(14.40 hodin)
(pokračuje Maříková)

A závěrem mi prosím vás dovolte poděkovat dvěma zmíněným matematikům Tomáši Fürstovi a Karlu Janečkovi za zhodnocení dat ÚZISu, protože je velmi dobře, že také nezávislí odborníci se tímto zabývají, a hlavně nemají strach říci svůj názor. A takových lidí je dnes málo. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji vám. Slovo má pan poslanec Dvořák. Připraví se pan poslanec Hrnčíř.

 

Poslanec Jaroslav Dvořák: Dobrý den. Vážený pane předsedající, vážený nepřítomný pane ministře zdravotnictví, vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi říci pár slov jako lékaře a občana, ale také člena SPD. Když srovnáme situaci při nouzovém stavu v únoru letošního roku, tak například v mém městě byl počet nakažených 70. Jak trvá nouzový stav, tyto počty narostly až čtyřikrát na číslo 266. Neviděl jsem žádné extrémní porušování opatření, ale spíš únavu, frustraci občanů z neustálých žádostí vlády o prodloužení nouzového stavu, popřípadě jeho samovyhlášení pod zástěrkou hesla, ať to ještě chvíli vydržíme. Jenže my držíme a držíme, ale vidíme, jak vládní opatření nefungují, a i přes rok trvající restrikce jsme se dostali jen od roušek k respirátorům, omezení mobility občanů, která napříč Českou republikou nejsou plně kontrolována. A i přes přísné restrikce čísla nakažených rostou. Proč přísné restrikce, když evidentně nefungují? Jen omezují život lidem.

SPD dlouhodobě říká, že plošné zákazy nejsou řešení, a vidíme to dnes a denně. Chceme chránit naše občany. Těm, kteří se očkovat chtějí, ať mají na výběr, jakou vakcínou, a ti, kteří nechtějí, ať nejsou dehonestováni. Ovšem vidíme, jak se dehonestace právě těchto občanů takzvanou salámovou metodou uvádí v praxi, například covid pasem. Spousta našich občanů, kteří se očkovat chtějí, čekají na očkování v dlouhé frontě, přitom vláda odmítla testování vakcíny Sputnik V a vymlouvá se na EMA. Legislativa České republiky ale povoluje SÚKLu možnost testování léků k nám dovážených. Proč tomu tak není? Proč nevyužít možnost zvýšit počet dostupných vakcín. Proč jen výmluvy? Proto SPD nepodpoří další prodlužování nouzového stavu. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji vám, pane poslanče. S přednostním právem se přihlásil pan místopředseda Okamura.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, navázal bych na své úvodní vystoupení, kdy jsem jasně řekl, že hnutí SPD stejně jako doposud nepodpoří prodloužení nouzového stavu, protože se plně potvrzuje, že plošná opatření nejsou řešením a lockdown není cesta. To, co ale chci říci, je to hlasování, které tady před chvílí proběhlo, a to hlasování o omezení řečnické doby, protože my v SPD jsme tady chtěli diskutovat, protože my jsme proti prodloužení nouzového stavu a chtěli jsme samozřejmě udělat všechno pro to, aby nouzový stav nebyl prodloužen. Ale vy, poslanci ostatních stran většinově, jste nám tady zamítli možnost, zamítli jste možnost našemu poslaneckému klubu, aby naši poslanci mohli opakovaně chodit na mikrofon a diskutovat s neomezeným časem. To znamená, my jsme byli proti tomu. A musím tedy říci, že to rozhodně nepovažuji za demokratické a za správné. To znamená, vy jste nám znemožnili možnost, aby se naši poslanci tady demokraticky vyjadřovali. A musím říci, že to považuji opravdu za problém, nad kterým se i v budoucnu budeme muset zamyslet, co s tím, protože tohleto se nám rozhodně nelíbí, protože podle mého názoru většina občanů České republiky si nepřeje prodloužení nouzového stavu a nepřeje si ta vaše plošná omezení, a my to říkáme jasně, že jsme opakovaně proti prodlužování nouzového stavu. Ale vy dokonce ani nás, poslance SPD, kteří jsme zvoleni 540 000 občany České republiky, tak jste nám tady zabránili, abychom se tady mohli svobodně a v dostatečném časovém prostoru všichni vyjádřit.

Na základě tohoto hlasování, které jste si tady většinově prohlasovali, jsou řadoví poslanci omezeni vystoupením na dvakrát pět minut. Na pouze dvakrát pět minut! To znamená, naši poslanci měli připravená vystoupení, chtěli rozebrat podrobněji situaci, chtěli se tázat ministra zdravotnictví Blatného na spoustu detailů, aby nám tady odpovídal, ale tím, že vy jste si to tady většinově prohlasovali, a dokonce i někteří poslanci, kteří si hrají rádoby na odpůrce nouzového stavu, tak se dokonce ani nedostavili do sálu, ani tady nebyli, aby nám pomohli při tom hlasování, tak jste nám omezili prostor pro diskuzi.

Jak víte, tak máme možnost, protože my tomu prodloužení nouzového stavu prostě chceme zabránit, tak jsme byli připraveni tady diskutovat velice dlouze, a my máme možnosti jenom dvě, jakým způsobem... A říkám to na rovinu. My jsme byli připraveni opravdu tady protahovat tu diskuzi tak, abychom bránili tomu, aby nouzový stav byl dnes tady prodloužen. A máme pouze dvě možnosti podle jednacího řádu, SPD jako v tuto chvíli prokazatelně a evidentně z mnoha důvodů v podstatě jediná reálná opozice ve Sněmovně. Buď tady můžeme dlouze hovořit a ptát se a diskutovat věcně, anebo si můžeme vzít dvouhodinovou pauzu jako poslanecký klub na poradu poslaneckého klubu. Tu první možnost jste nám vzali, protože jste omezili naše poslance v tom, aby se mohli ptát, abychom tady mohli samozřejmě blokovat, řeknu to na rovinu, blokovat to, aby byl prodloužen nouzový stav. My jsme to chtěli blokovat. My jsme chtěli zablokovat toto jednání, aby se už neprodloužil nouzový stav. Řeknu to úplně na rovinu. A vy jste nám to tím hlasováním tady, vy ostatní, znemožnili to, abychom i věcnou diskuzí i tím, že se budeme ptát pana ministra, aby nám tady odpovídal, a paní ministryně Schillerové, pana ministra školství Plagy, tak to je ta vaše demokracie. To je to, jak vy nasloucháte hlasu občanů, kteří si nepřejí prodlužovat nouzový stav. To je teď ta situace. Takže první možnost jste nám vzali a nám zbývá pochopitelně jenom případně možnost té pauzy dvě hodiny. (Reakce v sále.) Ano, poslanci ANO tady přikyvují. To je asi spíše už jenom dokreslující k tomu, co říkám.

Je evidentní, že přes veškerá plošná vládní opatření je Česká republika statisticky jednou z nejhorších zemí na světě. Je pro nás nepřijatelné, aby občané nemohli cestovat mezi okresy za svými příbuznými, navíc v době blížících se velikonočních svátků. Znovu říkám, že je třeba chránit pouze rizikové skupiny, kterým by stát měl zajistit volně dostupné léky, vitaminy, dezinfekci, roušky a respirátory. Znovu říkám, že je potřeba otevřít maloobchody a služby včetně gastronomických služeb... (Pan poslanec Bohuslav Svoboda jako zpravodaj sedí u zpravodajského stolku a bubnuje prsty na stolek.) Pane poslanče, neťukejte prosím tady na ten stůl. Mě to hodně ruší. (Pobavení v sále. Zpravodaj se omlouvá.) Přijímám vaši omluvu. Je třeba otevřít maloobchody a služby včetně gastronomických služeb a žáci se musejí vrátit do škol jen při základních opatřeních. Je potřeba občanům umožnit žít, a nikoli je nechat živořit. Bojujme s virem, ne s lidmi!

A za SPD, my se opravdu nestydíme za to, že jsme jedinou stranou tady v parlamentu, která jasně říká, že lockdown není řešení a plošná opatření nejsou cestou. Čím dál více se potvrzují tato naše slova. Zatímco pacientům v přetížených nemocnicích chybí kyslík, protože je nedostatek kyslíkových lahví, tak ministr vnitra Jan Hamáček z ČSSD v lednu vypsal výběrové řízení za více než 100 milionů korun na nákup vodních děl pro policisty proti demonstrantům. To je neuvěřitelné! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP