(19.40 hodin)
(pokračuje Babiš)

Můžeme si zopakovat celý ten rok, jak to bylo, první vlna, rozvolňovačky, znovu. Tak já chápu, že stále děláme všechno špatně, že jsme strašná vláda podle vás, ale uvidíme, když skončí rok, jak to bude dál. Já si myslím, že jsme dělali maximum pro to a děláme maximum pro to, abychom ochránili životy lidí. A vy když řeknete "nouzový stav nepotřebujeme", tak zkrátka ohrožujete ty životy. A já to znovu opakuji a tak to je. Takže ty různé debaty tady, nevím, ten pan poslanec Bojko, ten mě vždycky baví nejvíc. Prosím vás, profesor Beran byl u mě v kanceláři. On seděl s profesorem Prymulou šest let v kanceláři. A já jsem i pana ministra prosil, pokud je někde na webu, aby ho dal pryč. A ten Isoprinosin - na to je potřeba klinická studie. A SÚKL dal zkrátka nějaká pravidla, a to nefungovalo. A proč se nestal ministrem? No protože mě to nenapadlo a půl roku on žije v Thajsku, leží na pláži půl roku a je v pohodě. To je asi ta odpověď, co jste se tady ptal.

A co se týče toho piva, pane poslanče Stanjuro. No tak ano, jsou tam úředníci. Nejsme všichni dokonalí. Teď tam bylo nějaké vysvětlení toho opatření, tak jsme to řešili, reagovali jsme, změnilo se to. Chápu, že asi všichni, kteří nás kritizují, jsou dokonalí. My dokonalí nejsme, ale když děláme chyby, tak se snažíme je napravit. Takže to je asi tak všechno. A já chápu, nevím tedy, jak se to tedy dneska schválí, nebo neschválí, že si to před Vánocemi znovu zopakujeme. Je mi to líto. My jsme mysleli, že pochopíte, že ta situace není dobrá, že je to skutečně potřeba prodloužit o třicet dnů, ale strávili jsme tady už téměř šest hodin a já myslím, že lidi asi vidí, jak to tady funguje a o co tady jde. A já můžu říct jenom, že mě to mrzí.

A otázky na to očkování, ano, já mám podobné otázky. My čekáme, když dá evropská agentura 15. 12. definitivně zelenou, a pokud dá zelenou, tak se potom samozřejmě dozvíme, kdy vakcína přijde, a připravujeme se na to. A je to jenom nějaký první výkop toho materiálu.

Byla tady i debata o očkování proti normální chřipce. Ano, to se objednává rok dopředu. Dneska v Evropě chybí 20 milionů vakcín na normální chřipku. Já osobně jsem i s paní profesorkou Adámkovou to řešil. Objednali jsme o 20 % víc, ještě jsme z nich vyrvali asi 25 tisíc dávek, bylo to 890 tisíc, a jsme si vědomi toho, že je potřeba dělat marketing, přesvědčit lidi, že očkováním si ochrání svoje životy.

Ale pan profesor Válek tady kritizoval. Ano, stát není firma. Není firma. A než udělá nějakou kampaň Ministerstvo zdravotnictví, tak to musí na tom (nesroz.) legislativa a potom oslovit a soutěž a tak dále. Takže to trvá, jsme si toho vědomi. Ale já říkám, tady máme asi shodu a chceme to propagovat. Takže já tyhle připomínky beru, ale chápu, že je tady příležitost, že lidi se na to dívají, ale my se s vámi o tom chceme bavit normálně, pokud je tedy zájem, a samozřejmě budeme určitě akceptovat vaše dobré nápady. Ale zkusme být racionální a nejenom zůstat v kritice, že všechno děláme špatně.

Znovu opakuji, je to o prodloužení nouzového stavu. Když se neprodlouží, je to chaos, je to katastrofa, je to ohrožení životů. Tak si to prosím vás uvědomte a zkuste to podpořit. Já vám děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Byly zde nějaké další přihlášky do rozpravy z místa. Jestli jsem to dobře zaznamenal, jako první pan místopředseda Fiala a poté pan předseda Stanjura. Prosím.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, budu reagovat na vystoupení pana premiéra vlastně velmi stručně.

Pane premiére, já jsem se přihlásil dřív, než jste řekl ty poslední dvě věty. Kdybyste celé svoje vystoupení pojal jako ve svých posledních dvou větách, pojďme se racionálně bavit o vašich návrzích, pojďme diskutovat o tom, co navrhujete, a já slyším vaše nápady, tak bychom tady ani dál nemuseli mluvit. Ale já tu vaši interpretaci, kterou jste tady nabídl, celé té debaty opravdu nemohu přijmout.

My jsme tady vystupovali s řadou konkrétních návrhů, doporučení, nápadů, podnětů a podaných rukou vládě. A třeba vaše reakce na vystoupení mého kolegy, pana předsedy Zbyňka Stanjury, je myslím opravdu hlubokým nepochopením. Zbyněk Stanjura tady v podstatě říkal: máme tu problémy s tím, abychom přesvědčili veřejnost, aby se nechala očkovat, máme tady prostě společný úkol zařídit to, aby očkování mohlo proběhnout, aby bylo dobře připraveno logisticky, materiálně, i propagačně, a pojďme se o tom bavit, pojďme najít společné řešení. Omlouvám se panu předsedovi, že interpretuji jeho slova, ale takto to je.

My jsme dostali materiál vlády, děkujeme za něj, ale on není prostě dostatečný. Pojďme dělat všechno pro to, abychom se na to rychle připravili, protože času je málo a protože je potřeba tady udělat prostě výrazné změny. Vždyť co víc může opozice udělat, než tímto způsobem přistupovat k vládě a snažit se společně dosáhnout nějakého řešení? A to byla nabídka, která tady jasně zazněla.

Pokud jde o to, že kdybychom neprodloužili nouzový stav, tak že tu zavládne chaos. No to taky není pravda. Já se vracím ke svému vystoupení, kde jsem, myslím, docela přesvědčivě a na základě právních argumentů ukázal, co všechno vláda může dělat a jaká opatření může přijímat, aniž by musel pokračovat nouzový stav. Nestojí ta otázka tak - nouzový stav, nebo chaos - odpovědní, nebo lehkomyslní - ti, co berou vážně covid, ti, co ho neberou vážně, a na tom, že se to dělí podle toho, jestli hlasujeme pro nouzový stav, nebo ne. Tak to prostě opravdu není. Upozorňoval jsem na to, že ta opatření mají být přiměřená, rozumná a taky srozumitelná. Že tomu tak není ze strany vlády, to nás prostě mrzí, ale je naše právo to kritizovat a budeme to dělat. A když nebudeme souhlasit s prodloužením nouzového stavu, což nebudeme, tak chci veřejnosti říct prosím pěkně, to neznamená, že vláda nemůže dělat nic, že nemůže přijímat opatření, že se nemáme chovat odpovědně, že vláda nemá možnost omezovat některé věci, že vláda nemá možnost regulovat určité činnosti. Všechno to vláda může dělat i bez nouzového stavu. Takže prosím pěkně, nenechte se zmást, že to je buďto chaos, nebo nouzový stav. Tak to prostě není.

A znovu připomínám také to, že naše koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09 sestavila expertní tým, AntiCovid tým, který přichází s řešeními. To není kritika, když si přečtete, s čím moji kolegové přicházejí. To jsou konkrétní podněty, návrhy a recepty, o kterých by s námi aspoň vláda měla mluvit, když se tady ukazuje, že nefunguje PES, vláda třeba není schopna, nebo nechce, nebo nemůže, to je jedno proč, ten systém upravit tak, aby opravdu fungoval, aby se tím lidé mohli řídit, abychom všichni věděli, co tedy nastane, když se dostaneme na určitou bodovou hranici, s čím můžeme počítat, co se zavře, co se otevře. Naši experti přišli s návrhem, co s tím dělat a jak "psa" upravit. A tak bych mohl pokračovat. O očkování AntiCovid tým mluví a zase přišel s konkrétními návrhy. Takže není možné nám říct: vy tady jenom kritizujete, říkáte, že vláda je neschopná, neděláte nic a chcete chaos. Tak to prostě není.

A znovu říkám, že stojíme před vážnými problémy epidemiologickými, zdravotními, ekonomickými. My jsme si toho vědomi, ale jestli vláda bude na každou kritiku a na každý podnět reagovat tak, že prostě je to nezodpovědné od opozice, tak se nikam dál nedostaneme. My, pane premiére, takto nepostupujeme. My přicházíme s návrhy, s řešením, chceme se s vámi o tom bavit a chceme se podílet na tom, aby si České republika s pandemií poradila. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP