(19.20 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

No, moje oblíbená migrace. Tak to je pro pana premiéra, možná by bylo dobré, kdyby si to přečetl, je to Info.cz: "Migrační trendy hovoří jasně. Evropa, jak ji známe, bude během několika desítek let minulostí." Od té migrační zrady, kdy skutečně ministr vnitra podpořil tu ilegální migraci, Poláci byli jasně proti, pan premiér vůbec nepochopil, vymlouvali se na nás, že to byla naše pozice (?). Je to lež, tady jsem to už stokrát vyvracel. A ten trend je jasný, migrační trendy hovoří jasně. Evropa, jak ji známe, bude během několika desítek let minulostí.

Další odborná studie předpovídá výrazný nárůst migrace z východu na západ Evropy. Některým zemím, jako například Rakousko, by podle těchto prognóz měl stoupnout do roku 2060 počet obyvatel až o pětinu. Naopak válčící Ukrajině, Rusku a dalším východoevropským státům budou obyvatelé i nadále ubývat. Tento přeliv může mít významné geopolitické, obrovské důsledky i pro Českou republiku. Pokud by se atraktivita západní Evropy měřila na základě různých komentářů o hrozbách nesmyslného Green Dealu, neudržitelné sociální politiky a devastující politiky EU, tak by rozhodně neměla být v budoucnu cílem migrantů z východu. Jednou, jak předpovídají někteří čeští politici, to celé musí krachnout a Evropa bude pozdě přemýšlet o tom, proč je hospodářsky předběhly více prozíravé a méně ekosociálně zaměřené státy jako Rusko či Čína.

Jenže problém je v tom, že dosavadní vývoj migrace obavám z krachu evropského sociálního hospodářského modelu ani zdaleka neodpovídá, právě naopak. Do západní Evropy míří s důvěrou v lepší zítřky stále silný proud migrantů nejen Blízkého východu či Afriky, ale, a to především, z východoevropských zemí včetně těch, které jsou členy EU, a migrační vlna bude pokračovat. Já nevím, jestli pan premiér vůbec zaznamenal, co se děje v Evropě, že vlastně státy, které kdysi podporovaly ilegální migraci, teď jsou proti? Belgie odmítá poskytnout ubytování, azyl. Viděli jste asi výsledky voleb v Sasku, kolik má AfD? K tomuto závěru dospěla rozsáhlá mezinárodní studie pod vedením odborníků Mezinárodního institutu pro analýzu aplikovaných systémů v dolnorakouském Laxenburgu a britské University of Southampton. Výzkumníci sebrali data z různých migračních vln a jejich příčin po roce 2018, zahrnuli i migraci od začátku války na Ukrajině a na základě tohoto stanovili různé scénáře dalšího vývoje stěhování lidí nejen do Evropy, ale i uvnitř evropského kontinentu. Do studie zahrnuli taky předpoklad, že válka na Ukrajině skončí do roku 2025, a domů se po jejím konci vrátí 60 % ukrajinských uprchlíků. Ze všech těchto scénářů vyplývá údajně jediné: přes veškeré deklarované hrozby zůstává a zůstane západní Evropa atraktivní cílem migrace a západoevropská populace bude i nadále růst. Ano, bude růst, ale o migranty. I když studie nezahrnuje Českou republiku, například v sousedním Rakousku by měl počet obyvatel do roku 2060 vzrůst o 11 až 20 %.

Takže já myslím, že ten trend je jasný. Já jsem opakovaně tady kritizoval vládu za migrační zradu. Ano, Poláci jasně řekli, že jsou proti, Maďaři, to je jasné. Tady mám článek: "Belgie přestane poskytovat přístřeší svobodným žadatelům o azyl." A jak nás přesvědčovali pan premiér a pan ministr vnitra, jak je to výhodné, ano, že místo toho, aby v rámci předsednictví získali ty peníze, aby nám Evropa - a pan premiér to slíbil, říkal, že to všechno sepíše a že to pošlou do Bruselu. Tak já se jenom ptám, kdy to tedy bude, kdy, pane premiére, požádáte Brusel, aby nám zaplatil ty náklady, když Řecko dostalo 3,5 miliardy eur historicky a Itálie přes miliardu? Ale to je potřeba vyjednávat. Není náhoda, že italská premiérka Meloni, když Morawiecki zablokoval Radu, hned spěchala do Varšavy - samozřejmě, protože v rámci jednomyslného rozhodování je důležité, a když někdo tam blokuje, co samozřejmě premiér neví nebo nezná, tak se vyjednává. To je normálně o byznysu, normálně je to o byznysu. Ale to zkrátka pan premiér se ještě nenaučil. Tak je to velká, velká škoda.

Další věc, která mě zaujala tady, je samozřejmě otázka, jak to bude s letadly. My se chceme jenom ptát, jestli skutečně ta letadla F-35 budou stát 400 miliard, jak jsme to četli v médiích, jestli je pravda, že gripeny chtějí poskytnout, ta letadla zdarma, a když nám vláda stále říká, že nemá na nic peníze, důchody mají růst jenom o 360 korun a rezortu školství vzala vláda 11,6 miliard, tak potom věda, výzkum, samozřejmě tam nechtějí navyšovat, zdravotnictví vzali 13 miliard, tak se ptám, jestli skutečně 400 miliard to má stát? Chápu, že armáda si vybrala to nejlepší, ale je to nějaké politické rozhodnutí a bylo by dobré - já chápu, že je to kompetence vlády, ale ta letadla, myslím, že mají přijít nevím kdy, to už bude další vláda, to bude v roce 2035, pokud si to pamatuju. Takže to je taky téma, o kterém my bychom chtěli diskutovat.

Ohledně Ukrajiny mě samozřejmě fascinuje pomoc Evropské unie, je to zatím 79 miliard eur. Otázka je, jestli vůbec ten evropský rozpočet, který je schválen, to bude schopen zvládnout, a jak to vlastně bude, protože ty náklady jsou obrovské, a samozřejmě otázka, že to musí zaplatit, a kdo a jakým způsobem. A my v podstatě tyhle informace od vlády nemáme, protože vláda se s námi o tom nebaví.

Tady čtu článek: "Paní Pekarová zase dává vzkazy do Pekingu." Zase nevím, jestli tak je to dobré. A samozřejmě bakalovci hned napsali článek, jak Andrej Babiš míří s přítelem Orbánem směle na východ. Tak fakt jo, ne? Úplně nechápu takovýhle dehonestující článek od pisálka od Bakaly, když naše vláda byla ta, která vyhostila největší počet ruských diplomatů, kdy jsme se stali nepřítelem Ruska a kdy ještě v roce 2013 Nečasova vláda kamarádila s Putinem. Tak jenom na to konto, že já jsem se někde setkal, už míříme na východ. Vydali jsme hackera Nikulina do Ameriky, byli jsme jasný strategický partner, ale samozřejmě tady je potřeba všechny dehonestovat až tak, že někteří velvyslanci se nad tím pozastavují. Babišův parťák, prezident Srbska Vučić, ano, nám daroval 100 000 vakcín zdarma, a pokud vím, taky byl zvolen demokraticky. A turecký prezident údajně není žádný velký demokrat. Kritizuje. Ázerbájdžánský diktátor že je Babišův teď (?) kamarád. No výborně, to je neuvěřitelné. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP