(12.40 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. S další faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Jeroným Tejc.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, ta debata o tom, jaké jsou týmy, jaké mají úkoly, jakým způsobem hrají, je jistě zajímavá. Asi je podstatné to, za koho kdo hraje. A důležité je, jak to vnímá veřejnost. A já myslím, že ta bude tím, kdo bude soudit ty naše motivy.

My jako sociální demokraté v tuto chvíli teď při projednávání této sněmovny, přesto, jak jsem hovořil, že máme své návrhy, jak řešit reformy, musíme vést defenzivní taktiku. My bráníme - nebráníme sebe a své názory, ale bráníme lidi, na které chcete poslat velmi tvrdé reformy. Reformy, které jsou především nespravedlivé. My jako sociální demokraté jsme nepodvedli své voliče před těmi minulými volbami. My jsme jim neslibovali něco, co potom nebudeme dělat. My se držíme svého programu. A tu podporu lidí cítíme a já jim za to také děkuji. My jako sociální demokraté budeme dělat všechno, aby tyto reformy neprošly.

Já chápu, že jste mnozí z vás rozladění z toho, že vás tady držíme už šestý den ve dne v noci a snažíme se vám v tom zabránit. Na druhé straně, pokud chcete, vážené poslankyně a poslanci ze stran ODS, TOP 09 a Věci veřejné, aby ty reformy tvrdě dopadly na lidi, tak myslím, že těch pár dní tvrdé práce tady ve sněmovně by vás nemělo obtěžovat. Děkuji. (Potlesk opozičních poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Také děkuji. A nyní vystoupí pan poslanec Jaroslav Foldyna. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuji vám, paní předsedající. Vážení kolegové, pane ministře, moji kolegové, já jsem před chvílí vystupoval k důchodové reformě, k tomu, čemu se tady říká opt-aut, a vyslovil jsem řadu pochybností a otázek.

Ona ta předcházející přestřelka nebo beseda o tom, co je černobílé, a o způsobu mě trošku motivovala ke změně obsahu mého dalšího vystoupení. Ono je to černobílé, kolegové a kolegyně. Když se na tu důchodovou reformu podíváte, a ty argumenty, které my tady vznášíme, že je nevýhodná pro nízkopříjmové skupiny obyvatel a je výhodná pro ty, kteří mají příjmy vyšší než je 36 tisíc, tak potom to je ta černá a bílá.

Já jsem se díval do statistik, že v době finanční krize vlastně bohatnou ti nejbohatší a chudí ještě více chudnou. Díval jsem se na statistiku, která říká, a já chvilku odbočím a hned se zase vrátím do České republiky, že ve Spojených státech od roku 2007 roste počet dolarových milionářů. Předtím také rostli, rostli v průměru 5 až 7 % ročně, a teď rostou 10 až 12. A on ten podobný jev je i v České republice. V minulém roce vzrostli takzvaní dolaroví milionáři v České republice o 20 tisíc, to znamená lidé, kteří mají svůj disponibilní majetek, vedle toho základního, 17 milionů korun. A my tvrdíme, že je potřeba ty reformy vést v duchu kompromisním, to znamená je potřeba státní příjmy zajistit progresivním růstem daní, progresivním růstem příjmů, nikoli jenom škrty a ořezáváním výdajů. Jestliže je v Ústeckém kraji 56 tisíc nezaměstnaných, jestliže v této republice je 460 tisíc nezaměstnaných, tak těch 20 tisíc absolutních nových bohatých lidí, kteří mají ten disponibilní majetek 17 milionů korun, to je prostě ta černá a bílá. A odráží se to i v tom návrhu vašeho zákona. Je to výhodné pro ty, kteří ty peníze mají.

Druhá věc je, oni v zásadě ani žádné spoření nepotřebují. Já se nedomnívám, že člověk, který bude mít vysoké příjmy, bude 30 let spořit do nějakého fondu, u něhož je tedy i ze zkušenosti z nedávno minulých let velmi nejisté, zdali na konci toho třicetiletého období vůbec takový fond bude ještě existovat.

To, co je určitě reálné, bude čerpání provozních nákladů na udržení toho fondu, a v rámci těch miliard, které budou zhodnocovány, a někdy řekněme, že to bude v uvozovkách zhodnocovány, tak to může být výhodné. Prostě pro sociální demokracii, která hájí zájmy těch nedolarových milionářů, kteří ty peníze nemají, kteří právě se pohybují na hranici toho průměru, tak pro nás je prostě nemožné, abychom hlasovali pro tyto zákony, pro důchodovou reformu, na jejímž konci budou snad ještě větší počty lidí bez domova, ještě větší počty důchodců bez bytu, kteří nebudou mít peníze na to, aby si zaplatili důstojné stáří, protože oni tady přece odvedli nějakou práci.

Takže vy prostě jste nás postavili do té role černá a bílá. A já si myslím, že jenom jedno v tom je. Ta černá a bílá mohou vést dialog slušně. Nemusí ho vést neslušně. To s vámi všemi, kteří na obou stranách poukazujete na tyto věci, souhlasím. Ale opakuji tady ty výtky, které uslyšíte určitě i v dalších vystoupeních mých kolegů, a samozřejmě se odrazí v tom hlasování.

Sociální demokracie pro takovouto důchodovou reformu nemůže zvednou ruku. Děkuju za pozornost. Díky.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Také děkuji a děkuji i za ušetřených pět minut. S faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Skopal. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Paní předsedající, já jenom jsem chtěl... Tak jako mí kolegové zjistili, že byli vyškrtnuti z přihlášených, nebo jejich přihláška byla dána bokem. Nebudu to číst, podle jakého paragrafu to je, ale podávám rovněž námitku k postupu předsedajícího.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Ano. Já přivolám kolegy z předsálí a nechám o této námitce samozřejmě hlasovat.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Jinak jsem se hlásil k bodu... Musím si vzít brýle, přece jenom už to není tak jednoduché. (Nasazuje si brýle a čte.) K bodu 88, tisku 410. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji za upřesnění. (Poslankyně Váhalová se hlásí.) Paní poslankyně Váhalová se asi nehlásí k faktické. Já se omlouvám. Já vám teď nemůžu dát prostor k faktické, protože... Dám vám jej hned záhy poté, co budeme hlasovat o námitce. Potom vám hned dám prostor. Ano?

 

Myslím, že můžu zahájit hlasování. Padla zde námitka proti postupu předsedající.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 314. Z přihlášených 129 pro 36, proti 59. Tento návrh byl zamítnut.

 

K faktické poznámce byla přihlášena paní poslankyně Váhalová. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Dana Váhalová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já bych se chtěla vyjádřit k práci sociálního výboru. Jako členka sociálního výboru bych chtěla říci, že opozice je zde v menšině, takže většinou bývává oslyšena, ale málokdy vyslyšena.

A pak bych vám ráda připomněla kauzu, kdy sociální výbor byl zavalen novými a novými pozměňovacími návrhy, které nestíhal projednat. Kvůli tomu jsme měli odloženou i schůzi Poslanecké sněmovny, jestli si vzpomínáte. A bylo to prohlasováno napříč politickým spektrem. Všichni jsme tehdy odmítli tu smršť nových a nových pozměňovacích návrhů.

Děkuji. (Potlesk zleva.)***




Přihlásit/registrovat se do ISP