(9.20 hodin)

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji. Pane předsedající, právě k tomu jsem chtěl vyzvat, ale nejen k tomu. Je naprosto legitimní, že pan ministr Škromach hájí svoji vládní a stranickou kolegyni, třeba jenom proto, že momentálně není k dispozici a že je potřeba ji nějak rychle sehnat, aby vůbec tuto rozpravu také mohla poslouchat. Myslím si, že by bylo třeba, aby lidé, jichž se to týká funkčně, zařazením, měli možnost tuto rozpravu poslouchat, byť je to jenom rozprava k zařazení bodu, byť to vlastně není ve smyslu jednacího řádu žádná rozprava, ale jenom my, co máme přednostní právo, které mimochodem i pro tyto účely je zřízeno, se o této věci bavíme.

Já si myslím, že tady existuje především vážný věcný problém, který jsme povinni řešit, a nejde o to, abychom se natahovali, kdo za to může, protože to je málo, tím to nevyřešíme. Je velmi plytké říkat, že do situace zdravotnictví přivedla tato či minulá vláda, že to byla jenom sociální demokracie, jejíž politika přivedla zdravotnictví do situace, ve které teď je a kterou teď řešíme. Vzpomeňme si na kroky začátkem devadesátých let, které byly oním iniciátorem té situace, která dnes je, ale zejména, vážení přátelé, vy, kteří jste hlasovali pro reformu veřejné správy, aniž byly jasné kompetence, aniž bylo jasné financování, kdo jste namalovali ty hranice a mysleli jste si, že to tak bude dobře, teď sklízíme toto rozhodnutí. Dnes jsou to špitály, a na Vysočině, zítra to budou špitály v kterémkoliv jiném kraji, pozítří to možná budou silnice, po kterých už nepůjde jezdit. Čili sklízíme plody špatné politiky reformy veřejné správy.

Pojďme se teď skutečně dohodnout na tom, že zařadíme tento bod tak, jak je navržen. Kolegyně Němcová, která jej iniciovala, může s klidem provést úvodní slovo, mezitím si seženete, přátelé, ministryni zdravotnictví. A v případě, že ji ještě nestihnete, můžeme klidně tento bod přerušit a v okamžiku, kdy přijde, v něm pokračovat.

Já vás prosím o racionalitu, protože máme skutečně hodně práce před sebou. Dvě stě bodů nás ještě čeká, pojďme je odvést, pojďme je odpracovat. Teď hlasujme o zařazení tohoto bodu a podle toho, jak jsem tady navrhl proceduru, můžeme to takto provést. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Hovořit bude předseda klubu KDU-ČSL Jaromír Talíř.

 

Poslanec Jaromír Talíř: Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, nezpochybňuji vážnost návrhu, který zazněl, nicméně si nemyslím, že je možné takto se tady handrkovat o to, jak s tím naložíme. Já vás, pane předsedající, žádám o 15minutovou přestávku a prosím ostatní kolegy, předsedy poslaneckých klubů, abychom se sešli a dohodli se, jakým způsobem zařadíme, případně jakým způsobem budeme postupovat při projednávání tohoto bodu.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane předsedo klubu, souhlasíte s tím, aby vystoupili ještě ti, kteří jsou přihlášeni do této chvíle, tedy Langer, Buzková, Vojíř a Kasal?

Hovořit bude místopředseda sněmovny Ivan Langer.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně a kolegové, jsou věci, které nemohou zůstat nepovšimnuty. Jednou z nich je vystupování pana ministra Škromacha. Nevím, jestli jste si všimli, že dnes prokázal, že se z něj coby odborníka na českou operu stává odborník v sexuologii, neboť se vyjadřoval k potenci, resp. impotenci našich hejtmanů. Nevím, jak je na tom s potencí pan ministr Škromach, nicméně po jeho vyjádření o tom, jak to vypadá s autorem opery Rusalka, kdy byla založena Karlova univerzita, jak zní Pythagorova věta, dnes opět dokázal, jak je to s jeho inteligencí.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Hovořit bude ministryně školství Petra Buzková, připraví se Oldřich Vojíř.

 

Ministryně školství ČR Petra Buzková: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, nechci reagovat na urážky, které zde přednesli někteří poslanci ODS, naposledy pan místopředseda Langer, na adresu ministra Škromacha. Chtěla bych se na celou situaci podívat věcně.

Vyjdu-li z toho, co zde řekla paní místopředsedkyně Němcová, a to zcela přesně z jejích slov, určitou informaci získala dnes z Českého rozhlasu, což je bezesporu renomované médium a já to rozhodně uznávám. Na druhou stranu, vážené kolegyně a vážení kolegové, považujete za správné, aby se tato sněmovna bez jakékoliv přípravy zabývala informací z médií, byť to budou média seberenomovanější? Nezlobte se na mě, ale já takovýto návrh, který paní místopředsedkyně Němcová přednesla, nemohu chápat jako návrh vážně míněný a návrh míněný dobrou vírou, protože pokud by to byl návrh, který by chtěl skutečně pomoci řešit situaci, a je-li tato situace vážná, nechť se situace řeší a řešme ji. Řešila by se tato situace tak, že odpovědní zástupci kraje se sejdou s ministryní zdravotnictví, sejdou se například s předsedkyní zdravotního a sociálního výboru, s odpovědnými poslanci a poté, co tento problém řádně prodiskutují, zaujmou stanovisko, zda je třeba, aby se touto situací zabývala sněmovna ve svém plénu.

Takovýto pokus nebyl učiněn. Proto se na mě nezlobte. Takovýto návrh, který nebyl dopředu avizován, který zde byl vypálen opravdu bez jakékoliv přípravy, musím chápat jako návrh, který je pouze veden snahou o zviditelnění své politické strany a o skandalizaci vlády. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Hovořit bude pan poslanec Oldřich Vojíř, pak jsem přihlášen já, pak se přihlásila paní místopředsedkyně Němcová.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Vážený pane místopředsedo, členové vlády, dámy a pánové, chce se mi začít tím, že když se něco nechce řešit, tak se najde cesta, jak to prodlužovat. Ale myslím si, že téma zdravotnictví už leží na stole minimálně pět let, směřuje do krize. V tomto roce je zjevné, že krize vrcholí, a já bych čekal, že paní ministryně zdravotnictví bude mít dostatek informací a případně i scénář, jak tuto krizi překonat. Myslím si - a já pevně doufám, že si vláda myslí totéž - že prostým převodem nemocnic na kraje tento problém nezmizel. Tento problém naopak možná eskaluje, protože sice nemocnice na kraje převedeny byly, ale ten, kdo ví, tak ví dobře, že jsou financovány ze zdrojů VZP a jiných zdravotních pojišťoven a pouze investičně nebo provozně jsou dofinancovávány buď ze státu, anebo z kraje. Tyto prostředky, ty druhé, zjevně nejsou. Nejsou zřejmě ani ve státní pokladně a krajům tyto prostředky zjevně převedeny nebyly.

Proto bych čekal, že poměrně věcný a smysluplný návrh, abychom jednali o tomto tématu po pevně zařazených bodech dnešního jednání, není žádná přepadovka, ale že je dostatek času, aby se paní ministryně přichystala pro své vystoupení, protože má-li řešení, tak ho nemusí vymýšlet. Ale problém je také v tom, že paní ministryně teď teprve možná přišla a že teď teprve možná vystoupí a zaujme k tomu nějaké stanovisko. Já bych to očekával. Je zbytečné se urážet, je zbytečné tuto věc dramatizovat. A byl bych velmi rád, abychom dostali zprávu o tom, jak vyvedeme zdravotnictví z té krize, ve které se právě nachází.

Děkuji za pozornost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP