(12.20 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže já si myslím, že je nemorální, aby v době, kdy se v podstatě všem lidem snižuje koupěschopnost, jedné úzké skupině platy rychle rostly, ano, skupině, o které tady mluvím, a je to hrozná ostuda. Řeči o solidaritě si v takovém případě opravdu můžou tihle politici nechat. Solidarita musí platit pro všechny, a nejen pro takzvaných dolních deset milionů.

Naše vláda zmrazila platy politiků během koronavirové krize. Když dnes pětikoalice tvrdí, že ekonomika není v kondici, ale to je hlavně kvůli vám, aby utáhla zákonné zvýšení důchodů, no tak není v kondici ani na to, aby utáhla skokové navyšování platů politiků. Ale nejde o absolutní čísla, ale o symboliku.

Člověk by čekal, že když má pan premiér Fiala a další ministři a paní Pekarová takovou starost o veřejné rozpočty, tak s takovým návrhem přijdou sami. To by ale museli mít primární zájem o něco jiného než o vlastní zájmy. Stejně tak neobstojí nářky vládních poslanců, že jste museli politikům zvýšit platy, protože takový je zákon, a že jste s ním nemohli nic udělat. Přitom když jde o důchodce, porušování zákona pětikoalicí vůbec nevadí a je ochotna prosadit změnu naprosto neústavním způsobem. Klidně jste to mohli spojit dohromady. Když berete důchodcům, měli jste vzít i sami sobě. Zvláštní, že podobnou touhu šetřit neprojevujete u inflační doložky u předražených církevních restitucí, které byly tady schváleny velice podivně. Tam to bude stát rozpočet příští rok 8 miliard. Neuvěřitelné! Tady jsou vidět ty priority, a už vůbec neobstojí výmluvy na to, že platy politiků musely růst, protože jsou svázány s platy soudců. Ukazuje se, že to bylo špatné rozhodnutí. My jsme to vždycky chtěli oddělit, aby justice i státní zastupitelství platy rostly, ale politici, kteří mají obrovské příjmy, poslanci a tak dále, měli jít příkladem. No, to samozřejmě vládní politici nechtějí, protože se vymlouvají, že musí růst i mzdy soudcům, s tím souhlasím, ale dalo se to oddělit, ale ta vůle k tomu není.

Rozumím tomu, proč se vládní politici obšírné debatě o svých platech vyhýbají, protože samozřejmě nechtějí šetřit. Tato debata zase jasně ukázala, že jediné zájmy, které pětikoalice hájí, jsou jen a jen její vlastní, případně samozřejmě vidíme, kolik poradců a neúspěšných kandidátů do Sněmovny, kteří radí na ministerstvech a lobbistických skupin, navázaných na vládní politiky.

Velice zajímavé je stanovisko vlády, které je nesouhlasné, takže vláda říká: Ne, nesouhlasíme s tím, aby poslanci šli příkladem a zmrazili si své vysoké platy, a vláda je toho názoru, že "navrhované zmrazení platů představitelů státní moci na pět let je příliš dlouhé a velmi pravděpodobně by mohlo po nějaké době být zjevně neadekvátní aktuální ekonomické situaci a stavu státního rozpočtu. Pokud by byl předložený návrh přijat, po uplynutí pěti let by byla platová základna představitelů státní moci na úrovni roku 2020 a naopak by došlo k extrémnímu skokovému nárůstu platové základny pro představitele se všemi rozpočtovými i politickými důsledky z toho plynoucími nebo by muselo být složitě hledáno legislativní řešení postupného uvolňování takto za pět let vzniklého navýšení platové základny. Vláda proto v nejbližší době připraví a předloží vlastní legislativní návrh s odlišným řešením regulace nárůstu platů představitelů státní moci." Tak to je skutečně velice vtipné. A proč by to mělo skokově narůst? Proč?

Většina politiků se vlastně stravuje za státní. Za státní, jo, takže jaká inflace? Já samozřejmě jsem byl vždycky kritizován, že tady málo chodím, tak by bylo dobré, aby spoluobčané slyšeli, za kolik my se tady stravujeme. Bramborová polévka s paprikou 12 korun. Já jsem včera na CNN Prima říkal, že jsem si dal špenátovou za 15 korun a čočkovou s klobásou za 16 korun. Já se nedivím, že tady někdo skrývá ty ceny. Proč to neukáže paní předsedkyně Pekarová občanům, kolik tady co stojí? Není to ostuda? (Směje se.) To je skutečně nehorázné, když před chvílí vyšel článek na iRozhlasu s titulkem Prvňáček v náchodské škole při vyučování omdléval hlady, teď má obědy zdarma. V Česku přibylo rodičů, kteří nejsou schopni zaplatit svým dětem školní obědy, vážení kolegové a politici, všude tady v České republice, vyplývá to z dat neziskové organizace Women for women. Ta ve spolupráci s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy dětem ze sociálně slabých rodin obědy platí. V aktuálním školním roce pomáhá organizace více než 14 000 dětí, brzy jich prý bude ještě víc. "Některé děti nejsou zvyklé jíst, tu porci ani nesnědí, vysvětluje vedoucí školní jídelny. Naposledy vedení školy obědy zařídilo zdarma chlapci v první třídě. Že má prvňáček problém, poznala jeho třídní učitelka, když jí při vyučování z hladu několikrát omdlel." Prvňáček omdlel, protože neměl na jídlo. Neuvěřitelné. Co to je, tohle? Takže když jsme mu dali první oběd, tak tady skákal radostí, že se nají. No to je jak v Africe tady, jak v Africe. A já to vím, protože mně píšou i ti důchodci na Vysočině, kde chodili do nemocnice a platili za jídlo 65 korun a teď platí 130. A tady, na tomto místě, u nás, máme smažák 109, čočková s párkem 15 korun, hovězí vývar s játrovou rýží 25, sekaný smažený řízek 105, vepřová plec na houbách 77. Tak já nevím, já bych strašně rád viděl to hospodaření. No to je normálně skandál!

Já vím, že všichni mě tady budete nenávidět, ale mně je to úplně jedno. Já říkám, pokud tady se berou statisícové platy a náhrady a já nevím co ještě všechno, a samozřejmě, jak to bylo na vládě? No, vždycky tam bylo všechno zdarma. Obědy, Sobotka dělal vždycky oběd. My, když jsme byli v menšině 208 dní, byla vláda v 6 hodin ráno, ano, pan kolega Bělobrádek si to pamatuje, tam byl vždycky společný oběd, já jsem dělal vládu v 6 hodin ráno, takže oběd nebyl. Potom jsme se slitovali nad menšinovou vládou s ČSSD a bylo v osm. Ano, měli jsme tam jídlo, ale já vás můžu ubezpečit, že jsem si vždycky jídlo platil, a všechno, jo?

Ale já se znovu vracím k Sněmovně. Takže pokud - já nevím, jestli vám není stydno - smažený vepřový řízek, pažitkové brambory 95 korun, a ty polévky a tak dále. A pokud vím - já nevím, já jsem to v minulosti odmítal - vláda měla všechno zdarma. A teď, když některé děti nemají co jíst, a samoživitelky, tak já nevím, já bych chtěl vyzvat paní Pekarovou, aby se na to podívala. Já vůbec nechápu, já jsem měl tu špenátovou za 15 korun a měl jsem tam vajíčko. Kolik stojí vajíčko, 7 korun? Jak to můžou udělat za 15 korun? Není to ztrátové?

Já jenom říkám, že jsme v době, kdy plno lidí má obrovské problémy, aby vůbec měli peníze, aby jejich děti si mohly koupit oběd ve škole. A my tady, tady je návrh, že se navyšují platy - ano, navýšily se, a ještě k tomu tady jsou ceny ostudné. Nechápu, proč je tady, a jakým právem my tady máme levnější jídlo? Já nevím, jakým právem, protože není to ostuda při těch platech? Smažený vepřový řízek za 112? Fajn, takže by bylo dobré, já bych chtěl požádat paní předsedkyni Sněmovny, aby se tomu věnovala. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP