(15.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí předseda klubu KDU-ČSL Jan Bartošek a připraví se Marian Jurečka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Bartošek: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Pane premiére, řekněte mi, že ta brožura nemohla vyjít bez vaší fotky. Řekněte mi, zda ta brožura mohla vyjít bez toho, že byste tam byl vyfocen a byl jste v ní vytištěn. Mohlo to vyjít bez vás. (Obrací se k premiérovi. Ten mimo mikrofon odpovídá: Proč bych to dělal, když jsem to vymyslel já a zorganizoval?)

Nikdo nerozporuje to, že prevence je potřeba. Nikdo nerozporuje to, že je důležité, aby lidi věděli, jak se mají chránit, co se týká jejich zdraví. Správní rada VZP toto odmítla projednat, správní rada to odmítla schválit a vůbec se tím zabývat. Jestli mám správné informace, je to dokonce i tak, že se vyjádřila, že rozesílání této brožury před volbami považuje za neetické. A stejně tak říkali, že v případě, že to půjde po volbách, tak to může být.

Jsme v situaci, že poprvé v historii se VZP stává aktivním hráčem předvolebního boje. Osobně to vnímám, že VZP byla zneužita v rámci tohoto boje, a celé to ukazuje a vypovídá především o vás, pane premiére, protože celé to chování a způsob zneužití této brožury a strachu lidí o jejich zdraví vypovídá o tom, že jste skutečně hrozbou pro Českou republiku (Ruch mezi poslanci ANO.), máte teflonové svědomí a teflonovou morálku. Jste člověk, který myslí pouze na sebe a je připraven zneužít cokoli, cokoli v rámci nefér předvolebního boje.

VZP to stálo 15 milionů. Ty peníze šly použít úplně jiným způsobem ve prospěch zdraví občanů této země. A jestliže se tady prsíte tím, že jste to vymyslel, že to je vaše, tak je to pouze o tom, že jste se vyvezl na zádech řady odborníků, které jste zneužil pro svoji vlastní propagaci v rámci předvolebního boje. Jednoznačně to ukazuje na to, že jste nikdy nehrál fér a nehrajete fér. A tak, jak se chováte v tomto případě, stejným způsobem se chováte k této zemi a stejným způsobem se chováte k lidem České republiky. Vůbec vám na nich nezáleží. Záleží vám pouze na vašem osobním prospěchu, na vašem osobním zisku. To je všechno, o co vám jde. A tato brožura je toho přímým důkazem. Styďte se!

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí předseda KDU-ČSL Marian Jurečka a připraví se předseda KSČM Vojtěch Filip. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji, já se pokusím být stručný, máme tady celou řadu velmi důležitých zákonů.

Mám dvě věci. První věc: pane premiére, to, jak jste tady hovořil na profesora Válka o tom, jakou má atestaci a jestli vůbec má nějakou erudici v oblasti problematiky onkologických onemocnění, já si myslím, že to nebylo fér, že by bylo chlapské tady přijít poté, co pan profesor Válek vysvětlil, co všechno on odborně dělá, co má za sebou, a říct, že se za to omlouváte. To je první věc.

Druhá věc: pojďme to vyřešit prakticky. Myslím si, že by bylo asi řešení, ať se tady nevyhazuje materiál, který byl vytvořen. Prosím pěkně, zavolejte panu řediteli Kabátkovi, nebo váš ministr zdravotnictví, ať to pošlou 10. října. To je podle mě řešení z téhle situace, jak se s tím vypořádat, a ne vyhodit 15 milionů korun vytištěného materiálu. Děkuji. (Předseda vlády mimo mikrofon k poslanci Jurečkovi, krátká výměna názorů.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip, zatím mám poslední přihlášku. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedající, pane předsedo vlády, pane vicepremiére, paní a pánové, tak já myslím, že jsme si mohli vynechat tuhle debatu, mohli jsme se zabývat něčím jiným. Já se vůbec té brožury nebojím. Jestli se jí bojí Piráti, TOP 09, KDU-ČSL, tak ať se jí bojí, mně to nevadí. Jestli vám to vadí, tak tady navrhněte usnesení, že to vyjde až 10. nebo 11., a ne že tady budeme vykládat nesmysly, prosím vás. Ta brožura má význam pro lidi, onkologická onemocnění v České republice nejsou něco malicherného, a prosím vás, tu debatu si můžeme nechat. Jestli se bojíte, tak prostě z vás mluví jenom vztek, že vy nejste předsedou vlády nebo ministrem zdravotnictví! (Potlesk z řad ANO.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Ještě se hlásí pan premiér Andrej Babiš, protože nemám nikoho předtím v pořadí, dostává slovo. Pane premiére, prosím.

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: Ne, tak já rád si s panem poslancem Válkem sednu, s lidmi, kteří ten projekt připravovali, možná vám vysvětlí ten projekt, který se samozřejmě nelíbil České onkologické společnosti - otázka je, co tedy z nich za ta léta vypadlo, ale to nechci řešit. Takže rád si s vámi na to sednu. Já tam budu jenom sedět a mlčet a nechť se s vámi baví pan Cibula, pan Hajdúch, pan Svoboda, váš šéf Štěrba a další. Jsem přesvědčen, že vás přesvědčí o tom, že ten projekt je dobrý a že je ve prospěch všech našich občanů. Všech. Takže to je jedna věc.

Co se týče projevu pana Bartoška: prosím vás, tak si to pusťte doma, ten projev, to je neuvěřitelná snůška nesmyslů a demagogie. Tady je memorandum o spolupráci na zlepšení prevence onkologických onemocnění, včasného záchytu onkologických onemocnění a adresného zvaní pojištěnců v rámci screeningových programů, které podepsaly Ministerstvo zdravotnictví, Všeobecná zdravotní pojišťovna, Vojenská zdravotní, Česká průmyslová, Oborová zaměstnanecká, zkrátka všichni, a Úřad vlády a Národní screeningové centrum. Takže na základě tohoto memoranda, které je součástí národního boje proti rakovině, je samozřejmě i ta brožura důležitá.

Rozuměl jsem tomu dobře, že opozice chce, aby ta brožura byla odeslána až 11. října - to řekl tady pan předseda Jurečka. Pokud s tím všichni souhlasí, já s tím problém nemám. Budu volat pana ministra a nechť to pošlou 11. října. Ale já myslím, že bylo zajímavé, co řekl pan Filip. A vy vlastně říkáte, že předseda vlády vlastně nemůže nic, ale to je jedno. 11. října - super. Děkuji za propagaci, budu v ní pokračovat. (Potlesk z řad ANO.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Já už další přihlášku nemám, přečtu omluvu. Omlouvá se pan poslanec Vít Kaňkovský dnes od 14.30 do konce jednacího dne z osobních důvodů.

A jelikož už nemám žádnou přihlášku s přednostním právem... Ještě mám, pan předseda klubu Pirátů Jakub Michálek. Tak prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Děkuji panu premiérovi, že takto rozhodl. A ještě jsem ho chtěl tedy požádat, jestli by se mohl zaměřit v rámci svých aktivit boje proti rakovině na aktivity největší uzenářské společnosti v České republice, protože uzeniny jsou podle Světové zdravotnické organizace prokazatelně karcinogen, a také na hnojiva a biocidní prostředky, které jsou podle Světové zdravotnické organizace potenciální karcinogeny. To všechno jsou věci, na kterých vydělává jeho firma, jeho bývalá firma Agrofert. Myslím si, že kdyby podnikl i některé kroky v této vlastní oblasti, tak by to mohlo pomoci k prevenci rakoviny v České republice. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Pan premiér se omlouvá z pracovních důvodů z jednání Poslanecké sněmovny dneska od této chvíle.

 

A nyní tedy bychom přistoupili k avizovanému bodu - já vím, pane poslanče, já to tady mám připravené (K poslanci Kolovratníkovi.). Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, než budeme pokračovat v dnešním programu, prosím předsedu volební komise Martina Kolovratníka, aby nás seznámil s výsledkem volby, která proběhla před polední přestávkou. Jednalo se o bod

 

39.
Návrh na volbu člena Nejvyššího kontrolního úřadu

Prosím, pane předsedo, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP