(15.00 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Pan premiér bude reagovat na doplňující dotaz. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: Tak já nevím, kam chodíte na ty nesmysly, kdo vám to připravoval, tohle. Pan Petráš je kolega paní profesorky Adámkové. Že je to tak, paní profesorko? A dokonce jsem se s ním dvakrát setkal. A byl to ten, který pracoval na české vakcíně, takže ho znám dobře a taky jsem se snažil od něho něco naučit. Takže to, co říkáte, jsou absolutní nesmysly. Úplné nesmysly. A znovu opakuji, že všichni dostanete ten návrh strategie očkování a budete mít možnost se k tomu vyjádřit.

Takže to jsou skutečně dezinformace, které vy tady šíříte, a jsou úplně nesmyslné. Žádné dvě kategorie občanů nemáme. Přijde nějaká strategie a já neznám - a předpokládám, že ministerstvo k tomu bude postupovat tak, že asi přednost budou mít ti starší, kteří jsou teď nejvíc ohroženi, ale to neznamená, že tady máme nějaké dvě kategorie občanů. To rozhodně, a znovu opakuji, bude to dobrovolné a zdarma. A tak to bude všude. Takže ta vaše tvrzení jsou skutečně nepravdivá.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Jako další bude interpelovat paní poslankyně Richterová, a to ve věci přednostní péče kvůli předplatnému iDNES hrazená z veřejného zdravotního pojištění. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Olga Richterová: Dobrý den, vážené kolegyně a kolegové, vážený pane premiére. K jinému tématu. K tomu, že vlastníte - nebo právní terminologií ovládáte - například portál iDNES a různá zdravotnická zařízení. Obojí skrze svěřenské fondy. No a v minulých dnech, 1. a 2. prosince, toto vaše médium inzerovalo garanci přednostního přístupu do některých vašich zdravotnických zařízení. Cituji: operace kyčle v přednostním termínu. Jenže ono je neetické nabízet jiný než rovný přístup ke zdravotní péči, když je hrazená ze solidárního veřejného zdravotního pojištění, a toto přijímání plateb za přednost je v rozporu se základními principy našeho zákona o veřejném zdravotním pojištění. Je to v podstatě taková možnost úplatku za přeskočení jiných pacientů a ze zákona to není možné.

Proto se domníváme, že to je šíření klamavé reklamy na vámi zprostředkovaně přes svěřenské fondy vlastněném portále. Proto jsme k tomuto prověření připravili konkrétní podnět a proto k tomu mám otázky.

Za prvé, kdy jste tuto kampaň zastavili, zda jste ji zastavili? Za druhé, zda můžete slíbit, že vlastně vylákáte ty klamavě vylákané prostředky lidem, kteří si koupili iDNES Premium s vidinou toho přednostního přístupu ke zdravotní péči? A za třetí, jestli zajistíte legálně včasný přístup k hrazené zdravotní péči i těm pojištěncům, kteří si za tuhle přednost nepřiplatili. Děkuji za odpovědi.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a prosím pana premiéra o odpověď.

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: Děkuju za slovo. No dneska na vás budu hodnej, paní poslankyně. Já mám takový pocit, že ten mozgový trust váš, ten Bartoš, Michálek, Ferjenčík, vás vytipoval, abyste byla tady ta, která mě interpeluje. A já bych rád vám viděl do hlavy, jak se cítíte při tom, když tu přednášíte ty nesmysly.

Vy dobře víte, že podle § 110 jednacího řádu Poslanecké sněmovny každý poslanec má právo interpelovat vládu nebo její členy ve věcech její působnosti. To jste určitě četla. Jo? Takže tady se ptáte na věci, které já samozřejmě nemůžu vědět. Takže pokud máte nějaký problém, tak se obraťte na ten portál nebo na nějaké orgány.

Mně je líto, že váš stínový ministr zahraničních věcí František Kopřiva nepřišel na tu trojku. Já jsem se strašně těšil na ten střet zájmů, na to vaše organizované udávání a vlastně manipulaci. Protože celý ten audit je manipulován účelově, to zorganizoval ten člověk, který kdysi byl můj podřízený a který udal Českou republiku do Bruselu a přišli jsme o 800 milionů. On celý život udává. Vy Piráti stále udáváte.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Pane premiére, já bych vás chtěl požádat, abyste se vyjadřoval k věci.

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: Vy jste největší udavači a my jsme přišli o 800 milionů jako Česká republika. Jo? Takže vy škodíte České republice. A ten audit organizoval ten můj bývalý podřízený. Ten stále píše do Bruselu. Dokonce jeden z těch auditorů za vás kandidoval do Evropského parlamentu. Tam jsou ti, kteří vás řídí, abyste rozvrátili tuto zemi, vaše neomarxistická promigrantská strana. Takže je škoda, že pan Kopřiva nepřišel.

Takže k tý vaší interpelaci se omlouvám, ale nemůžu sloužit.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Dobře. Paní poslankyně bude mít asi zájem o doplňující dotaz. Prosím.

 

Poslankyně Olga Richterová: Za tuto odpověď se nedá poděkovat, protože to nebyla odpověď.

Vážený pane premiére, znovu. Jste předsedou této vlády. Tato vláda má hájit zákonnost různých činností. A mě zajímá, zda vaše vláda zasáhne proti této nelegální činnosti, proti šíření klamavé reklamy. Přinejmenším toto se stalo podle našich expertů. Jde mi o to, aby se neukazovalo, že je možné uplácet si přednostní přístup ke zdravotní péči. Považujeme to za zásadní nabourání rovného přístupu k hrazené zdravotní péči.

A to, že mi nejste ochoten odpovědět na těch několik otázek, ukazuje, že vaše vláda selhává v tom, aby lidé dostávali rovný přístup ke zdravotní péči. Vy jste zjistili, že je to prostor pro marketing a pro byznys skrze své, přes svěřenské fondy, vlastně ne firmy, v tom děláte byznys, a teď se ani nestydíte tady obviňovat různými křivými obviněními ostatní. (Čas, paní poslankyně.) Za mě tohle není přístup předsedy vlády, jakého bych si přála!

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a prosím pana premiéra o odpověď.

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: Já jsem dneska nacvičoval, že budu hodnej, tak budu hodnej, neřeknu nic, za co bych se musel omlouvat. Je to totální nesmysl, co tady vykládáte.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Dobře, to byla odpověď. A posuneme se dál. Nyní by měla paní poslankyně Pekarová Adamová interpelovat ve věci otravy řeky Bečvy. Prosím.

 

Poslankyně Markéta Pekarová Adamová: Pane premiére, 20. září tohoto roku se stala jedna z nejhorších ekologických katastrof v moderní historii České republiky na řece Bečvě. Tato řeka byla otrávena, tuny, opravdu desítky tun ryb zahynulo, celý ekosystém byl narušen. Nejenom tedy ryby, ale samozřejmě celá řada dalších živočichů, kteří žili v řece i kolem ní, tím byla ohrožena.

Vy jste už opakovaně k této věci vyjádřil své názory, ale já bych se chtěla zeptat zejména na to, jestli vaši důvěru i nadále má pan ministr životního prostředí Brabec, který opakovaně v této věci prokazatelně lhal. Například v jedné z těch konkrétností, ať jsem opravdu přesná. Když jsme ve Sněmovně tento bod projednávali, tak tvrdil, že k mlčenlivosti ho v tomto případě zavazuje policie. Ta to velmi záhy vyvrátila, že to není vůbec žádná pravda. Takže lhal zcela jasně.

Vy jste před nějakým časem společně s panem Brabcem na jiné řece vypouštěli raky. Tam jste měli celou řadu novinářů. Pod dozorem kamer jste se tomu věnovali, kdežto když šlo o úhyn a skutečně bezprecedentní katastrofu obrovského množství ryb, tak riskovali rybáři, kteří na té řece ty mrtvé, uhynulé ryby lovili, vykládali z řeky, tak jste se tam ani neukázali. Ani vy, ani pan Brabec.

Chci se vás tedy zeptat: pokud sám pan ministr Brabec nerezignuje, odvoláte jej z vlády?

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a poprosím o větší klid v sále. Byly tam nějaké roztržky během projevu paní poslankyně. Myslím si, že všichni mají právo... (Hlas z pléna.) Neříkám, že ne. Byly tam. Takže prosím pana premiéra o odpověď. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP