(9.50 hodin)
(pokračuje Luzar)

A nyní se bavíme o tom, že tady odpustíme procenta. Ano, každý chce ušetřit. Nediskutuji o tom. Samozřejmě, každý, kdo si chce pořídit nový byt. Ale bavme se, pro koho to je. A jestliže ta procenta jsou plošná, tak ta úspora třeba v Ostravě z ceny bytu milion korun, anebo z ceny v Praze deset milionů korun. Bavme se o tom, jestli toto taky není určitá regulace toho, aby se nám nevylidňovaly městské obvody mimo Prahu. Bavme se o tom, jestli toto taky není nějaký regulační princip, protože čím trpíme my v Ostravě, čím trpíme my v Moravskoslezském kraji, je vylidňování. A toto vylidňování je podstatně větší problém pro region než to, jestli někdo zaplatí 40 tisíc nebo 400 tisíc jako daň z nabytí nemovitosti. Tu možnost v nájemním by měl mít každý. Já bych tady přivítal raději než rušení tady tohoto opatření a rušení této daně z nemovitosti opatření na podporu družstevního bydlení, na podporu nájemního bydlení.

Před třemi dny jsem si přečetl článek, jak Praha objevuje svět a chce stavět družstevní bydlení nebo nabídnout pozemky pro výstavbu, hromadnou výstavbu formou nájemní nebo družstevní. Na tom nejkrásnější bylo, že ty pozemky mají vytipované už pár let, ale plánují to až za pět šest let. Prostě nejste schopni přijmout ani tady v Praze, která je nejvíc tlačena a má největší životní úroveň v rámci ekonomiky České republiky, aby se začaly stavět nové domy, nové byty. Ale řešíme tady odpuštění peněz pro lidi, souhlasím, ale ten základ, aby bylo bydlení dostupné, tady prostě neřešíme.

A já to považuji za chybu, že začínáme od konce, nezačínáme od začátku. Proto mám problém i tady s tímto návrhem a nevím, jestli budu hlasovat pro tento návrh ve vládní podobě, nebo se přikloním k některému z pozměňovacích návrhů, ale každopádně to považuji za řešení problému bydlení v České republice jako řešení od konce a ne od začátku. A velice rád přivítám, když se tady vláda chopí toho, že konečně umožní masivní družstevní výstavbu, masivní obecní výstavbu, aby opravdu občané České republiky mohli mít to základní lidské právo, právo bydlet, jako dostupné a nebylo omezeno jenom pro ty, kteří jsou schopni si vzít hypotéku na třicet let, zadlužit se u komerčních bank a jiných institucí a prostě celý život jsou nuceni splácet. Aby měli možnost si vzít i nájemní bydlení, aby bylo dostupné a bylo pro všechny. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Mám zde dvě faktické poznámky. Nejprve pan poslanec Feri, poté pan poslanec Adamec. Prosím.

 

Poslanec Dominik Feri: Děkuji za slovo. Pan poslanec Luzar si tady velmi úpěnlivě stěžoval, že se nestaví. A jistě, nestaví se. Ale všimněte si, do jaké části jednacího sálu pan Luzar odešel, kde sedí. Sedí v lavici poslaneckého klubu KSČM. To je poslanecký klub, který dává toleranci vládě, který umožnil, aby získala důvěru Poslanecké sněmovny.

Pane poslanče Luzare prostřednictvím pana předsedajícího, když jste tvořili podmínky toleranci vlády, proč jste tam nedali, že do roka tady bude připraven nový stavební zákon, který bude vydiskutovaný, který bude na základě nějaké odborné shody, kde budou vyrovnány zájmy všech zúčastněných stran? Proč jste si to do podmínek tolerance vlády nedali? Proč tady teď pláčete, že vláda tedy nic nepřipravila, že se nestaví? Mohli jste s tím něco udělat. Ne, vy jste místo toho seděli, vymýšleli jste, co byste tam ještě mohli dát, a místo toho, co by lidem skutečně pomohlo, tak jediné, co jste pro tu vládu tak vymysleli kromě těch dalších, bylo zdanění církevních restitucí. Skutečně výtečná pomoc pro lidi! Místo toho, abyste vládu zaúkolovali a podmínili svoji podporu tím, že připraví nějaký návrh, díky kterému se bude stavět. Omlouvám se, jsou to z vaší strany jenom prázdné řeči. Svoji šanci jste prošustrovali.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Další přihlášený si ještě musí chviličku počkat. Mám zde čtyři faktické poznámky. Nejprve pan poslanec Adamec, poté pan poslanec Dolínek. Prosím.

 

Poslanec Ivan Adamec: Děkuji. Vážený pane předsedo, vážená paní ministryně, kolegyně, kolegové, já bych tady zareagoval, co tady povídal pan kolega Leo Luzar, prostřednictvím vaším, protože tady kritizuje, že ve třetím čtení se chováme jako ve druhém, a on se chová jako v prvním. A navíc ta demagogie, která tady zazněla ohledně privatizace bytového fondu, fakt to nemá obdoby. Já si myslím, že každé město si to vyřešilo nějakým způsobem. Ale já vám řeknu, já jsem z pohraničního města, kde jsme měli pět a půl tisíce bytů obecních. Ten stav, ve kterém byly, jak vypadaly byty v některých lokalitách, to stálo opravdu za to a stálo by vidět ty fotky, dneska už fotky, nebo záznamy z té doby. Díky privatizaci bytového fondu, a rozumné, kdy jsme vlastně rozdali těm nájemníkům ty byty, aby se o ně začali starat, šel ten bytový fond neuvěřitelně nahoru. Samozřejmě jsme si nechali část bytů na sociální bydlení hlavně pro seniory, to je potřeba taky takhle vnímat. A běžte se na ten bytový fond dneska podívat. To, že se nestaví, je z jiných důvodů a není to tím, že proběhla privatizace v rámci řady českých měst.

Děkuji za pozornost. Fakt se to nedalo poslouchat!

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Nyní faktická poznámka, pan poslanec Dolínek, připraví se pan poslanec Luzar.

 

Poslanec Petr Dolínek: Já se předem omlouvám panu předsedovi Faltýnkovi a kolegům z ANO, oni nemají rádi ty pražské příklady, ale dejte mi prosím minutu.

Pane kolego Feri prostřednictvím pana předsedajícího, vy v Praze držíte zoufalého pana primátora, který svými prostředky a nástroji z rozpočtu Prahy vyndal všechny peníze na výstavbu obecních bytů na Černém Mostě! Vy jste ti, díky komu se v Praze nestaví, a bez vašich hlasů by to nikdy pan Hřib nedokázal, zničit výstavbu v Praze. Jste to vy a vy jste udělali hrob výstavby bytů v Praze! Vy a jenom vy!

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Rychlá faktická pan poslanec Luzar, poté pan místopředseda Filip, faktické poznámky.

 

Poslanec Leo Luzar: Děkuji za slovo. Vaším prostřednictvím, vážený pane předsedo, ctěnému kolegovi napravo. Jsem hrdý, že sedím v lavici KSČM, protože mám čisté svědomí a čisté ruce. (Hluk v sále.) Co jste vy dělali za třicet let tady, abyste ten slavný stavební zákon uvedli do stavu, který by byl použitelný v české zemi? Vůbec nic!. (Velmi důrazně.) Prostě jste řešili jenom to, jak rozprodat to, co tu bylo, aby se na tom vydělalo.

Co se týče argumentů, které tady zazněly ohledně bytového fondu, přijďte se podívat do města, které se ty byty nechalo. Dneska jsou v podstatně lepším stavu než ty privatizované! Pojďte se podívat do Ostravy-jih. Já vás tam rád provedu po bytovém fondu! Ano, ti lidé si velice levně koupili byty, ti lidé si opravili vchodové dveře, udělali si vnitřní instalace, ale jaksi opláštění a další už je problém, protože na to ty peníze nemají ti lidé! Obec na to ty peníze má a dělá to. A to je ten důvod, proč obecní bytový fond je potřeba. A taky (jde) o to, aby ti lidé, noví lidé, mohli bydlet v obecním bytovém fondu.

A jeden problém, který vznikl z privatizace, je ten, že bytový fond se postupně přeprodává. Už tam nebydlí mnohdy ti, kteří si to koupili, ale přeprodávají ho. A takhle vznikají ghetta, takhle vznikají rozbité byty, takhle vznikají problémy v obcích, kdy se jim do takhle uprázdněného bytu a domu nastěhují různí lidé, kteří tam chtějí jenom devastovat. To je také problém, který toto způsobilo, a obce nemají momentálně páku, jak to řešit. I toto jsou problémy spojené s privatizaci.

Ale nesvádějte to na stavební zákon. A chci tady jasně říct, že Komunistická strana Čech a Moravy se velice, velice intenzivně zabývala stavebním zákonem a podílela se na přípravě toho návrhu, který dneska již je na papíře, a dá se o něm diskutovat a pevně věřím, že pomůže výstavbě v České republice. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Další faktická poznámka, pan místopředseda Filip, poté pan předseda Stanjura.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedo, členové vlády, paní a pánové, já budu stručný. Já jsem přesvědčen o tom, že opravdu si Komunistická strana Čech a Moravy nemusí nechat radit od TOP 09 ani od nikoho jiného, jaké bude dělat podmínky ve svém politickém rozhodování. Jsme suverénní politická strana. A pane poslanče Feri, prostřednictvím pana předsedy, nechte si ty poznámky. My jsme dostatečně suverénní politickou stranou, abychom nemusel poslouchat právě vaše rady.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Pan poslanec Nacher se omlouvá mezi 10.00 a 10.45, pro záznam. A s faktickou pan předseda Stanjura.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo, hezké dopoledne. Máme debatovat o zrušení daně z nabytí nemovitosti. K naší radosti, poté co jsme pětkrát neuspěli, to vypadá, že dneska bychom uspět se svým návrhem mohli, a ta debata se zvrhla v to, jak bolševici skvěle stavěli byty, jaká jsme měli krásná sídliště. Já myslím, že mnohá města vydávají pamětní publikace a srovnávají a jsou tam fotky, jak ta města vypadala v roce 1989, 1988, 1987 a jak vypadají dneska, a to stačí. Tak doporučuji soudruhům, aby to koupili, nebo případně poprosím starosty, je jich tady dost, nebo místostarosty, aby přivezli ty publikace, soudruhu Luzarovi je předali, aby viděl, jak se změnil bytový fond, aby věděl, jak vypadají domy dnes a jak vypadaly tehdy. Ale nebavme se o tom, jestli některé město privatizuje nebo neprivatizuje, staví nebo nestaví. To je suverénní rozhodnutí každého zastupitelstva, nechme to na nich, neraďme jim tady z Poslanecké sněmovny, oni si s tím poradí lépe. A možná, když to budou dělat špatně, komunisté ty komunální volby v tom městě vyhrají. To samozřejmě nemohu vyloučit, i když to pokládám za velmi málo pravděpodobné.***




Přihlásit/registrovat se do ISP