(12.20 hodin)
(pokračuje Foldyna)

Tomu ještě rozumím. Dosud se v souvislosti s chystanou reformou převážně mluvilo o možnosti vyvázat část plateb ze státního systému do fondů. Až nyní ministerstvo uvedlo, píše se na tom serveru, o kolik se lidem sníží státní důchody, když do státního systému budou platit méně. Snížení pojistného do státního systému sníží státní důchod cca o 1 500 korun. O pětinu se má totiž snížit lidem, kteří si vyvážou 3 % mzdy z průběžného systému do fondů, tzv. procentní výměra důchodu, jak nedávno uvedl Jiří Král z Ministerstva práce a sociálních věcí. A teď přijdou ta čísla, která jsem se tam dočetl.

Člověk se mzdou 16 tisíc korun - podotýkám, že 16 tisíc korun, to je asi tak průměr, který u nás na Děčínsku, ve Šluknovském výběžku lidé berou. Člověk se mzdou 16 tisíc korun bude moci státu platit o 480 korun méně. Ušetřené peníze bude muset investovat do fondů, státní důchod se mu tím ale sníží o 1 500 korun, protože o 1 500 korun bude méně v prvním průběžném systému, a jak známo, jak jsem se předtím dočetl, on ten druhý pilíř je výhodný pro lidi s příjmy nad 36 tisíc. To jako že by se asi dva u nás smluvili a platili dva jakoby za jednoho, ale to asi nejde. A člověk bude muset řešit tuto investiční otázku: Zhodnotí fondy mé platby ve výši 480 korun měsíčně tak, aby mi z toho plynula renta vyšší, než je 1 500 korun, o které přijdu? A pokud si na tuto otázku člověk odpoví, odpoví si jistě záporně. Bude chtít zůstat tedy ve státním systému a nebude využívat opt-outu. Co lze tedy očekávat? Že vzniknou instituce, marketingové společnosti, velký humbuk, ale také navýšené DPH, které má přinést do rozpočtu oněch 50 miliard.

Přátelé, to je pro mě spousta otazníků a spousta těžko odpověditelných otazníků, abych pro tento zákon a pro tuto důchodovou reformu, pro toto spoření hlasoval. Já jsem to chtěl takto zjednodušeně uvést. Velmi určitě to není tak odborná debata, na kterou je pan ministr Kalousek zvyklý, nicméně já se k tomu přiznám. Takto zjednodušeně se na to dívají obyčejní lidé. A já jsem do politiky nepřišel proto, abych tady polemizoval s ministry a jejich úředníky, ale abych tady hájil názor těch lidí, kteří mají právě těch 16 tisíc. Proto jsem si dovolil tuto svou poznámku. Děkuji vám za pozornost. Díky. (Potlesk ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. S faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Husák. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Husák: Děkuji, paní předsedající. Jestli dovolíte, já bych se svou poznámkou vrátil ještě k tomu, co zde říkal kolega Milan Urban. Já si myslím, že jsme velmi pozorně poslouchali, a slyšeli jste, že i z pravé strany byl obdařen potleskem. Opravdu jsme tady národní tým. Jsme ale národní tým, který hraje, jako by hrál defenzivu a část mužstva se snažila najít řešení, přejít přes půlicí čáru, najít něco, co bude tahem na branku. To je jedna část mužstva. Ale druhá část hraje defenzivu, chce usmolit remízu, anebo nějakou přijatelnou prohru. V tom je ten rozdíl postojů! A já mu za to děkuji, že takto vystoupil, a měli bychom si to vzít opravdu - jak jedna část mužstva, tak druhá část mužstva - k srdci. Děkuji. (Potlesk ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Také děkuji. S další faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Tejc.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně a kolegové, rozhodně to není tak, že by sociální demokracie v této zemi hrála defenzivně. Máme své návrhy. Všechny mohu odkázat, a udělám reklamu stránkám sociální demokracie www.cssd.cz. Tam jsou naše návrhy na reformy, jak si je představuje sociální demokracie, ať už na důchodovou, nebo například na to, jak by měl vypadat daňový systém. Jsme připraveni diskutovat. Jsme připraveni diskutovat s veřejností, což děláme, a byli jsme také od začátku tohoto volebního období i teď připraveni diskutovat s vládou a s koalicí o řešeních. Bohužel, byli jste to vy, dámy a pánové z koalice z ODS, Věcí veřejných a TOP 09, kteří jste si do koaliční smlouvy dali jednu pojistku: Pro všechny návrhy, které se ve Sněmovně předkládají, musí být souhlas všech tří stran a žádná diskuse s opozicí tady neprobíhá. Mrzí mě to, ale je to bohužel tak. Téměř žádné návrhy, 98 % návrhů sociální demokracie tady v této Sněmovně neuspělo, zatímco 99 % návrhů koalice ano. Já jsem přesvědčen, že ani ze statistiky není možné prokázat, že by zrovna ty naše byly všechny špatné a ty vaše byly jenom ty nejlepší. Děkuji. (Potlesk ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Také děkuji. Ještě než dám slovo panu poslanci Urbanovi, mám zde ještě další faktickou poznámku. Pan poslanec Ivan Ohlídal. Pan poslanec Urban chce také reagovat s faktickou poznámkou, tak já vám potom dám prostor. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Vystoupení pana poslance Husáka na mě dýchlo vyloženým pokrytectvím. A to proto, že existuje mnoho důkazů o tom, že sociální demokracie by ráda spolupracovala na vytváření některých zákonů, a bohužel, koalicí je tvrdě odmítána, bezohledně. Například zmíním vysokoškolský zákon, který se teď připravuje, jeho záměr je hotov. Jakákoliv snaha ze strany ČSSD ovlivnit nějakým způsobem tento záměr i tento zákon je odmítána striktně a jednoznačně ze strany koalice. Sebemenší připomínka, sebemenší návrh ze strany ČSSD je prostě ignorován.

Takže prostřednictvím paní místopředsedkyně - pane poslanče Husáku, co nám to zde vykládáte?

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Pan poslanec Urban chce vystoupit ještě s faktickou předtím, než mu dám slovo v obecné rozpravě.

 

Poslanec Milan Urban: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já myslím, že důležité je, abychom si uvědomili, že Evropa stojí na křižovatce, svět stojí na určité křižovatce a že časy, které nás čekají, nemyslím tuto Poslaneckou sněmovnu, ale myslím občany České republiky, občany Evropské unie, lehké nebudou. Budou těžké. Jak těžké budou, to ještě uvidíme. A já bych stál o to, aby trenérem toho národního mužstva nebyly jen stranické sekretariáty, ale aby trenérem byli občané České republiky. A jestli tady bude čínská zeď z oné, nebo druhé viny, která zamezuje jakékoliv komunikaci, tak prostě ten nároďák úspěšný nebude.

To bylo moje poselství, které jsem chtěl tady říct. Děkuji a omlouvám se. Dál nebudu zatěžovat v té řádné přihlášce čas, který plyne v této Sněmovně. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Jiný slovy, pane poslanče, rozumím tomu tak, že váš příspěvek mám nyní smazat? Dobře. Dalším přihlášeným je tedy pan poslanec Jaroslav Foldyna.

Omlouvám se, ještě chce vystoupit pan ministr práce a sociálních věcí Drábek. Prosím, pane ministře.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Ještě jednou dobré dopoledne, vážené kolegyně, vážení kolegové. Chci se přihlásit k tomu, co tady říkal kolega Urban. Ano, je to prostě jeden nároďák. A myslím si, že je zbytečné ty argumenty vyhrocovat tak, jak to tady vidíme v řadě příspěvků. Možná jste si všimli, že dnes už nereaguji tak intenzivně jako včera nebo předevčírem, a čím je to způsobeno, je naprosto jasné. Protože já jsem včera i předevčírem trpělivě vysvětloval, proč navrhujeme opatření tak, jak navrhujeme. Ale když potom po těch vysvětleních slyšíte popáté, pošesté, posedmé a někdy i poosmé znovu a znovu ten samý argument, který byl vysvětlen, tak to potom skutečně nevím, jak hrát společně za ten nároďák. To se potom velmi těžko hledá společné řešení. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP