(9.50 hodin)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Vaše vystoupení vyvolalo další čtyři faktické. Nejprve paní poslankyně Černochová, potom pan poslanec Benešík, poté pan ministr Hamáček.

 

Poslankyně Jana Černochová: Já tady nechci tu debatu mezi námi a kolegy z SPD nějak extendovat. Ale chtěla bych jenom možná zopakovat to, co jsem už tady četla. Asi to pan předseda klubu SPD neslyšel. My tam tu policii máme. Možná bych poprosila pana Vícha, aby edukoval pana předsedu svého klubu, jaký je rozdíl mezi bezpečnostními sbory a ozbrojenými silami. Je to rozdíl docela zásadní. Takže možná si pak kolega plete terminologii a měl by mu to někdo vysvětlit.

Každopádně v našem návrhu usnesení, které odsouhlasil i předseda bezpečnostního výboru ze stejné strany, tedy z SPD, pan Koten, tak apeluje na vládu České republiky, aby sama proaktivně zajišťovala urgentní potřeby zemí zasažených migrační krizí tak, aby bez prodlení mohla reagovat a vyslat na místo příslušníky Policie České republiky k zmírnění dopadů a zvládání této mimořádné situace. Dalších sedm bodů vám číst tady znova nebudu. Ale to usnesení skutečně je dílem všech kolegů. A omlouvám se tedy, nevím, s kým jiným mám jednat o usnesení než s předsedou bezpečnostního výboru za vaši stranu. Možná jsem tedy měla přijít za vámi, jestli tedy vy nenavrhnete nějaký bod, který bude silnější, než navrhujeme my. Každopádně ten návrh usnesení všichni obdrželi včera do 20.00, takže bylo celých 13 hodin času na to doplnit tam nějaké věci, které třeba někteří kolegové z příslušných klubů chtějí.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Pan poslanec Benešík, faktická poznámka. Připraví se pan ministr Hamáček.

 

Poslanec Ondřej Benešík: Děkuji, pane předsedo, za slovo. Chtěl bych krátce reagovat. To, že Frontex je od toho, aby ukazoval cestu nelegálním migrantům do Evropy, není pravda.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Pan ministr Hamáček.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Jan Hamáček: Já jsem chtěl reagovat na to samé. Chápu, že diskuse může být košatá, že můžeme používat různé argumenty. Ale neměli bychom lhát. A pokud tady někdo vystoupí a řekne, že Evropská unie si zřídila agenturu na to, aby ukazovala migrantům cestu do Evropy, tak vás upozorňuji, a tady jsem to řekl v tom vystoupení, my máme ve Frontexu 18 policistů. To znamená, že čeští policisté podle vás navigují migranty do Evropy? Vždyť je to nesmysl! Přečtěte si to a nestrašte lidi! Já jsem připraven odpovídat na relevantní argumenty, ale neumím reagovat na lži a polopravdy. Frontex je agentura Evropské unie, která slouží k ochraně hranic, a slouží v ní naši policisté. A pokud někdo říká, že navigují migranty do Evropy, tak lže! (Tleská poslanec Veselý a poslanci TOP 09.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Faktická poznámka, pan poslanec Ondráček, poté pan místopředseda Okamura.

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: Krátce k panu předsedovi poslaneckého klubu SPD. Já jsem neřekl, že oni tam navádějí, protože vy jste to zmínil, že já to tam dávám. Ne. Ten Frontex působí nějakým způsobem tam a dává informaci. Ale dává informaci řecké straně, řecké policii, nebo řeckému státu a ten už pak tu informaci předává policii, armádě. A ta potom činí ta bezpečnostní opatření. Takže já jsem neřekl, že by Frontex ukazoval cesty migrantům do Evropy.

A zkusme malinko tu debatu utišit, abychom se úplně nehádali. Myslím, že stejně všichni víme, co chceme podpořit. Respektuji právo pana kolegy na některé výhrady. Já také úplně nejsem spokojený se zahraniční politikou České republiky v některých bodech. S Evropskou unií - to bych tady mohl vyprávět celý den. Ale tady jsme došli k nějakému konsenzu, a řekněme, jsme jenom politici. Prostě my můžeme vydávat usnesení, přijímat usnesení a některé věci deklarovat. Kdybych byl policistou, tak bych se hlásil do toho, abych mohl jít pomoct svým řeckým kolegům, tak jak mě oslovují někteří policisté a říkají: my jsme připraveni odjet v případě potřeby pomoct řeckým kolegům bránit Evropskou unii, Českou republiku před touto krizí.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Faktická poznámka, pan místopředseda Tomio Okamura. Připraví se pan poslanec Foldyna.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, chtěl bych prostřednictvím předsedajícího promluvit krátce k paní poslankyni Černochové z ODS.

Prosím vás, přestaňte nás tady poučovat. Přestaňte tady SPD říkat, co my tady děláme a co ne. Váš předseda Fiala tady neustále tvrdí, a tvrdil to i tento týden, že Evropská unie je jedinou budoucností pro Českou republiku. Ta migrační politika je dílem Evropské unie, je dílem právě politiků, jako je Merkelová, Macron a další. Vy podporujete Evropskou unii s těmito politiky. A teď, když si tady v uvozovkách honíte triko, najednou jste se probrali, zatímco my v SPD upozorňujeme na hrozbu migrace a islámu už pět nebo šest let. Jsou to právě vaši politici, a progooglujte si politiky ODS, kteří říkali, že Okamura je populista, že straší, že žádná migrace nehrozí, že je to nesmysl. A teď to tady sami řešíte, když už je pozdě. A teď si tady honíte triko.

Takže přestaňte urážet SPD. My jsme naopak jako jediní na to upozorňovali. Jediní jsme vizionářsky a na základě informací říkali, že to tady hrozí - ano, paní poslankyně Černochová se teď směje -, zatímco ODS i dneska ještě říká, že politika Evropské unie je jedinou alternativou pro Českou republiku. Je dobré si to zopakovat a dobré slyšet. Takže přestaňte nás tady urážet.

Navrhuji, abychom se tady vrátili k věcné debatě. Problém je to, že my jako SPD, jak víte, jsme jako první už v neděli večer vyzvali vládu, aby vyslala pomoc Řecku. Jsem rád, že pan ministr Hamáček včera zareagoval na výzvu SPD a že řekl, že o jakési pomoci konečně uvažuje. Takže to je ten fakt. Já bych se vrátil zpátky do debaty a my bychom rádi přijali věcné usnesení.

Ale přestaňte tady teď vykládat, paní poslankyně Černochová, že vy tady něco děláte a že SPD nedělá. To jste asi zaspala opravdu dobu a asi vy sama jste pět šest let neposlouchala, nebo tady zatajujete to, že naopak my jsme byli jediní, kdo na to téma upozorňujeme. Takže znovu horuji za věcnou debatu, ať tu situaci řešíme.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Další faktická poznámka, pan poslanec Foldyna. Připraví se pan poslanec Bžoch.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuji za slovo. Pane předsedající, kolegyně, kolegové, poslouchám tu debatu. Souhlasím s tím, abychom deklaratorně něco udělali. Ale fakticky. Víte, kdyby naši předkové takto postupovali v roce 1683 u Vídně, tak začínáme dnešní jednání modlitbou k Alláhovi. Kdyby se prostě takto deklaratorně postavili tomu, co se tady dělo před těmi 350, 380 lety, tak prostě se tu nebavíme takto. My tu pořád o něčem mluvíme. Paní Johansson, když tady byla, učitelka ze Švédska, která byla třikrát ve švédské vládě. Švédsko - to je ta země, kde se bojí lidi chodit na ulici, kde migranti z České republiky, kteří emigrovali do Švédska v roce 1970 a utekli před komunisty, utíkají teď zpátky do České republiky, protože tam nechtějí žít. Ta paní nám říká, že musíme přijmout solidaritu. Já přijímám solidaritu se všemi, co chodí do práce v Düsseldorfu, co chodí ve Švédsku do práce, s dělníky, zaměstnanci. Ale já nevím, o jaké solidaritě mám mluvit s lidmi, kteří sem nepřicházejí z důvodu válečných konfliktů, ale z ekonomických důvodů, což je velké procento těch takzvaných uprchlíků, kteří tam dneska stojí. Je jich čtyři miliony, vzkazuje nám pan Erdogan. A domníváte se, že čtyři miliony lidí nepustí ti naši policisté? Co tam mají dělat ti kluci? Stát a počkat, až je tam zašlapou do země? Nebo pošleme jim milion eur v drobných, aby je po nich házeli? Nebo fakt si myslíte, že oni potřebují milion eur? Myslíte si, že potřebuje Řecko armádu? Řecko má jednu z největších armád v Evropě.

Oni potřebují rozhodný postoj České republiky (upozornění na čas), že hranice, hranice země, o nich se nediskutuje, o nich se střílí. (Upozornění na čas.) Víte, kdo to řekl? Tomáš Garrigue Masaryk. (Upozornění na čas.) To je podstatné. Děkuju.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Pan poslanec Bžoch, faktická poznámka.

 

Poslanec Jaroslav Bžoch: Děkuji za slovo. Je důležité, že tu diskusi tady máme. Je to důležité téma. Migrace nás provází už několik let. Je dobré o tom mluvit. Takže je dobře, že tu jsme a že se o tom bavíme. Nicméně narážky, které jsou tady směrem k vládě nebo k Evropské unii. Naše vláda neřeší nic jiného než migraci už několik let. Neříkám, že se zabývá jenom migrací. Řeší to i Evropská unie. A to téma není jednoduché.

A k vám, pane místopředsedo Okamuro prostřednictvím pana předsedy, ano, vy v SPD děláte opravdu hodně. Děláte hodně. Hodně strašíte lidi a hodně si vymýšlíte a hodně šíříte nepravdivé informace. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP