(10.20 hodin)

 

Ministr zdravotnictví ČR Adam Vojtěch Děkuji za slovo. Když se tady bavíme o té přesnosti a že kolegové z Pirátů mají ta přesná data, jak to tedy je, tak nevím, kde pan předseda Bartoš přišel na to, že kapacita v Moravskoslezském kraji je 500 testů denně. Vy jste říkal 500 testů, že je kapacita, a jenom za včerejšek, předevčírem bylo 2 202 testů uděláno v Moravskoslezském kraji. Takže nikoliv 500 testů, ale skutečně přes 2 tisíce za den provedeno testů. Takže tolik jenom, abychom si skutečně uvedli ta čísla na pravou míru. Jsou to jak státní laboratoře v rámci Zdravotního ústavu v Ostravě, který si myslím, že v tomto směru je největší jistotou, ale samozřejmě i laboratoře další soukromé. Ale skutečně více než 2 tisíce denně. Takže tolik je třeba říci první fakt.

Druhý fakt. Tady samozřejmě to, co říkal pan hejtman, je pravdou. My musíme zapojit armádu a my jsme ji zapojili. My jsme ji zapojili právě při testování jak svého času v Dole Darkov, tak i teď v Dole Československé mládeže jih, sever. Tam byly mobilní odběrové týmy armády, které byly velmi nápomocny, a ten systém takto funguje.

Takže tady se nebavíme o dvou sanitkách na kraj. Ano, to je samozřejmě nějaká podpora ze strany kraje, ale bavíme se o tom, že pokud máme lokální ohnisko nákazy, kde potřebujeme najednou otestovat tisíce lidí, tak jsme na to připraveni, máme mobilní týmy Armády ČR, které jsou schopny se zapojit. Jediný teď skutečně spíše technicko-právní problém je ukončení nouzového stavu, byť ještě armáda fungovala nějaký čas poté. Nyní musíme na nejbližší vládě v pondělí schválit nový mandát pro Armádu ČR, aby mohla dále pokračovat, aby mohla dále fungovat. Ona ukončila myslím v minulém týdnu vlastně oficiálně to fungování, takže teď vláda o tom bude znovu rozhodovat. Muselo se připravit nařízení vlády v tomto směru a armáda je připravena nadále s námi spolupracovat. Pracovala na Darkově, pracovala v rámci OKD, v rámci toho ohniska. Ale armáda samozřejmě nemá sloužit k tomu standardnímu testování každý den. Armáda má sloužit k testování v rámci lokálních ohnisek nákazy a to probíhá, to funguje a v rámci OKD se to velmi dobře osvědčilo a budeme na tom pracovat i v následujících týdnech.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já se omlouvám, pane ministře. Já jsem vám zapomněl říct, že jste překročil faktickou poznámku.

 

Ministr zdravotnictví ČR Adam Vojtěch Aha, já se omlouvám také.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Omlouvám se celé Sněmovně, už se mi to nestane. Máte právo se přihlásit s přednostním právem, pane ministře.

 

Ministr zdravotnictví ČR Adam Vojtěch To je v pohodě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Budu vás víc hlídat. Nyní pan kolega Jan Bartošek s faktickou poznámkou, poté pan kolega Ivan Bartoš, Bohuslav Svoboda a pan kolega Vondrák. To jsou faktické poznámky. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Bartošek: Děkuji za slovo. Pane ministře, chápu, že jste si pozval na pomoc pracovnice krajské hygienické stanice a hlavní hygieničku. Asi potřebujete pomoct s argumentací. Pro mě je důležité to, zda jste také zavolal zástupcům Svazu měst a obcí okresu Karviná, jestli jste také volal na tu druhou stranu, která je víc kritická k tomu, co se děje, jestli jste s nimi mluvil, kdy jste s nimi mluvil, případně zda jste reagoval na jejich výzvu. To je pro mě důležité.

Druhá věc, zda testování na Karvinsku považujete v současném počtu za dostačující. Já jsem nemluvil o tom, že se má Karvinsko zavřít. Já jsem mluvil, když už jste tady zmiňoval Německo, o německém přístupu, zda se nemá mnohem více plošně testovat celé Karvinsko, abychom měli tvrdá data, abychom věděli, kdo je nemocen. A jestli mluvíte o dvou tisících testech, mně to připadá velmi málo! Tristní! Tristní číslo! Mně to připadá jako zanedbání té situace. Místopředseda Poslanecké sněmovny, váš koaliční partner, se k tomu vyjadřuje velmi kriticky. Vy jste ho neposlouchal, když tady mluvil pan místopředseda Hanzel? Poslouchal. (Poznámka premiéra Babiše.) A nepřímo se mnou komunikuje pan premiér. Bohužel nebudu na to reagovat, když na mě mluví někdo zezadu, na má ramena. Očekávám odpovědi, pane ministře. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Ivan Bartoš s faktickou poznámkou. Máte slovo, pane předsedo.

 

Poslanec Ivan Bartoš: Já jsem tady někdy na předcházející schůzi uvedl nějaké špatné číslo, a proto si teď velmi dávám pozor, aby mě pan ministr na nějakém čísle netočil. Já jsem hovořil o karvinském regionu. Myslím si, že to je ve stenozáznamu. To je zhruba kolik? 260 tisíc lidí v té oblasti, a hovořil jsem o kapacitě 500 testů na ten daný region. Jsem rád, že tady od pana Vondráka směrem k panu ministrovi zazněl ten apel, že ta pomoc armády v testování by byla v dané oblasti přínosná, tak já doufám, že se to tam posílí.

A já pořád koukám na tu realitu třeba jednání toho výboru. Tak když je to všechno v pohodě a máme tedy možnost to tam otestovat, proč budou provedeny testy všech zaměstnanců OKD a rodinných příslušníků za deset dní? Já pořád předpokládám, je-li nějaký rizikový provoz, a tam se ukázalo, že ta nákaza se tam šíří, proč se nevzalo ze zbytku republiky, kde je to tedy v pohodě, jak jste sám řekl, kde naopak to leží ladem, kde ty kapacity nejsou využívány, a v rámci nějaké strategického plánu - mně jde o ten plán a strategii - prostě se tam do toho regionu nevyslalo více lidí a neprovedlo se kompletní testování zaměstnanců a rodinných příslušníků, a toto bylo slíbeno až po tom, co se v médiích objevilo, že kvůli situaci na Karvinsku nebudou moct Češi jezdit do zahraničí na dovolené. To mně přijde jako ten nejsmutnější fakt. A ta realita, že nedokážeme otestovat 8 tisíc lidí někde v relativně rychlém čase a testuje se to skutečně po stovkách, prostě neodpovídá tomu příběhu, který nám tady pan ministr vypráví. A já si myslím, že to je zcela zjevné, a ty počty otestovaných versus počet zaměstnanců OKD a dalších dolů v oblasti prostě vypovídají o tom, že nemluvíte pravdu, pane ministře.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Bohuslav Svoboda s faktickou poznámkou, připraví se kolega Ivo Vondrák, poté kolega Černohorský - všichni s faktickou poznámkou. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Bohuslav Svoboda: Děkuji za slovo, pane předsedající. Kolegyně, kolegové, dovolte, abych řekl věc, kterou myslím vnímám jako principiální. My tady zase řešíme něco, co vlastně řešíme špatně. Hovoříme o tom, co se nedělá nebo co se neudělalo. Nehovoříme o tom, že ten plán, jak se má zacházet, když vznikne nějaké lokální ložisko, měl být hotov dopředu. My jsme o tom mluvili, že musí být naprosto jasné kroky, které se mají dělat. A já dneska vidím, že ty kroky tedy řešíme až v okamžiku, kdy to vzniklo. To si myslím, že je zásadní chyba vlády a zásadní chyba ministerstva, že v této fázi tady není někdo, kdo by nám říkal, dělají se ty a ty kroky podle plánu, který je, mají takový a takový časový faktor a jejich výstupy jsou jasné.

Také nám nikdo neříká, jaké testy se používají, což je velmi zásadní věc, protože se dozvídáme, že máme řadu pacientů, kteří jsou primárně negativní a pak jsou pozitivní. Jistě, mohli se nakazit mezitím. Není to chyba v používání typu testů? To je otevřená otázka.

Samozřejmě že mě zajímá ta zásadní věc, že pořád je ta situace vlastně relativně lehká. Ti pacienti mají lehký průběh. To ale nemusí vydržet dlouho, to se může změnit. Nikdo to neví, pane kolego. Nikdo to neví a chřipka to dělá. To, co je zásadní, že tu informaci o tom, jestli je někdo pozitivní, nebo negativní, dostávají všichni pozdě. Jak funguje chytrá karanténa, když se vlastně výsledek toho testování dozvíte za pět dnů, za sedm dnů, za deset dnů? K čemu to je? To je nenachystané. To je nenachystané, protože ta odpověď na to musí být relativně velmi rychle, ale musí být taková, že se na ni můžeme spoléhat (upozornění na čas), to znamená, že je použit dobrý test.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní pan poslanec Ivo Vondrák s faktickou poznámkou, připraví se kolega Černohorský také s faktickou poznámkou, poté řádně přihlášená kolegyně... ***




Přihlásit/registrovat se do ISP