(12.30 hodin)
(pokračuje Tejc)

Chtěl bych se zeptat, kde je Karel Schwarzenberg jako morální autorita, která by měla dbát na to, aby vláda měla důvěru lidí? Myslím, že přece to, co je jasné, je, že ODS v této situaci nemá moc možností - buď odejde a utrpí obrovskou ztrátu, anebo odejde později a nedostane se do Poslanecké sněmovny. Ale to je na ODS, jak ona si tento problém a toto dilema vyřeší. Ale myslím si, že TOP 09 a pan místopředseda Schwarzenberg jsou tady také proto, aby převzali odpovědnost dnešním dnem za to, že tato vláda pokračuje, když poslanci TOP 09 a celá strana TOP 09 a Starostů bude nadále podporovat tuto vládu.

Tady přece nejde o nějaká politická jednání, která byla učiněna mezi rebely a zřejmě paní Nagyovou nebo někým dalším. Určitě, kdyby byli stíháni lidé za to, že se dohodl pan předseda Nečas s panem místopředsedou Schwarzenbergem na tom, že jeden bude ministr zahraničí a druhý premiér, pak bych i já řekl - tohle není trestné, není možné je vydat k trestnímu stíhání, pokud by se o to policie pokusila, protože to je standardní koaliční dohoda. Ale pokud někdo nabízí výměnou za to, že někdo odejde z Poslanecké sněmovny nebo nějak hlasuje, místa v dozorčích radách, místa v představenstvech firem, mimo jiné prebendy, které nejsou firmami toho konkrétního člověka, ale jsou firmami státními nebo polostátními, tak jsem přesvědčen, že tohle je vážná věc, přinejmenším na odchod vlády, když ne na trestní stíhání. (Potlesk poslanců ČSSD.)

A poslední důvod, o kterém si myslím, že je velmi vážný pro to, aby vláda odešla, a odešla nejlépe dnes, podala demisi, resp. podal svou rezignaci pan premiér Nečas, ten je velmi vážný. My přece tady máme vládu, která může ze dne na den odvolat nejvyššího státního zástupce. My tady máme vládu, která už obměnila všechny policejní důstojníky v nejvyšších patrech politiky. A já myslím, že není dobře, když tady bude vláda, která může ovlivňovat vyšetřování tak závažné trestné činnosti a může mít vliv na státní zastupitelství. To přece není možné a ta vláda musí odejít. Musí odejít co nejdřív, musí odejít v řádu hodin. A já jsem přesvědčen, že my všichni ostatní, kteří to myslíme s touto zemí dobře, musíme udělat všechno pro to, aby to trápení České republiky a koneckonců i trápení pana premiéra Nečase mělo co nejkratší konec!

Děkuji. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Teď tady mám přihlášeného pana poslance Vojtěcha Filipa, pak jsou dále přihlášeni pan poslanec Bárta a pan ministr Kalousek. Prosím, Vojtěch Filip je další.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedající, členové vlády, paní a pánové, dovolte mi, abych řekl, že tohle je jeden z velmi smutných dnů, protože pan premiér podle mého soudu nepochopil vážnost situace a nutí Poslaneckou sněmovnu do toho, aby se snížila ke krokům, ke kterým by se snižovat jako ústavní orgán neměla.

Dovolte mi ocitovat slib poslance: Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

Pan premiér nám ve svém vystoupení předložil jeho pojetí cti a vědomí a svědomí. Smutné!

Podívejte se na to, co dnes bylo řečeno při tiskové konferenci Vrchního státního zastupitelství, a dovolím si také ocitovat: Vrchní státní zástupce řekl, že šlo o bezchybnou činnost Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. A další věta byla, že policejní orgány postupovaly v souladu se zákonem.

Včera jsem mohl diskutovat v Událostech a komentářích v České televizi s panem kolegou Gazdíkem a s paní vicepremiérkou Peake o tom, jestli věří, nebo nevěří Policii České republiky. A já jsem říkal, že obě věci jsou velmi smutné, protože pokud policie zasahovala a pan premiér nezvládl vlastní vládu a vlastní resort, aby policie nemusela zasahovat na Úřadu vlády, tak nezvládá svou práci. A jestli zasahovala oprávněně, tak v tom případě nezvládl on své okolí. Nezvládl ho jistě, protože při tom, co říkal vrchní státní zástupce, cituji, že došlo ke zneužití pravomoci veřejného činitele. Podle zákona č. 153/1994 Sb., o zpravodajských službách, je působnost zpravodajské služby přesně vymezena, zejména vojenské zpravodajské služby. V tomto ohledu to, že úkoluje někdo jiný zpravodajskou službu než premiér, je nikoliv smutné nebo zavrženíhodné. To je protiprávní, to je trestný čin! A já nechápu, jak unesou ministři Nečasovy vlády, že je řídí prostřednictvím zpravodajské služby ředitelka sekretariátu. Jestli oni také nemají dost cti v těle, aby v takové vládě vlastně sloužili. Pokud nemá tuto čest pan premiér a podléhá své vrchní ředitelce sekretariátu, proč tak činí místopředseda vlády Schwarzenberg nebo ministr financí Kalousek? I oni budou poslouchat, co řekne paní vrchní ředitelka? No, to je tedy s podivem. Protože v tomto ohledu musím říct, že k naplnění trestného činu došlo vzhledem k tomu, že pan premiér tady neřekl nic jiného. Že ji tím pověřil. Mimo jiné by se tím přiznal k trestnému činu, protože takové pověření nemá v žádném zmocňovacím paragrafu zákona o zpravodajských službách. Tak to neučinil. Taková je to ubohost našeho premiéra!

A jestli něco opravdu dehonestuje Českou republiku v zahraničí, co způsobuje bezpečnostní hrozbu, tak to přeci je premiér, který tohle připustí! Vy si myslíte, po zkušenostech, které jsme měli s trestním stíháním prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu, že tohle ještě všechno Česká republika unese? Že unese premiéra, který se nechá ovládat a sledovat prostřednictvím své ředitelky sekretariátu kohokoliv v této zemi? (Potlesk poslanců KSČM.)

Nemusím souhlasit s premiérem a máme jistě rozdílné politické názory. Ale mohl jsem si ho do určité doby vážit, že přece jen byl mezi těmi, kteří nemuseli být zasaženi korupcí. Přestal jsem si ho vážit, protože se nechová jako chlap. A člověka, který není schopen uznat, v jaké situaci je, nezlobte se, nechci jako premiéra.

Jedinou věc, kterou musím říct je, že všech 26 poslanců klubu KSČM samozřejmě podepíše žádost o ústavní usnesení Poslanecké sněmovny, aby byla rozpuštěna. Nemíním se tady bavit o tom, jestli budeme, nebo nebudeme vyslovovat důvěru této vládě. O jaké důvěře chcete mluvit? Vy si vůbec někdo myslíte ještě, že tato vláda má mezi lidmi důvěru? Vy si ještě myslíte, že občané České republiky by byli ochotni pro někoho takového hlasovat?

Já nevím, jakou on cítí nebo necítí odpovědnost. Ani nevím, proč mu trvalo 17 hodin, než se k celé kauze vyslovil. Ale to, co předvedl dneska, to je opravdu smutný den.

Čeho chcete dosáhnout místo parlamentní demokracie? Chcete dosáhnout toho, aby byl znemožněn i institut parlamentu, když už se znemožnila vláda? Chcete dosáhnout toho, aby tady byl připraven vojenský převrat, protože nějaká ředitelka sekretariátu řídí zpravodajské služby, a ještě k tomu vojenské? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP