(17.10 hodin)
(pokračuje Volný)

Za nás, za Jednotné, můžu říct, že my budeme prosazovat ochranu těch, kteří patří do ohrožených skupin, a budeme se snažit začít debatu o tom, že nebudeme platit podnikatelům a drobným živnostníkům žádné náhrady, protože jim nezakážeme pracovat, a ty ušetřené peníze nabídneme našim seniorům a lidem z ohrožených skupin za dobrovolnou sebeizolaci. Bude to daleko efektivnější, protože lidé, kteří jsou ohroženi, kteří patří do těchto ohrožených skupin, anebo lidé, kteří se prostě covidu obávají, zůstanou dobrovolně doma, dostanou za to příplatek, dostanou za to ty peníze, kterými byste jinak sanovali podnikatele, a ti, kteří chtějí covidem projít čelem, budou chodit do práce a udrží naši ekonomiku v chodu. Zaměstnanci budou platit daně, odvádět sociální a zdravotní pojištění a budou svými penězi pomáhat roztáčet kola ekonomiky i v jiných oblastech.

Co se týká covidu, myslím, že tady je poměrně jednoduchý přístup, který se dá charakterizovat podle toho, kdo na tom jak za toho covidu ekonomicky je. Jsou tady lidé, kteří na covidu enormně zbohatli. Jedná se o zakázky za miliardy už ne ani korun, ale dolarů. Někteří lidé opravdu mohli vzít covid jako dar boží. Potom jsou tady lidé, jako jsme třeba my nebo spousta státních zaměstnanců, jichž se covid prozatím nijak nedotkl. Nicméně už je strašná spousta lidí, a dneska to bylo vidět, dneska těch lidí bylo zhruba 150, nedivil bych se, kdyby za měsíc v lednu jich bylo 1 500, kterých se ta opatření proti covidu dotkla natolik, že opravdu mají problém položit chleba na stůl, což je teď o Vánocích zvlášť nepříjemné. Covidu jako takového se nebál pan Prymula, nebál se ho tady pan Faltýnek, nebál se ho pan Kalousek, ale obecně situace je taková, že po občanech se chce, aby byli vyděšeni, aby se báli.

My navrhujeme jiný, jiný přístup. Nebojme se, sledujme poslední výsledky, nebo sledujme výsledky všech výzkumů, které hovoří o tom, že lidé, kteří měli těžký průběh COVID-19, měli akutní nedostatek vitaminu D, akutní nedostatek vitaminu C. Máme tady lék, na který by šlo provést klinickou studii, který je laciný, je generický. Asi proto je s tím takový problém, protože z tohoto léku nekoukají žádné peníze. Povolili jsme tady studii amerického léku za poměrně drahé peníze, o kterém se nevědělo vůbec nic. Tu jsme povolili, udělali jsme mu takovou reklamu, že to bylo v každých novinách, na každém internetovém serveru, v každých zprávách. Ale to, že tady máme špičkového imunologa a vakcinologa, pana profesora Berana, který má konkrétní a jednoznačné výsledky tady s tímto lékem, tak to je nějakým způsobem, poměrně záhadným, mediální a informační tabu.

Takže ano, společně to zvládneme. Společně zvládneme porazit covid a každou jinou podobnou chorobu. Ale zvládneme to jenom společně prací a nezvládneme to, když se zavřeme do klecí. Takže bych vás chtěl poprosit, abyste pomaličku měnili paradigma, nad kterým uvažujeme, protože ten covid tady s námi bude stále. Nezabije ho, nezlikviduje ho žádná vakcína, ten covid tady bude pořád. Možná zmutuje, možná nezmutuje. Postarejme se cílenými opatřeními o ty lidi, kteří to potřebují, a my ostatní musíme sebrat dost odvahy, abychom tím covidem prošli čelem. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Přeji pěkné pozdní odpoledne. Nyní tady mám s přednostním právem žádost o vystoupení předsedy klubu TOP 09 Miroslava Kalouska. Připraví se v obecné rozpravě poslanec Dominik Feri. Mám poznamenáno, že to už bude druhé vystoupení, a jenom upozorňuji, že poslanci jsou limitováni dvěma vystoupeními. Nicméně to se nevztahuje na přednostní práva. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo, pane předsedající. Děkuji vám všem, kteří se snažíte dobrat nějakého výsledku, neděkuji vládě. Není úplně běžné, že pokud vláda žádá o takto mimořádné pravomoce, které souvisejí s nouzovým stavem, že není přítomen ani premiér, ani ministr vnitra, ani nikdo z místopředsedů vlády. Vidím zde pouze ministra kultury a pana ministra Blatníčka, pardon, pana ministra Blatného. To samo o sobě ukazuje, jak vážně vláda bere tuhle žádost.

Nouzový stav není vlastně nic jiného než právní rámec, kterým svěřujeme vládě zcela mimořádné pravomoce. Pravomoce, kterými má právo omezovat i svobody občanů. To můžeme dělat jenom tehdy, když víme, jak s těmi pravomocemi vláda bude nakládat. Problém je, že ta vláda mnohokrát ukázala, že jak s těmito pravomocemi bude nakládat, neví vlastně ani ona sama. V úterý neví, co udělá ve středu, opatření jsou chaotická. Aby Ministerstvo zdravotnictví napsalo jedno jediné usnesení, které je správně, tak na to potřebuje tak asi tři až čtyři opravy. Ta situace je celkem je celkem zoufalá. Já naprosto chápu, že jsme v naprosto výjimečné situaci, a výjimečná situace žádá mimořádná opatření, ale není možné, abychom nesli odpovědnost za to, co vláda dělá, když se s námi o tom vláda nechce bavit.

Když si vezmu, že už na podzim jsme žádali o očkovací plán, když si vezmu, co všechno jsme vládě navrhovali, velmi konstruktivně, vláda to buď ignorovala, nebo se pan premiér posmíval, tak prostě nemohu přijmout tu hru, že opozice je tady na to, aby schválila nouzový stav a dál do toho té vládě nemluvila. Vůbec. To není možné! Chápu, že vláda zřejmě potřebuje ten právní rámec nouzového stavu, ale nechť za to nesou odpovědnost ti, kteří s vládním postupem souhlasí. My to nejsme, a proto pro nouzový stav hlasovat nebudeme. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní požádám o vystoupení poslance Dominika Feriho a připraví se poslanec Patrik Nacher. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Dominik Feri: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Třebaže jsem v sále nebyl, poslouchal jsem vystoupení jak pana ministra zdravotnictví, děkuji za to, že se snažil reagovat na ty položené dotazy, ale i kolegyně z ODS, kdy jsme se tedy věnovali té otázce silvestra. Rozumím tomu, že každý s tím má nějakou zkušenost, že ve velkých městech jsou to prostě pouliční oslavy, ale mám prostě jenom ten dojem, že bychom neměli přijímat opatření, která jsou zjevně proti reálnému životu a která ten reálný život obejde. Přijde mi, že to... Je to můj názor, osobní názor, že taková opatření prostě degradují vážnost práva. Ale rozumím tomu, že je to názor minoritní a že žádná výjimka tedy nebude, a věřím, že to opatření bude dodržováno, že jsem se mýlil.

Rád bych se ještě obrátil k panu ministrovi zdravotnictví. Mrzí mě, že tady není pan ministr zahraničních věcí, ohledně jedné věci, která je také velmi citlivá s ohledem na blížící se svátky, a to je situace Čechů ve Velké Británii. Včera jsem hovořil s panem ministrem zahraničních věcí a on mi říkal, že to je samozřejmě řešeno, za což jsem velmi rád. Hovořil jsem i s panem premiérem, ale že to rozhodnutí o přerušení leteckého spojení s Velkou Británií odvisí od stanoviska ECDC, a tedy o tom, jak je vlastně ta nová mutace závažná a jak na to zareagují na evropské úrovni ty ostatní evropské státy. To stanovisko prý mělo přijít dneska. Chtěl jsem se zeptat, jestli už tedy přišlo, nebo kdy případně přijde a co se bude dělat za situace, že to stanovisko bude negativní, protože může se pravděpodobně stát, že bude negativní.

Rozumějme, že se to netýká jenom studentů, kteří jsou tam na Erasmu, ale týká se to i například i řidičů kamionové dopravy, kterých je tam velké množství. A vím, že probíhají jednání i s Beneluxem a s Francií, a v této věci si myslím, že by bylo vhodné jim poskytnout nějaké informace, protože to je to, co ti lidé chtějí - dostat se do Česka zpátky ke svým rodinám, a chtějí vědět, co s nimi bude, jestli si už mají zajišťoval let, nemají si zajišťovat let. Tyhle informace bychom jim měli poskytnout. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP