(18.30 hodin)
(pokračuje Martínek)

Jak jsem říkal, samozřejmě ta doba se posunuje a je bezesporu jisté, že v určitých oblastech, které dosáhly určitého ekonomického rozvoje, už nebude potřeba tolik dotačních titulů. Nicméně existují zde celé řady oblastí, ať už těch, kde ekonomika přece jenom ještě není na té úrovni, ale také příjmy obyvatelstva nejsou na příslušné úrovni, kde dotační tituly budou potřeba i do budoucna. Týká se to samozřejmě i venkova.

On ten problém bydlení není zase tak složitý, jak by se mohl zdát. Je to jednoduchá rovnice, kde na jedné straně jsou náklady na metr čtvereční vybudované bytové plochy a na druhé straně jsou reálné příjmy obyvatelstva. Pokud se ty příjmy nerovnají, pokud se ta rovnice nerovná, tak máme dvě možnosti - buďto nestavět, anebo dodotovat ten zbytek, který je potřeba. A myslím si, že právě tato logika, která byla zahájena už několik vlád předem a ve které se systematicky pokračuje, jejím důsledkem této systematické podpory jsou výsledky, které dnes máme před sebou.

Dámy a pánové, já jsem přesvědčen, že návrh, tak jak je vám předložen, je správný, je vyrovnaný a je hodný vaší podpory. Doufám, že jej podpoříte a schválíte.

Pokud se týká rozpočtu na příští léta, bezesporu se musí otevřít diskuse, o které pan kolega Gandalovič mluvil, a budeme muset, pokud budeme chtít pokračovat v dotačních titulech, tak se zabývat také příjmovou oblastí. A v tomto smyslu samozřejmě podporuji i to, co tady řekl kolega Kvapil, protože to jsou peníze, které v žádném případě státní rozpočet nezatíží a budou sloužit vlastně k tomu, k čemu slouží doposud.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane poslanče. Ptám se, kdo dál se hlásí do rozpravy k tomuto bodu programu, k tomuto návrhu. Nikdo se nehlásí? V tom případě obecnou rozpravu skončím.

Myslím, že hlasovat nemáme o čem. Můžeme rovnou přistoupit k rozpravě podrobné, takže otevírám podrobnou rozpravu. Hlásí se někdo do podrobné rozpravy? Nikdo se nehlásí. Končím tedy i podrobnou rozpravu.

Já nevím, jestli ještě pan ministr nebo zpravodaj chtějí něco přičinit, ale zdá se, že ne. Tak můžeme hlasovat o tom návrhu usnesení, který nám byl předložen výborem pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Takže kolegové, budeme hlasovat o tom návrhu usnesení.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout tento návrh usnesení, tak jak nám byl předložen příslušným výborem, tak ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 198. Přítomno 155, pro hlasovalo 108, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Usnesení bylo přijato a já děkuji navrhovatelům a zpravodaji a končím projednávání bodu číslo 67.

 

A můžeme se pustit do bodu číslo 83 - tím se ocitáme ve třetích čteních, dnes ještě jednou. Máme před sebou tři třetí čtení, která bychom měli ještě projednat, takže já jenom ještě možná zazvoním na kolegy, abychom tady byli všichni na to třetí čtení.

 

Ten první návrh, který máme před sebou, je

 

83.
Návrh poslanců Václava Exnera, Miroslava Opálky a Marty Bayerové
na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 406/2000 Sb.,
o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 20/ - třetí čtení

 

Jak jsem řekl, jsme ve třetím čtení. Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal pan poslanec Václav Exner a také zpravodaj hospodářského výboru Karel Korytář. Oba už tak činí. Pozměňovací návrhy máte. Měli byste je mít jako tisk 20/3.

Já teď otevírám rozpravu ve třetím čtení. Všichni asi vědí, co si ve třetím čtení mohou dovolit. Pan poslanec Exner, předpokládám, také. Vy se hlásíte do rozpravy? Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, dámy a pánové, výsledkem druhého čtení jsou dva pozměňovací návrhy - jeden hospodářského výboru a jeden můj. Rozborem situace jsme, snad ve shodě se zpravodajem, zjistili, že tyto dva pozměňovací návrhy nejdou proti sobě, že je možné o nich jednat nezávisle.

První pozměňovací návrh prodlužuje lhůtu týkající se předmětné události o jeden rok. Druhý pozměňovací návrh umožňuje, aby montáž termoventilů v bytech byla prováděna vždy s výjimkou, že se nejméně dvě třetiny nájemníků nebo vlastníků bytů nedohodnou jinak. Domnívám se, že tento druhý návrh je opatřením liberalizačním, který je v zájmu jak vlastníků, tak nájemníků, protože dvě třetiny musí shledat překážku k tomu, aby ventily nebyly montovány. V ostatních případech by tak bylo. Tím je modifikován i návrh, který předkládá vláda směrem k požadavkům, které se vyskytly v průběhu rozpravy v prvním a druhém čtení.

Já za sebe říkám, že budu podporovat oba dva návrhy.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Kdo další se hlásí do rozpravy? Nikdo se nehlásí do rozpravy ve třetím čtení? Končím tedy rozpravu a přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Takže požádám zpravodaje, aby nám oznámil postup při hlasování.

 

Poslanec Karel Korytář: Pane místopředsedo, vážená vládo, kolegyně, kolegové, ten postup bude jednoduchý. Máme v tisku 20/3 uvedeny pouze dva pozměňovací návrhy, návrh na zamítnutí nebyl podán ve druhém čtení. Pořadí, v kterém budeme hlasovat, je přesně podle toho pořadí, jak máte uvedeno v tisku. Z jednacího řádu jako o prvním se hlasuje o návrhu hospodářského výboru. Jako druhý v pořadí to bude návrh poslance Václava Exnera.

Takže budeme hlasovat nejdříve pozměňovací návrh pod písmenem A a jako další pozměňovací návrh pod písmenem B.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak. Zazněl názor na postup. Ptám se, jestli někdo zpochybňuje ten návrh nebo má námitku nebo chce hlasovat jinak. Myslím, že ne. Je to poměrně jednoduché, tak budeme nejdříve hlasovat návrh A hospodářského výboru a pak návrh B pana poslance Exnera. Je to tak.

Můžeme přikročit k hlasování, takže já vás odhlásím. Odhlašuji vás. Prosím, abyste se všichni přihlásili. Kdo chcete hlasovat, prosím, přihlaste se.

 

Budeme hlasovat v pořadí, jak bylo řečeno - nejdřív návrh hospodářského výboru A. Zeptám se nejdříve na stanovisko zpravodaje. (Doporučuji.) Navrhovatele. (Souhlasím.)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout tedy ten návrh pod písmenem A, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 199. Přítomno je 140 poslanců, pro hlasovalo 125, proti 8. Návrh byl přijat.

 

A teď je tady druhý návrh, ten je pod písmenem B, návrh pana poslance Exnera. Ptám se na stanovisko zpravodaje. (Zpravodaj nedoporučuje.) Stanovisko navrhovatele? (Souhlasím.)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 200. Přítomno je v této chvíli 142 poslanců, pro hlasovalo 24, proti 72. Tento návrh přijat nebyl.

 

Tím jsme se vypořádali s pozměňovacími návrhy a přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona.

Já vám přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Václava Exnera, Miroslava Opálky a Marty Bayerové na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 20, ve znění schválených pozměňovacích návrhů." O tomto usnesení nyní hlasujeme.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout tento návrh usnesení, kterým vyjádříme souhlas s návrhem, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 201. Přítomno 143, pro hlasovalo 101, proti 18. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji navrhovateli i zpravodaji. Končím projednávání bodu číslo 83.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP