(16.10 hodin)
(pokračuje Filip)

Nebylo to prokázáno, a proto jsme se rozhodli, že tu podmínku rozšíříme o to, aby pohyb byl omezen na kraje. A zase vycházím jenom z ústavních pravidel České republiky, že samospráva je na úrovni obce a kraje, že krizové štáby zřizují obce a kraje a že partnerem pro ústřední krizový štáb bude krizový štáb kraje. Co je na tom nelogického? Naopak, logiku to má zásadní, a to ekonomickou, že je potřeba méně policistů, méně vojáků, kteří budou hlídat hranice okresů, které jsou, promiňte mi, v podstatě jenom soudní, a umožní to tedy tyto uvolněné síly, ať už Armády České republiky, nebo Policie České republiky nebo jiných složek Integrovaného záchranného systému, (využít) právě pro boj s pandemií. A jestli tomuhle někdo říká kšeft, tak já tomu říkám nastavení podmínek podle zákona o bezpečnosti státu. Pojmenovávejte si to, jak chcete, můžete nás urážet, ale jenom lžete! Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Jenom aby bylo jasno, jak budeme postupovat dál, tak vás seznámím s přihláškami do diskuze. V pořadí, v jakém je budu číst, budou potom kolegové a kolegyně vystupovat. První bude pan ministr Zaorálek, potom pan předseda Radim Fiala, pan předseda Stanjura, pan místopředseda klubu Kubíček, paní předsedkyně Pekarová Adamová a pan poslanec Dominik Feri. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr kultury ČR Lubomír Zaorálek Děkuju. Omlouvám se, že ještě vystupuji, ale poslouchal jsem pana poslance Baxu a cítím potřebu a povinnost na to zareagovat. Já s ním vlastně souhlasím a jsem si dobře vědom toho, že základem kultury je živá kultura, potkávání se lidí. Kultura jsou vlastně vztahy mezi lidmi a náš současný život bez tohoto potkávání a bez této živé kultury se stal strašně plochý. Vlastně chodím do práce, z práce a podíváme se na něco akorát online. A to je něco, v čem se nedá trvale dlouho existovat, takže já s ním naprosto souhlasím a nedivím se, že by rád věděl, kdy se objeví světlo a kdy bude možné se seznámit s nějakým programem, jak tady tuto oblast živé kultury, potkávání se na kulturních akcích, jak bude možné ji obnovit.

Rád bych tady znovu připomněl a zopakoval, co tady řekl už ministr zdravotnictví. Pokud bude schválen nouzový stav, pokud budeme moci ještě v těch dalších dnech dobrzdit a dokončit to, co se začalo, tak vláda je připravena před Velikonocemi takovýto program představit. Jeho součástí by samozřejmě bylo i to, po čem volal pan poslanec Baxa - určitá představa toho, jakým způsobem bychom uvolňovali v oblasti kultury. Teď tady nechci naznačovat, protože se na tom musíme prvně dohodnout.

A ještě bych tu jednou rád zmínil: už minulý týden jsme zorganizovali jednání hlavní hygieničky paní Svrčinové se zástupci obce kulturní a umělecké a tohle setkání budeme příští týden organizovat znovu. Takže bych ho chtěl také ujistit, že tahle komunikace, tenhle přenos informací, protože ten nový model bude zřejmě jiný, než byl ten lednový, takže znovu se budeme snažit dělat ve spolupráci právě s těmi, kterých se to týká. A já ho ujišťuji, že do toho budou zahrnuti, tak jako tomu bylo i předtím.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji, pane ministře. Nyní vystoupí pan předseda Radim Fiala. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, vážená vládo, přece jenom bych vystoupil ještě se stanoviskem klubu hnutí SPD. Dlouhodobě říkáme, že je potřeba chránit ohrožené skupiny, že to je ta nejdůležitější věc. Dále říkáme, že plošná opatření a lockdowny už nejsou řešením a nebyly. My jsme hlasovali pouze pro první, někdy na začátku loňského roku. Od té doby jsme žádný jiný nouzový stav nepodpořili, protože nouzový stav se stal synonymem pro plošná opatření a lockdowny, které budou mít rozsáhlý ekonomicko-sociální dopad do společnosti, a ten dopad může být tak velký, že bude možná větší i než ten zdravotní, když si nejsme jisti, že ty lockdowny a ta plošná opatření snižovat ta čísla.

Jenom zabrousím do krátké historie. Zhruba před měsícem nás jako opozici pan premiér Babiš žádal o to, abychom mu dali ještě 14 dní; 14 dní SPD tenkrát odmítla. Všichni se zlobili, že to opozice mohla odhlasovat společně, ale my jsme žádný nouzový stav v minulosti nepodpořili a v budoucnu nepodpoříme, protože tak, jak na to přišli v jiných zemích, například v Rakousku, pan premiér Kurz, pan kancléř Kurz, a podobně. Ta plošná opatření nemohou fungovat v situaci, kdy jim lidé nevěří a nevěří ani této vládě. To je největší problém, že tato vláda u občanů České republiky ztratila důvěru.

My jsme přesvědčeni, že porazit ten vir můžeme na základě odpovědnosti lidí a dobrovolnosti a v tom, že lidé budou partneři této vlády, nikoli na základě represí, na základě toho, že je budeme trestat, pokutovat, zaklekávat a podobně. Jsem přesvědčen o tom, že to není správná cesta a nemůže vést správným směrem ani ke správnému výsledku. Proto hnutí SPD nouzový stav nepodpořilo a v budoucnu ani nepodpoří. Jsme přesvědčeni, že s pandemií by se mělo bojovat jinou strategií, jinou koncepcí. Tato vláda nemá žádný plán, nemá žádnou koncepci ani žádnou strategii. V podstatě řeší až podle čísel, která jim dají statistiky. Například to, co bude zítra, se rozhodne až zítra ráno podle čísel, která vyplivnou statistiky. To podle nás není cesta.

V každém případě, kdyby nebyl schválen nouzový stav, má tu vláda už danou pojistku, která se jmenuje pandemický zákon. Pandemický zákon je v podstatě synonymum pro nouzový stav. Je to de facto to samé, pouze s výjimkou toho, že pandemický zákon nemůže omezit pohyb. Takže pokud nám ministři této vlády a pan premiér budou slibovat, že nouzový stav je tady už naposled, tak za prvé já tomu příliš nevěřím, protože ani oni to nevědí, ale za druhé, pokud bude skutečně naposled, mohou použít zákon, který se jmenuje pandemický zákon, a s výjimkou omezení pohybu je to vlastně takový překabátěný nouzový stav.

Co se dál týče věcí, o kterých jsme dnes mluvili, je to školní docházka nebo děti do škol. Hnutí SPD říká, že tak, jak je tomu v jiných zemích, jako například ve Švédsku nebo ve Švýcarsku, jsme přesvědčeni, že děti mohly chodit normálně do škol v omezených skupinách se základními opatřeními, samozřejmě ne tak, jak tomu bylo před stavem covidu, ale pravdou je, a na tom se shodují i odborníci, že děti přicházejí o sociální dovednosti, tloustnou, jsou to i zdravotní problémy, problémy s komunikací a podobně. Takže co se týče hnutí SPD, my jsme pro to, aby se děti co nejdříve vrátily do škol, a podle našeho názoru se to mělo stát už dávno.

Testování: testování je další věc, se kterou s touto vládou a s ministrem Blatným nemůžeme souhlasit. Já jsem tady před chvilkou řekl, že bychom měli budovat vzájemnou důvěru, že by lidé měli být partneři této vlády a že vláda je přece servis, který poskytuje svým občanům. Ale tady se zavedlo povinné testování, přestože je jasné, že v podnicích povinné testování vykazuje 1 nebo maximálně 2 % nakažených. A ještě navíc víme, že antigenní testy nejsou spolehlivou metodou, ale pro ty firmy je to opravdu problém. Naše představa je taková, že by lidé měli vládě důvěřovat, že by každý člověk jednou za týden se měl sám otestovat doma, a pokud by ty testy byly pozitivní, tak by do práce neměl jít, aby dal najevo svou odpovědnost vůči všem spoluobčanům, spolupracovníkům, aby je nenakazil. To znamená dobrovolnost a zodpovědnost, to je cesta, a ne povinnost a represe. Takže to je k testování.

Co se týče vakcinace, to je podle mě další problém, který už začal v Evropské unii, kdy jsme taky chvíli, když vznikla koronavirová pandemie, ani nevěděli, že Evropské unie existuje. Když to začal být byznys s vakcínami, tak najednou jsme o nich věděli, nemohli jsme si ani nic objednat. Některé státy šly svou vlastní cestou, například Maďarsko si objednávalo svoje vakcíny, koneckonců i Rakousko i Slovensko. To jmenuji státy, které jsou nám nejblíž, které si objednaly svoje vakcíny, protože tím, že mají dostatek vakcín, tak samozřejmě snižují smrtnost, snižují počty nakažených a snižují problémy, které nemocnice mají a které vrcholí nedostatkem zdravotnického personálu, který je hlavním problémem. Takže, pane ministře, za mě říkám, že vakcína nemá ideologii a že bychom měli brát všechny vakcíny, které jsou pro nás bezpečné, a rychlost, si myslím, dobrovolného očkování že je velmi důležitá. A jestli jednou vakcínou budou na světě naočkovány 2 miliardy lidí, ale my ji odmítáme, protože je z jiného kontinentu, zrovna nějakého geograficky, který se nám, nebo vám, nebo této vládě, nebo někomu jinému nelíbí, tak si myslím, že je to velká škoda, a zkuste to vysvětlit těm lidem, kterým někdo zemřel. Podle mě je to velký problém. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP