(15.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A prosím pana ministra školství.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Vladimír Balaš: Vážený pane předsedající, vážený pane poslanče, dámy a pánové, já s vámi naprosto souhlasím. Je to digitální pravěk. Máte pravdu, že problémy v CERMATu jsou, ta zpráva, audity to potvrdily. Intenzivně se zabýváme možnostmi řešení. Ta digitalizace, to bude věc, kterou já budu požadovat po novém vedení a jasnou koncepci, která by měla jak digitalizovat všechny ty procesy, tak postupně zavést jak přijímací zkoušky, tak maturity v téhle podobě. Naráží to na některé technické problémy, v některých případech je třeba zajistit - nevím - možnost dělat nějaké grafy, naučit to ty děti třeba, nejsou to jenom odpovědi a psaní, ale i trošku jiné úkony, a diskutuje se to.

Předpokládám, že první krok k řešení bude znám během příštího týdne, a doufám, že od příštího týdne budeme mít nové vedení. Zatím jsme se snažili oslovit zájemce a vypadá to, že se moc nehrnou tedy do CERMATu, ale je to tak, je to důležité, navazuje to ostatně na Strategii 2030+, i ta digitalizace. Jak přijímací zkoušky, tak přihlášky by tedy měly probíhat přes systém Centra. To, co jsme zjistili kromě jiného, je otázka správy dat, což je další věc, kterou musíme řešit, a myslím si, že tisknout na tiskárnách testy a rozvážet je auty v současné době opravdu nedává smysl. Ani nemusím být Pirát, vy také nejste Pirát a vidíte to úplně stejně jako já. Myslím, opravdu se musíme posunout kousek dál. Takže ty elektronické testy a další budou v další fázi a doufám, že je budeme moci odzkoušet v horizontu jednoho nebo dvou let a zavést je úplně standardně.

Je to také třeba ale probírat se školami. Já jsem jednal se zástupci Asociace ředitelů gymnázií a středních průmyslových škol, shodli jsme se na postupných krocích tak, aby nebylo žádné překvapení, aby věděli, že celý rok jak přijímací zkoušky, nebo jak zkoušky obecně, maturitní, budou vypadat, aby si studenti na to zvykli, a rádi bychom tedy ještě doplnili český eGovernment o tuhle složku, což si myslím, že bude docela dobré.

Pak je důležité ale také, aby digitální test odpovídal nějakým digitálním kompetencím žáka nebo studenta, a určitě by se neměl odehrávat v nějakém nekomfortním nebo neobvyklém prostředí s nějakými složitými neintuitivními prvky a ovladači. Lze si představit v budoucnu i zapojení umělé inteligence, i tohle už je místy odzkoušeno a věřím, že by se to nemělo, to testování, týkat pouze nějakého segmentu uzavřených nebo úzce otevřených úloh, kde jsou jenom možnosti křížkování, ale mělo by se to rozvíjet dál právě s tím, jak se technologie postupně vyvíjí. A k tomu pochopitelně musíme také dostatečně vybavit školy - už teď to není tak úplně špatné, ale ještě něco před sebou máme.

Takže máme to skutečně v plánu. Já bych byl rád, abychom měli první výsledky a zkoušení během roku, maximálně dvou, a aby během tří let ty systémy byly zavedeny plně. Dělám všechno pro to, držte nám palce a těším se na vaši podporu. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Čas vám tam neběží, protože jste nebyl zde v počítači správně nalogován, takže já jsem to tady měřil na vedlejších hodinách, ale úplně bez problémů. A táži se tedy pana poslance, jestli má doplňující dotaz? Ano.

 

Poslanec Karel Rais: To byla relativně optimistická odpověď, tak se těším zejména na tu umělou inteligenci, protože jsem se tím kdysi bavil, tak jsem zvědav, co z toho vypadne. Dneska je realita taková, že když si zalistuji na internetu, třeba od roku 2010, tak typicky pro CERMAT byla chybovost a je, včetně těch soudních sporů. Čili tam si myslím, že minimálně tam bude potřeba dát pozor, to je to minimum. Samozřejmě v okamžiku, kdy to nebude jenom křížkování, už je to taky otázka pak zase dalších nedej bůh soudních sporů. Takže něco k té chybovosti, jestli - chtěl bych upozornit na tu chybovost, protože je to ostudné, když tu padesát lidí čerpá zhruba čtvrt miliardy státních peněz, nakonec v ten klíčový okamžik udělá chyby a pak se deset roků, deset roků se táhnou spory, teď jeden zrovna skončil. (Předsedající: Čas máme, pane poslanče.) Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: A prosím pana ministra.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Vladimír Balaš: Ano, ano, děkuji. Já myslím, že se možná ne vzácně, ale shodujeme se, i když je pravda, že ten spor, který vy popisujete, tak to vzniklo dříve. V poslední době se chybovost výrazně snížila a chápu, že když se budou ty úlohy klást jinak a bude se na ně jinak odpovídat, bude to vyžadovat také nějaký jiný přístup, budou jiné nároky a bude třeba skutečně zvládnout nejenom technologicky, ale obsahově ty otázky tak, aby byly vyhodnoceny správně. Ale myslím si, že ta situace opravdu je trošku lepší. Já doufám, že ten trend udržíme. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a můžeme přejít k dalším, a to je paní poslankyně Iveta Štefanová, která bude interpelovat pana ministra Válka - nepřítomného, omluveného.

 

Poslankyně Iveta Štefanová: Dobrý den ještě jednou. Vážený pane ministře, můj dotaz na vás bude také ohledně energií pro naše nemocnice. Náklady na provoz našeho zdravotnictví stoupají. Náklady jenom na energie vzrostly až o 100 % a stále slýcháme, že možná nebude dostatek energií, a pro mě a pro SPD je dostupná zdravotní péče naprostá priorita. Podle mě nemocnice se v tomto případě už bez pomoci státu neobejdou. Vy jste se k tomuto tématu vyjádřil ve smyslu, že se jako ministr zdravotnictví zasadíte o to, aby dostatek energií pro nemocnice byl, ale hovořil jste pouze o fakultních nemocnicích. A můj dotaz je tedy, zda monitorujete i situaci v ostatních zdravotnických zařízeních, vždyť ona tvoří velkou, podstatnou část našeho zdravotnictví, a zda máte v plánu řešit i tuto situaci pro ně a pomoct i jim. Děkuji vám za vaši odpověď.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec, respektive pan ministr, je omluven. A opět jenom konstatuji, že na tabuli nám nesvítí číslo sedm, a to je pan Vladimír Zlínský. Já ho zde mám v podkladech - pan Zlínský nechce, děkuji. Takže dalším interpelujícím je pan poslanec Richard Brabec, který bude interpelovat paní ministryni Annu Hubáčkovou. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, já naštěstí na tabuli svítím, ale ještě větší štěstí, a děkuju za to, že tady je s námi i paní ministryně Hubáčková. Děkuju, že se účastní přímo osobně, protože tady vidíte podle ostatních ministrů se světlými výjimkami, že to není samozřejmě pravidlo. Jako bývalý ministr si také pamatuji, že jsem se snažil se interpelací účastnit, je to opravdu jedna z mála možností pro poslankyně, poslance, jak se dozvědět některé věci.

A já už opravdu k věci. V rychlosti jenom navážu na včerejší debatu, která se tady rozpoutala ohledně novely státního rozpočtu na letošní rok, a já jsem se ptal na částku nebo na kapitolu podle mého názoru velmi důležitou, a to je program péče o krajinu. Já jsem se za svého působení na ministerstvu velmi snažil, a také nebylo na Ministerstvu financí jednoduché to prosadit, aby tato částka byla výrazně zvýšena. Pak se nám ji podařilo zdvojnásobit, protože jsou opravdu to velmi významné prostředky pro stovky menších, ale velmi důležitých projektů, které navíc se dělají často na úrovni jednotlivců, spolků nebo obcí. Já jsem vyrozuměl z toho, co říkala včera paní ministryně Hubáčková, jenom jsem se chtěl ujistit, že tedy ta částka nebyla zvýšena - protože jsem o to žádal, ale už při projednávání rozpočtu k tomu nedošlo, ale přesto jsem se včera v tom, co bylo řečeno, trochu ztratil - a chtěl jsem se ujistit, jestli ty peníze jsou na letošek zajištěny, aspoň těch 150 milionů korun, jaká je šance, že případně by bylo možno tuhle částku ještě navýšit. Já jsem chtěl původně 300 milionů, tak aspoň o něco, protože údajně ten dodatečný zdroj financování, který je Národní plán obnovy, je dost komplikovaný, protože mimo jiné nefinancuje DPH, takže jestli by paní ministryně mohla na toto odpovědět. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano, děkuji, a slovo má paní ministryně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP