(Jednání pokračovalo v 14.30 hodin.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Máme 14.30, zahájím odpolední program schůze Poslanecké sněmovny. Než otevřu nový bod, zájem o vystoupení s přednostním právem projevil pan premiér Andrej Babiš. Pane premiére, udělím vám slovo a následně přistoupíme k bodům dle pořadu schůze, vyhlásíme výsledek volby do Nejvyššího kontrolního úřadu a následně máme bod 13, vliv na životní prostředí. Slovo má pan premiér Andrej Babiš, prosím.

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: Dobrý den, dámy a pánové. Doslechl jsem se, že opozice má velký problém s prospektem na prevenci rakoviny a že údajně bych měl zneužívat veřejné peníze, což je samozřejmě lež. Kyperská firma Seznam Zprávy s tím hned přišla. Pokud někdo, hlavně samozřejmě Piráti, s tím mají problém... pan Michálek tady ještě není. Pokud někdo něco zneužívá, tak jsou to samozřejmě Piráti. Tady máme tu fotku stavebnice, kde se dolepil pan pirát, a potom tady máme prospekt. Ono to vypadá, že Františkovy Lázně patří jenom Pirátům, ale to je jedno.

A já jsem strašně rád, že máte s tím problém, protože já budu mluvit o nejdůležitějším projektu, který za doby, co jsem předseda vlády, jsem vymyslel, a je to prevence rakoviny. 16. dubna 2020 měl v Senátu pan Žaloudík, kterého strašně uznávám, a za první koaliční vlády jsem říkal Sobotkovi: Udělejte ho ministrem zdravotnictví, však je skvělý, 16. dubna 2020 říkal pan Žaloudík v Senátu, že ano, covid je tady, ale u nás zemře každých 20 minut někdo na rakovinu A proti tomu není vakcína. rakovina bude nejenom pro Evropu, ale pro nás všechny v roce 2035 největší příčinou úmrtí našeho obyvatelstva. Dnes jsou to kardiovaskulární choroby, bohužel. 48 000 lidí zemře na kardiovaskulární choroby ročně a 27 000 na rakovinu. V roce 2035 podle prognóz to bude naopak.

A potom, jak jsem slyšel ten projev, tak jsem se o to začal zajímat. Dokonce jsem měl střet zájmů, představte si. My důchodci víme, co je to PSA. Pokud máte PSA 10,5, tak měsíc nespíte a bojíte se, že máte rakovinu prostaty. To je mimochodem nejběžnější rakovina u mužů a dá se léčit. A potom zjistíte, co je to CT, co je to biopsie, a zjistíte, že naše nejlepší onkologická nemocnice je Žluťák v Brně. Nejlepší nemocnice, nejlepší ředitel. Jediná onkologická nemocnice v České republice, kde se inspiroval Boston.

A potom jsem se o tom bavil s docentem Hajdúchem, a on říkal: No jasně, udělejme to, co udělal Joe Biden v roce 2016, moonshot. Jeho syn bohužel zemřel na rakovinu mozku. A začal jsem se o to zajímat. Zorganizoval jsem skupinu našich nejlepších onkologů. Nejlepších onkologů, většina z nich je v tom prospektu. To je ten prospekt a je to součástí toho národního boje proti rakovině. Myslím, že je důležité, aby naši lidi měli nejlepší léčbu, aby měli nejlepší prevenci, i na rakovinu slinivky, kdy například moje nadace nakoupila přístroj za tři miliony do onkologické nemocnice a zjistilo se, že ne všichni, co tam chodí, byli správně léčeni.

Rakovinou se zabývám a představte si, že tuto brožuru jsem vymyslel já. Skandál! Já jsem ji vymyslel a strávil jsem na tom hodiny jednání. A je to skvělá brožura. Ano, tady je Adam Vojtěch, náš ministr zdravotnictví. Nikam nekandiduje. A potom tady máte všechny naše nejlepší onkology a jednotlivé rakoviny, obsah, máte statistiku, který nádor vás nejvíce ohrožuje. Je to rozdělené, ženy 20 až 29 let a tak dále. Unikátní fantastická brožura, která tady ještě nikdy nebyla. Nikdy.

Ale já jsem přesně věděl, co nastane. Nastává to, co říkáte. Vy jste nikdy nic nevymysleli a teď tady říkáte, že je to nějaká kampaň. No, žádná kampaň to není. Já jsem - tedy zatím - předseda vlády a dovolil jsem si, protože jsem věděl, na poslední stranu napsat text, který vám teď přečtu:

"Vážení spoluobčané, v České republice zemře každých 20 minut jeden člověk na rakovinu. Každý den 200 lidí rakovinu dostane. Dvě třetiny lidí se nám pořadí zachránit, ale třetinu ne. Víc než 500 000 našich spoluobčanů žije s rakovinou nebo s ní bylo v minulosti léčeno. Přestože zátěž české populace zhoubnými nádory je vysoká a počet nádorových onemocnění u nás dlouhodobě narůstá, stále více pacientů se daří z rakoviny vyléčit. Mimochodem, u prsu a prostaty je to 100 %, když se to zjistí včas. V tom patříme mezi nejlepší ze zemí střední a východní Evropy.

Je to určitě dáno i tím, že Česká republika má skvělé lékaře, neustále investujeme do moderních přístrojů na diagnostiku a léčbu rakoviny. V dostupnosti plně hrazených moderních protinádorových léčiv patříme k těm nejlepším v Evropě. To je potřeba udržet. Máme dobře organizovaný screening na vyhledávání nádoru děložního hrdla, tlustého střeva a prsu. Děti mají možnost být očkované proti virům, způsobujícím rakovinu děložního hrdla a některé další rakoviny, například v oblasti hlavy a krku.

Výsledky těchto preventivních programů se již dostavují. Podařilo se snížit počet nových případů rakoviny děložního hrdla a tlustého střeva. Byli jsme kdysi nejhorší. Dneska jsme dvacátí v Evropě, nejhorší je Maďarsko a Slovensko. A mimochodem, všichni, kteří jsou nad padesát, máte jít na kolonoskopii. Předtím to bylo nad šedesát. A proto jsme zase lepší. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP