(10.30 hodin)

 

Poslanec Ivo Vondrák: Dobrý den, děkuji. Já mám také rád přesná data, takže můžu říct přesně, kolik bylo testovaných. My jsme v době, kdy byla, řekněme, první vlna, si dali za cíl vybudovat maximální odběrové kapacity, co můžeme, a také maximální počty odběrových míst. Ty 2 tisíce testů, k panu Bartoškovi prostřednictvím pana předsedajícího, to je jedno z nejvyšších vůbec v České republice. To prostě je v daný okamžik. A každý systém má své fyzické možnosti. Prostě nemůžete začít otevírat nové laboratoře. Takže jinými slovy řečeno, máme od 1. 7. 1 700 protestovaných, 2. 7. 1 900, 3. 7. 1 900, pak byl víkend 4. 7. 753, 5. 7. 905 - tam najížděly i ony záchranky, takže odebraly jenom ty záchranky, mobilní centra odebrala 410 testů, ano. 6. 7. 652, 7. 7. 1 300, ale pořád, když se podíváte na ty grafy, a já vám to klidně ukážu (ukazuje), tak je tam velká spousta, která čeká ve frontě. To znamená, jsou nedotestováni, protože kapacity těch laboratoří to už nemůžou zvládnout. Ale prosím, to je dáno fyzickými možnostmi těch laboratoří. Navíc došlo během víkendu k výpadkům některých těch laboratoří. Prostě se jim pokazily ty stroje, které mají. Jinými slovy řečeno, prostě každý systém má své fyzické možnosti. A nemůžete vybudovat tady kapacitu na 10 tisíc testovaných a pak ji prostě nevyužít. To prostě není možné. Musíte to nějakým způsobem zorganizovat a to je jediná cesta.

A je tady samozřejmě i statistika, kolik se testuje v nemocnicích, takže v těch nemocnicích je to třetina z těch odběrů. Třetina, to znamená, to jsou ti pacienti, kteří tam přicházejí, kteří tam prostě mají být ošetřeni. Čili i toto je to, co odebírá jakési kapacity odběrových míst. Takže já bych řekl, že není to tak, že by se netestovalo. Není to tak, že by se nemělo kde testovat. Máme spíš opačný problém. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane poslanče, i vám skončil čas k faktické poznámce. A žádám vás, ač jsem dnes tolerance sama, abyste nezneužívali faktické poznámky. Znemožňujete tím řádně přihlášeným, aby vystoupili v rozpravě, a to včetně těch, kteří mají přednostní právo. Nyní kolega Černohorský s faktickou poznámkou, připraví se kolegyně Richterová, také s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Lukáš Černohorský: Takže děkuji za slovo. Já se tedy výjimečně jdu pana ministra zastat. Paní hygieničku, prostřednictvím pana předsedajícího k panu Bartoškovi, jsme požádali pana ministra spolu s panem Luzarem my. Není to jakoby jeho přání, ale bylo to naše přání. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Tak to byla faktická poznámka. Nyní kolegyně Richterová s faktickou poznámkou. Ještě než dojde k pultu, tak konstatuji došlou omluvu pana poslance Pavla Staňka mezi 10.30 a 12 hodin a paní ministryně Schillerové, která je omluvena z pracovních důvodů na celý den. Nyní paní kolegyně Olga Richterová s faktickou poznámkou. Máte slovo.

 

Poslankyně Olga Richterová: Opravdu jenom velice stručně fakticky. Pan hejtman a poslanec Vondrák právě uvedl, že každý systém má své fyzické možnosti. A právě proto, že jsme si toho v Pirátech vědomi, tak jsme se v podstatě od poloviny března na Karvinsku a potom od května tady ve Sněmovně snažili k tomu, jak realizovat ty potřebné kapacity, přitáhnout pozornost. A proto chci jenom upozornit, že vlastně nebylo odpovězeno na to, jak se vlastně dopracovává ta klíčová součást toho strategického plánu testování, a sice jak budou zajištěny ty potřebné kapacity.

Všem nám je jasné, že fyzické možnosti lidí nejsou... není možné změnit ze dne na den, ale prostě máme červenec, nejsme v březnu, a to je ta naše klíčová otázka. Jak se zajistí ty potřebné případné kapacity a realokace kapacit z jiných regionů, z míst, kde není problém, do těch míst, kde je potřeba to rychlé akční nasazení, tento plán chybí.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. A už jsem se těšil, že kolegyně Adamová dostane slovo, ale není tomu tak. Nyní kolega Vít Kaňkovský, poté kolega Mašek s faktickými poznámkami. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Dobré dopoledne, vážený pane předsedající, členové vlády, kolegyně, kolegové. Já ještě navážu na kolegyni Richterovou i na další kolegy. Právě v otázce toho testování dlouhodobě upozorňujeme na to, a nejenom tady na plénu, že to je ta stěžejní úloha, která nás čeká směrem k té další možné vlně nebo i k těm lokálním ohniskům. Upozorňovali jsme na to při opakovaných jednáních Ústředního krizového štábu a tam společně s panem docentem Matějkou, který byl nominován za Piráty, jsme vyzývali k tomu, aby se lépe využívaly kapacity akademických laboratoří.

Ty akademické laboratoře se velmi rychle zmobilizovaly. Byly schopny v podstatě veškerou svoji PCR techniku dát k dispozici. Byly schopny dát 250 zaměstnanců k dispozici a velmi rychle navýšily tu kapacitu možných testů na 3 tisíce denně. Bohužel, po celou dobu té první vlny, nebo s nějakými malými výkyvy, byla tato kapacita akademických laboratoří využívána z 10 až 20 %. A já se ptám a vyzývám vládu k tomu, jakým způsobem má zajištěnou možnost zmobilizovat znovu tyto akademické laboratoře a jak je to v tom plánu testování, jak se s tím počítá. Protože pokud Moravskoslezský kraj v tuto chvíli má naplněnou kapacitu, a já to panu hejtmanovi nevyčítám, prostě to lokální ohnisko tam teď nastalo, tak přece jsme schopni zmobilizovat ty laboratoře v jiných částech naší republiky, včetně těch akademických laboratoří. A je to i takovým pojítkem a v podstatě můžeme si na tom vyzkoušet, jak rychle jsme schopni to zmobilizovat, protože těch lokálních ohnisek se tady může v čase vyskytnout více. Takže to je otázka na pana ministra: jak je nakládáno s akademickými laboratořemi a jak je to vzato v tom plánu testování. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan kolega Jiří Mašek s faktickou poznámkou. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážený pane předsedající, dámy a pánové. Já musím tady zareagovat. Bavíme se o některých ložiscích v naší republice. Může to být Kutná Hora, můžou to být Holice v Čechách, tam všude se objevila ložiska vyššího výskytu. Řešilo se to lokálně, konkrétní firma se uzavřela, otestovalo se to, odeznělo to.

Karviná je větší ložisko. Je to větší problém. Ale z těch čísel, která si tady říkáme, dnes máme v ČR 4,5 tisíce pozitivních. Máme 135 lidí v nemocnicích a z nich jenom 24 ve vážném stavu. Recipročně, když to přepočítáme, tak na Karvinsku je to nějaké poměrné procento. Není to žádná tragická situace. A návrhy typu, ať mobilní týmy z republiky se přemístí na Karvinou apod., to je úplný nesmysl. Mobilní týmy byly proto na začátku, aby vyšetřovaly ty, kteří mají klinické příznaky, a nechtěli jsme si tu nemoc dovléct do nemocnic.

Čili tyto názory absolutně nesdílím. Je samozřejmě špatně, pokud se lidé dozvědí o tom, že jsou pozitivní, pozdě. Ale já si myslím, že ty případy nejsou. A pokud jsou, tak jsou jednotlivé. A jestli se někdo dozví o čtyři dny později, že je negativní, není to úplně dobře, ale v podstatě se nic neděje. Situace na Karvinsku se v současné době zlepšuje. To víme podle těch čísel, podle toho vývoje nově nakažených. Já bych chtěl poprosit, abychom z té věci opravdu nedělali politikum. Já jsem přesvědčen, že se to zvládá a že ty kapacity toho testování určitě by byly možné, kdyby byly vyšší, možná by stálo za to převážet ty vzorky k vyšetření na akademická pracoviště do jiných koutů republiky, ale potom zase nenaplníme to, že ty výsledky budou včas. Samozřejmě tam budou víkendy, kdy ta akademická pracoviště nefungují.

Pojďme se na to dívat s rozumem. Ta situace se nějakým způsobem vyvíjí. A vyvíjí se dobrým směrem. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Tak pane kolego, děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní s přednostním právem paní poslankyně Pekarová Adamová, poté pan poslanec Vít Rakušan a potom paní doktorka Rážová. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za slovo. Vážená vládo, vážené paní kolegyně poslankyně, páni poslanci, já jsem nakonec docela ráda za to, že tady proběhla ta debata, protože jsem měla aspoň možnost celou řadu těch věcí, které jsou důležité a na které jsem třeba i já chtěla znát odpovědi, tak slyšet, jak tady pan ministr reagoval, tak i další.

Myslím, že zásadní je v tom čase se vrátit ještě o několik měsíců zpět. Hned tedy na začátek, úplný začátek, kdy u nás se objevil první potvrzený případ, což bylo 1. března. A myslím, že ty čtyři a něco měsíců, kdy zpočátku jsme skutečně zastavili veškerý život v republice - a jak víte, připomenu to schválně, aby tady zas pak nezaznělo nějaké obvinění, že jenom kritizujeme, tak i tehdy většina stran, troufnu si říci snad všechny strany, jsme s těmi opatřeními, často velmi radikálními, souhlasili. Vyzývali jsme k jejich dodržování spoluobčany a říkali jsme, že jsou prostě nezbytná. A byla nezbytná zejména proto, a to byl také ten hlavní důvod argumentace, že si tedy připravíme všechno, co je nezbytné pro to, abychom byli schopni zamezit nekontrolovatelnému šíření nákazy, abychom byli v kapacitách tedy na té úrovni, abychom celou situaci zvládli. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP