(19.00 hodin)
(pokračuje Huml)

Protože právě proto, že jsem popsal to, co jsem popsal předtím, tak nelze svěřit peníze, které jsou určeny do daleké budoucnosti, takovýmto firmám. Moc dobře vím, že na tuto vládu si v hospodách stěžujete úplně všichni. Arogance, hrubost, pohrdání jiným názorem a urážky jsou ve Sněmovně častější než v hospodách. To vše jsem na této půdě v posledních měsících slyšel a viděl na vlastní oči, včetně primitivního antikomunismu svádějícího vše na minulý režim. Po více jak 20 letech v době, která je od tohoto režimu posunuta o celou jednu generaci, má pak stejně tato doba vliv na státní dluh jako doba temna.

Příčinou dnešních problémů však není ani jedno, ani druhé. Nejprve vlády této země prodaly majetek nás všech, následně jej někteří ministři a skupiny kolem nich, lobbistické skupiny, projedli a naše země tak přišla o majetek, který budovaly generace před námi. Mluvím o tunelářích, kteří jsou ve vrcholné politice 15 a více let. Privatizovali majetek nás všech pod cenou, utráceli výnosy z prodeje v rozpočtech státu, aniž by investovali, za předražené a mnohdy nesmyslné zakázky. Byl jsem léta ve státní správě a vím, jak se nakupovaly počítače za neuvěřitelné ceny, i když nebyly potřeba, a pak zůstaly stát ve skladu tři čtyři roky, aby se pak mohly prodat někomu známému. Když nebylo co prodávat, tak lehkomyslně zadlužili i vaše děti. Asi proto dnes dostávají zahraniční ceny za nejlepší ministry.

Největší problém současných rozpočtů jsou splátky těchto dluhů. To jsou mandatorní výdaje, které jsou obrovské! Dnes dlužíme bilion pět set miliard! Tisíc pět set miliard. Neuvěřitelné číslo! Jaká raketa z toho musí být v úroku! Teď jsme ve stadiu, kdy už není kde brát, a tak přišla změna pro občany nejbolestivější: vykrást budoucnost. Kdo z vás poslouchal alespoň část projevů opozice, tak pochopil, že právě toto se děje zákonem o důchodové reformě. A aby to pokryli, tak nám zvednou DPH u těch komodit, bez kterých se nedá žít, zejména u potravin. Tímto rozhodnutím loupí tato vláda u vás nejpotřebnějších: seniorů, svobodných matek a rodin s dětmi. To jídlo dětem musíte koupit vždycky! Aby nemuseli platit starým důchod, zvednou hranici odchodu na 70 a více let. Říct toto Francouzům, tak hoří Paříž.

Nedivím se iniciativě podnikatele Andreje Babiše, který založil nové občanské sdružení a volá po nové revoluci ve výzvě Ano 2011, a v mnoha ohledech se ztotožňuji s jeho názory. Tato iniciativa, stejně jako další, které najdete prostřednictvím internetu či odborových svazů, spojuje lidi v názorech. Já se tomu nedivím, ale mně to spíš zaráží a jsem z toho strašně zklamán, protože před rokem a půl, kdy jsem dával souhlas k tomu, abych byl na kandidátce, tak jsem si myslel, že dnes, v této době, ten problém bude vyřešen. Není!

Já tady proto odcituji následující slova pana Babiše a dovolím si je přednést všem svým voličům: Nacházíme se tedy dnes v podobné situaci jako před sametovou revolucí, během níž lidé na náměstích skandovali nejsme jako oni, nebudeme se bát a nebudeme lhát? V roce 1989 nemělo Československo žádné dluhy, naopak nám tzv. bratrské země dlužily desítky milionů dolarů a náš stát vlastnil obrovský majetek. Po více než dvaceti letech předpokládá rozpočet České republiky na rok 2012, na příští rok, další ztrátu 105 miliard korun, která přibude ke stávajícímu dluhu, o kterém jsem již mluvil - 1 500 miliard.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Pane poslanče, omluvám se, že vás přerušuji. Uplynulo vašich prvních deset minut. Máte hned další vystoupení, ale mezitím se s přednostním právem přihlásil ministr financí, takže když dovolíte, dám teď prostor jemu a potom samozřejmě budete moct pokračovat. (Poslanec Huml: Samozřejmě!)

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo, paní předsedající. Pane poslanče Humle, ve svém prvním vystoupení jste mě jmenoval způsobem, který se mě dotkl a proti kterému se ohrazuji. Prezentovat tady jako důkaz mé nevěrohodnosti skutečnost, že na mě několik vyšinutých lidí podalo trestní oznámení z naprosto nesmyslných a vykonstruovaných nesmyslů, to je věc, kterou bych možná odpustil bulvárnímu novináři, ale kterou těžko můžu tolerovat právníkovi a policistovi, který dobře ví, že trestní oznámení může podat kdokoliv na kohokoliv, aniž by to znamenalo byť jenom podezření z toho, že někdo něco spáchal.

Mě, pane poslanče, na rozdíl od vás, nechtěl nikdo nikdy z ničeho obvinit! Já jsem se na rozdíl od vás nikdy za imunitu neschovával. A Bůh ví, že se za ni nikdy ani schovávat nebudu. Co kdybyste se trošku styděl, jestli to umíte!

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Pane ministře, příště prostřednictvím mě. (Ministr Kalousek: Ministr může přímo.) Můžete rovnou. Dobře.

Teď vystoupí s faktickou pan poslanec Doktor, poté dám prostor panu poslanci Humlovi.

 

Poslanec Michal Doktor: Víte, kolegyně a kolegové, tady dochází ke zvláštnímu jevu. Někteří poslanci, patrně vedeni symbolem Stvořitele, se tady snaží stylizovat jako svědomí národa. A před chvílí se o to pokusil pan kolega Stanislav Huml a stěžuje si a pláče na tomto místě, že mu snad je kráceno v jeho právech vyjádřit se k věcem projednávaným. V číslech a důkazech je kouzlo. Tak jsem se podíval já jako občan ČR, Stanislave Humle prostřednictvím předsedající, kdy jste mluvil k projednávaným věcem. Odpověď: ani jednou jedinkrát! Celou dobu projednávání těchto věcí jste tu mlčel, jak říká pan kolega Zaorálek, jako pařez! (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: To byla faktická a teď už tady nemám žádnou přihlášku s přednostním právem nebo faktickou, takže můžu dát slovo panu poslanci Humlovi. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Stanislav Huml: Děkuji. Reagovat nebudu, protože to nemá smysl. (Nesouhlasné poznámky zprava.) Nechcete-li s něčím souhlasit, pak nemá smysl k něčemu mluvit. Ne je názor.

Náš původní majetek se výrazně zmenšil a je nadále systematicky rozkrádán. - Pokračuji ve svém projevu. - Každý normální podnikatel by s takovou bilancí zkrachoval, říká pan Babiš. Kolik z těch miliard přitom skončilo v soukromých kapsách různých korupčníků? Jezdíme po špatných silnicích, v pomalých vlacích, nemáme peníze pro učitele, vědce, lékaře, policisty, hasiče, na sport a na vzdělání pro naše děti. Neumíme bránit svoje zájmy a v současném složitém světě nejsme jednotní. Naše republika je často jen trhem pro nekvalitní zboží ze zahraničí a oblíbeným předmětem různých arbitráží. A politici se hádají. - Tady je zajímavá pasáž, kterou úmyslně vynechávám, najděte si to na internetu.

Za první republiky jsme patřili mezi nejvyspělejší průmyslové země světa. Český národ má pořád obrovský potenciál. Žije tady spousta šikovných a podnikavých lidí, čeští manažeři se uplatnili při řízení globálních firem. Naše země může mít zase přebytkový státní rozpočet. A naše děti pak mohou žít ve společnosti, která bude svou úrovní podobná Švédsku nebo Švýcarsku. Je to možné? Ano, pokud se sjednotíme a budeme mít společný cíl. Tím cílem je spravedlivější společnost, funkční a právní stát. Konec citace Andreje Babiše - Akce nespokojených občanů.

A já tady teď dodávám za sebe. Jsem již k výzvám podobného typu opatrný. Před volbami se i o Vítu Bártovi říkalo, že je bohatý a nemá důvod krást. Prostřednictvím médií jsme my teď bohatší o sledovací spisy z Prahy 11, odposlechy a uplácení vlastních poslanců a zavádění dalších tmavošedých postupů do české politiky. Dnes vím, že změna není prioritně o bohatství, ale o charakteru lídrů. Jsou mezi vámi tam venku lidé, kteří mají hodně a chtějí ještě víc, ale většina z vás stále věří ve správné hodnoty tohoto státu. Umíte tvořit a tvrdě pracovat. Právě toho si cení i tato vláda, která vás chce využít ve vlastní prospěch. Když je neuspokojují peníze, touží po moci. V politice jsem zjistil, že jde opravdu jenom o dvě věci: o prachy a moc! V této Sněmovně rozhodují lidé, kteří mají jen tuto modlu. Nejsou to zdaleka všichni koaliční poslanci, ale jsou vedeni těmi nejarogantnějšími a nejagresivnějšími. Bohužel teď už to vypadá na to, že je možné prodávat jenom vlastní lid, a začíná se to dít. Prostřednictvím reforem proto vláda neřeší, jenom jak srovnat schodek státního rozpočtu, ale jak najít jiné dojné zdroje.

Vstoupil jsem do politiky nikoliv kvůli ambicím po větší moci či financích. Já dokonce ani nevím, jestli budu příští rok nebo příští volby kandidovat. Opustil jsem po volbách prosperující společnost a následně se začal věnovat občanům na plný úvazek. Proto i dnes promlouvám k vám, a nikoliv k této nefunkční vládní instituci. Společně s opozičními poslanci zde trávím noci a víkend a snažím se vybojovat vaši lepší budoucnost. Společně pracujeme, společně vystupujeme a společně krvácíme a krvácet budeme.

Dnešním dnem se dostává naše společnost na další zlomový milník. Nacházíme se v době všeobecné nespokojenosti s vládní politikou a rozšiřující se chudobou našeho lidu. Válčíme tady za vás. Před volbami jste ode mne mohli slyšet, že je pro mě nejdůležitější rodina. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP