(11.40 hodin)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Nyní pan poslanec Klaus, připraví se pan předseda Stanjura.

 

Poslanec Václav Klaus: Dobrý den. Jde o to, že Maďarsko je svrchovaná země, jejíž občané volí do svého parlamentu a starají se o své věci tak, jak chtějí, čili je naprosto neslušné je tady nějak hodnotit atd., jako to děláte vy, pane Pekso prostřednictvím pana předsedajícího. (Předsedající: Ano, děkuji.) Protože zrovna tak pan Juncker je třeba váš zastupitel, ale třeba ne můj, takže v tomto se lišíme, ale ten rozdíl je, že oni říkají, jak svoji vlastní zemi mají spravovat, čili my se tady vměšujeme do záležitostí Maďarska, a až to za pár let budou dělat vůči nám, tak vy zase budete s nimi hlasovat proti občanům České republiky. O tom to tady je.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Další faktická poznámka, pan předseda Stanjura, připraví se pan místopředseda Fiala. Prosím.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já bych chtěl reagovat na vystoupení pana poslance Peksy. To není žádné řízení s panem premiérem Orbánem, ale se suverénním a demokratickým státem Maďarskem. Vzpomeňme si, podobné vztahy jsou s jiným naším sousedem - s Polskem. A neměli bychom na to naskakovat. Jestli jste podrobně studovali např. problematiku polského soudnictví, tak ta situace vůbec není černobílá, jak nám někteří popisují, jak je to celé špatně. A já před tím varuji, protože příště to budeme my.

A pokud tady někdo říká, že někteří europoslanci hlasovali pro to (nesrozumitelné) s Maďarskem, tak já myslím, že je třeba konkrétně říkat kteří, aby se neříkalo naši nebo čeští europoslanci. Máme říkat kteří. A nejvíc komické je, když si srovnám vyjádření Andreje Babiše, který byl před několika dny s Viktorem Orbánem, jak je to jeho vzor a jak ho podporuje, jak je to skvělý spojenec, aby jeho europoslanci hlasovali v dikci pana poslance Peksy proti Viktorovi Orbánovi. Tak to je taková ta klasika, že něco říkám na jednom místě a něco jiného dělám na druhém místě. A teď já bych o tom nemluvil, kdyby takhle hlasovali pouze europoslanci, kteří se s hnutím ANO rozešli. To bych prostě nehodnotil. Ale vy tam máte své europoslankyně, vždycky říkáte, jak jsou skvělé, jak v tom Evropského parlamentu hájí naše zájmy, ale hlasování pro spuštění toho řízení s Maďarskem není v českém národním zájmu, jsem přesvědčený. A mě osobně rozčilují dlouhodobě taková ta podmiňování čerpání evropských fondů politickými a legislativními požadavky. Nebude EIA, nebudou peníze. Nebude tohle, nebudou peníze. Nebude to, jak chceme my, nebudou peníze. My také nehodnotíme výsledky voleb a činy jednotlivých politických stran. (Upozornění na čas.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Pan místopředseda Petr Fiala, připraví se pan poslanec Jiří Kobza.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Také moje faktická poznámka bude reakcí na vystoupení pana poslance Peksy.

Pane poslanče prostřednictvím pana předsedajícího, nepochybně když posuzujeme to, jestli je nějaká země a nějaký její představitel, jestli jedná v zájmu České republiky nebo jestli to odpovídá našim zájmům, tak musíme odhlédnout od toho, zda se nám jako politické straně a konkrétní politické síle líbí to, kdo tam vládne, jaké zastává vnitropolitické postoje. Tady je přece jasné, že Maďarsko je náš spojenec a že politika premiéra Orbána je taková, že odpovídá dlouhodobě zahraničněpolitickým zájmům České republiky, a na tom bychom se tady přece všichni mohli shodnout. Pokud vyjadřujete překvapení nad tím, že někteří poslanci, třeba z řad lidovců, v Evropském parlamentu se postavili za pana premiéra Orbána, tak jenom připomínám, že jeho strana, politická strana Fidesz, není na žádném okraji evropského politického spektra, je to součást Evropské lidové strany, takže ten postoj v tomto směru se mi jeví jako logický. A to, co pokládám za nejpodstatnější: všechny tyto pokusy různým způsobem zasahovat do dění jednotlivých demokratických států v rámci Evropské unie jenom prohlubují krizi Evropské unie, prohlubují nedůvěru mezi evropskými zeměmi a ohrožují dokonce i budoucí spolupráci těch jednotlivých zemí. A kdo si nemyslíte, že k tomu povedou ty kroky proti Polsku a Maďarsku, tak ty všechny vyzývám, ať se podíváte do historie. Podívejte se, jak dopadly sankce vůči Rakousku před necelými dvěma desítkami let ve chvíli, kdy se dostala do vlády FPE Jörga Haidera. Ty sankce neskončily úspěchem, skončily deziluzí v rakouské společnosti a přinesly více problémů než užitku. A tak to dopadne i s těmi řízeními vůči Polsku (upozornění na čas) a Maďarsku, která nejsou v zájmu České republiky. Nejsou!

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Faktických poznámek přibylo. Pan poslanec Kobza, připraví se pan poslanec Foldyna. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Kobza: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, to, co tady slyšíme o Maďarsku nejenom z úst poslance Pirátské strany, ale i z některých médií, vyplývá celkem jednoznačně, že je tady snaha z Maďarska udělat odstrašující příklad. Jaký je zločin Maďarů? Maďaři si dovolili demokraticky si zvolit stranu Fidesz, která si zvolila svojí vládu, postavili se plně za její program a mají vládu, která hájí zájmy Maďarska. A pakliže toto nějakým způsobem někteří představitelé se snaží popírat, tak můžeme to celkem otevřeně nazvat popíráním základních demokratických principů a to je pro nás nepřijatelné.

To, co by tady také mělo zaznít, je to, že Maďarsko zřejmě má posloužit jako odstrašující příklad, protože jak tady už zmínil pan předseda Stanjura, tak je otázka, když tento tlak na Maďarsko bude fungovat, kdo bude další. Protože víme všichni, co se zabýváme aspoň okrajově evropskou a zahraniční politikou, že V4 je základem určité snahy o demokratizaci Evropské unie, snahy o navrácení samostatnosti a svéprávnosti evropským státům a to samozřejmě musí být patřičně ostrakizováno a potrestáno. Otázka je, kdo bude další. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji vám. Další faktická poznámka, pan poslanec Foldyna, připraví se pan poslanec Koten.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuji, pane předsedající, děkuji za slovo. Já tady nechci hovořit o panu Peksovi ani o Pirátské straně. Já bych chtěl mluvit sám za sebe a za nás obecně. Nás volili občané České republiky, nebo nás volili Afričané? My hájíme zájmy občanů, kteří nás volili, nebo hájíme zájmy těch, kteří se chystají do Evropy přijít? Já jsem u vytržení z toho, jak se tady vede diskuse. A já vnímám to, jestli máte chuť hájit zájmy Afričanů, je možné udělat tu migraci opačně, přijďte do Afriky, kandidujte za Afričany a hajte jejich zájmy. Já hájím občany České republiky a to je mojí povinností a to jsem také přísahal, když jsem stvrzoval přísahu poslance České republiky.

Je mi s podivem, že poslanci, kteří byli voleni občany České republiky do Evropského parlamentu, nehájí jejich zájmy! Já se od nich chci distancovat, veřejně se distancuji od těchto postojů a vyzývám, abychom hájili zájmy občanů České republiky. A podívejte se na průzkumy, co si přejí občané České republiky: 94 % lidí je proti tomu, abychom se otvírali nějaké migraci. My popíráme fungování právních států! Jestliže každý, kdo chce, se sebere a přejede někam jinam a bude využívat výhody toho systému, tak potom zrušme státy, bude tady anarchie. Ano, tomu rozumím. Vám se líbí anarchie. Mě ne! Mě se líbí systém a pořádek. A znovu říkám, kandidoval jsem za občany České republiky a budu hájit jejich zájmy! Děkuji.***




Přihlásit/registrovat se do ISP