(17.30 hodin)
(pokračuje Okamura)

Vidíme, že naše argumenty neposloucháte, a musíme si na poslaneckém klubu říci, jakým způsobem vás přesvědčit, abyste stejně jako SPD nehlasovali pro prodloužení nouzového stavu. Za SPD říkám, že budeme do posledního momentu bojovat za to, abyste nouzový stav neprodloužili, přestože víme, že jsme tady v Poslanecké sněmovně v menšině. Proto si vezmeme přestávku na poradu v délce dvou hodin, abychom i vám umožnili se znovu zamyslet. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ještě s přednostním právem se hlásí předseda Poslanecké sněmovny. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Pane předsedající, děkuji za slovo. Pan předseda hnutí SPD nás trochu varoval, takže jsem částečně připraven. Já bych chtěl k té požadované přestávce říct, že my se dnes pohybujeme ve zvláštním režimu, projednáváme nouzový stav, celá Sněmovna, celý ten proces se řídí paragrafem 109m, kdy, jak víte, je omezena řečnická doba, což jsme si odhlasovali, není možné mít faktické poznámky a vůbec je to něco mimořádného, co třeba v jiných volebních obdobích vůbec nezažili. Samotná přestávka jako taková není v jednacím řádu ošetřena vůbec, je to zvyk, je to gentlemanský zvyk, který se tady dodržuje při běžných jednáních.

K těm dvěma hodinám. My jsme si na začátku volebního období řekli, protože je nás devět klubů, tak jsme si zase gentlemansky řekli, že se zpravidla bude brát maximálně hodina. Na prstech jedné ruky bych spočíval, kdy se to nedodrželo, ale vždycky už to mělo nějaký význam. Jednou nás třeba kolegyně vysvobodila už z naprosto bezbřehé debaty a ukončila to tím v pátek. Nicméně ty dvě hodiny přesahují, za prvé, za druhé si myslím, že jsme ve speciálním režimu § 109m, kde není vytvořena zvyklost, že se umožňují ty přestávky. Když odkážu čistě na § 55 jednacího řádu, tak tam je prostě napsáno, že na základě podnětu předsedajícího nebo předsedy klubu může někdo požádat o přerušení schůze nebo bodu, o čem se bezprostředně hlasuje. Já tedy navrhuji, abychom v tomto mimořádném případě, v tomto mimořádném čase, při tomto mimořádném projednávání postupovali v souladu s § 55 a abychom tedy na základě... Ještě upozorňuji, že žádost o přerušení by měl podat předseda klubu nebo předsedající, ale to je marginálie, předpokládám, že pan předseda Fiala obratem to řekne tímto způsobem.

Já tedy navrhuji, abychom o té přestávce hlasovali. Já s ní nesouhlasím a nechme o ní hlasovat. (Potlesk v části sálu.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Teď je přednostní právo pana předsedy klubu SPD Radima Fialy, pak se hlásí místopředseda Sněmovny Petr Fiala. Máte slovo.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, kolegové, abychom vyhověli liteře zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, navrhuji přestávku na poradu klubu hnutí SPD v délce trvání dvou hodin. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Místopředseda Sněmovny Petr Fiala. Máte slovo, pane místopředsedo.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Dobrý den. Pane předsedající, dámy a pánové, vystupuji z pozice místopředsedy Poslanecké sněmovny. Považuji za chybu návrh pana předsedy Vondráčka. Nemám možnost mu zabránit a jistě má možnost takový návrh přednést, ale skutečně přestávky nejsou ošetřeny v jednacím řádu a je to součást nějaké kultury, tradice, zvyku, vždycky to dodržujeme, nehlasujeme o nich. Považoval bych za chybu, kdybychom o tom hlasovali teď. Mně se tady také nelíbí být v pátek večer a dvě hodiny tady čekat, jak se poradí klub SPD, když to dopředu víme, ale to je jiná věc, to podstatné je: nezavádějme tady zvyky nebo nerušme zvyky, které tu fungují, nezavádějme nějaký nový zvyk. Bude to velká chyba, doplatíme na to jednou všichni.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Ještě místopředseda Sněmovny Tomio Okamura.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: No, já bych jenom chtěl říci, že my máme stanovisko konzistentní, takže my se nemusíme radit o našem stanovisku, my jsme se naopak chtěli pouze zamyslet nad tím, jak přesvědčit vás, abyste stejně jako my hlasovali proti prodloužení nouzového stavu, a já jsem říkal - abychom i vám dali prostor, abyste se mohli ještě jednou zamyslet. Proto si chceme vzít dvouhodinovou pauzu, je to přesně naopak. Ale abych šel k tomu, co jsem chtěl ještě říci, tak skutečně já bych chtěl říci, že poslanecký klub SPD, jak víte, tak my jsme nikdy nezneužívali toho institutu brát si pauzu. My jsme poslanecký klub, který si bere ty pauzy minimálně tady ve Sněmovně. To musíte všichni uznat. Je to pouze v tom nejzávažnějším případě, kdy skutečně my politicky vidíme, že je to pro nás problém, a chceme dát prostor i ostatním stranám, aby se ještě zamyslely nad našimi argumenty. Proto bych chtěl požádat, abyste vyhověli našemu návrhu na dvouhodinovou pauzu, protože znovu říkám, my jsme klub, který si bere skutečně minimálně ty pauzy. Takže jsem vás o to chtěl prostě požádat.

A jestli předseda Poslanecké sněmovny říká, že se o tom bude hlasovat, tak já s tím prostě nesouhlasím, ale jestli si to tady prosadíte vy většinově, navzdory nám, 19 poslancům SPD, je to 19 ku 200, takže jsme tady v menšině, tak se tady bude hlasovat. Potom v tom případě, jestli nám neprojdou dvě hodiny, samozřejmě půjdu hned na mikrofon znova, zkusím navrhnout tedy hodinu, jestli pustíte, jestli ne, tak půlhodinu, a prostě budeme o tom hlasovat, protože pro nás je to skutečně problém. My nechceme, aby se prodloužil nouzový stav, a chceme, abyste skutečně ještě měli prostor se zamyslet nad našimi argumenty, abychom neprodlužovali ten nouzový stav, protože občané už to nemůžou zvládnout. Občané už to prostě nemůžou vydržet.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Respektuji přednostní práva. Nyní se hlásil pan předseda Marian Jurečka. Vidím přihlášku pana předsedy Sněmovny. Máte slovo, pane předsedo.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji. Já bych požádal, prostřednictvím pana předsedajícího, mám vzkaz vůči panu předsedovi Okamurovi. V našem poslaneckém klubu KDU-ČSL není žádný Pitomio. My jsme tady sedm hodin bedlivě poslouchali tu debatu, my víme, jak budeme hlasovat, a my nepotřebujeme, abyste vy si brali přestávku kvůli nám. Jestli potřebujete přestávku vy, tak si řekněte, že vy nevíte, jak chcete hlasovat, musíte se poradit, od toho jsou přestávky poslaneckých klubů, aby se poradili oni mezi sebou, ale nemusíte si brát přestávku kvůli nám. Nevím, jak to mají ostatní strany, ale kvůli nám si přestávku fakt brát nemusíte. (Silný potlesk.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Mám přihlášku pana předsedy Sněmovny a předsedy klubu SPD. Pane předsedo.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Teď mě trochu mrzí, že jsem s tím začal, protože jsem chtěl zůstat v nějaké věcné rovině. Není důležité, no - důležité, je důležité naopak se tady neurážet a nenapadat. S velkým respektem k tomu, co říkal pan místopředseda Fiala, já k tomu vždycky tak přistupuji a nechci narušovat tady zaběhlé zvyklosti, ale já mám opravdu ten názor, že u nouzového stavu se ta zvyklost nikdy nevytvořila a že by se ty režimy měly oddělovat. Plus jsem poukázal na tu gentlemanskou dohodu. Když si tady vlastně otevřeně řekl pan předseda Okamura, že chce pauzu na to, abychom se tu zamysleli my ostatní, tak to není pauza na poradu klubu. Já vám tady ocituji kousek, co říkal pan místopředseda Okamura tak před třemi hodinami: "My tomu prodloužení nouzového stavu prostě chceme zabránit. Říkám to na rovinu. My jsme byli připraveni opravdu tady protahovat tady tu diskuzi tak, abychom bránili tomu, aby nouzový stav byl dnes tady prodloužen." O kousek dál: "My jsme to chtěli blokovat. My jsme chtěli zablokovat toto jednání, aby se už neprodloužil nouzový stav. Řeknu to úplně na rovinu."

Takže pan předseda Okamura to řekl na rovinu, že to je obstrukční. Já jsem přesvědčen, že my nemáme zvyklost u nouzového stavu, abychom se takto obstrukčně chovali. I Sněmovna musí mít nějaký obranný mechanismus před takovými obstrukcemi, které jsou v příliš velké míře zaváděny. Z tohoto důvodu s respektem k tomu, co říkal pan místopředseda Fiala, mám podobný názor, ale v tomto případě opravdu žádám, aby Sněmovna jako suverén rozhodla, abychom hlasovali v souladu s jednacím řádem paragrafem 55.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan předseda klubu SPD Radim Fiala a já požádám někoho o vystřídání, chci se také zúčastnit této debaty. Máte slovo.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Já samozřejmě musím říct, jestli Sněmovna bude chtít hlasovat o naší žádosti, tak tomu asi nezabráníme. Ale chci říct ještě dvě věci. Ta první je, že pan místopředseda Sněmovny Okamura řekl, že chceme přestávku samozřejmě pro nás, abychom se poradili o další strategii, jak vás přesvědčit a přesvědčovat pro nás, pro klub hnutí SPD, a samozřejmě i pro vás, protože i vy určitě máte o čem diskutovat. Takže to je první věc.

A druhá věc. Je pro mě velkým zklamáním projev předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky, který tady uráží poslance a jenom tady deklaroval, jaká je úroveň KDU-ČSL a koalice SPOLU. Děkuju vám, že jste nám to všem před televizními kamerami ukázal. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP