(18.50 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Takže pravidla pomoci migrantům z Ukrajiny tak, jak jsou nastavená vládou dnes, bohužel podporují primárně ekonomickou migraci. Na drtivé části Ukrajiny se dnes už nebojuje a není problém tam pro případné uprchlíky z válečných míst, tedy z východu, zajistit ubytování, třeba pod patronací OSN a tak podobně. Vždyť většina obyvatel Ukrajiny bydlí na Ukrajině, drtivá většina obyvatel Ukrajiny z té 45milionové země zůstává na Ukrajině a bydlí, takže pod patronací třeba OSN, dokonce tam jezdí i premiéři, britský premiér jezdí do Kyjeva, teď tam byla manželka amerického prezidenta, byla na Ukrajině, včera to bylo, v Užhorodu. Takže není pravda, vždyť tam jezdí normálně politici z celé Evropy, dokonce i z USA. Tak jak to tedy je? Podle mého názoru lze zajistit bezpečné ubytování na Ukrajině, právě třeba pod patronací OSN, přímo na Ukrajině.

To, co vám také vyčítám, je, že netlačíte na mírová jednání. Vaším jediným řešením je přijímání migrantů a pak teď nevíte, co s nimi... No, vy víte, co s nimi, vy je chcete všechny přijmout a způsobíte tady sociální pnutí, způsobujete, ale hlavně byste měli nasměrovat to řešení tam, že se ukončí víza postupně, najedete na to, že se ti lidé vrátí k sobě do své rodné země. Tam by se měly vytvořit nějaké kapacity na ubytování, třeba pod patronací OSN. Ale vy říkáte integrace, integrace téměř 400 000 uprchlíků, a já vám říkám, že to bude velký problém, protože teď už to vypadá, protože už tady několik set tisíc Ukrajinců žilo, teď sem přišlo téměř 400 000, takže teď to jasně vypadá, že každý desátý občan České republiky bude Ukrajinec. Každý desátý občan České republiky bude Ukrajinec! A já vám říkám, že to není udržitelné. Že to není udržitelné!

Takže já bych byl opravdu rád, abyste se také zaměřili tímto způsobem. Dobré by bylo také, abyste z vaší strany tlačili na mírová jednání, protože o tom já jsem vůbec neslyšel, aby to... Tak já tady slyším pana Jakoba, že tady mé vystoupení je prý absolutně nedůstojné. (Poslanec Jakob: Je.) Tak vy už jste také na 3 procentech preferencí, vaše paní Pekarová Adamová je zřejmě důstojnější. (Smích a potlesk poslanců SPD a některých poslanců ANO 2011.) Nechme to vyhodnotit voliče. Nechme to vyhodnotit voliče, kdo je důstojný a kdo ne!

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pane předsedo, vraťte se k tématu. Nereagujte na...

 

Poslanec Tomio Okamura: Tak ať na mě zezadu nemluví pořád. Oni jsou na nervy, tak na mě pořád mluví zezadu.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Asi nemluví na vás, ale to je jedno.

 

Poslanec Tomio Okamura: Oni jsou tak nervózní. Zajímavé je, že když je vyzýváme, aby odpovídali na mikrofon, tak nikdo z nich nejde.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pane předsedo, k věci, prosím! Děkuji.

 

Poslanec Tomio Okamura: Tak proč on nemluví k věci na mě zezadu? Nebo ať na mě nemluví hlavně, jako pan Jakob. Teď to nemluvím na vás. Tady pan Jakob, předseda klubu STAN, tady komentuje zezadu, co je důstojné a co ne. (Místopředseda vlády Rakušan: TOP 09.) TOP 09, ano. Vy jste mi napověděl, abych řekl, že to není STAN, ale TOP 09, to je dobře, že jste se distancoval od vašeho koaličního kolegy trošku. (Pobavení a potlesk poslanců SPD.) Pravda je, že já zase nepovažuji za důstojné to, jak nás tady reprezentuje paní Pekarová Adamová, to musím říct opravdu upřímně. A náš volič také ne.

Takže, vážené dámy a pánové, podívejte se například, zkuste se zvednout z kanceláře a podívejte se například na největší bleší trh v České republice - U Elektry. Uvidíte tam stovky ukrajinských migrantů mezi prodávajícími a tisíce mezi nakupujícími. A jak je poznáte? Obvykle tak, že u prodejce stojí obrovský nový skříňový mercedes a okolo něj je pašované zboží. A pokud jde o drahá auta a množství zboží, není rozdíl mezi bývalým nebo současným nějakým překupníkem z Ukrajiny. Ale je pravda, že mnoho Ukrajinců potkáte v ojetých starších českých autech. Ano, autobazary jsou vykoupené a desetitisíce vykoupených aut míří na Ukrajinu. Pokud jde o tento jev, je to zřejmě cílený projekt, protože jak jsem říkal, prezident Zelenskyj zrušil veškerá cla a poplatky na jejich dovoz, Ukrajinci auta skupují po celé Evropě a vozí je, světe div se, do své země, odkud uprchli. Je pozoruhodné, že Ukrajinci svůj cenný majetek vozí zpět do své země, odkud vzápětí zase uprchnou pro další auto. Nad tím se nikdo z vás nepozastavil? Vláda se nad tím nepozastavila, my ano.

Mimochodem, tady je jeden z klíčů, jak poznat, který migrant je v nouzi a který není. Doufám, že dopravní inspektoráty pod panem ministrem vnitra Vítem Rakušanem mají přehled o tom, kdo auta nakupuje a také v jakých autech se tudy projíždí. Ukrajinci tady mohou jezdit zdarma šest měsíců bez povinného ručení a nevím, jak to je byrokraticky ošetřeno, ale třeba Česká kancelář pojistitelů by mohla některá data poskytnout. A bylo by to fajn, kdyby stejnou pomoc, tedy povinné ručení zdarma, poskytla vláda Petra Fialy třeba našim invalidům nebo seniorům, kteří žijí pod hranicí chudoby. To ale vládu Petra Fialy pochopitelně ani nenapadne, protože to pojistné, ty náklady za povinné ručení na Ukrajince platíme my, i za ta jejich superluxusní auta, my všichni, kdo máme auto. Neplatí ho Česká kancelář pojistitelů a je otázkou, zda takový dar lidem, z nichž mnozí zcela viditelně pomoc nepotřebují, není za hranou zákona. Vláda totiž tímto způsobem rozdává naše peníze. Nikdo z nás, nikdo z občanů, neodmítne nikdy pomoc komukoliv, kdo utíká z válečné zóny na první bezpečné místo. Ale jak chcete lidi donutit k solidaritě s těmi, kteří zcela viditelně zneužívají? Lidé z dceřiné společnosti Všeobecné zdravotní pojišťovny, z PVZP, což je komerční pojišťovna, která poskytuje zdravotní pojištění cizincům, vám jistě odvypráví, kolik denně odbaví ukrajinských uprchlíků, kteří si kupují komerční zdravotní pojištění pro celou Evropskou unii. Nechtějí to české zdarma, protože v tyto dny objíždějí celou Evropu a hledají, kde se jim bude dařit nejlépe. A to je informace od našich zástupců ve vedení VZP.

Po majdanském puči proběhl na Ukrajině výzkum, ve kterém více než 70 % Ukrajinců řeklo, že pokud by měli možnost, emigrují na Západ. To byl jeden z hlavních důvodů, proč se fakticky zadrhly všechny hovory o vstupu Ukrajiny do Evropské unie. Teď jste vy otevřeli brány dokořán. A to nemluvím o tom, že se nemá pomáhat - já říkám o tom způsobu, jakým způsobem to předvádíte. Tak jste otevřeli brány dokořán a v zaslepení ideologií odmítáte rozlišovat mezi těmi, kdo pomoc opravdu potřebují, a mezi těmi, kdo si prostě přijeli vydělat. Ne, nezazlívám to Ukrajincům, ti dělají to, co je pro ně nejvýhodnější. U nás se říká: Hloupý, kdo dává, ale hloupější, kdo nebere. Zazlívám to vám, vládo, premiére Fialo z ODS a ministře vnitra Rakušane z hnutí STAN, protože cílená pomoc, a nejlépe přímo na Ukrajině, by byla levnější a efektivnější.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: (V sále není žádný z ministrů.) Pane předsedo, já vás musím přerušit, v tuto chvíli se v sále... (vchází ministryně Černochová) ... nachází paní ministryně, tak pokračujte.

 

Poslanec Tomio Okamura: Je tady paní ministryně, takže můžeme. To znamená, že těm potřebným bychom mohli dokonce poskytnout více než teď, kdy rozhazujete peníze všem. Takže už jste na mě zase chystali ten fígl, že jste chtěli, aby tady nebyl ani jeden ministr, abyste mě přerušili, ale to už tady bylo minule. Je na to ústavní stížnost, tak uvidíme, jak to Ústavní soud rozhodne. Takhle jste mě chtěli přerušit u pandemického zákona. Tak pojďme dál.

Území, která jsou na Ukrajině bezpečná, mají větší rozlohu než celá Česká republika. Území, která jsou na Ukrajině bezpečná, mají větší rozlohu než celá Česká republika! To je fakt a lze tu budovat uprchlické tábory s mezinárodní ochranou OSN a i v dohodě s Rusy, a nemluvím o nějakém stanovém městečku. Lze přece vybrat celá bezpečná města a tam pomoci s budováním bytů a infrastruktury. Taková pomoc bude nejen cílená a efektivní, ale také do budoucna pomůže samotné Ukrajině, protože ty peníze tam nejen zůstanou, ale dokonce se tam zhodnotí, neprojí se.

Druhá zcela zásadní věc je, že pomoc komukoliv nesmí být diskriminační. Vláda nesmí zvýhodňovat v sociální pomoci Ukrajince před českými občany. Nevím, co vám provedli čeští důchodci, kteří desetiletí pracovali pro tuto zemi, budovali ji a dávali peníze do státní kasy, a vy teď z jejich peněz velkoryse vyhazujete peníze na jejich úkor. Nejen před Bohem, ale i před státem je si každý člověk roven, a pokud před vámi stojí stará česká babička, má právo minimálně na stejnou pomoc, podle mého názoru však na vyšší než jakýkoliv cizinec, notabene cizinec, který před sociálkou zaparkoval mercedes nebo audi. A opět, abychom si nepřekrucovali slova. Samozřejmě vidím, že pan ministr Vít Rakušan už tu není, ale nežádám jeho přítomnost, je to zbytečné. Je to úplně zbytečné, on to poslouchat nechce, protože vy jste vláda elit, vás nezajímají názory SPD, kterou volilo přes půl milionu voličů, ale v pohodě, my si to tady řekneme a uslyší to občané. Pan ministr vnitra Vít Rakušan prostě odešel, takže si ani nemůže poznamenat ty otázky, nemůže si poznamenat ty poznámky, nechce si je poznamenat. Vládu elit to nezajímá! Takže já budu mluvit dál. Ani nežádám přerušení, že tady není. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP