(14.50 hodin)
(pokračuje Rath)

Samozřejmě to všechno tak může být. Ale to je jen hra! Všechno to je prostě jen hra, aby se veřejnosti podprahově řeklo: Rath je nebezpečný zločinec, je potřeba ho transportovat s kuklami, s neprůstřelnými vestami, s vrtulníkem nad hlavou, s motorkami, s tím vším. Víte, já mám někdy pocit, že jsme nezadrželi a ve vězení nemáme doktora Davida Ratha, ale doktora Hannibala Lectera z filmu Mlčení jehňátek.

Čili dámy a pánové, právě díky tomu, že prostě v České republice je institut vazby zneužíván, že jsme všichni lámáni, týráni, tak proto jsem se nevzdal poslaneckého mandátu a nevzdám se ho, protože je to bezpráví.

Dámy a pánové, teď tedy k vlastnímu případu.

Policie tvrdí, že zakázka na buštěhradský zámek byla předražená. Toto tvrzení nemá opřeno o jediný objektivní nezávislý znalecký posudek. Takový tady neexistuje. Přitom to vyšetřuje půl roku. Já se ptám, proč policie nemá nezávislý posudek, kde by to dokázala, když to vyšetřuje půl roku. Naopak já tvrdím, že náš kraj jako jediný kraj a jako jediná instituce jsme zavedli systém externího hodnocení objektivity a přiměřenosti cen projektů v každé jejich položce. Každý projekt ve Středočeském kraji prochází touto kontrolou položku po položce. To je prokazatelné, na to existují důkazy.

Dámy a pánové, i kdyby někdo chtěl něco někde zmanipulovat, něco domluvit, něco předražit, tak to narazilo na tento systém, který jsme zavedli, který já jsem navrhl před třemi lety a který už takto ušetřil v projektech asi 700 mil. korun. Samozřejmě i buštěhradský zámek procházel touto kontrolou položku po položce. A pokud nějaká položka neseděla nebo byla předražená, tak se snížila na úroveň ceny obvyklé. Co to znamená? Škoda tady nevznikla. A nejenom že nevznikla, ale vzniknout ani nemohla. Tady prostě nemohla uniknout ani koruna z nějakého předražení, protože to prostě podle systému nebylo možné! Prostě nebylo možné. A teď si vezměte jiné projekty: ProMoPro, Opencard, IZIP. A teď jenom počítejme 100 milionů, miliardy - nikdo to nekontroloval. Nebo konečně časopis Pohoda nebo Jistota, jak se jmenoval ten, co vydával pan John s panem Janouškem. Každý rok podle objektivních posudků stál VZP o 50 milionů víc než je obvyklé! O 50 milionů víc, než stanovily znalecké posudky. Roky! Tady přišla VZP možná o půl miliardy. Co se dělo? Nic! Nikoho to nezajímá. A takhle můžeme pokračovat. Tamhle vidím pana ministra Drábka. Jeho systém sociálního softwaru na úřadech práce. Stojí nás miliardy - bez výběrového řízení. Co se děje? Samozřejmě že nic. Přitom tady jsme nemohli přijít ani o korunu.

Druhá věc, oč orgány činné v trestním řízení opírají mé obvinění. Říkají - a vy asi čekáte na odpověď na tuto otázku: Vzal David Rath úplatek? Já tvrdím, že nevzal. Když se podíváte do těch materiálů, které máme k dispozici jako torzo spisu, to je několik tisíc stran různých rádoby odposlechů a dalších věcí, všechno neúplné, nekompletní, vykuchané, tak i v tomto nekompletním torzu spisu naopak najdete spoustu vět a slov o tom, že peníze na volby, financování voleb. To tam najdete. Já to tady říkám proto, protože z těchto materiálů samozřejmě, protože to je tisíc stran, unikají a budou unikat různé pasáže. Tak je lepší, aby to zaznělo tady teď, v tuto chvíli, a dál to nekomentovat nebudu. Ale trvám na tom, že David Rath úplatek nevzal!

Teď k vlastnímu procesu vyšetřování. Dámy a pánové, já vám teď předložím důkazy a fakta o tom, že celý proces je manipulován od samého počátku, je neférový, nespravedlivý a nestandardní. Čím to začíná? Zhruba v říjnu přichází jakýsi pan Libor Gregor, soukromý detektiv z Kladna - zajímavé: soukromý detektiv, ale zajímavější, co dělal předtím -, tak přichází a podává trestní oznámení. Tady ho mám. (Ukazuje.) Pan Libor Gregor - víte, co dělal předtím? Byl policistou na ÚOOZ. Kubiceho člověk. Takže Kubiceho člověk se rozhodne podat trestní oznámení - úplná náhoda! Když říkám Kubiceho člověk, neznamená to, že to musí být zrovna pravá ruka pana ministra, ale já to zahrnuji do širší množiny lidí, kteří vytvořili v roce 2006 Kubiceho zprávu, to znamená tam patří pan Vlas, pan Hruška, který je teď náměstkem pana ministra, dále tam patří pan Almer, což je šéf všech operativních technik na policii, tedy toho odposlechu a dalších věcí.

Takže tento Kubiceho člověk se něco dozví a úplně náhodou se vypraví do Brna přímo na Nejvyšší státní zastupitelství. A teď si představte, kdo s ním trestní oznámení tam sepíše. Trestní oznámení s ním tam sepsal přímo doktor Igor Stříž, první náměstek Nejvyššího státního zastupitelství. Dámy a pánové, to je náhodička! Takže každý z vás, každý občan, když má pocit, že je korupce, prosím do Brna za druhým nejvyšším člověkem všech státních zástupců! To je něco jako místopředseda vlády nebo první náměstek ministra. Takže prosím při rovnosti a standardnosti každý asi může přijít za prvním náměstkem, druhým nejvyšším státním zastupitelem, a on s ním ochotně sám sepíše, tady je jeho podpis (ukazuje), podání vysvětlení. Úplně standardní. Běžně se to děje každý den určitě mnohokrát. S neznámým detektivem. Takže zase náhodička. Víte, je to asi tak totéž, jako kdyby někdo chtěl žádat o sociální dávku, šel na Ministerstvo práce a sociálních věcí a sepsal to s ním první náměstek pana ministra Drábka. Běžná praxe.

Ale ty náhody pokračují dál. Přestože pan Gregor popíše možnou trestnou činnost, která má probíhat v podstatě jen ve středních Čechách a možná v Praze, Ústí - tam není o trestné činnosti na území Ústeckého kraje ani čárka, vůbec, tam je napsáno, že nějaký projektant je asi z Ústí, ale není tam vůbec psáno, že by se dopouštěl trestné činnosti. Tam je psáno, že se jí možná dopouští Rath a že možná Pancová, že možná Kott, že možná ještě nějací další, ale všichni ve středních Čechách a všichni v Praze. Shodou okolností v rozporu se všemi předpisy Nejvyšší státní zastupitelství to postupuje do Ústí nad Labem. V rozporu se všemi platnými předpisy! Zase náhoda, vůbec ne manipulace. Náhoda. Víte, jak si tu náhodu vysvětluji? Prostě se ví, že v Ústí nad Labem působí velmi ambiciózní, inteligentní mladá dáma, paní státní zástupkyně Bradáčová, o které se ví, že pro své ambice je ochotna udělat leccos. A co když je tady takový příslib charakteru "Paní státní zástupkyně, když uděláte toho Ratha, my víme, že byste ráda třeba na Vrchní státní zastupitelství do Prahy, kde se možná uvolní pozice, když uděláte toho Ratha, dveře se otevřou a můžete pokračovat ve své kariéře na Vrchním státním zastupitelství."?

Já bych chtěl říci jednu věc. Víte, ono se mluví hodně o korupci, ale korupce přece není jenom o penězích. Paní státní zástupkyně by měla vědět, že korupcí je třeba i slib kariérního postupu a funkcí. I to je neoprávněná výhoda. Takže možná škoda, že operativní technika taky nebyla napojena na telefony těchto lidí, protože možná bychom řešili nějakou zajímavou korupční aféru. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP