(18.30 hodin)
(pokračuje Babiš)

Takže vy jste krásně vystoupila, ale vy děláte selekci těch čísel. Selekci. Protože HDP v roce 2011 bylo 4 034 miliard. A HDP 2020 je 5 839 miliard. A to je 40 % nárůst. A jenom od roku 2016 jsme navýšili o 27 miliard. A my samozřejmě dvě procenta. Kolik jsou dvě procenta Estonska? Víte to? 500 milionů dolarů. Kolik je 0,9 % Belgie? Čtyři a půl miliardy. Já jsem to osobně panu prezidentu Trumpovi vysvětloval, že se bavíme o částce. (Upozornění na čas.) A my dáváme ty peníze a dáváme je podstatně...

Takže já bych s dovolením se omluvil, že bych dokončil to jednání s bankéři, pokud dovolíte, a já bych se potom tedy vrátil. S dovolením.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Tak - (Premiér: Ale ještě tady je ministr obrany.) - tři faktické poznámky a poté tedy s přednostním právem pan ministr obrany. Jako první paní poslankyně Mračková, poté paní poslankyně Černochová, poté pan poslanec Jurečka. Prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Tak děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, kolegové, dovolte mi zareagovat na paní Janu Černochovou, která tady uvedla to, že by se otevřela pobočka střední vojenské školy, jako fiasko. Vážená paní Černochová prostřednictvím pana předsedajícího, doufám, že víte, že Karlovarský kraj je strukturálně postižený kraj. Je to kraj s nejhoršími ukazateli, je to kraj, který má unikátní vojenský prostor Doupovské Hradiště. Pokud budete chtít, tak se přijeďte podívat, já vám ho ráda ukážu. Je to kraj, který měl armádu s 20 tisíci vojáky. Dneska ji nemá.

Při jednání s Ministerstvem obrany došlo k dohodě, že by se armáda do Karlovarského kraje, který je v bezprostřední blízkosti hranic, vrátila. A protože máme nedostatek vojáků, tak jsme se dohodli, že by se u nás otevřela i střední vojenská škola. Já bohužel nemůžu za to, že aktivita některých ředitelů otevřít si pobočky není tak velká. A vy víte, že tím, že se to nepodařilo v minulém roce, tak že jsme byli natolik aktivní, že se u nás otevřela střední policejní škola. Otevřela se s jedním ročníkem s 26 žáky a v letošním roce se hlásilo 110 zájemců, 110 studentů.

Já si myslím, že jste tady vy především předvedla v tuto chvíli fiasko. Považovala jsem vás za odbornici na obranu, ale pokud vy takto přistupujete k jednotlivým krajům, které jsou aktivní... Já jsem to nedělala pro sebe. Já jsem to dělala nejenom pro občany Karlovarského kraje, ale proto, že jsem přišla s tím nápadem, aby se u nás ta pobočka otevřela. Protože střední vojenská škola je pouze jediná v ČR v Moravské Třebové. A já jsem přesvědčena o tom, že by neměla být jenom v Karlovarském kraji, ale měla by být i v dalších krajích, protože máme nedostatek vojáků. Ale to vás asi nezajímá!

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji za přesné dodržení času. Než bude paní poslankyně Černochová reagovat, seznámím vás s omluvou. Pan poslanec Grebeníček se nám omlouvá od 19 hodin z vážných osobních důvodů na celý den. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jana Černochová: Děkuji, pane místopředsedo. Nejdřív zareaguji na paní předřečnici. Děkuji za pozvání, na Doupově jsem na vojenském cvičení byla několik dnů, takže ho znám.

Fiasko to je. Fiasko to je vaše, protože vy v tom případě prostřednictvím pana místopředsedy jako hejtmanka kraje neznáte potřeby kraje. Vy nevíte, že jste neměla dostatek studentů, kteří by chtěli do těch škol nastoupit? A proto to skončilo takovým fiaskem. Co na tom kraji tedy, paní hejtmanko, prostřednictvím pana místopředsedy, děláte?

Co se týče pana Babiše, reakce na to, co tady dělala ODS těch prvních deset let. Ano, střídaly se vlády ODS s vládami ČSSD. A mimo jiné po revoluci se za našich vlád podařily dvě dost zásadní věci. Co myslíte? Vstoupili jsme do NATO, slavili jsme 20 let. Slavili jsme 15 let výročí vstupu do EU. Je to málo? Pane Babiši, je to pro vás málo?

Žádná čísla jsem si tady nevycucala z prstu. Vy je přepočítáváte podle jiných tabulek. Už několikrát ve všech debatách i s panem ministrem Metnarem naposledy na Primě jsme si porovnávali data a shodli jsme se, že je mám správná, protože je skutečně mám z rozpočtových sešitů. Takže si tady nevymýšlím žádná data. A skutečně na investice, 20 % na investice do obrany, se dávalo naposledy v roce 2011, když tady vládl ten zlý Nečas a ten zlý Kalousek!

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. A nyní prosím paní poslankyni Němcovou s faktickou poznámkou, což by měla být poslední faktická poznámka v tuto chvíli. Prosím.

 

Poslankyně Miroslava Němcová: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, chci reagovat na to, co zde bylo řečeno panem předsedou vlády Babišem. Není zde, tak to sdělím tedy aspoň těm, kteří sedí tady nebo případně sledují naše jednání doma.

Jestliže se pan předseda vlády ptal a odváděl tím pozornost k tomu, co bylo za vlád ODS, tak je to ta stará taktika, kdy nechce mluvit o tom, co bylo za jeho vlády. Tak připomenu to, co jsem tady shodou okolností říkala před rokem, když jsme projednávali důvěru vládě. Bylo to vyjádření exministryně Karly Šlechtové, která řekla - cituji: "Kandidovala jsem za hnutí, které chtělo být protikorupční. Vzhledem k tomu, že právě toto je problém Ministerstva obrany, transparentnost a klientelistické sítě, které sahají hodně vysoko, je v nich zapojena spousta zaměstnanců Ministerstva obrany i politiků, a proto začal můj mediální lynč." Tolik paní exministryně Šlechtová.

Je potřeba dodat, že tento mediální lynč započal a spustil se v médiích vlastněných předsedou vlády. Ptala jsem se, proč byla k této věci svolávána Bezpečnostní rada státu. Ptala jsem se, jak v této věci bude postupovat nový ministr, ministr Metnar. Chtěla jsem vědět, jak vážná byla tato podezření o tom, že bujela korupce za vlády hnutí ANO na Ministerstvu obrany, a žádnou odpověď jsem nedostala. Ani dnes jsem ji neslyšela od pana předsedy vlády, který obrací pozornost někam, aby nemusel mluvit o svých problémech a o problémech svých lidí.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. A nyní byl s přednostním právem přihlášen pan ministr Metnar. Už ne? Dobře. Tak v tom případě prosím pana poslance Svobodu, který je řádně přihlášen do rozpravy. A připraví se pan poslanec Baxa. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Bohuslav Svoboda: Pane předsedající, dámy a pánové, dnes budeme, jak vidím, do nočních hodin mluvit o důvěře vládě Andreje Babiše, o které se nejčastěji mluví ve spojitosti se střetem zájmů nebo dotačními podvody. Na co se ale trochu zapomíná, je neschopnost této vlády. Andrej Babiš a jeho lidé jsou v čele naší země už šestým rokem. Šest let řídí veřejné finance, které ani v době ekonomického růstu nedokážou udržet na uzdě. Tak tu rok po roce hospodaříme s deficitem, máme složitý daňový systém, obrovskou míru byrokracie, neinvestujeme. Prý nejsou peníze na platy učitelů ani na důchodovou reformu, kterou ANO, ČSSD zrušily, trapné hledání peněz na sociální služby z minulých týdnů si všichni živě pamatujeme. ANO ale také řídí také Ministerstvo dopravy, proto se u nás nestaví dálnice, železnice, a tak nějak obecně se lze těžko kamkoliv dostat. V období rekordního ekonomického růstu se prostě rekordně projídá a rekordně málo investuje, o reformách z pera ministrů si můžeme nechat zdát.

Já se ale nyní na pár minut pokusím vaši pozornost obrátit do oblasti, která by neměla být lhostejná vůbec nikomu. Jednoduše proto, že na fungování této oblasti může být do značné míry závislý život nás všech. Asi tušíte vzhledem k mému celoživotnímu povolání, vědeckému zaměření, učitelskému zaměření, chci mluvit o fungování vlády v oblasti zdravotnictví. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP