(15.50 hodin)
(pokračuje Tlustý)

Domnívám se, že je to možná v tuto chvíli v uvozovkách, alespoň na tvářích vládních poslanců to tak vidím, vaše vítězství. Domnívám se, že v krátké době se ukáže, že to je fatální prohra. Chtěli-li jste nezávislé médium, měli jste připustit, aby do této rady byli dovoleni i reprezentanti podporovaní jinými než vládními politickými stranami. Rozumím tomu a považuji to za správné, že poměrem 101 : 99 tu prosazujete novely daňových zákonů nebo novely jiných zákonů. Ale ve vztahu k veřejnoprávnímu médiu je to fatální chyba.

Panu ministrovi Mlynářovi bych chtěl sdělit, že s námi nikdo nevyjednával. Nikdo se nás na nic neptal, nikdo nám žádná jednání nenavrhl a to prohlašuji jako předseda poslaneckého klubu ODS. Takže vyčítáte-li nám špatná jednání, musím odpovědět, že žádná nebyla. Nebyli jsme na nic tázáni, a také tomu odpovídá výsledek.

Myslím, pane ministře, že těch, co se tady dneska už začínají stydět, bude víc. Myslím, že budoucnost ukáže, že tohle byla fatální chyba. Myslím, že české politické scéně velmi prospěje, když vítězové pochopí, že vyhrávat se má umět, že vyhrát 7 : 3 nebo 8 : 2 je stejně dobré vítězství jako 10 : 0 a že vítězství 10 : 0 je pro kulturu této politické scény neprospěšné a škodlivé. Vyvolává naprosto zbytečné reakce. Kdybychom v této budově byli izolováni, mohli byste tuto hru klidně hrát. Ale tuto scénu pozoruje veřejnost a nad tou 101 : 99 na pět k nule nikdy nepřevrátíte. To by všichni Češi, Moravané a Češky a Moravanky museli být úplně hloupí, a to nejsou.

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dám slovo panu ministru Mlynářovi, který chce reagovat.

 

Ministr informatiky ČR Vladimír Mlynář: Jenom velmi stručně v reakci na pana předsedu Tlustého. Já jsem se dlouho, dlouho v politice domníval, že skutečně vítězství 10 : 4 je lepší než 10 : 0 ve věci médií. Pane předsedo Tlustý, praktiky vaší politické strany mě z toho vyléčily, praktiky vaší strany v minulém volebním období. Nemalujme si tady věci na růžovo. Kdyby nebyli zvoleni členové komise 101 hlasy, byli by zvoleni hlasy jiné koalice, a to vaší a komunistické strany. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě musím dát slovo předsedovi Tlustému.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Omlouvám se, ale toto reakci vyžaduje. My jsme ale, pane ministře, v minulých obdobích, byť jsme v této sněmovně měli většinu a byť možná v jiných poměrech, nějaké zástupce opozičních stran volili. Vy nikoliv, takže prosím neporovnávejte neporovnatelné. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Snad mohu požádat předsedu volební komise, aby se ujal slova a dal nám instrukce.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji vám, pane předsedo. Nyní po delším extempore bych navrhoval sněmovně, protože se jedná o dvoje tajné volby, aby od 16 hodin v průběhu 15 minut byly vydávány volební lístky. Za dalších 20 minut můžou být volební výsledky vyhlášeny. Doporučuji, abychom začali vydávat volební lístky v 16 hodin s tím, že volby budou moci být vyhlášeny nejpozději za deset minut pět.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Takže pauza do 16.30 hodin. Je to možné? Lístky budou vydávány od 16 hodin po dobu 15 minut, takže budeme pokračovat v 16.15 hodin. Přerušuji jednání.

 

(Jednání přerušeno v 15.54 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP