(14.20 hodin)
(pokračuje Babiš)

ODS a TOP 09 dnes mluví o dvou sazbách DPH a už připustily, že může dojít ke zvýšení některých položek. Takže zatímco my jsme do snížené 10% sazby DPH převedli spoustu věcí - léky, dětskou výživu, knihy, točené pivo, nealko, dodávky tepla, vodné a stočné, hromadnou dopravu, stravovací služby, kadeřníky, opraváře i domácí péči - TOP 09 se už třese, jak lidem zase zdraží život. A ODS se jistě také vytasí s nějakým neotřelým nápadem, co ještě zdanit.

Když byla minule u vlády, zavedla daň z nabytí nemovitosti, kterou jsme po nich museli zrušit. Piráti zase mluví o ekologických daních, které ještě více zdraží energie, nebo o zdanění nerostů. Zase se prodraží veškeré stavby od bytů počínaje po dálnice konče. V dnešní době je to velmi konstruktivní řešení, jak na drahé stavební materiály. Zdražíme je tak, že si je nikdo nebude moci dovolit, a tím pádem všichni ušetří. Ale my to nechceme, my jdeme opačnou cestou, my naopak chceme DPH na stavebniny zlevnit.

Zvyšovat platy a důchody a snižovat daně jsme mohli nejen kvůli systematickému boji proti daňovým únikům, na které se tradiční strany nikdy nezmohly, ale především kvůli růstu naší ekonomiky. Ostatně v HDP na hlavu jsme už předběhli Portugalsko, Španělsko nebo Itálii. Pokud jde o životní úroveň, jsme na špici někdejšího sovětského bloku. Než přišel covid, tak jsme ještě k tomu dokázali snižovat státní dluh, kterým se nyní zase pravicová opozice snaží vystrašit lidi.

Vážení diváci, vážení spoluobčané, prosím vás, žádný státní bankrot nehrozí, jak se vám snaží namluvit opoziční pseudoekonomové. Bude na důchody, bude na platy, bude na fungování státu, tedy pokud samozřejmě nepovládne pětikoalice. I navzdory pandemii zůstáváme šestou nejméně zadluženou zemí v celé Evropské unii. V roce 2013 byl po letech plundrování veřejných peněz tradičními politickým stranami dluh vůči HDP 44,4 %. Nám a hnutí ANO se v roce 2019 dluh podařilo srazit dokonce na 29 %. Nyní, po té strašlivé pandemii, kterou opozice systematicky a cynicky zneužívá bez ohledu na zdraví a životy lidí ve své nihilistické předvolební kampani, do dneška bude k 31. prosinci tohoto roku veřejný dluh 43,5 %, tedy stále méně, než v jakém zuboženém stavu nám zanechala veřejné finance ODS, TOP 09 a STAN. Máme nižší dluh než všichni naši sousedé. Ano, máme nižší dluh než Polsko, Slovensko, ale dokonce i než Rakousko a Německo. Rakousko má dluh vůči HDP 84 %, Německo 71 % a taková Francie 117 %. Průměr v celé Evropské unii je 91 % a v eurozóně dokonce 98 %. Tak o jakém státním krachu se tady proboha mluví?

Pokud jde o rychlost zadlužení, kterou opozice často šermuje, šlo o krátkodobý výkyv, protože jsme si předplatili v březnu tohoto roku celý dluh na letošní rok, abychom jako řádní hospodáři ušetřili na úrocích. Ke 30. září se náš dluh snížil o 148 miliard korun oproti červenci.

Co se týče schodku zhruba 770 miliard z let 2020 a 2021, který jsme nezpůsobili my, ale covid, tak na proticovidová opatření šlo v září 2021 nějakých 580 miliard korun, tedy na různé daňové úlevy, přímou pomoc podnikatelům a živnostníkům, příspěvek důchodcům, ošetřovné, odměny zdravotníkům. Proto ten deficit. Dokonce i Německo nebo Švédsko, pravidelně hospodařící s přebytkovými rozpočty, skončily kvůli pandemii hluboko v červených číslech. My jsme miliardy, ze kterých vznikl ten deficit, investovali do našich lidí a českých firem. Kdybyste byli vy u moci, vážená opozice, tak byste lidem nedali ani vindru a naopak jim zvedli daně. Tak to bylo v minulosti. Ten takzvaný náš dluh nevznikl jako za tradičních stran. Do toho dluhu se nezapočítávají sanace za vaše miliardové rozkrádačky a tunely. Žádné Promopro, žádná Opencard, žádný IZIP, žádný ROP Severozápad, žádné systematicky tunelované zdravotnictví. To nejsou žádné pokoutně schválené církevní restituce, které jste předražili o 54 miliard a nechali schválit v půl jedné v noci rozdílem hlasu jednoho poslance, který pak shodou okolností skončil ve vězení.

A že naše vláda šla správnou cestou, ukazují nejnovější údaje Českého statistického úřadu, podle nichž česká ekonomika ve druhém čtvrtletí oproti stejnému období loni stoupla o 8,1 % a ekonomická aktivita se dnes již z 95 % dostala tam, kde byla před covidem. Britský list The Financial Times před 14 dny dokonce napsal, že prosperita Česka nemá obdoby a že naše země je premiantem východní Evropy v hospodářském růstu. I světové ratingové agentury nám přes všechna protipandemická opatření potvrzují stabilní rating, který jsme od roku 2013 dokonce třikrát vylepšili. Podle naší opozice a jejich ekonomických expertů nám hrozí aktuální státní bankrot, což je samozřejmě nesmysl.

Dámy a pánové, když se chcete bavit o zadlužení a bankrotu, tak je třeba připomenout, že tradiční strany mezi rokem 2007 až 13 rekordně zadlužily ekonomiku, krize nekrize, a následky vždycky nesli občané. V letech 2009 až 2013 ODS, STAN a TOP 09 v čele s Kalouskem zadlužovaly naši zemi v průměru 135 miliardami rok co rok. Zadřely celou ekonomiku, snížily lidem platy, osekaly důchody, zvedly daně a hospodářství uvrhly do recese. A to prosím o pandemii, o nějakém covidu, nikdy nikdo tehdy neslyšel.

Pokud by se na vysokých školách studovalo, jak zadlužit zemi, tak by politikům z ODS a TOP 09 mohli rozdávat tituly a nejlepšímu exministru financí rovnou dát profesuru. Na rozdíl od vás, tradiční opoziční politici, my jsme dluh zkrotili jednou a dokážeme to i podruhé po covidu. Chceme to ale udělat tak, abychom zachovali lidem platy a důchody, nezvedali jim daně a nesnižovali jejich životní úroveň. Postupně a v klidu, nechceme žádnou Kalouskovu šokovou terapii. Plánovanými úsporami bychom měli zarazit zadlužování na 50 % vůči HDP za tři roky, tedy v roce 2024. Takže zadlužení je pod kontrolou, státní bankrot se určitě konat nebude. Ekonomika šlape, investice fungují, platy, důchody a tím pádem životní úroveň roste.

Takže co nám ještě zbývá? Inflace. Samozřejmě, když selže všechno, tak na Babiše se hodí inflace. Takže, vážené dámy a pánové, ano, asi můžu za inflaci nejen v Česku, ale v celém světě. Můžu za drahou ropu, za drahé přepravní kontejnery, za nedostatek čipů do aut. Můžu za to, že ČNB skokově zvedla úrokové sazby a prodražila všem firmám úvěry a lidem hypotéky. A samozřejmě budu asi moci za to, že když před Vánoci budete marně hledat marně v obchodech hračky pro děti, které v tu dobu budou někde v kontejnerech v Číně, tak samozřejmě za to může zase Babiš. Takže teď ale vážně, prosím vás, pro vaši informaci. Na základě dat Českého statistického úřadu je v současné době inflace v České republice 3,1 %, což je pod průměrem Evropské unie, kde je inflace 3,2 %. Naši sousedé jsou na tom určitě hůř než my: Polsko 5 %, Slovensko 3,3 %, Rakousko 3,2 %, Německo dokonce 4,1 %, což je nejvíce za 30 let.

Opozice straší lidi dluhem. Když jsme u té inflace, tak mimochodem v roce 2008 byla 6,3 %. A kdo byl tehdy u vlády? No přece Topolánek z ODS. A jaký měl na to vliv? No žádný přece. Samozřejmě že neměl, to je stejné, jako že já na to nemám vliv. Ale co měl tehdy, bylo 600 000 nezaměstnaných. A to je u nás nezaměstnanost rekordně nízká covidu navzdory. Jádro a problém celé inflace je totiž v zahraničí. Když se kvůli celosvětové poptávce zvednou třeba ceny takového železa o třetinu, tak s tím těžko něco uděláme, stejně tak u cen zemního plynu a dalších a dalších komodit. Inflace je k nám prostě dovezena. Celý svět nejen dohání výrobu za období covidu, ale také se vyrovnává s extrémní poptávkou úplně po všem. Základní ekonomické pravidlo, které by mohli znát i předsedové stran pětikoalice, praví: Čím vyšší poptávka, tím vyšší ceny. Ale za to skutečně nemůže Babiš, ale volný trh, a volný trh je přece něco, na co ODS vždycky jako pravicová strana přísahala. Ale dobrá zpráva je to, že jde o přechodný stav a že to podle ekonomů odezní. Naší velkou výhodou je česká koruna, která inflaci dovezenou ze zahraničí tlumí. Kdybychom se zbavili koruny a přijali euro, jak to chce TOP 09, Piráti nebo STAN, tak je inflace ještě vyšší. A není pravda, že za vyšší ceny můžou naši občané, jelikož byli rozumní, tak si většinou ty peníze dali do úspor a nenavýšili spotřebu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP