Platí to hlavně o strojírenských oborech,
které prakticky vyzbrojují všechna ostatní
místa odpovídající technikou, ale
v nichž se úroveň techniky pohybuje pod ekonomicky
žádoucí úrovní. Např.
průměrné stáří rozsáhlé
techniky instalované v Královopolské strojírně
je sice jen 14 let, avšak rozhodující pro výrobu
je 60 % strojů a zařízení, jehož
stáří přesahuje 20 let, podstatná
část je zcela odepsána a váže
řadu dalších kapacit, které by byly
lépe využitelné na jiných úsecích
a zvláště při modernizaci tamní
výroby.
K té lze však dospívat jen způsobem
komplexně pojímaným a realizovatelným
v rozsahu odpovídajícím potřebám
klíčových míst výroby. Dosavadní
přílišné rozmělňování
plánovacích limitů na jednotlivé závody
a jejich pracoviště příliš neumožňuje
docilovat žádoucí efekt.
Závažným úkolem našich technickohospodářských
pracovníků je, aby nové stroje a zařízení
umožňovaly výrazně zvyšovat produktivitu
práce. Snaha o to směřuje často v
praxi k uplatňování strojů plně
či poloautomatického charakteru, zvláště
pak strojů numericky řízených. Hovoří
pro ně nejen zvyšování produktivity
práce, ale i kvality výrobků, možnosti
urychlení změn výroby, i větší
humanizace výrobního prostředí. Proti
tomu však stojí jejich komplikované ovládací
systémy, náročné na údržbu,
ale zatím i nedostatky, které ovlivňují
provozní spolehlivost těchto strojů a které
se vyskytují v servisu a řezných nástrojích
a neumožňují tato nákladná zařízení
efektivněji využívat. Tato technika by neměla
být plánována zvláště
tam, kde požadavkům nové technologie nemohou
být současně přizpůsobeny ostatní
provozně organizační formy výroby,
tj. vytvářeny integrované výrobní
úseky, v nichž by byla též automatizovaná
např. mezioperační doprava, manipulace materiálu
a jiné vstupní či výstupní
úkoly. Neměla by pochopitelně být
nasazována také tam, kde by např. nahrazení
soustruhu RC 80 za numericky řízený R 63
bylo investičně náročné, ale
dosažené přitom úspory málo úměrné.
Rozhodně zbývá pro uplatňování
ostatních strojů, automatizovaných mechanickými
prostředky ještě značný prostor
a zájem o stroje konvenční a jednodušší
se nesnižuje. Velké možnosti užití
jim např. zůstávají vyhrazeny zvláště
v údržbářských a opravárenských
provozech, ve školních dílnách, i v
některých úsecích vlastní strojírenské
výroby, kde je stále pociťována mezera
v některých typech jednoúčelových
strojů. Svůj význam má též
nasazování strojů stavebnicového charakteru,
jejichž systém řízení je jednodušší
a proto i spolehlivější. Nedostatkem však
zatím je, že materiálová základna
pro výrobu těchto systémů, hlavně
pokud jde o potřebné prvky automatiky a řízení,
ještě není na potřebné úrovni.
Soudružky a soudruzi, zmínil jsem se o tom, že
růst efektivnosti nelze chápat jen jako otázku
vyšší úrovně výrobní
techniky, ale též jako nižší spotřebu
materiálu a polotovarů. Jde např. o snižování
podílu třískového obrábění,
zpřesňování výchozích
polotovarů, zkvalitňování odlitků,
používání technologie přesného
lití a kování, či zvyšování
podílu progresívních forem svařování.
Jsou to cesty racionální i z hlediska potřeb
jednoduššího strojního vybavení.
Setkáváme se však s tím, že narážejí
ještě mnohde na nedostatek pochopení, kapacit
či technických možností. To způsobuje,
že podíl těchto progresívních
směrů technologie zůstává u
nás nižší než ve vyspělých
státech a je proto žádoucí, aby se výrazněji
promítal v plánech rekonstrukcí a modernizací
výrobní základny.
Bylo by rovněž žádoucí, aby potřeby
rekonstrukce a modernizace se výrazněji odrážely
též v některých pomocných, resp.
předvýrobních úsecích výroby,
zvláště pak skladového hospodářství,
přípravy a manipulace materiálu a obalové
techniky. Soudíme, že stav některých
těchto míst, pokud u nich nedocházelo k uplatňování
výraznějšího technického pokroku,
se stal v řadě míst pro efektivní
rozvoj výroby činitelem limitujícím.
Za zvlášť významnou považujeme ve
výboru otázku stimulace výroby nové
techniky. Zásadní význam v ní přisuzujeme
působení cenového zvýhodňování
a znevýhodňování a jeho vazbám
na plánovací metodiku a na soustavu hmotné
zainteresovanosti. Rozsah dosavadní cenové stimulace
technického rozvoje, jako výrazu snahy objektivně
ocenit celospolečenský význam výrobní
inovace, se ukázal nízkým a nepůsobil
zejména na dosažení vyššího
řádu těchto inovací. Můžeme
proto jen ocenit, že k uvolnění cesty výraznějšímu
technickému rozvoji a k uplatňování
vyšší efektivnosti inovačních procesů
byla k 1. září t. r. uvedena v život
nová opatření vlády, která
prohloubila systém cenového zvýhodňování
a znevýhodňování ve vztahu k technické
úrovni a jakosti výrobků.
Soudíme přitom, že samo pojetí technické
úrovně by si zasluhovalo zvýšené
pozornosti, neboť bývá různě
motivováno. Zřejmě by klasifikace technické
úrovně měla být předmětem
častějšího a soustavného zhodnocování,
jak vzhledem k narůstání požadavků
praxe, tak s ohledem na to, co se odvíjí na zahraničních
trzích. Spolu s tím by se měly rozvíjet
též formy konzultační a metodické
pomoci příslušných míst a prohlubovat
zvláště práce resortního zkušebnictví
a technická normalizace.
V neposlední řadě bych chtěl ještě
poukázat na to, co řekl v úvodním
slově s. ministr Šupka, že každá
modernizace technického vybavení si vyžádá
důsledně uplatňovat faktory, příznivě
působící na nezbytné snižování
energetické náročnosti výroby. Ve
výboru pro plán a rozpočet jsme poukázali
na tento významný požadavek s tím, že
by jedním z kritérií modernizace vždy
měla být též otázka náročnosti
na energetickou spotřebu a že by s tímto požadavkem
měly být propojovány též programy
racionalizace spotřeby paliv a energie.
Při uskutečňování všech
těchto záměrů očekáváme
daleko výraznější plnění
úlohy středních článků
řízení, a to zejména v pojetí
jejich dlouhodobějších, komplexnějších
a přitom reálně pojímaných
programů investiční politiky.
Předsedající místopředseda
SL R. Nejezchleb: Ďakujem poslanci Doležalovi. Slovo
má poslankyňa Kuželová.
Poslankyně V. Kuželová: Soudružky
a soudruzi, Komunistická strana Československa ve
svých sjezdových dokumentech zdůrazňuje,
že hlavní strategickou linií rozvoje našeho
národního hospodářství je zvyšování
jeho efektivnosti na základě důsledného
a všestranného uplatňování vědeckotechnického
pokroku. Ano, v našich současných podmínkách
je věda a technika potenciálním zdrojem domácího
růstu národního hospodářství,
rozhodující měrou se podílí
na přetváření jeho struktury a doslova
převratným způsobem je schopna ovlivnit celý
rozvoj výrobních sil. Jde o to, aby stále
výrazněji a rychleji se zvyšoval podíl
nejmodernějších technologií a rostl
počet strojních systémů s vysokým
stupněm automatizace. Zvláštní pozornost
musíme této problematice věnovat i v potravinářském
průmyslu, kdy při jeho dalším rozvoji
a modernizaci musíme docílit maximálního
stupně automatizace výrobního procesu, zvýšení
kvality a optimální nutriční hodnoty
výrobků v souladu s požadavky racionální
výživy, jejich dlouhodobějšího
uchování, rozšíření sortimentu,
úspory pracovních sil, odstraňování
nejnamáhavější fyzické práce
a další zvýšení hygieny výrobního
procesu.
V minulých letech prováděli poslanci výborů
zemědělských obou sněmoven spolu s
poslanci České národní rady a Slovenské
národní rady průzkumy ve stěžejních
oborech potravinářského průmyslu.
Měli jsme možnost posoudit výrobu, pracovní
prostředí, jakost výrobků i sortiment
jak v moderních závodech, tak i v závodech
zastaralých. Posoudili jsme technický rozvoj v těch
oborech, které v dřívější
době neměly charakter průmyslové velkovýroby,
jako pekárenství, masný průmysl, mlékárenství
a konzervárenství. Možno konstatovat, že
od doby znárodnění se mnoho změnilo,
to ostatně dokazuje i růst potravinářské
výroby o více než pětinásobek,
při sníženém počtu výrobních
jednotek na necelou desetinu a při zavedení nových
výrobních oborů, které dříve
neexistovaly, jako výroba dětské výživy
a mrazírenství.
Potravinářskému průmyslu byl vytyčen
úkol v 6. pětiletce zvýšit výrobu
do roku 1980 o 20-21 %. Z celkového nárůstu
výroby má být zajištěno 25 %
novými výrobky v rámci inovace sortimentu.
Úkol je o to náročnější,
že růst výroby a změna skladby potravin
podle zásad racionální výživy
má být realizován s relativně nižším
počtem pracovníků. Takové náročné
úkoly může potravinářský
průmysl zajistit jen při výrazném
prosazení vědeckotechnického rozvoje v průmyslové
praxi. Nejprogresívnější formou realizace
je modernizace stávajících závodů
a výstavba závodů velkokapacitních
s vysokou technickou úrovní. Je to první
krok ke splnění úkolů, které
uložil potravinářskému průmyslu
XV. sjezd KSČ.
V měsíci červnu letošního roku
jsme provedli skupinový poslanecký průzkum
v cukrovarnickém průmyslu, Českých
čokoládovnách a ve Výzkumném
ústavu cukrovarnickém. Pro modernizaci a realizaci
vědeckotechnického pokroku v cukrovarnickém
průmyslu nejsou vytvořeny potřebné
předpoklady. Výstavba nových moderních
cukrovarů byla v České socialistické
republice zastavena a naše strojírenství nezajišťuje
nejen dodávky potřebné techniky na modernizaci
cukrovarů, ale ani náhradní díly k
udržení jejich provozuschopnosti. Tak na letošní
kampaň dodaly Závody vítězného
února Hradec Králové pouze 20 % objednaných
náhradních dílů. VHJ SIGMA nedodala
na objednávky za 7 mil. Kčs vůbec nic, ale
doporučila, aby si cukrovarnický průmysl
zajistil výrobu čerpadel sám. Výzkumná
a vývojová základna cukrovarnického
průmyslu je nedostatečná, nejnižší
z celého potravinářského průmyslu
a má z celkového počtu činných
osob odvětví pouze 0,4 %.
Před dnešním plenárním zasedáním
jsem navštívila některé potravinářské
závody v našem okrese Příbram a ráda
bych se s vámi podělila o zkušenosti, které
jsem získala. Jako první jsem navštívila
LAKTOS Sedlčany, známý svým výrobkem
- sýrem Hermelín - který za pomoci Výzkumného
ústavu mlékárenského vyrobil sýr
typu francouzského plísňového sýru
Camembert. Je potěšitelné, že při
zavedení výroby tohoto sýru se osvědčila
dobrá spolupráce Výzkumného ústavu
svářečského z Bratislavy a ukázala
se dobrá práce našich dělníků
na Kladně a v Chomutově, kteří vyrobili
a doplnili nakoupenou linku z kapitalistických států
stojany z nerez oceli na zrání sýra, o kterých
mnoho odborníků tvrdilo, že vydrží
tak tři roky. Jsou v provozu již 8 let, stále
pěkné a ještě nějakou řadu
let vydrží.
Zkušenosti mlékárny v Sedlčanech s uplatněním
velkovýroby sýrů Hermelín potvrzují,
že při nepatrném dovozu rozhodujícího
stroje z kapitalistických států jsme schopni
vhodně dokompletovat celou linku z tuzemských zdrojů.
Z počáteční výroby 350 tun
v roce 1969 vyrábějí dnes 1600 tun s takřka
stejným počtem pracovníků a poptávka
stále není uspokojována. Potvrzuje se zde
názor, že jedině v moderní technice,
ve specializaci výroby, dobře zvládané
kooperaci, doprovázené obětavostí
a spolehlivostí práce potravinářů
s přísným dodržováním
technologie lze zvládnout náročné
úkoly.
Setkala jsem se však i zde s problémem, který
trápí nejen sedlčanskou, ale všechny
ostatní mlékárny, a to je nezajištěnost
techniky. Například stroje na balení mléka
do sáčků přestávají
Blanické strojírny vyrábět (jedná
se o plnicí automaty na mléko BTH 12 a balicí
automaty na plnění kysaných výrobků,
tvarohů a tvarohových specialit typu BTK) a není
žádná náhrada, ani žádné
jiné řešení. A přitom by jich
mlékárny potřebovaly mnoho. Balicích
strojů do kelímků je velmi málo -
STROJOBAL s výrobou nestačí, nehledě
k tomu, že tato technika je méně produktivní.
Obaly jsou náročné na skladování
a dopravu. Podobná situace je u strojů na balení
sýrů, kde dosud zajišťoval výrobu
Výzkumný ústav mechanizace a automatizace
Nové Město nad Váhom, který měl
připraveny nové typy automatů (nejen pro
potravinářský průmysl) a kde výroba
skončila. Balicí technika dovážená
z kapitalistických států dožívá
a bude třeba, aby byla nahrazena novou. Mám za to,
že dovoz by měl být pro nás jediným
řešením a v tom směru doporučuji
příslušnému ministerstvu touto problematikou
se zabývat.
Součástí racionální výživy
je plynulost dodávek zeleniny. Protože náš
okres Příbram není soběstačným
v produkci zeleniny, většinu jí dovážíme.
Její kvalita je špatná, jednak tím,
že není čerstvá a jednak tím,
že není upravená. Přesto si myslím,
že pro mnohé technicky vyspělé pracovníky
by neměl být problém vymyslet pračku
na zeleninu, aby přicházela do obchodů čistá
a upravená.
Protože jsme okres bramborářský, zajímala
jsem se o zpracování a uskladnění
brambor. Vzhledem k tomu, že každým rokem dochází
ke snižování odběru brambor na zimní
uskladnění, přistoupilo se k integraci se
zemědělskými závody ve výstavbě
bramboráren. V nich by mělo být uskladněno
takové množství brambor, aby spotřebitel
měl záruku dodávek kvalitních brambor
po celý rok. Budují se bramborárny doplněné
o loupárny brambor. Bude to velká pomoc jak pro
společné stravování, nemocnice, tak
i domácnosti. Víme však, že takto upravené
brambory se musí ihned spotřebovat - nedají
se dlouho skladovat. Bude třeba, aby náš výzkum
dal návod na delší uchování takto
zpracovaných brambor a zavedl výrobu konzervy brambor,
která na kapitalistických trzích se již
prodává a která by nám, ženám,
velmi usnadnila práci.
Výzkumná a vývojová základna
potravinářského průmyslu je přičleněna
k jednotlivým výrobním oborům. Tím
mají jednotlivé výrobně hospodářské
jednotky možnost účinně řídit
výzkumnou činnost, orientovat ji na stěžejní
problémy a zároveň mohou účinným
způsobem urychlovat celý cyklus výzkum-vývoj-výroba-užití.
Současně s tím však by měly řídící
orgány dbát na to, aby kapacita výzkumných
pracovišť nebyla nadměrně zatěžována
řešením operativních výrobních
úkolů na úkor výzkumné a vývojové
činnosti, protože se o ní nedá říci,
že by byla předimenzována. Naopak o jejím
nedostatečném obsazení svědčí
to, že počet pracovníků činí
pouze 0,92 % z celkového počtu pracovníků
potravinářského průmyslu včetně
pekárenské výroby, řízené
krajskými národními výbory.
Inovační aktivita se v 6. pětiletce soustředila
na rozvoj výroby vybraných skupin potravinářských
výrobků. Především jde o výrobky
kojenecké a dětské výživy z ovoce,
zeleniny a masa, včetně nápojů, nízkokalorické
výrobky ze zeleniny a mléka, výrobky se sníženým
obsahem cukru a tuku, nealkoholické nápoje a potraviny
pro diabetiky a další spotřebitele, kteří
vyžadují specifické druhy potravin.
Závažným úkolem potravinářského
průmyslu je účinně přispět
k většímu rozvoji společného
stravování, jehož úroveň dosud
neodpovídá potřebám moderní
socialistické společnosti. Na tomto úseku
bude nezbytné zavést průmyslovou výrobu
polotovarů a hotových jídel, které
budou vyhovovat všem zdravotním a hygienickým
požadavkům. K rozvoji inovace potravinářských
výrobků byla přijata ve všech oborech
potravinářského průmyslu realizační
opatření. V masném průmyslu jsou realizační
opatření zaměřena na rozšíření
malospotřebitelského balení výsekového
masa a masných výrobků a jejich vakuového
balení. V mlékárenském průmyslu
se zavádějí do výroby nové
biologicky hodnotné výrobky, jako jsou speciality
dietního charakteru z tvarohu, máslo s nižším
obsahem tuku, různé kysané mléčné
výrobky, nové instantní sýry s nižším
obsahem tuku a výrobky mléčné výživy
pro děti. Ve vývoji jsou dále výrobky
obohacené mléčnou bílkovinou, delaktosované
mléko a další. V mlýnsko-pekárenském
průmyslu jsou realizační opatření
zaměřena na obohacování mouky deficitními
vitamíny a biologicky hodnotnými prvky. Vedle toho
se bude snižovat obsah tuku v pečivu při současném
prodloužení jeho uchování v čerstvém
stavu a zvýší se objem baleného chleba.
V drůbežářském průmyslu
se zvýší podíl porcované drůbeže
a drůbežích polotovarů, budou zavedeny
nové druhy drůbežích konzerv se zvýšeným
vaječným podílem a některé
druhy speciálně upraveného a baleného
drůbežího masa.
Významné místo v realizačních
opatřeních má i rozšíření
sortimentu dehydrovaných polévek a instantních
výrobků, sirupů pro nealkoholické
nápoje, výrobků pro diabetiky, nízkokalorických
výrobků a zavedení potravin ve varných
sáčcích.
Zbývá tedy než si přát, aby věda
a výzkum daly hlavy dohromady, aby všechny výrobky
potravinářského průmyslu přicházely
na trh s maximem biologických hodnot, vzhledově
a chuťově pěkné a dobré a v takové
formě, aby jejich příprava zabrala v domácnostech
co nejméně času, umožnila kulturní
stolování a nebylo k tomu třeba mnoho nádobí.
Věřím, že se toho my, ženy, dočkáme
v co nejbližší době, vždyť se
za uplynulá léta dosáhlo mnoha dobrých
výsledků. Poukázalo na ně i 7. plenární
zasedání ÚV KSČ zabývající
se obchodem a službami. Byla v nich oceněna i dobrá
práce všech potravinářů. Současně
však bylo poukázáno na nedostatky a rezervy,
které je třeba řešit. Výsledky
poslaneckých průzkumů jejich závažnost
potvrdily, a proto výbory zemědělské
zaměří svoji kontrolní činnost
na plnění závěrů XV. sjezdu
strany a 11. zasedání ÚV KSČ - to
je uspokojování potřeb obyvatelstva a další
zvyšování soběstačnosti ve výrobě
potravin.
Předsedající místopředseda
SL R. Nejezchleb: Ďakujem poslankyni Kuželovej.
Súdružky a súdruhovia, o slovo sa prihlásil
náš vzácny hosť, letec-kosmonaut, major
Remek. Predsedníctvo snemovne odporúča, aby
ste vyslovili súhlas s jeho vystúpením na
schôdzke našej snemovni. (Potlesk.)
Ďakujem, ale i tak nechám o tomto návrhu hlasovať.
Kto súhlasí, prosím, nech zdvihne ruku. (Hlasuje
se.) Ďakujem.
Je niekto proti? (Nikdo.)
Zdržal sa niekto hlasovania? (Nikdo.) Nikto. Návrh
sme jednomyseľne schválili.
Súdružky a súdruhovia, teraz prerušujem
naše rokovanie na 15 min. Po prestávke vystúpi
ako prvý letec-kosmonaut major Remek. Prosím o vašu
dochvíľnosť.
(Jednání přerušeno v 15.28 hod.)
(Jednání opět zahájeno v 15.45 hod.)