(10.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Pekarové Adamové. S faktickou poznámkou pan kolega Josef Hájek a připraven je pan kolega Rakušan, poté paní doktorka Rážová. Máte slovo, pane poslanče, k faktické poznámce.

 

Poslanec Josef Hájek: Děkuji, pane předsedající. Kolegyně, kolegové, já jsem původně chtěl vystoupit až na závěr. Asi vás všechny, kteří horníky viděli jenom v televizi a zasvěceně o tom hovoří, abych mohl na vás reagovat. Ale prostě to vydržet nejde. Tady paní kolegyně Pekarová prostřednictvím pana předsedajícího kritizovala, že ty šachty měly být zavřeny dříve. Já s těmi horníky jednám, já s nimi mluvím. Vím, jaká opatření se tam dělala. Na každé vrátnici jim měřili teploty, všichni chodili v rouškách, maximální možné dostupné prostředky, asi o nich bude hovořit i hygienička.

A co se stalo? 80 % bezpříznakových horníků! 80 %! My jsme tady taky nějakým způsobem dodržovali pravidla. Dodržovali jsme je stoprocentně? Já říkám, že ne. Takže poraďte mi, paní Pekarová prostřednictvím pana předsedajícího, jak zajistit nalezení 80 % bezpříznakových horníků. Udělal se Darkov, potom namátkově šli na ČSM, kde zjistili, že je 20 %. Tady profesor Prymula hovořil, tady byl chválen, že nejlepší opatření bude promoření. Tam k tomu promoření dochází, ať chceme, nebo nechceme. K tomu promoření dochází.

Pan ministr řekl zkušenosti z Polska, kde byla skupina nakažených horníků před uzavřením, a po otevření šachet ten počet zůstal stejný. To znamená, my teď na pět týdnů vyřešíme ten problém dočasně, ale stoprocentně nikdo, ani ministr, ani já, ani vy nebudete garantovat, že se nikde ta nákaza neobjeví. Dole je teplo, je tam virus. V Německu v chladicích masokombinátech je ten virus taky. To znamená, nelze stoprocentně toto garantovat a to bychom si měli uvědomit, na druhé straně, je tady ještě řada věcí, které bychom měli změnit, které musíme dopracovat, a pojďme o tomhle diskutovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za přesné dodržení času. Ještě faktická poznámka paní poslankyně Pekarové, poté pana poslance Válka. Kolega Rakušan posečká. Máte slovo, paní poslankyně, k faktické poznámce.

 

Poslankyně Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za slovo. Myslím si ale, že jsme naprosto ve shodě, prostřednictvím předsedajícího pane kolego. Já přece říkám, že právě dodržovat ta opatření, jako třeba rozestupy, se prostě nedá. Jako myslíte si, že jenom ti, kteří byli v šachtě, si umí představit, jak to tam funguje? Já si v tomto vůbec právě nechci brát do úst někoho z těch horníků. Naopak. Myslím si, že oni byli v tomto naprosto bez nějaké ochrany dál využíváni na to, co dělají. Ano, možná mají nemoc bez příznaků, ale pokud se dál ta nákaza šíří a potom se samozřejmě šíří i na jejich blízké a další členy rodin, tak to prostě přece všichni cítíme, že není správně.

A jestli se tady teď přistoupilo k nové strategii promořování, tak já to tedy ještě neslyšela od oficiálních úřadů, že toto je teď ten směr. Ano, pamatuji si na ten výrok pana Prymuly, který pak způsobil velice rychlou otočku, kdy na to začali hned druhý den reagovat pan ministr, pan premiér, že toto není strategie, kterou by Česká republika šla, a to si tedy můžeme všichni také dohledat, kdy to bylo. Takže změnila se tato pozice? Změnila se snad tato strategie vlády? Nezaznělo tady nikdy nic takového. A já si myslím, že pokud zavíráme jiné provozy kvůli jednou, dvěma nebo jenom pár podezřením a pár nakaženým, tak zrovna v případě, kdy už jich byly desítky, se to mělo udělat. Za tím si stojím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka pana poslance Vlastimila Válka, připraví se kolega Čižinský, poté kolega Hájek, všichni s faktickou poznámkou. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Budu hodně stručný. Děkuji, pane předsedající, a vaším prostřednictvím, já nejsem havíř, jsem amatérský speleologa a mám naprosto jasnou představu, jaký je rozdíl mezi dírou a Poslaneckou sněmovnou a co se dá v díře dodržet a co v Poslanecké sněmovně. Nicméně si myslím, že je zbytečné, aby námi cloumaly emoce, aby se to hrotilo. Vždyť stačí jedna stručná odpověď pana ministra. V Karviné jsme měli od začátku všechno pod kontrolou. My jsme vycházeli z toho, co jsme se naučili během těch dvou měsíců, postupovali jsme naprosto správně a příště, když se objeví nové ohnisko, budeme postupovat tak jak v Karviné v souladu s krajem úplně stejně. Nebo varianta B, udělali jsme tuto, tuto, tuto chybu, z té jsme se poučili a příště to uděláme tak a tak jinak.

Nevidím v tom problém. Je to hrozně jednoduché. Vždyť tady není o nějakém politiku. Jenom chceme vědět, jestli v Karviné byl postup promyšlený, předem naplánovaný postup, podle kterého se postupovalo. Pokud ano, jasně, zpráva pro všechny, bude-li jinde nějaké ohnisko, bude se postupovat jako v Karviné, nebo na Karvinsku - doufám, že jsem nikoho neurazil. Anebo varianta B, toto, toto, toto, toto bylo špatně, na základě zkušeností, které jsme tam získali, to změníme a příště toto bude probíhat jinak. Nevidím v tom problém. To je opravdu nekonfliktní záležitost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka pana kolegy Čižinského. Připraví se kolega Hájek. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Čižinský: Děkuji. Ta debata ve mně vyvolala dvě otázky. Jednu otázku na pana ministra, jestli skutečně na Karvinsku tedy promořujeme, to by bylo dobré, aby se řeklo nahlas. A pak ta debata také, chtěl bych se zeptat pana ministra a pana premiéra, jak jsme na tom s vývojem té vakcíny. Jak jsme začali, tak jak jsme na tom. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní kolega Hájek s faktickou poznámkou. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Josef Hájek: Pane předsedající, kolegyně, kolegové, reaguji jak na paní kolegyni Pekarovou prostřednictvím pana předsedajícího, i Čižinského. Strategie vlády o promořování určitě nehovoří, ani není. Ale příroda je mnohdy silnější než my, tzn. do doby, než bylo provedené plošné testování na Dole ČSM, nikdo, nebo téměř nikdo nevykazoval známky nakažení. Jak provedli plošné testování a provádělo se tam měření teploty, chodili v respirátorech, v rouškách. Ten horník měl za úkol si ten respirátor, který slouží k zachycování proti prachu, nasadit už v lampovně. To znamená, přestože byli v kontaktu, tak používali respirátor, který je měl chránit, nebo má chránit ten přenos. To znamená, nefungovalo to. To znamená, ten virus byl bezpříznakový a nakazil 20 % populace.

Vy jste tady lékaři. Docházelo k promořování, nebo ne? Z mého laického pohledu ano. Jestli tady došlo k přenosu 20 %, jak budeme garantovat, že se to nemůže zvětšit na 30, 40, 50? Může. Já být ministrem, tak to nikdo z nás, nebo být jím, tak to nemůžu garantovat. Prosím vás, toto si uvědomme a diskutujme tedy do budoucna, co zlepšit, jak zlepšit, jak zlepšit možnost intenzivního nasazení například testování v rámci republiky, přesunu kapacit, přesunu lidí. Tomu rozumím, na toto téma bych chtěl diskutovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce a můžeme se vrátit k přihláškám. Nyní pan poslanec Vít Rakušan s přednostním právem, poté paní doktorka Rážová, hlavní hygienička ČR. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Vít Rakušan: Děkuji vám za slovo. Vážený pane místopředsedo, pane premiére, členky a členové vlády, kolegyně, kolegové, já bych chtěl na úvod velmi ocenit vystoupení pana místopředsedy Poslanecké sněmovny Hanzela. On tady poukázal na jednu velmi důležitou věc: Stigmatizace nějakého regionu z toho důvodu, že se tam vyskytla nákaza. Ukazování na ten jeden region v ČR - kvůli vám my nemůžeme cestovat, jsme ohroženi, musíme někde dokládat, že nejsme nakaženi, může za to jeden region. To je prostě cesta do pekel. A souhlasím i s tím, že ty mediální titulky - Karviná může za to, že někam nemůžeme vycestovat - jsou prostě příšerné. Já mu rozumím jako bývalý starosta. To je prostě věc, kterou každý regionální patriot musí odmítnout, ale musí to odmítnout každý rozumný člověk. Protože stigmatizace nemocných, ať je ta nemoc jakákoli, je prostě něčím, co do civilizované země nepatří. A ti lidé, kteří se nakazili tou nemocí, nakazili se covidem, tak ani jeden z nich se určitě tím covidem nakazit nechtěl. A jak říkal pan kolega Hájek, prostě v těch dolech k té nákaze docházelo neuvěřitelně rychle a horníci nebyli s to dodržovat ta opatření, která si hygiena někde teoreticky nadiktuje. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP