(15.10 hodin)

 

Poslanec Vít Bárta: Dámy a pánové, vážená předsedající, jen mi dovolte velmi krátký komentář. Je obecná rozprava daňové reformy, myslím si, že velmi zásadní okamžik vůbec této vlády a této koalice. Já musím říct, že i po těch mnoha hodinách obstrukcí ze strany sociální demokracie mi tedy dovolte naopak právě připomenout rozměr obecné rozpravy a demokratické debaty, která tady v Poslanecké sněmovně má probíhat.

Já mám potřebu říci, že mě velmi mrzí, že sociální demokracie na rozpočtovém výboru nejednala, nedebatovala a nepodpořila návrh Věcí veřejných na zachování stravenek. Velmi mě mrzí, že sociální demokracie tak učinila dokonce s komentářem, že by bylo nejlepší zachovat jak stravenky, tak daňový bonus, což považuji za nehoráznější úvahu než slibovaný 13. Důchod. Třináctý důchod v momentu, kdy chybělo 30 miliard na důchodovém účtu, byl sprostý nezodpovědný populismus a nyní snaha o zachování daňového bonusu a k tomu zachování stravenek by znamenalo obrovskou díru do státního rozpočtu, kterou si vůbec nedokážu představit, že v současné situaci někdo, někdo kdokoliv zodpovědný, by mohl myslet vážně. Jestliže se tady opakovaně v minulých hodinách a nocích říkalo, že se tady nedebatuje, já mám potřebu přesně v tuto chvíli upozornit na to, že se tady opravdu nedebatuje a že tato Sněmovna zde na plénu opravdu je určitým jenom mediálním klišé a prezentací krátkých a ostrých vystoupení a hrou na cosi. Mám potřebu zdůraznit, že je to velká chyba. Mám potřebu upozornit na to, že především v rozpočtovém výboru k tomuto tématu měla být rozsáhlá diskuse, a mrzí mě, že sociální demokracie návrh Věcí veřejných na zachování stravenek nepodpořila.

Naopak se vší pokorou mám potřebu vysvětlit, proč naopak Věci veřejné nemohou podpořit návrh, který prošel hospodářským výborem a mám potřebu říci, že si vážím pana předsedy Urbana, předsedy hospodářského výboru, člena, poslance sociální demokracie za návrh, který já sám jako exministr dopravy jsem jako ministr dopravy předkládal, a to je naopak snížení ceny nafty v souvislosti s příliš vysokou spotřební daní.

Nicméně mám potřebu vysvětlit, proč nyní nemohou Věci veřejné tento návrh podpořit. Mám potřebu říci, že v únoru, když jsem tento návrh předkládal, byli jsme v situaci, kdy zdaleka se nezdálo, že se Evropa řítí do tak zásadních ekonomických problémů, do jakých se řítí dnes. A tak jak jsem přesvědčen, že návrh pana poslance Urbana a návrh hospodářského výboru, který tam byl projednáván, je velmi smysluplný, tak v situaci nastupující recese celoevropské nemůže býti úspěšný. A je to jediný důvod, proč v této časovosti a v této situaci není možné takový to návrh podpořit.

To, co tady říkám - znova opakuji - říkám proto, že toto je plénum Poslanecké sněmovny, má probíhat řádná debata a já oproti sociální demokracii na rozpočtovém výboru se o tu debatu snažím. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Teď zde mám faktickou. Pan poslanec Jiří Dolejš nejprve. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Dolejš: Jeden souhlas a jeden nesouhlas s předřečníkem. Souhlas v tom, že sdílím obavy, že v době krize snižování daně z nafty nepovede k snížení cen, protože ten rozdíl těžko vykompenzujeme, když se vyvíjejí nějakým způsobem světové ceny a když okolní země budou nejspíš reagovat také svými daňovými opatřeními.

A teď onen záporný. Dalo by se najít řešení, jak neutratit oněch osm deset miliard za daňový paušál, a to je neschválit celý tento návrh. Ale protože ten návrh tady je a ještě stále nevíme, budeme to vědět až po třetím čtení, jestli projde, a ty dopady na určité příjmové skupiny tady jsou, tak proto vítám ten daňový paušál kromě stravenek. Tím se zastávám i kolegů, kteří budou podobným způsobem uvažovat, protože si troufnu říct, že při určité hospodárnosti by se tato částka v rozpočtu najít měla. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Také děkuji. To byla faktická poznámka. K další faktické poznámce pan poslanec Votava. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, kolegové, kolegyně, já se musím ohradit proti tomu, co řekl pan kolega Bárta, předseda klubu Věcí veřejných. Členové rozpočtového výboru za sociální demokracii nepodporovali rušení stravenek ani v rozpočtovém výboru, pane kolego prostřednictvím paní předsedající. To jste se špatně díval, kdo jak hlasoval. My jsme podpořili i řadu vašich návrhů, co se týká loterií, podpořili jsme i zvýšení korporátní daně, jak jste navrhovali. Takže není pravda, pane kolego, že jsme podporovali rušení stravenek. Nepodporovali!

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: To byla faktická. Další přihlášený je pan poslanec Jiří - pardon, s přednostním právem ještě vystoupí předseda klubu Věcí veřejných Vít Bárta. Prosím.

 

Poslanec Vít Bárta: Já mám potřebu připomenout jenom prostý fakt, že návrh Věcí veřejných na zachování stravenek neprošel. Neprošel i díky jednomu hlasu ze sociální demokracie. Jednoznačně.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Nyní je přihlášený pan poslanec Jiří Šlégr. Byla zde ještě faktická. Prosím, pane poslanče. Pan poslanec Tejc.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, já myslím, že to, kdo má pravdu, kdo bojuje za stravenky, kdo ne, to se ukáže až nakonec. Ukáže se to v závěrečném hlasování. Já bych chtěl říct, že sociální demokraté pro žádný zákon, který bude obsahovat zrušení této výhody, tedy stravenek, hlasovat nebude. Počkejme si, jak budou hlasovat Věci veřejné. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Pan poslanec Bárta se hlásí s faktickou poznámkou, nebo s přednostním právem?

 

Poslanec Vít Bárta: Mě velmi mrzí opětně ono paušalizování. Prostě z jedné strany je tady osočovaná koalice z toho, že se nejedná, že se nevede debata, že se tady pouze dogmaticky bez diskuse s opozicí důsledně prosazuje cosi. Stravenky jsou typický příklad debaty, která kdyby nebyla pasivně neprosazovaná ze strany sociální demokracie v rozpočtovém výboru, já jsem přesvědčen, že by tento návrh Věcí veřejných mohl v rámci koalice mít větší podporu než v momentu, kdy prostě na rozpočtovém výboru díky jednomu hlasu sociální demokracie stravenky neprošly. A velmi mě to mrzí. Nemůžeme přece souhlasit s tím, že zákon je o jednom závěrečném hlasování. Je to o spoustě pozměňovacích návrhů. A rozpočtový výbor, dokonce výjezdní zasedání rozpočtového výboru a řada konkrétních jednání je o tom, aby se se vší pokorou vedla debata o jednotlivých pozměňovacích návrzích, a toto se nestalo.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: S faktickou poznámkou se hlásí ministr financí. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Kolegové, abyste se nehádali, já to rád vezmu na sebe. Prostě v rozpočtovém výboru nevýhoda - nikoliv výhoda, nevýhoda stravenek je v tom, že ta většina to musí platit té menšině - tak nevýhoda stravenek nebyla zrušena pro pevný postoj poslanců TOP 09. A my jsme na to hrdi, tak se nehádejte.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Tejc. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Pan ministr Kalousek se k tomu přiznal. Já jen dodám to, že děkuji panu předsedovi klubu Věcí veřejných prostřednictvím paní předsedající, že nás jako opozici nabádá, abychom pomáhali ve výborech rozvracet koalici. Já myslím, že na to si stačíte sami a Věci veřejné určité mají mnoho možností a ještě nám ukážou, že to dokážou bez sociální demokracie. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Pane poslanče, hlásíte se prosím s faktickou, anebo s řádnou? Můžete mi říct, jestli vám mám pustit stopky.

 

Poslanec Vít Bárta: S faktickou, ať jsem stručnější. Tady je prostě opětně to zásadní nepochopení. Místo toho, abychom debatovali o jednotlivých pozměňovacích návrzích, abychom vedli řádnou demokratickou debatu v jednotlivých výborech, tak jak po tom volá sociální demokracie, tak v momentu, když tu debatu začneme vést, tak nás sociální demokracie začne osočovat z toho, že my chceme rozbíjet koalici. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP