(9.20 hodin)
(pokračuje Tlustý)

Za prvé mi dovolte uvést, kolik je 200 milionů z 10,7 miliardy. 200 mil. výnosů plynoucích z milionářské daně je 1/53 celkového efektu Špidlova daňového balíku. Znovu opakuji, aby nebylo přeslechnuto: 1/53, chcete-li 1,87 %. Tento údaj myslím umožňuje říci, že ani ta milionářská daň není povodňová daň, protože 200 milionů jsou dvě tisíciny odhadovaných škod, které tyto povodně způsobily. Současný odhad rozsahu škod je totiž 100 miliard, a přinesou-li milionáři do státního rozpočtu 200 milionů korun, budou tím uhrazena - znovu opakuji - dvě promile neboli dvě tisíciny rozsahu těchto škod. A dvě tisíciny rozsahu škod je rozsah tak zanedbatelný, že není korektní označovat tuto daň za daň povodňovou.

Tato daň nemá prakticky žádný ekonomický význam. Dokonce lze vyslovit hypotézu, že nepřinese ani těch 200 milionů korun, protože, jak známo, Češi nejsou padlí na hlavu. Daň z příjmů je velmi komplikovaný zákon, obsahuje velké množství odpočitatelných položek, výjimečných režimů, je to daňová džungle - jedním slovem - a v této daňové džungli zareagovat na takovouto změnu sazby je relativně snadná věc, a daňoví poradci se již jistě těší na sousto, které jim vláda chystá. Skoro by se mi chtělo říci, že jediní, kdo z toho mohou mít radost, jsou daňoví poradci. Ti si totiž nechají dobře zaplatit za to, že stát z této tzv. milionářské daně nakonec nevybere prakticky vůbec nic. (Potlesk poslanců klubu ODS.)

V tuto chvíli asi každého napadne otázka, proč je tolik rozruchu kolem daně, která skoro nic nepřinese. Důvod je jasný - tedy myslím, že už teď je jasný. Ona milionářská daň je zástěrka. Je to červený hadr, kterým přikryla vládní koalice ty skutečné cenové změny, je to červený hadr, který má odpoutat všechny ty, kteří to nakonec opravdu zaplatí. Je přeci velmi snadné v České republice ukázat národu, že tyhle povodně zaplatí milionáři, a pak v tichosti zdražit všechno a nafurt a tvrdit, že ti milionáři jsou takto správně potrestáni.

A tak, aby bylo jasno, vážení spoluobčané, v tuto chvíli je jasné, že milionáři z milionářské daně toho na povodně mnoho nezaplatí; pokud vůbec něco, pak dvě tisíciny rozsahu škod. Deset a půl miliardy v roce 2003 ale zaplatíte vy všichni v cenách potravin, služeb, léků, všeho toho, co je zařazeno v kategorii pětiprocentní DPH.

A dovolím si vyslovit ještě jednu hypotézu. Relativně tedy na povodně nejvíce přispějí ti, v jejichž spotřebě relativně převládají položky s pětiprocentní sazbou DPH a také komodity se spotřebními daněmi na líh a tabák. A myslím, že není obtížné domyslet, kdo to je. Nejsou to milionáři. Osoby, které mají největší podíl ve své spotřebě na těchto položkách, jsou naopak ty nejchudší sociální vrstvy v České republice.

Další fakt, který je z toho, co jsem dosud uvedl, zcela jasný, je to, že projednáváme-li tento daňový balík v tzv. nouzi, pak tato nouze je z 98 % vyvolána koaliční smlouvou a programovým prohlášením vlády a z necelých 2 % povodněmi. K odvození tohoto poměru jsem logicky použil výnosy, které státnímu rozpočtu přinese na jedné straně povodněmi zdůvodňovaná milionářská daň a na druhé straně ono čisté zvýšení cen prostřednictvím DPH a spotřebních daní.

Myslím, že v tuto chvíli už tedy víme, co údajný povodňový Špidlův daňový balíček není. Bylo by tedy správné říci, co to vlastně je.

Je to jednorázové zvýšení cen v České republice v situaci, ve které by spíše stát měl hledat úlevu pro své občany. Podívejme se do okolních států, kde připravené daňové reformy jsou odkládány, registrujme diskuse o tom, že lidé, kteří byli postiženi, by se po povodních od státu měli dočkat úlev, a ne další zátěže.

Tento balík je tedy další katastrofou, nikoli živelní, ale katastrofou naservírovanou občanům této země současnou vládní koalicí socialistů, lidovců a unionistů. (Potlesk poslanců klubu ODS.)

Možná některé z vás včera překvapilo, proč poslanecký klub ODS se připojil k těm, kteří nepodpořili vedení podrobné rozpravy. Objasnění je toto.

To, co nám vláda předkládá, je nejvíce blízké tomu, co znáte z pohádek. Je to dort pejska a kočičky. Namíchali do něho, co kde našli, co kdy v historii zkusili. Je to sbírka všech neúspěšných daňových návrhů sociální demokracie za uplynulé čtyři roky a sbírka všech neúspěšných nápadů lidovců a unionistů ze stejné doby. (Potlesk poslanců klubu ODS.) My si myslíme, že na tomto dortu se jakýmikoli doplňky či výňatky již nic vylepšit nedá. Všechny z něho bude bolet břicho.

Mnoho úspěchů při hlasování! (Dlouhotrvající potlesk poslanců klubu ODS.)

 

Místopředsedkyně PSP Hana Marvanová: Děkuji panu poslanci Tlustému. Nyní se o slovo přihlásil pan místopředseda Filip.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, paní předsedající.

Mně se ten projev moc líbil, už jsem dlouho od pravicového politika neslyšel takový nářek nad nízkou milionářskou daní. Děkuji kolegovi Tlustému. (Potlesk poslanců klubu KSČM a ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Hana Marvanová: S faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Kalousek.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Rád bych faktickou poznámkou upřesnil pojem, kterému se bůhvíproč říká milionářská daň. Ono to evokuje vzpomínku na milionářskou dávku v roce 1947, ale to prosím pěkně byla majetková daň, toto je daň z příjmů, která s majetkovou daní nemá nic společného a týká se příjmových skupin, které za celou dobu vlád, které se pracovně nazývají "vlády Václava Klause", platily 40 %, tzn. o 8 % více, než platí teď, a o 5 % více, než tři roky budou přispívat na povodňové škody. Divím se, že za celých těch deset let jsem neslyšel ani jedno ohnivé vystoupení proti obludné milionářské dani v tehdejší výši 40 %. (Potlesk poslanců klubu KDU-ČSL, ČSSD a KSČM.)

 

Místopředsedkyně PSP Hana Marvanová: To byla faktická poznámka pana poslance Kalouska. Ještě s faktickou poznámkou pan poslanec Ransdorf.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP