(15.30 hodin)
(pokračuje Volný)

Pan kolega Nacher říká, že by chtěl nějaké optimističtější řešení. A my ho máme, stačí se podívat do Švédska. Zanedlouho bude na mém facebookovém kanále přímý přenos rozhovorů s lidmi ze Švédska, jak se tam dneska žije a proč. Stačilo by se podívat do Běloruska a uvědomit si, že čím více restrikcí, tím více nemocných, čím více restrikcí, tím horší ekonomické ukazatele, místo toho, abychom dělali cílená opatření, zaplatili lidem za dobrovolnou sebeizolaci a otevřeli ekonomiku těm, kteří nejsou z ohrožené skupiny anebo se prostě nebojí, tak jsme si zlikvidovali jak zdraví, tak společnost, tak ekonomiku. A celé je to chyba vlády, která se změnila v jednu velkou covidovou mafii. Děkuji. Další vystoupení za pět minut.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Máte možnost druhých pěti minut, pane poslanče, protože kolega Hrnčíř, který byl mezi vámi, se odhlásil a přeřadil. Máte svých dalších pět minut.

 

Poslanec Lubomír Volný: To mi velmi vyhovuje ve své podstatě, protože druhou část svého vystoupení jsem chtěl věnovat kolegům z SPD vzhledem k situaci ohledně hlasování o prodloužení nouzového stavu. Včera jsem vyzval veřejně Tomia Okamuru i Radima Fialu k tomu, aby zablokovali jednání dnešní Sněmovny, protože mají k dispozici přednostní práva. Tato informace dorazila ke kolegům z SPD, před chviličkou jste byli svědkem pokusu Tomia Okamury o to, čemu se říká obstrukce, až na to, že to má jeden háček. On v úvodu svého vystoupení napadl nás dva nezařazené poslance, kteří jsme jednání Sněmovny sledovali z kanceláře, protože tady je jasné rozložení sil a hlasování o tom, jestli bude, nebo nebude zkrácena doba jednání poslanců, bylo s rozdílem více hlasů, než jsme mohli ovlivnit. Nicméně zapomněl na to, že v minulém hlasování o tom, jestli bude zkráceno, nebo nebude zkráceno hlasování poslanců, jste vy všichni poslanci SPD včetně Radima Fialy a včetně Tomia Okamury hlasovali pro, takže tu dnešní pokryteckou vložku jste si mohli odpustit. Je to ve stenozáznamech, je to v protokolech z hlasování. Ano, hlasovali jste pro to, kvůli čemu tady dneska Tomio brečel.

Nicméně když už mám to druhé vystoupení v řadě za sebou, tak bych ještě okomentoval to, že vláda nejen že systematicky přijímá protiústavní opatření - protiústavní, bylo to opakovaně konstatováno jak Ústavním soudem, tak Nejvyšším správním soudem. Ale bohužel mě tady zaráží stav justice v České republice, že když Ústavní soud prohlásí, že něco bylo protiústavního, nezákonného, tak to nezruší, a to je obrovský problém, který tady máme, že když Nejvyšší správní soud zjistí, že je něco protiústavní, tak také nekoná a přikáže jenom jedné jediné škole, aby otevřela výuku pro jednoho žáka. To je prostě nepochopitelné, že máme soudce, kteří opravdu vědí, že ta vláda, která tady za mnou není, přijímá protiústavní nařízení, a nikdo s tím nic neudělá, ani Ústavní soud. Jak dalece je to ovlivněno tím, že předsedou našeho Ústavního soudu je komunista, který hodlá kandidovat na prezidenta, to už nechám na jeho budoucích možných voličích.

Vláda přijímá protiústavní nařízení. Nakupuje jako mafie za miliardy předražené respirátory, experimentální léky, které mohou někoho zabít anebo jsou možná jenom placebem, brzdí ověřenou léčbu, odmítá o ní jakoukoli debatu a krade ochranné pomůcky - krade ochranné pomůcky a potom mimosoudně vyplatí 26 milionů jako odškodné. Úžasné! (K bavícím se poslancům.) Prosím, pánové, nerušte mě. Hamáček, ministr vnitra ze strany, která už dávno nemá existovat, protože už měla projít dávno exekucí a už neměla vůbec existovat, protože nemá už několik let právo na existenci, byla prostě odsouzena k exekuci, ke zničení, k likvidaci, tak tady prostě ukradne někomu ochranné pomůcky a pak za to ještě zaplatí 26 milionů odškodné. To je téměř neuvěřitelné.

Laciné neinvazivní testy pana Mgr. Emanuela Žďárského, CSc., za 50 korun neinvazivní testy, tato covidová mafie odmítla a bude opět nutit naše děti, aby si strkaly do nosu nějakou tyčinku za kdo ví kolik set korun. Je to dílo českého vědce na úrovni Nobelovy ceny a tají to nejen vláda, ve své podstatě to tají i opozice, vůbec o tom nemluví, tají to česká média mainstreamová, tají to česká média veřejnoprávní. Tady je geniální český vědec, který vynalezl testy, tu technologii dá zadarmo státu a ten jeden test vyjde na 50 korun. A vy o tom možná ani někteří nevíte, protože se na mě díváte, jako kdybyste o tom slyšeli poprvé v životě.

No a ještě pro pana Zaorálka. Ano, pane Zaorálku, když přijde na lámání chleba, naši spojenci nás vždy zradili, zrazují a zrazovat budou. A ještě si tady dovolím předpovědět budoucnost. Tady budou klesat čísla, pan Babiš s Hamáčkem darují lidem dovolenou a po volbách uzavřou tuto republiku v nekonečném lockdownu. A přesně toto se stane, pokud voliči v České republice nezareagují jinak než obvykle. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane poslanče, skončil váš čas pro vystoupení. Nyní před kolegou Hrnčířem s přednostním právem ministr vnitra, ale požádám ještě službu, aby zajistila dezinfekci. Děkuji. A nyní tedy s přednostním právem vystoupí ministr vnitra a místopředseda vlády Jan Hamáček a s přednostním právem se také hlásí pan ministr Lubomír Zaorálek. Máte slovo, pane místopředsedo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Jan Hamáček: Já jenom velmi stručně. Nemá cenu se hádat s demagogy, ale protože jeden z těch argumentů, které tady kolega Volný - a já říkám kolega Volný, já neříkám Volný, možná byste se mohl naučit slušnému chování - tak který tady padl, používají i seriózní diskutující. Tak bych jenom upozornil na to, že Ústavní soud neřekl, že vláda postupovala protiústavně. Ústavní soud dokonce ani tu věc zrušit nemohl, protože sám uznal, že k tomu není příslušný a že Poslanecká sněmovna má dostatečné pravomoci vůči vládě, které pokud by chtěla, tak může vykonávat. Tak prosím pro záznam a pro veřejnost: Ústavní soud nekonstatoval protiústavnost a Ústavní soud ani tu věc zrušit nemohl, protože prostě sám uznal, že to není věc Ústavního soudu, nicméně vztahů mezi Sněmovnou a vládou. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní pan ministr kultury Lubomír Zaorálek, potom jsem viděl přihlášku pana předsedy klubu ODS. Máte slovo, pane ministře.

 

Ministr kultury ČR Lubomír Zaorálek Ano, děkuji. Já jsem chtěl také vlastně reagovat na to, co tady zaznělo. Už jsem tady dneska jednou řekl, že v té epidemické krizi vidíme, že spoléhat se na svobodný trh je liché, protože už jsem tady citoval výrok Borise Johnsona, který řekl, že hamižnost zajistila Británii výhody, a hamižnost, říkal kapitalismus, zajistil úspěch Velké Británii. A taky jsem ukázal, jak řada zemí postupuje podle principu bližší košile než kabát, a Evropa, která si možná myslela, že je třeba zdůrazňovat principy svobodného trhu, prostě na to doplatila.

Ale to, co jsem říkal, že je zpochybňováno takto v otázce svobodného trhu, tak stejně podle mě je třeba uvažovat o tom, jak funguje vlastně svoboda jednotlivce a svoboda individua, protože i tady se často mluvilo o tom, že svoboda jednotlivce je nade vším. Chtěl bych říci, že tohle nikdy nebyla a nebude pravda. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP