to, abychom se nenechali uvádět do blamáží tím, že to bude příliš drahé pro ty malé. Oni tam totiž ti poctiví malí uvádějí i své obraty i při své malovýrobě a je zcela patrné, že to, co zavádíme, je finančně, pokud to dělají korektně, absolutně neomezí.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Nyní bych udělil slovo panu poslanci Lobkowiczovi, který doručil písemnou přihlášku ještě před kolegou Novotným. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Lobkowicz: Vážené kolegyně, vážení kolegové, s připravovaným zákonem prakticky nemám žádné problémy. Jsem přesvědčen, že alkohol se musí ohlídat, aby nedocházelo k věcem, ke kterým docházelo v loňském roce. Přesto jsem si dovolil podat některé pozměňovací návrhy, a sice návrhy týkající se kauce, kterou je zapotřebí zaplatit.

Máme mnoho malých výrobců, výrobců, kteří třeba regionálně vyrábějí alkohol do pět tisíc litrů ročně, nebo ještě menší, jsou střední výrobci, jsou velcí výrobci. Velkým výrobcům nevadí velká kauce, ale malým výrobcům, třeba jen začínajícím, nebo jsou to rodinné podniky, které zaměstnávají dva tři lidi, pro ty je i milion korun nebo i pět set tisíc velice mnoho. Proto jsem se rozhodl po diskusi s výrobci dát pozměňovací návrh, kde se skála kauce trochu rozmělňuje, nebo ze tří čtyř kaucí se dělá potom sedm různých kaucí počínaje sto tisíci korunami a konče deseti miliony. Toto vše je v pozměňovacím návrhu, který je v systému a ke kterému se v podrobné rozpravě potom přihlásím.

Jenom ještě takovou malou poznámku. Tito malí regionální výrobci jsou velice zapotřebí nejenom pro nás, ale třeba pro turisty. Já znám turisty, nebo sám když jsem někde turista, tak se hned táži, když mi nabízí něco k pití v restauraci, víno nebo alkohol, tak se ptám, co je tady regionálního. Člověk si rád ochutná to regionální a ne to velké, kterého se vyrábí statisíce, miliony litrů ročně, globalizovaně. Potom se to vyváží po celém světě, to je globalizace. Ne, my chceme, aby zůstali ti malí výrobci, kteří opravdu dělají jenom regionálně, kteří prakticky zlepšují pohled potom na naši zemi, kteří přitahují turisty. A tyto je zapotřebí podpořit.

Proto doufám, že když si přečtete můj pozměňovací návrh, že ho odhlasujete. Děkuji mockrát a těším se na třetí čtení.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Zatím posledním přihlášeným je pan kolega Josef Novotný mladší. Nevidím ho - kolega Skokan. Omlouvám se, pane kolego, přehlédl jsem vás. Měl jste velmi pomalý start. Prosím. (Smích.)

 

Poslanec Josef Novotný ml.: No, já nevím, jestli jsem měl pomalý start, já už jsem tam stál asi čtvrt hodiny nebo půl a pořád byl vždycky někdo jiný. Ale to je jiná věc. Startovat jsem zvyklý a dovolte, abych i já zahájil své připomínky k projednávanému bodu.

Vážené kolegyně, kolegové, sešel jsem se jak s velkými výrobci, jako je v našem kraji Becherovka, s vedením Becherovky, tak i s malými v rámci regionální potraviny, a dovolte, abych vám řekl, protože nejsem odborník na výrobu lihu, abych vám řekl jejich připomínky k navrženému.

Já si myslím a oni též, že prvním cílem by mělo být to, aby už neumírali lidé. To znamená, aby nedocházelo k tomu, k čemu došlo na podzim minulého roku, a to že umřelo zhruba 45 lidí a přes 130 lidí ponese trvalé následky.

Druhým cílem by mělo být to, aby nedocházelo k daňovým únikům, aby stát dostal do své kasy peníze, které mu patří. U velkých podniků, jako je Becherovka, to, co bylo zavedeno, to znamená prohibice, tuto firmu stála tato prohibice zhruba 20 % jejich výroby. Do dnešní doby se s tím vyrovnávají. Nemyslím si, že zrovna Becherovka by byl podnik, který by horoval za to, aby nebyly kódy. Oni říkají, že kódy jsou naprosto zbytečné, a říkají to z toho důvodu, že oproti kolku, který podle nich plní stejný účel, to, co je tam navíc, už je uvedeno i na té lahvi. To znamená na té lahvi jsou uvedeny ty údaje, které mají být na tom kódu.

Další záležitostí je kauce. Tady už o tom bylo dlouho hovořeno. Opravdu ti malí výrobci mají problém se zavedením kauce. Oni říkají, na Slovensku se zavedl podobný zákon a zhruba 80 % malých výrobců skončilo. Takže tady bych opravdu horoval za to, abychom byli opatrní, aby nám malí regionální výrobci postupně nekrachovali a nekončili.

Dalším bodem je omezení velikosti spotřebitelského balení. Podle návrhu jejich, není to můj návrh, ale oni říkají - to balení, které dneska se dostává do různých hotelů, restaurací v plastových lahvích, kdy ty plastové lahve jsou šestilitrové, to je právě ta možnost líh nebo alkohol falšovat. Takže říkají ano, ale omezit velikost spotřebitelského balení na jeden litr, maximálně při nějakém dárkovém balení na litry dva.

No a naposledy, nebo ne naposledy, ale co říkají dále, to je otázka zavedení registračních pokladen. Oni říkají, ti poctiví se zavedením registračních pokladen nemají problém. Nemají problém. Podle jejich názoru by to zásadním způsobem vedlo k tomu, že by se omezilo falšování alkoholu.

Já jsem tady jenom ve stručnosti řekl to, co jsem měl napsáno zhruba na třech nebo čtyřech listech, protože většina z toho už byla řečena přede mnou, ale chtěl jsem shrnout zásadní věci, které si myslím, že by měly být vzaty v úvahu, než dojde k definitivnímu schválení zákona.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Oliva: Děkuji. Dalším přihlášeným je kolega Opálka. Prosím, pane kolego. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP