(10.50 hodin)
(pokračuje Juříček)

OK, my to uděláme, ale my potřebujeme ten zdroj, abychom nepřicházeli o další zakázky a abychom zdůvěryhodnili Českou republiku. To je podle mě nejsilnější pilíř, který můžeme udělat. 0,2 nebo 0,5 %, to už je na základě toho, jestli si budeme uvědomovat, že přijdeme o další zakázky nebo nepřijdeme. To už samozřejmě je škoda, že zaměstnavatel vlastně zaplatí to, co se tady prosazuje na této Sněmovně.

Já jsem chtěl říci, já to nevidím jako drama, ale vidím to jako situaci, když něco mám udělat, tak musím podpořit různými pilíři to, abych neudělal škody, které v této chvíli neumím zcela přesně odhadnout.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Pavlu Juříčkovi. Kolegyni Gajdůškovou požádám o strpení, protože mám jednu faktickou poznámku Lubomíra Zaorálka a přednostní právo k vystoupení paní ministryně Jany Maláčové. Prosím, pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Lubomír Zaorálek: Děkuji. Já tedy opravdu musím zareagovat na pana poslance Juříčka. Moc bych ho poprosil, kdyby mě sledoval, protože on řekl, že my chceme dlouhodobé efekty nahrazovat krátkodobými. Ale já jsem tady už před chvilkou říkal, že to je právě úplně opačně. Podívejte se, v roce 2008 zavedení karenční doby vedlo ke snížení krátkodobé nemocenské. Jenomže odborníci říkají, že po roce 2012 se to jednak začalo srovnávat, jednak se ukázalo, že se zvětšily dlouhodobé nemocenské.

To znamená, když vy těm lidem - to je to, co jsem tady říkal před chvilkou - když vy je necháváte doma, protože oni si prostě nedovolí marodit z finančních důvodů, tak ten výsledek je, že vám dlouhodobá nemocenská začne v dlouhodobém čase právě narůstat, protože ti lidé odskákávají komplikace, které si tím způsobí. To znamená, že to je právě opačně. Jsem-li tedy dobrý hospodář, což tady bylo řečeno, dobrý hospodář, tak dobrý hospodář uvažuje, že je dobré, když se ten člověk vyzdraví, a ne ať má potom komplikace, ze kterých marodí daleko déle. Takže já tvrdím, že to je tedy úplně opačně, než tady bylo řečeno. Tohle je opravdu hledisko dobrého hospodáře. Nehledím na krátkodobé efekty a snažím se, abych dlouhodobě měl zdravou populaci.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Zaorálkovi. Mám dvě faktické poznámky. Nejdříve paní poslankyně Adamová Pekarová a potom pan poslanec Juříček. Paní ministryně, ač s přednostním právem, ještě počká. Máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Markéta Pekarová Adamová: Budu stručná, paní ministryně. Já jenom k předřečníkovi, vaším prostřednictvím, pane předsedající. Vy jste tady, pane Zaorálku, udělal takovou rychlou analýzu, ale některá fakta jste do ní nezohlednil. Tak například se podívejme také na úroveň zaměstnanosti ve srovnávaných letech. Dnes máme mnohem vyšší zaměstnanost, než jsme měli třeba právě v těch krizových letech. To se určitě do počtu nemocných, kteří pak čerpají nemocenskou, také promítá. A celá řada dalších věcí. Třeba když říkáte vyšší dlouhodobá nemocnost. Tak jestli to skutečně souvisí s tím, že lidé přecházejí nemoci, nebo nikoliv, to by bylo na nějakou opravdu velkou analýzu, velký výzkum, ale myslím si, že takový nemáte k dispozici, abyste se jím tady teď mohl zaštiťovat, a že to jsou tedy jen určité dojmy, je to taková dojmologie. Také nám stárne populace, máme prostě další jevy, které jsou s tím spojené, vyšší nemocnost může souviset s tím. Ale to já teď tedy nechci tvrdit jako fakt, protože takový výzkum nemám k dispozici a na rozdíl od vás si netroufám tento svůj dojem, který z toho mám, přetavovat v nějaká fakta, která můžeme brát jako směrodatná.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka Pavla Juříčka. Paní ministryně už bude mít šanci. Prosím, pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Pavel Juříček: Děkuji ještě jednou. Nechci zdržovat, ale Luboši prostřednictvím pana předsedajícího, ty jsi právě zaměnil jenom slova za obsah. Ty jsi mě neposlouchal. Tady je potřeba se skutečně podívat na to, jakým způsobem je ta struktura nemocnosti a jakým způsobem se dá řešit. A to je to, o čem já jsem hovořil. Ano, je potřeba se dívat jedním okem pod sebe a druhým okem do dálky. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Juříčkovi za dodržení času a nyní s přednostním právem v rozpravě paní ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Paní ministryně, máte slovo.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Jana Maláčová Děkuji, pane předsedající. Já jsem původně už nechtěla vystupovat, nechtěla jsem to prodlužovat, ale teď si prostě neodpustím, abych nereagovala.

Tady padaly argumenty zejména trojího typu. Zavedení karenční doby mělo být motivací pro to, aby lidé více pečovali o své zdraví. To znamená, že si z toho správně dedukuji, že vlastně otázka nemoci a zdraví je jen otázkou dostatečné motivace? Chápu to správně, paní poslankyně?

Druhý argument - opatření proti simulaci. Já to také nechápu. Pokud má být zavedení karenční doby opatřením proti simulaci, tak proč karenční doba platí také pro úrazy, hospitalizace nebo vážná onemocnění, jako rakovina? To se přece simulovat nedá. Nerozumím tomu argumentu.

Další argument - krize pracovního trhu. Znamená to, že tím pádem budeme nahánět do výroby nebo do služeb nemocné lidi? To má být to řešení, karenční doba? Nerozumím tomu.

Já bych chtěla shrnout, že vlastně karenční doba znamená, že kolektivně trestáme pracující. Lidé se bojí z finančních důvodů onemocnět, mají strach, jak na konci měsíce zaplatí hypotéku nebo nájem, a to si myslím, že je velmi nespravedlivé. Zároveň, když se podíváme na čísla, tak víme, že krátkodobá nemocnost se nám vrátila v těchto letech zpátky na dobu z let 2008, to znamená, že karenční době nevedla vůbec k těm věcem, které vy tady avizujete, i když argumenty jsou zacyklené. Zároveň ale dlouhodobá nemocnost nám stoupla o polovinu, to znamená, že my jsme vlastně ty náklady převálcovali z kapitoly MPSV, snížili jsme náklady zaměstnavatelů, ale zatížili jsme zdravotnický systém.

Já si myslím, že zrušení karenční doby je podporou pracujících a jejich zdraví, a budu moc ráda, když dnes ta novela projde. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Mám tady dvě faktické poznámky. Paní kolegyně Pekarová a pan kolega Stanjura s faktickými poznámkami. Paní poslankyně, prosím, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslankyně Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za slovo. Opět zopakuji něco, co už tady zaznělo, ale pro paní ministryni raději ještě jednou. Vy v současné době navrhujete první tři dny proplácet 60 %. Před rokem 2009, resp. 2008, než byla karenční doba poprvé zavedena, to bylo 25 %. V té době, kdy se v roce 2009 zavedla karenční doba, se zaměstnancům snížilo na nulu nemocenské pojištění, bylo to o 1,1 %, zaměstnavatelům se taktéž snížilo, a to z 3,3 na 2,3. Vyčíslil to tady pan poslanec Juříček. Došlo tady k úsporám na straně zaměstnanců, A teď, v tuto chvíli, návrh, který navrhujete, už ale nevrací tuto povinnost zaměstnancům se na tom podílet. To znamená, že vy jste si z toho systému, který tady kdysi fungoval, vzali jenom asi ani ne čtvrtinu, na to jste nějakým způsobem nabalili další své návrhy, které se toho týkají, ale už jste vůbec nedali - vlastně totiž nemáte odvahu těm zaměstnancům říci: Tak, budete to mít sice proplácené, dokonce lépe, než to bylo kdysi dávno před deseti lety, ale také se na tom nějak podílejte. Tuto odvahu vy prostě nemáte.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Ale vyvolala další. Já přečtu pořadí. Než dám slovo panu poslanci Stanjurovi, došla předsedovi Poslanecké sněmovny omluva pana poslance Farského a pana poslance Špičáka z jednání takže ji konstatuji.

Nyní faktická poznámka pana poslance Stanjury, pana poslance Maška, paní ministryně Maláčové a paní poslankyně Valachové. Pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji. Já respektuji odlišné politické názory na tuto otázku, opravdu je respektuji, a o tom je ten politický střet. Ale když logika úpí, tak já úpím taky. Paní ministryně řekla, že díky tomu, že se lidé bojí chodit na nemocenskou, se prodloužila dlouhodobá nemocenská. Můžeme mi v tomto výroku najít logiku? Tam žádná logika není. Je to přesně naopak. Díky tomu, že lidé nechodí na nemocenskou, se nám prodloužila dlouhodobá nemocenská, ještě jednou to zopakuji. A hledejte elementární logiku v tomto výroku, který je absolutně nesmyslný. Když tam nejdu, tak nejsem na nemocenské vůbec. Tak jak si můžu prodloužit dlouhodobou nemocenskou, když se bojím na tu nemocenskou jít? (Hlas ze sálu.) No to není blbost. To říká vaše ministryně. To je blbost, souhlasím s panem bývalým ministrem Zaorálkem, který na mě pokřikuje přes celý sál. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP