(11.30 hodin)
(pokračuje Babiš)

Takže ty protilátkové léky, ten Bamlanivimab, který já propaguji všude - a je škoda, že nemocnice a lékaři to nevyužívají ve větším rozsahu, a já to vždy na počkání znovu doporučuji - ale hlavně říkám všem občanům, kteří mají ischemickou chorobu, vyšší tlak, cukrovku, mají nadváhu, aby věděli, že tento lék, když jim praktik, nemocnice podá na třetí den od pozitivity, skutečně funguje. To jsou konkrétní příklady. To, že na to není dostatek klinických studií nebo nějaké papíry, není podstatné. Podstatné je, že to funguje. My jsme ho nakoupili a mě jen mrzí, že ho stále nepoužívá dostatek lékařů. Občané by to měli vědět. Pětasedmdesátiletý člověk, ischemická choroba, vysoký tlak, cukrovka, nadváha - nadváha je problém, obezita - to dostal 6. 3., nikdy nebyl v nemocnici. A kdyby to nedostal, tak by pravděpodobně zemřel. Proto za to stále pléduji. Dneska dorazil Regeneron. To je ten lék, který dostal prezident Trump, dostali jsme první dodávku 4 000 dávek. A to je taky důležité, aby zkrátka ta indikace byla správná, aby indikace na uplatnění toho léku nebyly zúžené, aby to dostal skutečně co nejširší počet lidí, kteří mají predispozice na to, že skončí na jipce a budou v ohrožení života. To se omlouvám, možná to sem nepatří, ale když mám možnost o tom mluvit, tak vždycky o tom mluvím a myslím si, že pokud tady máme lék, který funguje, tak je potřeba, aby o tom občané věděli, aby ho požadovali, aby i lékaři se v tom angažovali aktivněji. Takže stále jde o zdraví a životy našich lidí. Já myslím, že všichni pochopíte, že ta naše žádost o prodloužení nouzového stavu je oprávněná. My jsme o tom diskutovali a zkusme teď zapomenout na to, že budou v říjnu volby, a zkuste k tomu přistoupit skutečně lidsky a s nadhledem a pochopit, že je to skutečně důležité. Ten vir je zabiják, zabíjí lidi, umírají bohužel i mladší ročníky na těch jipkách. Proč tam máme tolik lidí? Protože jsou tam vlastně mladší lidé, kteří jsou tam delší období, pobyt, než se vyzdraví, takže to si myslím, že je velice důležité pro nás všechny.

Takže proto vás chci požádat, abychom k tomu přistoupili všichni zodpovědně. Samozřejmě občany chci požádat ještě o trpělivost. My si určitě po Velikonocích na vládě na základě celkové situace, a jsem přesvědčen, že to jde správným směrem, sedneme a oznámíme nějaké termíny návratu do škol a další věci, které by samozřejmě měla vláda potom jednotně odsouhlasit, jednotně zkomunikovat a samozřejmě to nejdůležitější dodržet. Tak proto je to důležité, abychom to tentokrát nezpackali, a proto žádám o vaši podporu a pochopení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Nyní vystoupí s přednostním právem pan ministr Jan Blatný. Já jenom, abyste byli informováni, přečtu pořadí přednostních práv: pan místopředseda Okamura, pak jsem přihlášen já, pak pan místopředseda klubu KSČM Leo Luzar, potom pan předseda Jurečka. Ještě než dám slovo panu ministrovi, tak vás seznámím s omluvou ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka dnes od 11.30 do konce jednacího dne z pracovních důvodů. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zdravotnictví ČR Jan Blatný Vážený pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové, předstupuji před vás dnes již posedmé s žádostí o nouzový stav. I když zde stojím opakovaně a jako lékař, odborník a ministr věřím, že ne naposledy, přece je dnes situace jiná. Žádám vás o prodloužení nouzového stavu, u kterého věřím, že by opravdu mohl být poslední. Zda tomu tak bude, záleží na nás na všech a také právě na vašem dnešním rozhodnutí. Proč si dovolím takovou smělou spekulaci? Protože jasně vidím a na datech mohu prokázat, že nyní nastavená a zatím nejpřísnější opatření velmi dobře fungují, a protože tento týden byla již miliontému člověku v naší zemi podána vakcína. Oboje dvoje jsou to dobré zprávy.

Dovolte mi je nyní rozvést. Je třeba říci, že epidemie, které čelíme od druhé polovina ledna, je jiná epidemie než ta, která tu byla do Vánoc. Virus se změnil zásadně a zásadně se musel změnit i náš přístup k němu. Museli jsme zareagovat na to, že naše předchozí opatření a úroveň jejich dodržování pro novou variantu viru nebyla a nejsou vážnou překážkou. Plně se to projevilo právě koncem ledna. Britská varianta viru u nás převážila, a jak všichni sledujeme, v řadě okolních zemí se v současné době děje něco podobného.

Zpětně nyní víme, že tento nový virus byl v České republice minimálně od začátku prosince. Kdybychom tuto informaci před Vánocemi měli, možná bychom se chovali jako vláda i jako občané jinak. Tehdy jsme ji ale neměli, mimo jiné proto, že nebyl během léta ani podzimu ještě dostatečně nastaven systém, který by nás na to upozornil. Je to jeden z úkolů, který jsem po svém příchodu na ministerstvo začal řešit, a nyní je systém takzvané surveillance laboratorní skupinou Ministerstva zdravotnictví připraven k brzkému zavedení. Budeme tak moci čelit i do budoucna preventivně podobným potížím. Protože čelíme jinému viru, museli jsme nastavit i jiná opatření. Virus je silnější a naše opatření to musí zohlednit, a tak se i stalo.

První a poměrně zásadní změnou bylo zavedení respirátorů, po kterém já sám jsem volal již delší dobu. Jakkoliv se tato změna zdá banální, víme ze zkušenosti nejen z Rakouska, jak mocný efekt může mít, když je všemi dodržována. Druhou změnou bylo omezení pohybu mezi okresy. Jakkoliv s sebou toto omezení nese i omezení komfortu, jeho efekt je nepopiratelný a na tvrdých národních datech jsem schopen prokázat, jak efektivní toto opatření je. Díky němu se vlna nákazy a úmrtí, která se počátkem roku vzedmula do vysoké výše na severozápadě země, všichni si jistě vzpomeneme na Karlovarský a Hradecký kraj, daleko pomaleji a v daleko menší míře přelévá na jihovýchod. Nikdy nezabráníme tomu, aby celou naší vlastní prošla, ale díky tomuto opatření jsme ušetřili mnoho lidských životů. Mohu-li zachránit život druhého, musím obětovat své pohodlí, aspoň já jako lékař v tom mám zcela jasno.

Další dvě opatření již nebyla plošná, ale cílená. Patřilo k nim dočasné uzavření všech škol a školek a testování v zaměstnání. Nový virus se od starého liší mimo jiné tím, že napadá snáze a více děti včetně malých dětí. Ony samy nemají většinou závažný průběh, i když i počet dětí s covid a takzvaným postcovid syndromem se v poslední době rovněž zvýšil, ale mohou nakazit své rodiče a prarodiče. Jasně jsme to viděli na datech z Velké Británie a stejný obraz jsme pak pozorovali i u nás. Po uzavření škol a školek počet ohnisek a nakažených dětí řádově poklesl.

Testování v zaměstnání, na jehož potřebě se dlouhodobě shoduji s několika odbornými skupinami, rovněž nese své ovoce. Zde patří velké díky i všem zaměstnavatelům, zaměstnancům, Ministerstvu průmyslu a obchodu za pomoc a součinnost. Od jeho zahájení se podařilo zachytit tisíce osob, které by jinak nevědomky rozšiřovaly infekci mezi své spolupracovníky a mezi své blízké. Chci zdůraznit, že i když je procento pozitivních osob relativně nízké, v absolutních číslech se jedná o velký počet diagnostikovaných. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP