(10.00 hodin)

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Musím říct, že už jsem dlouho neslyšel nic takového, na co by se hodilo slovo Kocourkov. Když se na to složíme, tak je to nezákonné. Takže ve světě paní ministryně to funguje takhle: Jsou dva poslanci, kteří společně slaví narozeniny. Není to nic neobvyklého. Tady pan předseda Sněmovny zavedl tradici - mně se nelíbí, mně to připadá jak ve zvláštní škole, ale proč ne - že vyhlašuje, kdo má narozeniny. Dokonce hromadně, když se to sejde. A mnozí z nich pak hromadně slaví. Ve světě paní ministryně to funguje tak: Já a Marek Benda máme narozeniny, pozveme svoje kolegy, zaplatí jenom jeden, a až zaplatí, tak já Markovi ty peníze dám. A to už je zákonné. Ale když je dáme dohromady před tím číšníkem nebo před kontrolorem, který dělá vyhledávací činnost v boji proti daňovým únikům, sedí u vedlejšího stolu, čumí na nás, poslouchá nás, co ti poslanci říkají, a pak si všimne, že jsme každý dali pět set, tak je to nezákonné. Hospodský dostane dva a půl tisíce pokutu. Ve světě paní ministryně.

No, to je Absurdistán, Kocourkov, abych používal jenom spisovné výrazy. To není vůbec normální. Degraduje to debatu. To je ta slepá odvaha. Ať udělají cokoliv, je to správně! Paní ministryně zřejmě nikdy s nikým neslavila, že by byli dva oslavenci. To se může stát, když má někdo narozeniny 29. února, já nevím, kdy má paní ministryně narozeniny, tak je to jednou za čtyři roky. To není úplně jednoduché. Ale takhle přece reálný svět nefunguje. Tak to nehajte, takovouhle kravinu! To se nedá hájit! Nebo, paní ministryně, dneska choďte nebo pošlete ty úředníky (nesroz.), ať se dívají, kolik je to případů. To se děje dnes a denně a všude. A Finanční správa řekne, že to je nezákonné. To je nenormální!

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobré dopoledne, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, paní ministryně. To byla faktická poznámka pana poslance Stanjury, přihlášen je pan kolega Munzar. Dále se hlásí kolega Ferjenčík a paní vicepremiérka. (Poslanec Munzar signalizuje.) Dobře, tedy kolega Ferjenčík je přihlášen. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo. Já jenom tedy na uzavření té debaty. Já bych chtěl moc apelovat na paní ministryni, aby pro změnu svou autoritou apelovala na Finanční správu, ať skutečně pokutují jenom ta provinění, kdy dochází k poškození státní kasy, nebo samozřejmě různé ty věci, kdy jsou nějaká pravidla, jestli smí nebo nesmí podnikatel takhle, ale ať proboha nepokutují situace, kdy k žádné škodě státu nedochází. Tady dostávají podnikatelé dva a půl tisíce pokuty, kdy státu žádná škoda nevznikla. Tady dostal podnikatel pět tisíc pokutu, zase žádná škoda nevznikla. A jediné zdůvodnění je to, takový je náš výklad toho zákona.

Za prvé, ten výklad je podle mě extrémně nepřiměřeně přísný. Tady je namístě třeba ten generální pardon. Prostě proč by se měly pokutovat nevydané účtenky, které jsou řádně zaevidované v EET? Proč by se měly pokutovat účtenky, na které se složili dva lidi? To přece vůbec nedává smysl. Prosím, apelujte na to, ať skutečně se pokutuje, když dochází k daňovým únikům, a ne jenom proto, že kontrolor může. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. To byl pan kolega Ferjenčík. Nyní pan poslanec Leo Luzar v rozpravě. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Leo Luzar: Vážený pane předsedající, vážená paní ministryně, dámy a pánové, nechtěl jsem se zapojovat do diskuse, ale nedá mi to a nepřeji si, aby výsledkem této debaty bylo něco, co nenápadně naznačují kolegové. Zákony jsou pro občany. Občan může dělat cokoliv, co mu zákon nezakazuje. To je asi pravda. Ale úředník státu by měl dělat pouze to, co mu zákon dovoluje. Neměl by úředník uplatňovat selský rozum. Úředník tu od toho není. Úředník je od toho, aby přesně dodržoval dikci zákona a postupoval přesně podle zákona. Já si nepřeji, aby úředník přišel a začal hodnotit, no, já jsem z vesnice, já mám ten selský rozum, mně se to zdá přiměřené, to je v pořádku. A k jinému přišel vedle a řekl, toto je nepřiměřené, to už selský rozum nebere. Mně se to nelíbí. Já chci, aby úředník musel - musel - přesně podle zákona postupovat.

A teď se ptám - kdo tvoří zákony? Ministerstvo, potažmo my tady, kteří je schvalujeme. Čili upravme ten zákon. Nepranýřujme tady paní ministryni, ale žádejme ji, aby upravila zákon o finanční kontrole, aby jasně definovala, které podmínky ano a které ne, aby se přesně úředníci mohli podle tohoto řídit. To by byl správný postup. Aby definovala, jestli ta kontrola se týká obsazení rodinného stolu, svateb, dalších a dalších, ale pokud do zákona dáme, že se má uplatňovat v úředním postupu selský rozum, tak s tím zásadně nesouhlasím. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Ještě faktická poznámka poslance Ferjenčíka. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo. Já jenom fakticky na kolegu Luzara. My jsme navrhli, aby v případě, že je tržba řádně elektronicky zaevidována, nedostával ten hostinský pokutu za to, že nevydá účtenku. Bohužel, poslanci KSČM to zamítli. Tak tady prosím neapelujte na změnu toho zákona, který vy jste pohřbili.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Kolega Luzar se také hlásí k faktické poznámce. Prosím, pane poslanče, máte slovo, měřím vám čas.

 

Poslanec Leo Luzar: Děkuji. Ač chápu argumentaci kolegy Ferjenčíka, a je to neférová argumentace, protože tady řešíme konkrétní případ, který tady vznosně kolegové předvádí, u jednoho stolu a tak dále, tohle, co říkáte, je koncepční řešení a můžeme se dostat až do prvobytně pospolné společnosti, kdo dřív to zavinil a kdo dřív to odmítl, a vyčítat si tady všechny tyto případy. Ale je tu konkrétní interpelace, konkrétní příklad a konkrétní řešení je úprava zákona, aby ta Finanční správa přesně podle toho zákona mohla postupovat. A pokud tohle by mělo být cílem, tak ano, budu souhlasit a můžeme se k tomu vrátit a tu diskusi můžeme relevantně vést. Pokud to ale má být pouze apel, že Finanční správa je zlá a dělá něco a chceme, aby uplatňovala selský rozum, zásadně nesouhlasím. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce a nemám žádnou přihlášku do rozpravy, rozpravu končím. Pan kolega Munzar navrhl v průběhu rozpravy odmítnutí odpovědi paní ministryně financí a místopředsedkyně vlády, o tom budeme hlasovat, až dosáhneme potřebného kvora. Já zagonguji a požádám kolegy a kolegyně, aby se vrátili do sálu a přihlásili se svými identifikačními kartami. Půjde o hlasování číslo sto dva, ale ještě potřebuji několik lidí se přihlásit. Já chápu, že v polovičním formátu se toho dosahuje hůře, než když jsme tady všichni, to si uvědomuji, tak jestli budete mít i ostatní, kolegové a kolegyně, trpělivost, než spustím hlasování číslo sto dva. Tak ještě chviličku malou. Ještě jednou zagonguji a požádám kolegy a kolegyně o registraci svými identifikačními kartami. (Předsedající vyčkává.) Pokud nedosáhneme potřebného kvora, budu muset tuto interpelaci přerušit a shodnout se se zástupci poslaneckých klubů, jak budeme pokračovat. Pokud do 10.10 hodin nebudeme mít dostatek lidí, tak požádám zástupce poslaneckých klubů, aby se ke mně dostavili na krátkou poradu, abychom si řekli, jak dál postupovat. Ještě jsem řekl, ještě není 10.10. (Probíhá porada u předsedajícího.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP