(15.20 hodin)
(pokračuje Bárta)

To přece není vůbec pravda. To je o řádné debatě v jednotlivých výborech. A mě velmi mrzí, že sociální demokracie vlastně ani nepřipouští tu demokratickou debatu, protože automaticky to bere jako rozbíjení koalice. Vždyť tady je to naprosto absurdní situace. Promiňte, já už tu debatu nebudu dále zdržovat, protože to už není debata o daňové reformě, to už je debata o principu fungování Poslanecké sněmovny.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Pan předseda klubu ČSSD se hlásí - prosím, s faktickou, nebo využívá své přednostní právo k neomezenému povídání? Dobře, prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji, vážená paní místopředsedkyně. Jak už jsem zde říkal včera, opozice je v nevýhodě, pokud jde o přednostní práva. Já bych chtěl připomenout, že poslanecký klub sociální demokracie má zatím jenom dvě přednostní práva, to znamená předseda klubu a místopředseda sněmovny Zaorálek, zatímco vládní koalice má k dispozici všechny ministry a členy vlády. Kdyby sem chodili do Poslanecké sněmovny, tak by se všichni mohli účastnit debaty a samozřejmě to je velká přesila směrem k opozici. Takže musím říci, že využívám svého přednostního práva právě proto, že máme jenom dvě jako sociální demokracie, ačkoliv jsme nejsilnější politickou stranou v této Poslanecké sněmovně.

Já jsem býval členem rozpočtového výboru, na své členství v rozpočtovém výboru jsem rezignoval, a kdybych tam byl na té schůzi, tak bych určitě hlasoval pro to, aby se z toho nesmyslného vládního návrhu vypustil nesmyslný návrh na zrušení daňového zvýhodnění stravenek.

Ale chtěl jsem se zeptat, jak je možné, že vůbec ten návrh dorazil sem, do Poslanecké sněmovny. Jak je možné, že celá koalice, ve které je tak principiální a zásadová strana Věci veřejné, která je tedy zásadně prostravenková, jak jsem pochopil, jak je možné, že takováto vláda sem poslala návrh daňové reformy, která navrhuje zrušení daňového zvýhodnění stravenek? Tady přece někde je jistý konflikt. Tak buď platí, že Věci veřejné jsou součástí vlády, která navrhuje zrušení daňového zvýhodnění stravenek, anebo platí, že Věci veřejné jsou proti zrušení daňového zvýhodnění stravenek, a pak přece není možné, aby tato vláda, ve které ony jsou členy, sem posílala tento návrh. Cítíte tady určitě, kolegové a kolegyně, jistou schizofrenii. To je prostě absolutní schizofrenie, kterou tady teď předvádí jedna koaliční strana, Věci veřejné. Já se nedivím ministrovi financí, že tady raději není. Já na jeho místě bych také odešel, protože kdyby mi tohle dělala koaliční strana, tak by mě to docela rozčililo. No, naštěstí Věci veřejné nejsou a nebudou koaličním partnerem sociální demokracie, takže my takové problémy mít nebudeme. Nezávidím docela kolegům z ODS a z TOP 09, že mají takto skvělého koaličního partnera, který dokáže na vládě připustit to, že projde daňová reforma, která ruší daňové zvýhodnění stravenek, a tady v Poslanecké sněmovně se potom pokrytecky profiluje tím, že se údajně - údajně (naznačuje úvozovky) - snaží zachránit daňové zvýhodnění stravenek.

Já bych chtěl poradit Věcem veřejným jednoduchý recept, jak zabráníte tomu, aby se zrušilo daňové zvýhodnění stravenek. Hlasujte spolu s námi proti tomuto návrhu zákona. To je tak jednoduché, jednoduché. Nemusíme se tedy dohadovat o rozpočtovém výboru, nemusíme se dohadovat o pozměňovacích návrzích, stačí, aby Věci veřejné hlasovaly spolu s námi proti tomuto zákonu. Nic neprojde v této Poslanecké sněmovně, zaměstnanci budou spokojeni, jejich daňové benefity budou zachovány a nebude žádný důvod pro to, abychom tady vedli jakoukoliv další debatu v tomto směru. Čili já bych rád poradil této schizofrenní koaliční straně, kterou v tuto chvíli jsou Věci veřejné, minimálně tedy v záležitosti daňové reformy, aby si tu věc vyjasnily, rozhodly se, jestli tedy zrušení daňového zvýhodnění stravenek podporují, anebo jestli jsou proti tomu, anebo jestli v pondělí podporují, v úterý jsou proti, ve středu podporují, ve čtvrtek jsou proti a v pátek podle toho, jak se vyspí. (Slabý potlesk z levé části jednací síně.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. S faktickou poznámkou se hlásil nejprve předseda Poslaneckého klubu ODS Stanjura. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Hezké odpoledne. Pan předseda Sobotka velmi rád říká, jak oni chudáci mají malý počet osob, které mohou využívat přednostní právo. To je jenom jeden úhel. Pak je jiné matematické hledisko, kolik vystoupení s přednostním právem osoby, které to potenciálně mohou využít, skutečně využívají. Zkuste si někdy spočítat, pokud ne, tak já to zadám některému z našich asistentů, kolikrát vystupují vaši členové s přednostním právem v sumě a kolikrát v sumě vystupují naši členové Poslanecké sněmovny s přednostním právem. Ale to jenom tak naokraj.

Pan předseda Sobotka říká, že nám nezávidí naše koaliční partnery. To je dobře. My vám také nezávidíme vaši opoziční roli a doufáme, že v ní hodně dlouho vydržíte. (Smích v jednací síni.) My raději budeme v té koaliční roli, kdy ta debata je jednou obtížná, protože to není jako kdysi, když tady byl jeden politický názor. Jsme tři koaliční partneři a máme logicky různé politické názory, a proto vedeme někdy složitou, možná někdy zbytečně veřejnou debatu o tom, kdo který detail, který partner považuje za lepší.

Ale všimněte si toho hlasování. Naše koaliční dohoda funguje. To vím, že nám závidíte. Vy byste byli rádi, kdyby nefungovala (projevy nevole z levé části jednacího sálu), kdyby se rozpadala a podobně. Ale my vám tu vaši opoziční roli skutečně - ale upřímně, jak říkal váš oblíbený předseda ČSSD - ale upřímně vám ji přejeme. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. K faktické poznámce byl dále přihlášen pan poslanec Václav Votava. Pane poslanče, já na vás myslím (směrem k Vítu Bártovi), ale před vámi se hlásili jiní.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo. Nemá cenu, abych reagoval na pana Stanjuru, to nestojí za to. Já jsem chtěl panu poslanci Bártovi ještě, prostřednictvím vás, paní místopředsedkyně: Nebudu se přít, jestli jsme hlasovali pro, nebo proti stravenkám. Hlasovali jsme tak, jak jsem řekl, hlasovali jsme pro zachování stravenek. Ale pane kolego, prostřednictvím paní předsedající, váš problém je jeden. Vy vždycky určité věci podporujete, ať jsou to stravenky, ať je to progresivní zdanění, ať je to zrušení anonymních akcí, a nakonec stejně vyměknete v té vaší koalici. Takže prosím vás, to, co říkáte, už také dělejte! (Potlesk v levé části jednací síně.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Tak prosím, nyní má slovo předseda Poslaneckého klubu věcí veřejných Vít Bárta. Prosím.

 

Poslanec Vít Bárta: Já vám potřebuji říci, že my velmi rádi podpoříme celkovou daňovou reformu, která je nyní ve Sněmovně. A chápu, že by sociální demokracie chtěla, abychom my ji nepodpořili. Nepřála by si to totiž jenom sociální demokracie, ale přála by si to totiž celá hazardní lobby. Všechny obstrukce, které tady jsou, jsou mimo jiné o tom, že čím více tady budeme déle debatovat, čím déle bude sociální demokracie blokovat jednání Poslanecké sněmovny, tím je pravděpodobnější, že od Nového roku nestihneme zdanění hazardu. Ne, ne, je zapotřebí jasně ukázat, komu o co tady jde v této Sněmovně. My jsme viděli, jak hlasovala sociální demokracie v létě, kdy se tady prohlasovalo výrazně menší zdanění hazardu, a my si velmi dobře pamatujeme napříč Poslaneckou sněmovnou, s aktivní účastí sociální demokracie, jak sociální demokracie chtěla menší zdanění hazardu, než které nám se nyní podařilo prosadit. Pevně doufám. (Potlesk z pravé části jednací síně.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Dál je přihlášen předseda klubu ČSSD pan poslanec Sobotka. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji, vážená paní místopředsedkyně. Kdybych se díval na tu četnost vystoupení s přednostním právem optikou pana premiéra Nečase, pak bych musel konstatovat, že ti představitelé vládní koalice, kteří mají přednostní právo a nevystupují, tak nejsou pracovití. Nejsou pracovití, nejsou tady, nevystupují, nevyužívají své právo. Ale to těžko můžete vyčítat opozici, že nemáte pracovité představitele a funkcionáře s přednostním právem, kteří prostě se ani neobtěžují tady v Poslanecké sněmovně vystoupit a říci svůj názor. To není moje optika. Já říkám, kdybych se na to díval optikou vašeho pana premiéra, tak bych musel říci něco takového. Ale protože to není moje optika, tak říkám jednu jednoduchou věc. Ta frekvence vystoupení je přece dána menším počtem. To je jednoduchá matematická formule. Prostě v okamžiku, kdy máte pouze dva zástupce s přednostním právem, tak frekvence jejich vystoupení je logicky vyšší než v situaci, kdy jich máte patnáct nebo dvacet jako současná vládní koalice. Pak se na ty jednotlivé zástupce dostane řada méně často.***




Přihlásit/registrovat se do ISP