(15.00 hodin)
(pokračuje Babiš)

A pokud dneska je někdo schopen říct jasné predikce, když ten vir mutuje - on mutuje, on stále útočí - my se bráníme očkováním, ale nemáme dost vakcín. Ten vir - ano, máme tady britskou mutaci. Je jasné, že ta britská mutace za chvíli převládne z hlediska nákazy a je to o 40 % nakažlivější. V Rakousku už mají jihoafrickou mutaci a to nejhorší, co je, je zjištění, že v Portugalsku přišla brazilská mutace. A to je velký problém.

Takže ano, můžete nám vyčítat, měli jsme tolikrát nouzový stav a co jste udělali. A proč to tak je a proč to tak není. Nechci se tady samozřejmě obhajovat. Vždycky jsme říkali: ano, máme za to odpovědnost. Pokud teď opozice tvrdí, že to máme předat krajům a kraje to budou řešit líp, tak samozřejmě nám nic jiného nezbude a bude to ten německý systém.

My samozřejmě se budeme starat hlavně o vakcínu. Budeme se starat o to, aby když už té vakcíny budeme mít podstatně víc, protože na první kvartál máme jenom 1,7 milionu a na druhý kvartál 8,4, takže pětkrát víc. Na to se samozřejmě budeme připravovat, budeme samozřejmě řešit kapacity v nemocnicích a uděláme maximum pro to, abychom krajům pomohli. Ale je potřeba si uvědomit, že skončením nouzového stavu některá plošná opatření již nebudou moci být přijímána.

Jsou plné nemocnice. My se skutečně snažíme, je tam ten dispečink. Já jsem opakovaně, opakovaně navrhoval - a ještě včera večer jsem mluvil s koordinátorkou Karlovarského kraje doktorkou Dagmar Uhlíkovou, jestli nepotřebuje pomoct. Včera mi volal saský premiér. Není problém, my zabezpečujeme ten dispečink, a pokud bude potřeba, samozřejmě požádáme Sasko i Bavorsko o pomoc. Ale musí to říct ten koordinátor.

Ano, z hlediska situace například v tomhle regionu... Souhlasím asi s tím, že naše hygiena měla reagovat rychleji. Pokud jsme minulý rok v první vlně - ale to ještě nebyl komunitní přenos - skvěle reagovala olomoucká krajská ředitelka, uzavřela Litovel a vyřešila to a potom jsme řešili Karvinou a OKD. Tak je pravda, že u Trutnova, Chebu a Sokolova máme zpoždění a hygiena měla reagovat dřív.

Není to o tom, že jsme říkali, že zakážeme pohyb občanů mezi kraji, je to okres. Zase to někdo interpretuje, že jsme něco říkali a děláme něco jiného. Ne, je to okres. Je to okres a my tam chceme skutečně poskytnout pomoc, ale ukončením nouzového stavu to bude pro nás velice složité. Je tady velké riziko. Německo oznámilo, že lockdown prodlužuje do 7. března. Já komunikuji se zástupkyní pendlerů Zuzanou Vintrovou a je tady vážná obava, že v případě, že nebude prodloužen nouzový stav, Německo bude reagovat tak, že to bude mít velice negativní dopad na naše pendlery. Může se stát, že budou pouštět pendlery jenom do infrastruktury, a co potom budeme s tím dělat? Jak pomůžeme těmto lidem?

Takže jenom upozorňuji na to, že - a chci znovu požádat - pokud jsme se nedokázali domluvit za zavřenými dveřmi, tak můžeme tady na mikrofon. Řekněte, co máme udělat, abychom prodloužili nouzový stav, abychom zabránili riziku kolapsu našeho zdravotnictví. Já si myslím, že je to strašně, strašně důležité. A myslím si, že nejsme sami. Mluvil jsem s některými hejtmany a nevím, jestli oni skutečně chtějí - vlastně by to bylo poprvé od začátku pandemie, že by převzali odpovědnost, že každý kraj by fungoval samostatně a my jako vláda bychom v rámci možností jim pomáhali. Nasazení armády, když máme nasazených 900 vojáků.

Takže mě mrzí, že to naše více než dvouhodinové jednání nedopadlo. Zkuste ještě o tom přemýšlet. My jsme připraveni tady na mikrofon vyslechnout - ale vaše konkrétní návrhy, nejenom... Já mám z toho vždycky pocit, že my se setkáme, vy jdete na tiskovku, dáte tweety, že to vlastně ani nemyslíte vážně. Já jsem nechodil na tiskovky, já jsem to vůbec nekomentoval, ani jednání v neděli, ani dnešní jednání. Nedávám k tomu tweety, nemám ani čas. Nedělám to proto, abych se nějak zviditelňoval, ale nejsem si jistý, že máme k tomu stejný přístup.

Byl bych rád, kdybyste to skutečně ještě promysleli. Protože ano, ono se to jednoduše říká, že to nezvládáme. Nechci tady polemizovat, co jsou hlavní důvody, myslím, že to i komunikuji, v neděli. Já můžu jenom požádat všechny občany České republiky, aby když skončí nouzový stav, aby ještě více dávali pozor sami na sebe a pečovali o svoje zdraví. A je to, znovu opakuji, relativně jednoduché. Je to o přenosu viru, je to o dodržování těch tří R, o kontaktech.

Samozřejmě, když skončí nouzový stav, dojde k podstatně vyšší mobilitě našich občanů. My to budeme respektovat a budeme samozřejmě dělat opatření, abychom ochránili životy našich spoluobčanů v rámci možností a kompetencí Ministerstva zdravotnictví. Takže já pevně doufám, že i potom, co vláda rozhodla o té izolačce, nebo jak jsme to nazvali ve vládě, o té podpoře, aby se lidi nebáli indikovat kontakty.

Teď jsem četl absurdní rozhovor paní Jágrové, která říká, že manželka zatajila kontakt s manželem při trasování při rozhovoru s hygienickou stanicí. To jsou věci, které bychom chtěli, aby si lidi uvědomili, že ten vir se skutečně změnil a je strašně agresivní. Dneska je stále vysoká úmrtnost a umírají podstatně mladší ročníky než předtím. Do této chvíle nikdo ani pořádně nezjistil, na základě čeho ten zabiják útočí a zabíjí lidi. To nikdo nevyzkoumal, ani vědci.

Takže vás chci požádat ještě znovu, jestli byste to nepřehodnotili, tu vaši pozici, a nedali nám šanci dva týdny, dva týdny. A znovu opakuji, že vláda v každém případě zítra musí zasednout bez ohledu na to, jak to dopadne. Buď nouzový stav skončí a musíme připravit úplně jiné usnesení vlády, nebo si to rozmyslíte a dáte nám ještě dva týdny možnost, abychom vás přesvědčili, že to myslíme vážně. Já nemám problém i veřejné kontroly.

Ono je jednoduché navrhovat nějaké věci. Ale pokud nepracujete ve státní správě, pokud nepracujete na ministerstvu, pokud nevíte, jak to všechno funguje, pokud nemáte nějaký aparát, který nějak funguje... A to se nechci vymlouvat, protože skutečně musím poděkovat všem, kteří hlavně na Ministerstvu zdravotnictví jedou vlastně od března neustále, a naši vojáci a všechny další ozbrojené složky, integrovaný záchranný systém a naši zdravotníci. Tak není to tak jednoduché říct, tohle navrhujeme a ono to všechno potom jednoduše dopadne. Je tam obrovský rozdíl mezi tím něco navrhovat, a potom to zrealizovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP