(15.10 hodin)
(pokračuje Babiš)

Budeme o tom vyjednávat. A taky budeme hledat peníze na opravy silnic druhých a třetích tříd, kde je samozřejmě obrovský deficit. Ale byl bych rád, kdybychom byli rozumní, abychom to brali skutečně tak, jak je to podle pravdy, abychom tady nedělali nějaká politická gesta, která jsme mohli dělat, když jsme u toho byli, kolegové.

Děkuji. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji, pane premiére. Vystoupení pana předsedy vlády vyvolalo několik faktických poznámek. Nejdříve pan poslanec Marek Výborný, poté pan poslanec Jurečka, poté pan předseda Kalousek. Poslanec Výborný ne. Takže pan poslanec Jurečka, máte slovo.

 

Poslanec Marian Jurečka: Vážený pane předsedo, milé kolegyně, vážení kolegové, vážená vládo, pane premiére, přiznám se, že je dost fascinující slyšet z úst současného premiéra a ještě v letošním roce také ministra financí bývalé vlády, který nám tady říká, že on a tato vláda s tímto rozpočtem nemají nic společného. Jestliže on - a vy, pane premiére prostřednictvím pana předsedy, jste jako ministr financí rozpočet do června letošního roku připravoval, tak se přiznám, že nerozumím logice. I my jsme před čtyřmi lety mohli mít výhrady k rozpočtu jako vláda, která nastupovala, ale byl to náš rozpočet, se kterým jsme potom celý rok fungovali. Jestliže se v průběhu posledních dvou tří měsíců vyskytly oprávněné požadavky ze strany sociální sféry na dofinancování sociálních služeb, potom je logické a naprosto fakticky správné, že se Poslanecká sněmovna a poslanci snaží tento hendikep napravit, protože ten problém nás dříve či později dostihne v průběhu příštího roku. Já bych byl rád, aby to nebylo tak, že si vy, pane premiére, přisvojujete a přivlastňujete veškeré úspěchy. Je potřeba poctivě přiznat, že některé věci se úplně nepodařily, a od toho tady jsme, abychom se to pokusili nyní napravit. A je teď na vás, abyste dokázali s paní ministryní projevit dobrou vůli.

Na pana místopředsedu Okamuru prostřednictvím pana předsedajícího. Musím říci, že mě také fascinuje váš pohled na Senát. Když jste kandidoval na Uherskohradišťsku do Senátu, tak jste tehdy jezdil a voličům jste vysvětloval, psal jste to na sociálních sítích a říkal jste to do různých rozhovorů, jak je důležité v Senátu být, že do Senátu chcete, abyste díky Senátu jakožto druhé komoře mohl pozitivně ovlivňovat vývoj v České republice. Tak si prosím nedělejte z úst, jak se říká u nás na venkově lidově, kanál.

Děkuji za pozornost. (Potlesk z řad poslanců KDU-ČSL.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji, pane předsedo. Prosím důsledně se obracet mým prostřednictvím. Nyní dvě minuty - pan předseda Kalousek. Prosím.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo, pane předsedo. Dovoluji si reagovat na slova pana předsedy vlády, který současnou situaci přirovnal k roku 2014, kdy vláda byla jmenována v lednu, a jak říkal, s rozpočtem, který jsme zdědili, jsme už nic dělat nemohli. Mohli. Zákon o státním rozpočtu je možné novelizovat. To znamená, mohli jste v roce 2014 předložit novelu, která by se více přizpůsobila prioritám vaší vlády. To samé můžete udělat i dnes, pane předsedo vlády.

Já vám chci dát naprosto závaznou nabídku klubu TOP 09. Pokud navrhnete novelu, kde výdaje státního rozpočtu vrátíte do té výše, kterou jste vy sám jako ministr financí navrhl v květnu v rámci výdajových rámců vládě, můžete stoprocentně počítat s plnou podporou poslanců TOP 09 pro takovou novelu. Buď jste to, co jste teď říkal, myslel vážně, pak novelu předložíte a zcela jistě bude přijata, protože to bude zhruba o 25 mld. méně na výdajích, a to bude jistě dobře vzhledem k makroekonomické situaci, anebo jste se teď jenom alibisticky vymlouval a takovou novelu nepředložíte. Teď je to na vás, pane předsedo, vlády.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou paní poslankyně Valachová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Kateřina Valachová: Děkuji, pane předsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, chci zareagovat na komentář pana předsedy vlády pana Babiše k rozpočtu.

To, že rozpočet sestavovala předchozí vláda, to je snad jasný fakt. To nikdo nezatajuje. Na druhé straně hnutí ANO bylo součástí koalice, takže je jasné, že také ono mělo zejména skrze Ministerstvo financí zásadní vliv na to, jakým způsobem bude rozpočet sestaven, jak budou nastaveny výdaje, jak budou nastaveny příjmy. Myslím si, že jako bývalá koalice bychom se tady neměli vzájemně přetahovat, kdo přidal nebo nepřidal. Myslím si, že směrem k sociálním službám, zdravotním službám, ale také vzdělávacím službám vláda, která dosloužila, udělala absolutně nejvíce za posledních patnáct let, a nemá smysl to teď nějakým způsobem zpochybňovat nebo špinit. Pozice sociální demokracie je jasná. Chceme vyřešit sociální služby, aby bylo dost peněz pro pracovníky v sociálních službách. Je to objektivní fakt. Rozpočet na to nemohl reagovat. Jde o to, že více a více jsou registrovány sociální služby v území, a to až do 31. 12. Stárne nám populace, hrozí úprk pracovnic ze sociálních služeb a toto je věc, která je absolutní alfa a omega pro sociální demokracii. A pokud její pozměňovací návrh nebude podpořen, nebude také sociální demokracie podporovat tento rozpočet. Je to minimální požadavek. Věřím, že se s bývalými koaličními partnery na tom dohodneme.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji i za dodržení času. Nyní faktická poznámka, pan místopředseda Tomio Okamura. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, dovolte mi reakci na exministra zemědělství pana Jurečku.

My jako SPD máme v programu zrušení Senátu. Takže vážená KDU-ČSL, nediktujte nám, co máme mít ve volebním programu. My jsme za volební program dostali 540 tisíc hlasů, vy jste dostali možná polovinu, ale nediktujte nám, co máme mít ve volebním programu. My to prostě budeme mít ve volebním programu. Naši voliči si zrušení Senátu přejí. Vám se to nelíbí, vy jste s tím prostě nespokojeni, to je v pořádku, ale to je asi tak všechno, co s tím můžete dělat, a my s tím stejně nic dělat nebudeme. My náš program zrazovat nebudeme. Na rozdíl od vás, pane Jurečko, který jste senátor nebyl, já jsem senátorem byl. Jsem i poslancem. Mám srovnání práce. Já jsem přesvědčen, že Senát je zbytečný vzhledem k tomu, že stojí 588 mil. 562 tis. 865 korun ročně. Já myslím, že bychom to radši měli dát na důchody. My v SPD chceme přidat důchodcům, zdravotně postiženým spoluobčanům, pracujícím rodinám s dětmi, odebrat parazitujícím a nepřizpůsobivým občanům. Je to tak. Vám se to nelíbí, je to v pořádku. My chceme zrušit Senát, chceme snížit počet poslanců nejlépe na 81, chceme přímou volbu a odvolatelnost politiků, chceme zákon o referendu, chceme také odvolatelnost prezidenta. Máme to v programu, více než půl milionu občanů to chce. Vy v KDU-ČSL to nechcete, je dobře, že to občané slyšeli, aspoň víme, kdo co chce a kdo co nechce. To je zcela v pořádku. Děkuji.

Když to budete opakovat dokola, tak já vždycky takhle přijdu, zopakuji náš program a zopakuji váš. Je to v pořádku, ale já bych se radši vrátil k projednávání státního rozpočtu. Myslím, že by to bylo lepší a že bychom měli pokračovat a pracovat. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců SPD.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já děkuji, pane místopředsedo. Na vaše vystoupení s faktickou poznámkou chce reagovat pan poslanec Jurečka, kterému tímto dávám slovo. Dvě minuty.

 

Poslanec Marian Jurečka: Já to dělám hrozně nerad. Ale vážený pane místopředsedo Okamuro prostřednictvím pana předsedajícího, přečtěte si ve stenozáznamu, co jsem přesně řekl. Já jsem neřekl to, co vy jste tady interpretoval teď ve své řeči. Já jsem hovořil o tom, co jste říkal před šesti lety, když jste do Senátu na Uherskohradišťsku kandidoval. Myslím si, že velikost a charakter politika ukazuje to, co dlouhodobě říká a dělá. A to myslím, že ve vašem případě je ukázka krásného populismu, ryzího populismu.

Prosím pěkně, když jsme u těchto úžasných věcí, jak vy mluvíte o tom, kam jdou peníze, myslím si, že by stálo za to se třeba podívat na to, jestli příspěvky stranám, jako je Úsvit, které si potom zprivatizuje jeden předseda, jsou také smysluplné, jestli by nestálo za to tyto peníze dávat na lidi, kteří je více potřebují. Jak jste za poslední čtyři roky hospodařil, jak jste byl odvolán jako předseda této politické strany, respektive hnutí. Myslím si, že to také ukazuje o vašem charakteru.

Děkuji za pozornost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP