(15.50 hodin)
(pokračuje Babiš)

Jestli máte nějakou analýzu. Protože vy jste to nedělali, to dělal ten investor ještě. I vaši sponzoři, tam ten oligarcha z jednoho antibabišovského deníku vás kritizovali. Tak to je skutečně rána úplně vedle. Totální útok na podnikání! Vyženete všechny startupy a spin-offy. Půjdou do Silicon Valley. Místo aby zůstali doma a tady tvořili, a potom když vyženete ty investory, tak ti lidé přijdou o práci. A to jste vy. Fanatici, v podstatě největší ohrožení této země! Definitivně.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Pan poslanec má zájem o doplňující dotaz, předpokládám. Prosím.

 

Poslanec Tomáš Martínek: Pane oligarcho, proč napadáte Rakousko, Německo? To je extrémní levice? Proč lžete ohledně nějakého velkého bytu, že jsme někdy řešili? Nikdy Piráti o velikosti nemluvili! Proč šíříte takové dezinformace, které šíří pak i vaši příznivci například ohledně návrhů, ohledně seniorů, které neexistují? Pokud jste četl ty články, a četl jste to i v tomto článku, tak se vždy kritizovala především sazba 23 %, kterou jste tam prosadili vy v návrhu, pro který jsme nehlasovali. A můžu vám slíbit, pane premiére, my pro poslaneckou verzi daňového balíčku hlasovat nebudeme. Takže my v tom znění, ve kterém to je přijato, to neschválíme. To budete maximálně vy. V tuto chvíli máte šanci společně s námi, budeme rádi, to opravit v Senátu tak, aby to vyhovovalo i vám. A já se rád budu na tom podílet. Ale nemůžete tady přece říkat, že něco, co platí ve vyspělém světě, téměř ve všech zemích Evropy, je něco, co by u nás nemělo platit! U nás přece mají platit daně i miliardáři.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Čas, pane poslanče. Děkuji. Pan premiér bude ještě reagovat.

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: Vy jste zapomněl ty byty. Koncem března pražský primátor Zdeněk Hřib uvedl v rozhovoru pro média, že by Praha měla zjišťovat, které byty jsou prázdné pro případné vyšší zdanění. (Reakce z lavic Pirátů.) No to řekl Hřib! No velikost, no tak potom jim tam i nastěhujete někoho, ne? To si pamatujeme, jak to bylo. Nejdříve zdaníte, a potom jim tam ještě někoho dáte.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já bych dovolil, abychom se vrátili k tématu interpelace.

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: Tady máte ten titulek! (Ukazuje.) Chtěli jsme zjistit, kolik prázdných bytů v Praze je, hájí se Piráti. Tady máte vašeho slavného Peksu. Co chce zdanit? No finanční operace. Ne? Kdo to zaplatí? Daň z finančních transakcí. Zaplatí to samozřejmě občané! Vy jste největší ohrožení této země! Největší, definitivně. Promigrantská neokomunistická parta podporovaná z Evropského parlamentu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Poprosil bych, abychom odpovídali vždy na dotazy a drželi se tématu.

A nyní prosím paní poslankyni Majerovou Zahradníkovou, která bude interpelovat ve věci centrálního úřadu státní hygienické služby. Prosím.

 

Poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková: Děkuji. Vážený pane premiére, v pondělí proběhla všemi médii zpráva, že vláda chce zavádět nový centrální úřad státní hygienické služby spadající pod Ministerstvo zdravotnictví, který má mít možnost i bez nouzového stavu rozhodovat o zavření obchodů, škol a získat také pravomoc sledovat mobilní telefon jakéhokoli občana v případě, že někdo vyhodnotí, že je údajný uživatel nakažený. Pokaždé když vzniká jakýkoli nový úřad s téměř neomezenými pravomocemi, my, kteří jsme vyrůstali v době totalitní, máme vždycky oči otevřené a uši nastražené. Protože to se děje právě teď. Ministr zdravotnictví Blatný tvrdí, že je to něco, po čem my všichni voláme. Tak o tom já tedy bych ráda velice pochybovala, protože já zajisté ne.

Nouzový stav je výjimečná záležitost, která je jasně definována zákonem. Vláda jej navrhuje, poslanci schvalují nebo odmítají, ale je to vždy rozhodnutí lidmi volených zástupců. Zavedení takového úřadu by znamenalo, že už by do toho nikdo nemohl mluvit. A to jsme tady už jednou měli.

Ráda bych se vás zeptala, a požaduji jednoznačnou odpověď: Opravdu chcete zavádět speciální úřad na šmírování lidí a omezování lidských svobod? Opravdu chcete svěřit a koncentrovat takovou moc do rukou někoho, kdo nikým nebyl volen? Opravdu chcete, aby se v České republice přistupovalo k takovým naprosto totalitním praktikám? Prosím o jasnou a jednoznačnou odpověď. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Prosím pana premiéra o odpověď.

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: Paní poslankyně, určitě nechceme. Nechceme a nepodpoříme žádný zákon, který by omezoval osobní svobody jednotlivce nebo umožňoval sledování našich spoluobčanů. Je to jednoznačné pochybení Ministerstva zdravotnictví. Pan ministr je tam nový, samozřejmě řeší covid, neměli to vůbec dávat ven. My jsme to odmítli na vládě, vrátili, a samozřejmě je to zákon, který bude tady diskutován. A vy všichni ho budete tady tvořit a měnit. My jsme menšinová vláda. Takže to, co říkáte, určitě nechceme, odmítáme! Proto to vláda ani neprojednala a proto jsme i nabízeli, že když to už bude mít nějakou formu po tom připomínkovém řízení, že vám to dáme k dispozici. Ale pan Výborný to nechce. Ale když budete mít zájem, tak samozřejmě vám to dáme. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Paní poslankyně bude reagovat. Prosím.

 

Poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková: Já bych ještě s dovolením na to zareagovala, protože pan ministr zdravotnictví Blatný to včera u kulatého stolu obhajoval. Tak asi to nemáte nějak vyladěné, ty noty. Mně opravdu tady tyto věci hodně vadí. Takže asi byste si měl s panem ministrem promluvit, ať neobhajuje něco, co vy jako premiér neobhajujete a nechcete. To jsem chtěla říct za prvé.

A za druhé, vy jste sice řekl, že vláda to odmítla, ale že se budeme moci s tím zákonem seznámit. To pravdu na tom ministerstvu je někdo tak chorý, že už se tady předkládají zákony, které by měly omezovat naše svobody? Mně tohle přijde už opravdu absurdní. A můžu vám říct, že to je situace, kdy už to je opravdu na vykopnutí míče. Protože jestli už žijeme v dimenzi, že někdo přemýšlí totalitně, tak pak nevím. To jsem jenom chtěla doplnit.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Čas. A pan premiér bude odpovídat na doplňující dotaz. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: Já znovu opakuji, že to byla chyba. Nikdo nepřemýšlí totalitně, ale chtěl zkrátka mít nějakou kompetenci z hlediska trasování a ochrany zdraví lidí. Takže já znovu opakuji, že to není, vláda to neprojednávala. Musí to být v připomínkovém řízení. A samozřejmě takové úvahy jsou nepřijatelné. A my jsme tady měli hygieny, nikdo to vůbec neřešil, všechno se to zprivatizovalo, tam byly laboratoře, nikdo se o ně nezajímal a byly v nějakém stavu, který my jsme museli teď za pár měsíců dát do pořádku. Systém chytré karantény. Takže určitě nikdo takhle to nemyslel. A je to pochybení, které jsem tady přiznal, je to chyba ministra zdravotnictví. A je to i poučení pro pana ministra, který určitě tohle nepodporuje. Rozhodně ne. A nikdo z vlády to nepodporuje.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Tím jsme téměř vyčerpali čas určený k interpelacím na premiéra. Další interpelaci by již nebyl čas přednést, takže se přesuneme dál, tedy k interpelacím na členy vlády, které zde vítám. Oba pány ministry.

A nyní vyzývám paní poslankyni Terezu Hyťhovou, kterou jsem tady před chvílí viděl - je tu, ano -, aby přednesla ústní interpelaci na místopředsedu vlády, ministra průmyslu a obchodu a ministra dopravy Karla Havlíčka a zahájila tak blok odpovědí členů vlády na ústní interpelace. Tato interpelace se bude týkat dotačního programu COVID - Bazény. Prosím.

 

Poslankyně Tereza Hyťhová: Děkuji, pane předsedající, za slovo. Vážený pane ministře Havlíčku, všichni víme, že se nacházíme ve velmi těžké covidové době, kdy pomoc státu potřebují mnohé oblasti, naši živnostníci atd. Problém tedy vzniká ve všech oblastech. Já jsem si přečetla zprávu ze dne 26. 11. 2020 a dovolím si citovat z Novinek.cz. Jedná se o situaci bazénů, akvaparků, zkrátka plaveckých areálů, které bohužel do dnešního dne nedosáhly na žádnou kompenzaci, a tudíž nemají od státu žádnou finanční podporu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP