(9.20 hodin)

 

Poslanec Jiří Bláha: Já se omlouvám, ale já si osobně opravdu myslím, že bychom měli jinou cestou než tou podporou úroků. A jedna z věcí, která mě třeba teď napadla, je ta, že bychom mohli těm, kteří si pořídí nové bydlení, odpustit třeba na deset let placení daně z nemovitosti. Je to záležitost, která by byla určitě daleko transparentnější a nenahrávala by žádným skupinám v rámci prospěšnosti. To znamená, nepomáhali bychom těm bankám nebo těm, kteří půjčují ty peníze. Pojďme se nad tím zamyslet a najít jinou formu než tu, kterou navrhujeme, protože ve výsledku na to doplatíme všichni. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Tak, faktických poznámek ještě trochu přibylo. Nejprve pan poslanec Jurečka, potom paní poslankyně Langšádlová.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji. Já s dovolením zareaguji na oba dva předřečníky. Jednak si myslím, že dobrá práce legislativce a ještě vládního poslance nemá fungovat tak, že ho tady napadne něco teď u řečnického pultíku ve třetím čtení. Takhle se tak důležité věci pro občany této země nedají dělat. Jestli tedy máte, pane poslanče Bláho prostřednictvím pana předsedajícího, nějaké náměty, nápady pro lepší podporu bydlení, prosím pěkně, máte tady vaši paní ministryni, choďte za ní včas a ty nápady zkuste říci a sdělit jejím úředníkům, ať to napíší do toho návrhu.

Potom konkrétně k tomu, co jste navrhl. Prosím pěkně, podívejte se, nebo zeptejte se lidí ve vašem okolí, kolik lidí běžně platí daň z nemovitosti za ten domek, kde bydlí, na vesnici, a kolik je ročně ta úspora, o které mluvil pan poslanec Votava z hlediska odpočtu té hypotéky. To je, prosím pěkně, neporovnatelná částka. Nebo jestli chcete říct těm lidem, že 1 500 korun ročně vy jako poslanec hnutí ANO jim navrhujete jako podporu bydlení, když si mohl odečíst třeba z hypotéky to, co zaplatí na úrocích, 15, 20, 30 tisíc korun, tak to prostě není adekvátní náhrada.

Já tady velmi vítám to, co říkal pan poslanec Votava, je to významný poslanec, který byl v minulém období předsedou rozpočtového výboru, je poslanec vládní koalice, a prosím pěkně, kdybyste opravdu i vy v rámci vládní koalice, sociální demokrati, svou vahou koaličního partnera dokázali také přesvědčit vašeho koaličního partnera, aby realizoval skutečnou podporu bydlení. Vy se nazýváte sociální demokracie a chcete dělat program pro lidi v této zemi, tak toto jako koaliční partner přece musíte dokázat prosadit. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Faktická poznámka - paní poslankyně Langšádlová, poté paní poslankyně Kovářová.

 

Poslankyně Helena Langšádlová: Děkuji za slovo. Já již nebudu dlouho mluvit, protože většinu tady řekl kolega předřečník. Já jenom na ten náhlý nápad pana kolegy Bláhy - ještě navíc vlastně ty daňové příjmy z daně z nemovitosti jsou výlučnými příjmy obcí, takže i z tohoto důvodu je tento nápad opravdu více jak nešťastný.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Paní poslankyně Kovářová - faktická poznámka. Poté pan poslanec Václav Klaus.

 

Poslankyně Věra Kovářová: Vážené kolegyně, vážení kolegové, paní ministryně. Já myslím, že moji dva předřečníci řekli to, co jsem chtěla říci. A jenom takové malé upozornění, taková lekce, jak to vlastně s daněmi z nabytí nemovitosti a z nemovitosti je. Tak z nabytí nemovitosti budeme teď rušit společně s těmi úroky, což je tedy špatně, a daň z nemovitosti je relativně nízká proti dani z nabytí nemovitosti, každopádně jde celá obcím, a na tu, prosím pěkně, skutečně nesahejme. Naopak, možná by stálo, a teď mě tak napadlo, možná by stálo za úvahu, paní ministryně, začít přemýšlet o tom, zda by skutečně nemělo smysl dělat něco s daní z nemovitosti a zároveň snížit zdanění práce a nechat více peněz lidem.

A pokud mám ještě čas, tak si dovolím připomenout, že to, že si kupující odečítají úroky z daní, tak s tím počítá také banka již předem, když se rozhoduje, zda dá zákazníkovi, klientovi hypotéku, či nikoliv. Takže toto může ovlivnit i rozhodování bank a vlastně to, zda klient dostane hypotéku. Takže se přimlouvám za to, aby odpočet úroků z úvěru zůstal zachován. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Faktická poznámka pan poslanec Václav Klaus.

 

Poslanec Václav Klaus: Dobrý den. My za hnutí Trikolóra vítáme návrh na zrušení daně z nabytí nemovitosti. Byl jsem i připodepsán pod tím původním zákonem, když to ještě vláda nechtěla, teď to chce. Ale mám velkou obavu, že tady řada kolegů z populistických důvodů dosáhne toho, že díky pozměňovacím návrhům ten zákon přijat nebude a daň z nabytí nemovitosti přijata nebude. Bojím se, že se to tady rozstřelí tímto způsobem. Takže upřímně - daně mají být jednoduché, daně se mají snižovat a všechny možné odpočty a výjimky se máme snažit spíš odstraňovat z toho legislativního procesu. To je zásadové stanovisko, asi není příliš populistické, ale já si skutečně přeji, abychom občanům doručili zrušení daně z nabytí nemovitosti, takže takto budeme postupovat.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Tím jsme vyčerpali faktické poznámky a do diskuse je přihlášen pan poslanec Munzar.

 

Poslanec Vojtěch Munzar: Děkuji, pane předsedající. Dobrý den, kolegyně a kolegové, vážená paní ministryně. Po té smršti faktických poznámek kdo si počká, ten se dočká, a já už čekám na tento okamžik a doufám, že budu mít radost, že se konečně zruší daň z nabytí nemovitosti, minimálně od 23. ledna 2018, kdy jsme tady v této naší slovutné Sněmovně o návrhu na zrušení daně z nabytí nemovitosti hlasovali poprvé. Tehdy ovšem ochota vlády ke zrušení byla nulová. Já jsem rád, že se to po těch čtyřech neúspěšných pokusech, protože dneska to bude pátý, změnilo, a dokonce paní ministryně používá některé stejné argumenty pro zrušení daně, jako jsme celou dobu používali tehdy my. Takže mohu konstatovat, že naše vystoupení tady několikrát v průběhu posledních let nebyla zbytečná a mnohé naše argumenty padly na úrodnou půdu.

Já vítám, a samozřejmě my vítáme, návrh na zrušení daně z nabytí nemovitosti. Přišli jsme s tím poprvé už v minulém volebním období v roce 2015. Pro nás to znamená konec této absurdní, nelogické a nespravedlivé daně, která prodražuje náklady na pořízení vlastního bydlení o 4 %. Na byt, který dnes stojí 3 miliony, musí vytáhnout každý občan ze své kapsy 120 tisíc korun, aby zaplatil státu za to, že si jde koupit nemovitost - z peněz, které již jednou zdanil. Já už jsem tady říkal několikrát v průběhu těch posledních let, že zrušením této daně se alespoň částečně uleví lidem, kteří si kupují vlastní nemovitost, což je při vysokých cenách bytů určitě pomoc nikoliv nevýznamná. Ale bohužel vláda ten náš návrh neokopírovala úplně dobře, a nebyla by to tato vláda, aby zrušení daně něčím nezkomplikovala. A to je zde diskutované zrušení daňových odpočtů úroků z hypoték, což mi trochu tu radost ze zrušení daně z nabytí nemovitosti kazí. (V sále je trvalý hluk.)

My jsme chtěli zrušit daň z nabytí nemovitosti bez jakýchkoliv dalších podmínek, protože chceme zemi, ve které lidé vlastní své domovy. Chceme zemi, kde lidé jsou schopni zajistit bydlení sobě a svým potomkům, a stát by k tomu měl vytvářet podmínky a předpoklady. Vlastnické bydlení je také zároveň formou pro mě určitého majetkového zabezpečení pro každého občana, a i to je důvod pro zrušení daně z nabytí nemovitosti. Bohužel vláda přistoupila ke zrušení daně po svém a zrušení daně si tak lidé zaplatí jinak, místo jednorázové daňové zátěže jim vláda plánuje její rozložení v čase. Je to ve stylu něco za něco.

Já už jsem tady v prvním čtení řekl, že v bydlení vláda, vůbec v politice bydlení vláda přešlapuje na místě, protože sice zrušením daně z nabytí nemovitosti dělá krok vpřed, ale zrušením odpočtu úroků z hypoték dělá zároveň krok vzad. (Odmlka pro hluk.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Vážené kolegyně, vážení kolegové, prosím o klid v sále! Přeneste své diskuse do předsálí! Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP