(11.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Já jsem chtěl začít tím, že pan premiér měl včera v provládním Blesku ,a Blesk stále nám píše, že bude ten penicilin, jak to všechno bude a ty názory, a nepokrytě jede v prospěch této vlády svými různými články. Takže pan premiér nám vzkázal včera, a on nikdy tady nesedí, on neposlouchá, nechce s námi mluvit, tak jsme dostali tady vzkaz opozici před finále války o balíček ve Sněmovně: Jsme připraveni jít na sílu. No tak to my víme. To my víme, že? Oni nás zase převálcují. A pan premiér tady se vyjádřil, říká: Opozice bude obstruovat. Opozice prostě nemá zájem dát do pořádku veřejné finance. Je jim to úplně jedno, ať se tady děje, co se tady děje. Tak to je samozřejmě neuvěřitelné, že pan premiér tohle vlastně může říct, když jsme to byli my, kteří dali do pořádku veřejné finance v období, kdy jsem byl ministr financí, v období 2014 až 2017, kdy jsme snížili zadlužení ze 44 % na 29, když jsem absolutně snížil dluh o 60 miliard! Absolutně! Z 1 670 myslím na 1 620, ano. Když jsme si půjčovali peníze za negativní úrok, že jsme měli takovou důvěru investorů, že nám půjčili, a ještě nám zaplatili. Já vůbec nechápu, a vůbec to je vlastně věc, kterou nemůžu pochopit, že pan premiér tohle může říct, kdy jsme právě po vládě, kde on seděl, převzali finance s dluhem v roce dva tři (?), který byl vyšší, než my jsme skončili v roce 2021, a to jsme v rámci covidu měli obrovské výdaje.

Pan premiér Fiala kritizoval opoziční strany za jejich neochotu na konsolidačním balíčku spolupracovat a zdůraznil, že to není v zájmu občanů. No, tak to si dělá srandu pan premiér. Vždyť my jasně říkáme, co máte dělat. To není konsolidační balíček, to je daňový balíček, to jsou normálně... Vy jste zdanili občany České republiky v roce 2022 a v roce 2023 inflací. Vy jste vyvolali tu inflaci, vy jste proti ní nebojovali a teď, když se zrušila spotřební daň na pohonné hmoty, tak pan ministr financí nám říkal, že se zdraží pohonné hmoty o 2 koruny. No, vážně? Tak včera jeden kolega tankoval za 46,90. Ráno byla reportáž na CNN Prima News. V okolních státech všude jsou pohonné hmoty levnější. Polsko 33 korun, jo, 33 korun. Takže u nás už jsme překonali 42, někdo... a toto byla OMV 46,90 benzin. Takže pan ministr financí říkal, že vlastně to zdaníme, čím samozřejmě vyvolali další nárůst cen pohonných hmot.

No a co to znamená? To znamená to, že většina občanů má asi auto, že podnikatelé, firmy mají auta a že všechno bude dražší. To jsou samozřejmě věci, o kterých já mluvím, protože tato vláda, protože je to nejprolhanější vláda v historii této země, a já myslím, že pan premiér to nemyslí vážně, on snad ani nežije v České republice, se nám snažila vnutit, že vlastně ceny potravin, že to je nějaký souboj mezi zemědělci a potravináři a řetězci. Ne, vůbec. To je největší přesun majetku a peněz, stovek miliard od všech občanů, podnikatelů, zaměstnavatelů v České republice ve prospěch třech výrobců elektřiny. Třech výrobců, kteří měli stomiliardové zisky. Ale to nikdo nechce přiznat.

Takže pan premiér teď v posledním Eurostatu, když tedy samozřejmě nejdřív mluvil o inflaci, že to způsobil Babiš, a znovu opakuji, inflace prosinec 2021 byla 5,3, protože jsme snížili DPH na elektřinu, teplo a plyn na nulu v prosinci a v listopadu a srazili jsme tu inflaci. Ano, takže Babiš, potom Putin, potom to kleslo na 9,7, tak pan premiér šel na Český statistický úřad a oznámil, že on stlačil tu inflaci, což je samozřejmě nesmysl. No a poslední Eurostat říká, že pan premiér má stříbrnou medaili. Tak gratulujeme, pane premiére, že jste druhý, na druhém místě v Evropě, na druhém místě nejdražší. Proč ta média neříkají, kolik je inflace v jiných státech, kde jsou 1 %, 2 %, 3 %? Proč to neřeknou? No, protože nechtějí.

Takže pan premiér říká, my samozřejmě chceme konsolidovat veřejné finance. A jak je chceme? No tím, že máte vybírat daně. Vždyť ta mezera VAT GAP, proti kterému jsem bojoval, a zavedli jsme kontrolní hlášení, aby nerozkrádali naše daně ti zločinci, který podnikali v okrádání státu v pohonných hmotách, tak jsme to snížili. Byli jsme jedni z nejlepších, zavedli jsme EET, které efektivně přineslo a mohlo až 20 miliard. Ano, a v podstatě je to jasné, jsou to fakta. Co ty evropské peníze, které nečerpá tato vláda? Úplná katastrofa. My jsme vám je vybojovali pro naši zemi, 980 miliard z evropských fondů, 500 miliard Modernizační fond, byli jsme druzí po Polsku. React EU, 115 zdravotnických zařízení bez ohledu na politickou příslušnost dané obce nebo města dostalo 22,5 miliardy. Včera jsme byli v Pardubicích a pan hejtman přiznal a řekl, že ano, 2 miliardy máme. Takže je úplně absurdní, že tady my jsme stále napadáni, jo, takže pan premiér, že jsme neochotní. My jsme ochotní.

Ve vládě není jeden ekonom, tam není nikdo, který by rozuměl financím. Dneska ráno mimořádně jsem viděl jednoho ekonoma, který mluvil rozumně. Radši nebudu říkat kde, aby ho už nezvali. Ale jediný, který o tom mluvil dobře a správně a nezávisle, byl profesor Švejnar, který přednáší ve Spojených státech v New Yorku, kterého já jsem prosadil do dozorčí rady letiště, aby teď poradce pana Stanjury mu vysvětlil, že vlastně on má tolik spolustraníků, které musí umístit, že tam zkrátka už nemá co hledat. A že vlastně Babiš neměl lidi. Ano? My jsme to brali objektivně, tak musí pryč. Takže pan premiér říká, že jsme neni ochotní. My jsme ochotní. Tak proč tady nesedí, proč s námi nediskutuje, proč nám něco neřekne?

A že nám je to úplně jedno? Ne, nám to není jedno, pane premiére. My jsme absolutně zděšení, co vy děláte s naší zemí, jak ničíte. Vy normálně likvidujete naši zemi! Likvidujete. Tady nikdo nebude investovat. Čeští investoři odejdou. Proč by měli tady platit 21 % korporátní daň? Proč? Vy jste je všechny zdanili brutálně. Windfall tax. Windfall tax. Ano? Všechny jste zdanili. Co asi ty podniky udělají, když budou mít 21 % korporátní daně? A kde jsou ty vaši zahraniční investoři? Nejsou, ani sem nepřijdou. Proč by sem chodili? Proč by někdo podnikal v zemi, kde politik před volbami slíbí, že nebude navyšovat daně, a potom je brutálně navyšuje? Celý ten daňový balíček, není to žádný konsolidační balíček. Není. A ani tak to nebude fungovat. Ve vládě nikdo nerozumí podnikání. Ve vládě nikdo nerozumí tomu, jak se chová podnikatel, co je samozřejmě zodpovědnost. Zodpovědnost zaplatit lidi každý měsíc, a odvody. Takže jak to bude? No nebude to fungovat. Nebude to fungovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP