(16.10 hodin)
(pokračuje Jiránek)

Za třetí. Protože se náš systém líbí právě i podnikatelům, tak už nás oslovila jedna z největších bank v České republice s tím, že s námi chce navázat spolupráci a právě upravit ten náš systém pro jejich potřeby, aby mohli zlepšit služby svým zákazníkům. To znamená, je o to zájem mezi začínajícími podnikateli, mezi studenty, jak potvrdila zpráva z asociace, je o to zájem mezi podnikateli samotnými, kteří už se přes ten systém registrují, a je o to zájem i mezi velkými hráči na trhu, kteří chápou tuto možnost jako velkou příležitost pro zjednodušení začátku podnikání pro zákazníky. Rád bych, abychom tohle dostali do dalších čtení a opravdu se o tom bavili, jak mluvil kolega Feri, a vylepšili drobné nepřesnosti a nejasnosti. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Martinu Jiránkovi. Vyvolal faktickou poznámku Tomáše Kohoutka a já bych požádal zástupce klubu ANO a sociální demokracie, aby zajistili účast někoho z ministrů. Paní ministryně spravedlnosti právě odešla a pan vicepremiér tady sice byl, neseděl sice v lavici vlády, ale diskutoval s kolegyněmi, tak bych požádal, aby se vrátil, abychom mohli pokračovat. Rád bych dodržel jednací řád. Ještě chviličku. (Vicepremiér přichází.) Pane vicepremiére, moc vás žádám, abyste zaujal své místo v lavici vlády.

S faktickou poznámkou pan poslanec Tomáš Kohoutek. Máte slovo.

 

Poslanec Tomáš Kohoutek: Já děkuji. Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, milí piráti prostřednictvím pana předsedající, opravdu si myslíte, že v České republice je problém založit firmu za jeden den? Já takovéto firmy zakládám minimálně čtyři roky. Pokud mně nevěříte, zeptejte se vašeho Steva. Vy víte, o čem mluvím.

Chci říct, že v České republice opravdu není problém založit firmu za jeden den. Sepíše se notářský zápis, klient zajde na živnostenský úřad, zajde do banky, založí konto, vrátí se k notáři, druhý den je firma zapsaná. V dnešní době v obchodním rejstříku jsou stovky, možná tisíce firem, které byly založeny za jeden den. V tom vašem návrhu vy říkáte, že chcete zjednodušit zakládání firem a snížit náklady. Ano, v Dánsku, v Estonsku, v jiných zemích se skutečně zakládají firmy řádově za jednotky eur. Ale už nikdo neřeší to, že vy si sice založíte v Dánsku firmu za dvacet třicet eur, ale zaplatíte potom každý rok několik set eur za provoz těch rejstříků, protože ty rejstříky někdo musí provozovat. Dnes v nákladech na založení firmy je například 2 700 soudní poplatek za to, že samozřejmě ta firma je registrovaná v obchodním rejstříku.

Dále chcete, aby společnost s ručením omezeným nemusela skládat základní kapitál. Prosím vás, co je to nesmysl. Buď podnikáte jako živnostník, ručíte celým svým majetkem a to vás už dneska stojí tisíc korun a jedna cesta na živnostenský úřad, anebo si založíte společnost s ručením omezeným, kde společník nedluží za dluhy společnosti, ale samozřejmě proto jsou ta pravidla pro založení společnosti náročnější, protože už dnes máme řadu společností, které jsou napsány na bílé koně a podobně. A v případě, že by se ty společnosti zakládaly (upozornění na čas) na počítači, jak chcete kontrolovat to... Já se přihlásím později. Já vám děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní pan poslanec Ondřej Profant s faktickou poznámkou a připraven je kolega Munzar. Máte slovo k faktické poznámce, pane poslanče.

 

Poslanec Ondřej Profant: Vážený pane kolego, já chápu, že u vás ve straně vypadá normálně, že 2 700 se platí za vložení řádku do databáze. Pro mě to normální není. Je to tak. Je to jednoduchý rejstřík. Je tam pár údajů, nic složitého, a jak dobře víte, přesně, i naše strana provozuje on-line aplikaci, která umožňuje zakládání firem, ale není to pohodlné, je to zbytečně drahé, je tam zbytečně mnoho komplikací, jsou tam v pozadí papírové procesy, které lze eliminovat. Já nevím, jestli tady bojujete za to, aby to právní prostředí bylo nepřehledné, aby se věci pořád opisovaly z papíru, namísto aby od začátku byly elektronicky, aby tam nemohlo docházet k překlepům, k chybám v přepisu apod. Takhle opravdu digitalizace vypadat nemůže a myslím si, že tady pouze lobbujete za to, aby notáři měli více práce.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Leo Luzar s faktickou poznámkou a ještě jedna faktická poznámka pana poslance Kohoutka. Prosím o klid sněmovnu. Máte slovo k faktické poznámce, pane poslanče.

 

Poslanec Leo Luzar: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych vás v této debatě upozornil ještě na jednu drobnost, která tady vůbec nezazněla. Dokažte si představit tu ideální situaci, kdy si na počítači otevřete stránku registrace firmy, zaplatíte třeba korunu a za pět minut máte zaregistrovanou firmu v obchodním rejstříku, firmu s. r. o. A teď si představte, že tak snadno si zaregistrujete firmu, ale ptám se předkladatelů - zkusili jste si někdy zrušit firmu s. r. o.? Zkusili jste si absolvovat tu anabázi, obrovskou anabázi, která je se zrušením firmy jako takové? A teď si představte, že ten rejstříkový soubor bude mít tisíce údajů, každý člověk si tak jednoduše založí firmu, aniž by mu ten notář třeba vysvětlil a řekl, v čem je problém, a ten člověk si za den založí dvacet firem a nemůže je vůbec používat, prostě má je založené, protože si je založil. A teď je bude chtít zrušit, protože najednou exekuce, někde něco, začne to být velkým problémem. Takže milí kolegové, až přijdete s tím, jak za korunu zrušit s .r. o., a zrušit ho do 24 hodin, tak všemi deseti budu podporovat váš návrh. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Tomáš Kohoutek s faktickou poznámkou a další faktická poznámka Martina Jiránka. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Tomáš Kohoutek: Pan kolego Profante prostřednictvím pana předsedajícího, až budeme mít elektronické soudní spisy, celý systém justice bude fungovat elektronicky, tak pak můžeme chtít, aby fungovalo zakládání společností a aby fungoval obchodní rejstřík celý elektronicky. Jak zabráníte momentálně tomu, že nějaký bezdomovec, který bude mít občanský průkaz s čipem, tu občanku za pár set korun někomu prodá a ten dotyčný člověk si na toho bezdomovce, který má občanku s čipem, naseká 50 firem během jednoho dne? Protože tam nebude žádná kontrola ani orgánu veřejné správy, ani notáře a bude na ty firmy dělat jeden daňový únik a daňový podvod za druhým. Máte to nedomyšlené. Nezlobte se na mě. Protože v současné době jsme tady schvalovali zákon o právu na digitální služby. Tam jsme řekli, že do pěti let se to musí udělat tak, aby na to byl stát připraven, a podle mého názoru, až bude stát připraven obecně na právo na digitální služby, tak pak ať se zakládají společnosti digitálně, ale nemůžeme předbíhat situaci, že budeme zakládat společnosti on-line, tak jak chcete vy. A i ta vaše platforma, kterou máte na vašich webových stránkách, tak není o ničem jiném, než že ten člověk vyplní formulář, na základě kterého si následně vygeneruje nějaké podklady a dokumenty a ty dokumenty pak zpracuje notář, a zpracuje se to tím postupem, jak jsem říkal. Jediný rozdíl je v tom, že na té vaší platformě vám to lidi napíšou na nějakém internetovém prohlížeči, zatímco momentální klienti, když chtějí založit společnost, to prostě napíšou v obyčejném e-mailu notáři, který to připraví úplně stejně. Není v tom jediný rozdíl. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. A mám tady ještě dalších pět faktických poznámek. První je pan kolega Lipavský, poté Bláha, Profant, Okamura a Feri. Kolega Munzar, řádně přihlášený jistě posečká. Jak jsem četl seznam, tak chápu, že má času dost. Nyní pan poslanec Lipavský s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Jan Lipavský: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, je opravdu fascinující pozorovat vystoupení lobbisty v přímém přenosu zde na plénu. Vy jste mluvil o Stevovi, tak to je místostarosta za pirátskou stranu Štěpán Štrébl na Praze 3. My jsme veřejnosti dali tu aplikaci a nyní chceme, aby to mohli používat všichni. Aby to nabídl stát. Takže vymlouvat se, že není zdigitalizované něco jiného, a proto nemůžeme digitalizovat tuto část, to je opravdu vrchol výmluv. Výmluvy, výmluvy, výmluvy. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP