(16.50 hodin)
(pokračuje Plzák)

A ještě k paní kolegyni Aulické. Vláda asi nemůže vyjednávat s výrobci přímo, protože se to děje přes Evropskou komisi. Já si myslím, že ani ty vakcíny, které zmiňovala, ty ostatní, ještě nejsou schváleny. Takže tady je trošku chyba.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Válek, poté Dominik Feri a další přihlášky kolegy Čižinského a kolegyně Aulické. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Děkuji, pane předsedající. Já bych chtěl vaším prostřednictvím říct kolegovi Vondrákovi, oba dva jsme profesoři: Sedmnáctkrát od července, prostřednictvím pana předsedajícího pane poslanče, jsem tady s tím vystupoval. Nejčastější odpověď byla, ať neprudím s rezervačním systémem, dokud to neschválí EMA, není potřeba nic chystat. Já jsem si sestříhal ta svoje vystoupení i ty reakce a rád vám to pošlu k pobavení, abyste si to užil.

Já mám dva problémy, které bych rád, aby se na ně nezapomnělo. Ten první problém je, že pokud dáme pacientům první dávku, tak musíme počítat s tím, že u Pfizeru musí do jednadvaceti dnů dostat druhou dávku. To znamená, prosím, nezapomínejme na to. A nedej bože, aby se stalo, že dostanou první dávku, pak druhá dávka nepřijde a bude s tím problém. To si myslím, že je naprosto zásadní věc, která se nesmí stát. A já se nechci vracet k tomu, co bylo nebylo, co se stalo nestalo, já si myslím, že je to dneska irelevantní. Podstatné je, abychom proočkovali 60 % populace, abychom je proočkovali bezpečně, abychom je proočkovali kvalitní vakcínou a abychom to udělali co nejrychleji a co nejsofistikovaněji. Za AntiCovid tým opakovaně nabízíme spolupráci a já to teď tady znovu říkám: rád, rád, ale prosím, pojďme ty věci plánovat s předstihem, ať tady zase za tři měsíce nemáme mimořádnou schůzi, kde budeme vykládat, že na to nikdo před třemi měsíci neupozorňoval. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Dominik Feri s faktickou poznámkou. Dále kolega Čižinský a kolegyně Aulická. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Dominik Feri: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, tak to poslední, co jsem si představoval, že tady dneska uvidím, bude to, že vládní poslanci fňukají, že kritizujeme vládní rezervační systém. Co máme dělat? Máme říct "je to báječný, je to zalitý sluníčkem, dejte další státní vyznamenání"? To jste se zbláznili, ne? Když nás tady kritizujete, že nepředkládáme žádné vlastní řešení, tak co máme dělat? Vždyť vy máte stovky úředníků, vy máte to ministerstvo. Co tam ti lidi dělají? To je přece vaše úloha, vy jste vláda, vy vládnete. My jsme opozice, my oponujeme, ale předkládáme i vlastní řešení, které bohužel ignorujete. Takže ano, kritizujeme vás, protože jste selhali. Selhali jste u vládní očkovací strategie, u rezervačního systému. Selhali jste u kompenzačních dotačních systémů. Selhali jste u všeho, na co jste sáhli. Tak se nedivte. Ale je to vaše odpovědnost, vy máte ty stovky úředníků, vy máte ty lidi, tak se nedivte, že pak tady za to dostáváte.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan kolega Čižinský. K další faktické poznámce pak kolegyně Aulická. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Čižinský: Děkuji. Já bych opět prostřednictvím vaším rád zareagoval na předřečníky. Ano, chci potvrdit, že v Praze 7 se dějí zázraky. Vy jste hovořil o lékařce, která naočkovala 200 lidí. Ano, ta paní doktorka se jmenuje Hana Skalová. Můžu vám na ni dát číslo. Ta paní doktorka skutečně celou ordinaci zorganizovala. My jsme jí dali k dispozici ještě jídelnu, to znamená, že očkovala ve dvou týmech. Domluvila si ke každému týmu pět dobrovolníků, kteří pomáhali s vyplňováním všech formalit, a bylo to všechno velmi dobře připraveno. Opravdu si na to vyblokovala pátek a sobotu, a tudíž se to takhle podařilo.

Ale co tady vlastně řešíme? Vždyť my tady řešíme to, že ta cesta existuje, že ta cesta funguje. Je tady snad někdo, komu se nelíbí, že to funguje? A já pevně doufám, že pan ministr ty praktické lékaře zapojí, protože koneckonců, kdo má, samozřejmě kromě rodinných příslušníků a známých, největší zájem, aby měl kolem sebe zdravé pacienty? To je právě praktický lékař. On se bude prostě snažit. Tak mu to umožněme. Po tom volám, po ničem jiném.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Doufám, že poslední faktická poznámka paní kolegyně Hany Aulické Jírovcové. A potom pan ministr s řádným vystoupením. Máte slovo.

 

Poslankyně Hana Aulická Jírovcová: Já se omlouvám panu ministrovi. Já vím, že už bude mít málo času, já se budu snažit být stručná.

Ale na pana kolegu Plzáka. Určitě myslíte asi naši známou asociaci EMA, která má na starosti toto schvalování. Tak mi vysvětlete, proč tedy jiné státy, Maďarsko nebo jiné státy Evropské unie, postupují i bez této asociace, bez schválení, a řeší svoji situaci samostatně. Já si myslím, že Česká republika je svrchovaný právní stát a může postupovat úplně stejně.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce a nyní pan ministr zdravotnictví Jan Blatný, který se pokusí v šesti minutách zodpovědět alespoň některé otázky. Bod budeme muset pravděpodobně přerušit v 17 hodin. Po něm je přihlášena k řádnému vystoupení kolegyně Hana Aulická Jírovcová. Máte slovo, pane ministře.

 

Ministr zdravotnictví ČR Jan Blatný Děkuji. Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já jsem rád, že mohu reagovat aspoň na chvíli.

Velice krátce k těm věcem, které byly konstruktivní, snad velice krátce i k těm, které konstruktivní nebyly.

Pokud se týká doby registrace, tak ano, určitě mohl být někdo, kdo má sto padesát minut, ale byli také lidé, jako pan Svěrák a řada jiných, kteří děkují za registraci a zaregistrovali se během několika minut.

Pokud se týká toho, dokdy budou kteří naočkováni, to prosím závisí na dodávkách vakcíny a bohužel tady nemáme tak přesné informace, jak bychom si přáli. V žádném případě neevidujeme ty, kteří odmítají očkování, protože očkování není povinné, a tuto informaci neshromažďujeme, nicméně když se někdo rozhodne přistoupit k tomu portálu později, bude jeho priorita věku zachována.

Pokud se týká neustálého srovnávání s tím, jak jsme na tom špatně. Prosím, jenom zopakuji to, co už jsem řekl: máme přes 1 % populace proočkované po několika týdnech, to je srovnatelné s ostatními evropskými zeměmi, jsme v tom v průměru. Jsou země, které jsou lepší, jsou země, které jsou horší.

Pokud se týká toho, jakým způsobem jsou plněna očkovací místa, prosím vás, neoddělujme od sebe, že ten zlý je rezervační systém a všichni ostatní jsou úplně skvělí. Prostě dokud do rezervačního systému někdo ta data nenasype, tak s nimi nepracuje. To je úplně normální. Takže když tam někdo nenahlásí očkovací místa nebo je tam nahlásí špatně, tak ten systém to takhle holt vyhodnotí, zpracuje a není to prosím chyba. To funguje jako jednotka, funguje to dohromady, takže takhle to je.

Na jazykových mutacích se pracuje. Chtěl bych zde jenom krátce zmínit, že zatížení standardních registrů, na které se tady často odvoláváme, jako těch, které jsou používané ve zdravotnictví, ti z vás, kteří se IT zabývají, tak velmi dobře ví, že kdyby standardně používané registry ve zdravotnictví byly zatíženy tak, jak byl tento systém, tak spadnou během pěti minut a vůbec nikdo se o tom nebude bavit a vůbec nikdo nebude pochybovat. Takže prosím neříkejme, že se na to mělo použít něco jiného.

Registrace, kterou tady říkáte, jak je možné, že je někdo zaregistrován, a přitom není zarezervován. To je záměr prosím. Registrace je jenom fronta lidí, kteří čekají. Systém SMS, jak tady bylo už řečeno, bude spuštěn v průběhu tohoto týdne. Berte to prosím jako důkaz toho, že se opravdu každý z chyb učí, jenom hlupák je opakuje.

A pokud se týká té kritiky, a tady už se dostáváme k méně relevantním věcem, kritika je opravdu asi zbytečná, myslím si, že částečně laciná. Já bych nesmírně poprosil, abychom se tomu vyhnuli. Ne proto, ať mluvím za sebe, že bych nechtěl kritiku, ale tu kritiku si prosím řekněme tam, kde se k tomu můžeme nějakým způsobem vyjádřit. Uvědomme si, že teď se jedná o seniory, a ve chvíli, kdy tady neustále někdo říká, jak je to všechno špatně, a nemá pravdu, tak to ty lidi jenom znejistí a potom je pro ně velice složité se do toho třeba i přihlásit, protože k tomu a priori přistupují, jako že to je úplná hrůza. Kolik z vás, kolik z nás prosím používáme Windows? Všichni. Zbytek Mac. Kolikrát jste nadávali na Windows? Kolika z vás Windows spadly? A budeme říkat, že jsou Windows blbé? Určitě nebudeme. Takže prosím vás, vraťme se trošičku k nějaké té konstruktivní kritice.

Ale já nechci, abychom se na sebe hněvali. Já bych jenom moc chtěl, abychom si chyby, které se jistě občas objeví, společně řekli a abychom je společně vyřešili, ale ne že se tady budeme kritizovat anebo říkat nepravdy, jako třeba jednu ze zásadních nepravd, a to se tedy musím ohradit, že by registr sdílel údaje o pojištěncích s Googlem. (Důrazně:) To prosím, vážení senioři - tam mě možná vidíte, nebo někde jinde mě zabíráte (ukazuje na kamery) - není pravda. Nikdo vaše údaje s nikým nesdílí, takže s tím prosím opatrně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP