(11.50 hodin)
(pokračuje Chvojka)

Co se týče - a už reagovat nebudu, můžeme si tady navzájem říkat, co udělali socdem a jací kde byli v té historii špatní. Já říkám, je přízvisko, když máš máslo na hlavě, nechoď na slunce. A já si myslím, že pan Okamura si trošku naběhl, protože když se podívám např. do Deníku N za posledních čtrnáct dnů, deset dnů, tak tam vyšly o panu Okamurovi tři články, kde se reaguje na to, že on nějakým způsobem prováděl - a nechci být zažalován, tak to nazvěme kreativní účetnictví nebo nějaké malé domů. A také by někdo mohl říci - já to neříkám, ale někdo by mohl říci, že si trošku přihrává peníze do své kapsy, a já na tom nevidím nic dobrého. Takže pane Okamuro (předsedající upozorňuje na čas), prosím, přestaňte se neustále opírat do ČSSD.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. S faktickou poznámkou pan místopředseda Okamura. Prosím.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Pojďme to udělat jednoduše, pane Chvojko, poslanče ČSSD, prostřednictvím pana předsedajícího. Vy jste mě tady nařkl, tak teď, jestli nebudete srab, podáte trestní oznámení. A pakliže to nedopadne, tak se tady veřejně omluvíte za ty vaše sprostý nařčení. Vy máte máslo na hlavě. Vy, ČSSD. Tak neodvádějte debatu laskavě jinam. Teď jste tady plácnul nějaký nařčení, že si snad dává někdo malou domů. Dejte trestní oznámení. Neplácejte nesmysly tady v přímém přenosu České televize. Vy tady zneužíváte toho, že to slyší občané. Takže jako správnej chlap dejte trestní oznámení a já vás vyzývám, abyste se potom veřejně omluvil za ty lži, co tady říkáte. Takže to asi k tomu, co jste tady řekl.

A druhá věc. Ano, já jsem v tom vlaku tenkrát jel, protože mě o to požádal - ale nebyla to podpora ČSSD, tu jsem nikdy nepodpořil - jeden člověk, kterého jsem si vážil a který, když byl ministrem pro místní rozvoj a byl tady ve Sněmovně, tak nám jako Asociaci českých cestovních kanceláří velice věcně, na rozdíl od jiných arogantních politiků, kteří tady tenkrát byli, a ti byli jak z ČSSD, tak z ODS a dalších, byl to Radko Martínek... A tento člověk nám velice věcně - a vidíte, že já nejsem žádnej člověk, co tady politikaří, že bych se styděl za lidi, kteří byli věcní, přestože jsme měli jiné politické názory, tak jako ministr si vždycky našel čas, vždycky probral s námi návrhy legislativy, byl k nám slušný, věcný. A vidíte, já se za to nebudu stydět. Musím říci, že když jsem ještě nebyl v politice, tak že byli i někteří další lidé, které jsem znal, že jsou slušní lidé. Byl to třeba zpěvák Honza Kalousek, když kandidoval na pražský magistrát. Znal jsem ho léta. Kandidoval jako nestraník za ODS na pražský magistrát. Ano, jeho osobně jsem podpořil. Nebyl jsem v politice, nebyl jsem řádný člen politické strany, protože je to prostě slušný člověk a myslím, že je to tak i dodnes. Děkuji. (Předsedající upozorňuje na čas.)

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan předseda Chvojka s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslanec Jan Chvojka: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Na pana místopředsedu Okamuru já samozřejmě žádné trestní oznámení dávat nebudu. Já vycházím z veřejně dostupných zdrojů, ze kterých ostatně jste citoval i vy, protože vy jste říkal - a tam psali, a tam psali v roce 2006 a v roce 2010 kdesi cosi. To znamená, zažalujte vy ty veřejně dostupné zdroje, pokud s tím máte problém. Například Deník nebo Forum24, nezávislý internetový deník, který psal v roce 2017: Tomio Okamura vyváděl peníze ze strany na svůj účet, smlouva to dokazuje. Je to o vašem působení v té vaší první straně, kterou jste přivedl ke krachu, tzn. Úsvit. Dal jste nějaké trestní oznámení nebo dal jste žalobu na pomluvu, na urážku na cti? Nedal. To znamená, je tedy pravda to, co se píše?

Já jenom říkám, a říkám to dnes naposledy, prosím, přestaňte se neustále navážet do ČSSD, protože jakýkoli zákon, jakékoli vystoupení, jakékoli téma, které se tady projednává, zákon o vesmíru, zákon o veverkách, zákon o čemkoli, tak vy vždycky obrátíte na ČSSD! Mně to přijde nespravedlivé. A taky mně to přijde nespravedlivé osobně. Protože já uznávám, že byli jedinci v ČSSD - a vy jste sám řekl, že byli jedinci v ČSSD i slušní, a byli i neslušní, se kterými vy jste samozřejmě nesouhlasil. A s nimi jsem nesouhlasil i já. A za ty se ČSSD v minulosti třeba omluvila. Ale neházejte všechny do jednoho pytle. Já jsem s těmi, které jste zmínil, tady neseděl a já nebudu nést odpovědnost za to, co kdo udělal před dvanácti lety prosím. Je to nespravedlivé vůči ČSSD, která je tady dnes v této Sněmovně, nespravedlivé vůči mně. Děkuji. (Potlesk z řad ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan místopředseda Okamura s faktickou poznámkou. Prosím, dvě minuty.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak to, co tady řekl bývalý ministr Jan Chvojka za ČSSD, to jenom svědčí o maximální zoufalosti a křeči ČSSD. Protože tzv. údajné tunelování hnutí Úsvit bylo již prošetřeno policií, a dokonce se státní zástupce odvolal, aby mě prošetřili znovu. A bylo to smeteno ze stolu, že Okamura se neobohatil ani o korunu. A vy to moc dobře víte a znovu tady recyklujete špinavou pomluvu z roku 2014! Pět let zpátky! A bylo to dávno vyvráceno. Takže jsem rád a děkuji za tu nahrávku na smeč, protože to běží v přímém přenosu v České televizi, abych znovu a znovu mohl špinavou pomluvu politické konkurence vyvracet. A znovu to bohužel nesvědčí o vašem dobrém obrázku. Protože argumentujete něčím, k čemu nikdy nedošlo, bylo to prošetřeno hloubkově.

A znovu opakuji - a já nechci na nikoho tady zbytečně útočit - ale znovu opakuji, že na rozdíl od ČSSD v hnutí SPD nemáme mezi našimi politiky a poslanci ani jednoho obviněného člověka, ani jednoho stíhaného člověka, nemáme dokonce ani jednoho odsouzeného člověka. Podívejte se na náš poslanecký klub. Ale u vás to byli ministři a poslanci. A ten, kdo u nás měl nějaké problémy, tak dávno v SPD není, stejně jako doufám, že není třeba v ČSSD nebo v jiných stranách, takže to jsme vyřešili. Protože v SPD je nás 12 tisíc, tak se samozřejmě může vyskytnout někdo, kdo nějakým způsobem má nějaké problémy, a to my řešíme hned, takový člověk nemůže být členem SPD. A já myslím, že vesměs jsme tady strany, které mají hodně členů, takže se s těmito problémy potýká každý, a to bych nikomu nevytýkal, protože sám vím, jak je to obtížné, protože těch lidí máme všichni ve stranách spoustu. Ale já za sebe říkám, že už se k tomu tématu nechci vracet. Jestli se chce ještě někdo z ČSSD k této diskusi vracet (předsedající upozorňuje na čas), nevím, jestli je to ještě zajímavé, ale já navrhuji, abychom šli dál.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Já bych chtěl upozornit - rozumím tomu, že reagujete na svá vystoupení - že projednáváme vládní návrh zákona o státním rozpočtu na rok 2020. Máme tady faktické poznámky, pan poslanec Válek, pan poslanec Chvojka, paní poslankyně Gajdůšková. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Děkuji. Já doufám, že to nepopletu, já si dovolím reagovat na vystoupení svého předřečníka a poděkovat za opakovanou, já to tak vnímám, chválu České televize a zmínku o České televizi. Doufám, že ta zpráva o České televizi tím pádem projde úplně snadno, když vlastně tady můj předřečník, pan místopředseda Okamura, zmiňoval, jak je přenášen. A já myslím, že to je dobře, že i on si uvědomuje, jak silnou roli má Česká televize. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan poslanec Chvojka. Prosím.

 

Poslanec Jan Chvojka: Já už jenom věcně. Já věřím, že SPD, byť mají různé výhrady k danému rozpočtu na rok 2020, tak ve finále ten rozpočet podpoří, protože byl tady pan prezident Miloš Zeman, což si myslím, že je, řekl bych, guru SPD, a skoro bych řekl i po právu. Je to člověk, kterého obdivují. A pan Miloš Zeman, prezident této země, řekl, že ten rozpočet je velmi dobrý, byť na něm samozřejmě vidí nějaké drobnosti, tak že ho podporuje, že si myslí, že je ku prospěchu České republiky. Věřím tedy, že poslechnete názor pana prezidenta a že SPD rozpočet podpoří. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Paní poslankyně Gajdůšková a její dvě minuty na faktickou poznámku. Prosím.

 

Poslankyně Alena Gajdůšková: Děkuji. Vážený pane předsedající, myslím, že nebudu potřebovat dvě minuty, ale tři kratičké věty. Za prvé bych byla skutečně ráda, kdybychom se vrátili ke státnímu rozpočtu tak, abychom ho schválili v prvním čtení. Za druhé, i sociální demokracie se se všemi těmi, kteří měli nějaký problém, okamžitě rozloučila, protože pro nás je nepřijatelné korupční jednání, jakákoli nepoctivost. Prostě to není sociálně demokratické. A za třetí, já osobně jsem se ve své době jako místopředsedkyně sociální demokracie za ta osobní selhání těch lidí, kteří se nechovali jako sociální demokraté, kteří se nechovali tak, jak by se měli lidé ve veřejné správě, ve správě této země chovat, za ty jsem se omlouvala, a opakovaně. A omlouvám se za ně i nyní a byla bych ráda, kdybychom se vrátili ke státnímu rozpočtu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP