(12.10 hodin)
(pokračuje Filip)

Nyní tedy dám hlasovat o návrhu o tom, že Poslanecká sněmovna bude dnes jednat i po 19. a 21. hodině o zákonech, případně o mezinárodních smlouvách tak, jak je program schůze. To je návrh, který byl přednesen.

Rozhodneme v hlasování pořadové číslo 125, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 125. Z přítomných 167 pro 138, proti 4.

 

Druhý procedurální návrh nemůže být hlasován, protože jsem vnímal, i když mimo pult řečníků, námitku dvou poslaneckých klubů.

Nyní je přihlášen pan předseda klubu ODS Stanjura, poté pan předseda klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Hlásil jsem se hned po hlasování, ale přišla na mě řada až nyní. Já bych chtěl zpochybnit hlasování číslo 123 a 124. Myslím, že jste všichni jasně viděli, jak jsem hlasoval, jaký jsem měl názor. Na sjetině mám křížek. Poprvé jsem hlasoval odtud, nevím, proč se tak stalo. Takže já zpochybňuji hlasování, vznáším námitku proti hlasování 124. Určitě existuje videozáznam, kde takhle stojím u obou dvou hlasování. Takže pan předseda Hamáček sice mě chtěl zesměšnit, to se mu opravdu nepovedlo. Nevím, proč to, pane předsedo, nefungovalo, evidentně jsem říkal, prostřednictvím pana místopředsedy, že podporuji ten návrh, zvedal jsem ruku, stiskl jsem tlačítko ANO. Nevím, proč na sjetině je křížek. To je ten jediný ten. Takže nejde o to, že bych mohl třeba dělat pořádek ve svém klubu, je třeba udělat pořádek s hlasovacím zařízením.

Takže vznáším tuto námitku a prosím, aby se o ní rozhodlo hlasování, a pak by se obě dvě... Ta námitka platí k oběma hlasováním, 123, 124. Mě ani nenapadlo, že na sjetině můžu mít křížek, když máme evidentně důkaz. Všichni jste to viděli, jak jsem hlasoval, díky tomu, že jsem stál zrovna za řečništěm v okamžiku hlasování.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Požádám tedy ještě o strpení předsedu klubu TOP 09. Pane předsedo, já jsem vás viděl, že se hlásíte s přednostním právem, ale měl jsem samozřejmě přihlášené už ostatní s přednostním právem. Tak. O námitce proti zápisu o výsledku hlasování rozhodneme v hlasování pořadové číslo 126. Ale než ho zahájím, odhlásím vás všechny a požádám vás o novou registraci. Prosím, přihlaste se svými identifikačními kartami.

 

Budeme hlasovat o tom, jestli přijmeme námitku pana předsedy klubu ODS o zápisu hlasování.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 126 a ptám se, kdo je pro přijetí námitky. Kdo je proti? Děkuji vám.

Budeme hlasovat tedy ještě jednou, protože v hlasování pořadové číslo 126 z přítomných 156 pro 116.

 

Námitka, pokud nikdo nebude namítat, tak jak byla čtena, byla proti oběma hlasováním, tedy přijali jsme ji jedním hlasováním. Namítá někdo něco proti postupu předsedajícího? Není tomu tak. Budeme se tedy zabývat dvakrát znovu tím hlasováním, které jsme měli v bodě číslo 95.

 

A bude to nejdříve námitka proti hlasování o návrhu usnesení pana poslance Zbyňka Stanjury tak, jak jste ho měli. Chcete, abych opakoval ten návrh? Není tomu tak, můžeme tedy hlasovat.

O tomto návrhu rozhodneme v hlasování číslo 127. Zahájil jsem ho a ptám se, kdo je pro ten návrh, který předložil pan předseda Zbyněk Stanjura. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 127. Z přítomných 162 pro 47, proti 70. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní budeme znovu hlasovat o návrhu, který předložil pan poslanec Marek Ženíšek, a to v hlasování pořadové číslo 128, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 128. Z přítomných 162 pro 48, proti 74. Ani tento návrh nebyl přijat.

 

Tím jsme se znovu vypořádali s těmito návrhy na usnesení. Dovolte mi, abychom pokračovali, a to přerušeným bodem... Omlouvám se, pan předseda klubu TOP 09 ještě před zahájením dalšího bodu. Prosím, pane předsedo, máte slovo ke svému vystoupení.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji. (Pokládá na řečnický pult dvě tlusté knihy.) Já bych rád poděkoval za to, že jsme v podstatě všichni až na čtyři podpořili pokračování naší schůze i po 19. i po 21. hodině, protože jsem měl včera palčivé výčitky svědomí, že díky ukončení schůze panem předsedou Kováčikem jsme řadu věcí neprobrali. A domnívám se, že večerní hodiny jsou k tomu zvláště vhodné. Takže děkuji za tuto příležitost. To za prvé.

Za druhé, já jsem se ale přihlásil do diskuse proto, abych vaším prostřednictvím, pane předsedající, poprosil pana poslance Hamáčka, aby se nesnažil interpretovat stanovisko klubu TOP 09. My jsme tady nesdělili obecnou pravdu. My jsme tady sdělili naši pozici a za tou pozicí si prosím pěkně stojíme. My jsme opravdu přesvědčeni o tom, že s čestnou výjimkou komunistů, kterým přiznávám, že jsou zcela konzistentní, a to ne po celou dobu tohoto bodu a této schůze, ale již tak posledních 70 let, s touto čestnou výjimkou komunistů, kteří jsou zcela konzistentní, ti, kteří hlasovali proti usnesení, proti návrhu usnesení pana poslance Stanjury a pana poslance Ženíška, hlasovali jako kryptokomunisté, a jejich hlasování je hanbou pro Českou republiku. To je pozice TOP 09. My se to domníváme a respektuji, že vy si, pane předsedo, možná myslíte něco jiného. Ale dovolte nám sdělit tuto pozici.

Současně je to pozice jednotná, protože v onom prvním hlasování vy jste nám vyčetl, že dva naši poslanci hlasovali jinak. To jinak bych rád vysvětlil. Vzhledem k tomu, že nedošlo k odhlášení při hlasování a paní poslankyně Langšádlová a pan poslanec Gazdík nebyli na svých místech, tak tam logicky mají křížek. To nic nemění na tom, že jejich postoj je stejný jako postoj klubu TOP 09, včetně těch omluvených v zahraničí. Dovolte, abych vám vyjádřil pozdrav od našeho pana předsedy Schwarzenberga, který se rovněž domnívá, že jste hlasovali jako kryptokomunisté a že vaše hlasování je hanbou pro Českou republiku. Děkuji. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní tedy s faktickou poznámkou pan předseda klubu ODS.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já už jenom na zápis. Upozornili mě kolegové, že mám křížek i u hlasování číslo 122, kdy jsme hlasovali usnesení, které navrhl pan ministr Stropnický. I u toho jsem jasně deklaroval, že ho podporuji, a zvedal jsem ruku a zmáčkl jsem tlačítko ano. Na sjetině je taky křížek. Tak tentokrát už nezpochybňuji hlasování, jenom do stenozáznamu: Hlasoval jsem ano a podporoval jsem a podporuji ten návrh usnesení, který přinesl pan ministr. To jenom pro pořádek, aby pak někdo, kdo si to bude číst, si neřekl, že jsem hlasoval jinak, než jsem říkal na mikrofon. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní s přednostním právem pan ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Lubomír Zaorálek Já jenom, protože tady neustále dochází k interpretaci toho hlasování z jedné strany, tak mi dovolte, abych řekl za sebe, že jsem podpořil první odstavec, ten první text hlasování prostě proto, že v něm bylo řečeno, že Česká republika je připravena podpořit všechny závazky, které vyplývají z našeho členství v NATO. A potom jsem si přečetl ty další, mohu to tady citovat. Třetí zase: podporujeme závazky, v druhém vlastně se také mluví víceméně o závazcích, tak jsem pokládal za zbytečné hlasovat třikrát pro to, že podporuji plnění všech závazků, tudíž jsem se u těch dvou dalších hlasování zdržel. Nevím, jestli jsem kryptokomunista, ale tady to říkám, prostě jsem se zdržel proto, že jsem to v tom svém prvním hlasování vyjádřil jednoznačně. Nepřipadalo mi účelné to vyjadřovat třikrát v podstatě znovu. Já ale chápu, že v této sněmovně má každý právo předložit svůj návrh, nikomu v tom nebráním, nikoho za to nekritizuji, jenom aby tady byla ještě jiná interpretace než ty, které tady zaznívají. Z mého pohledu je naprosto jednoznačná. Já jsem si řekl to, co jsem potřeboval, necítil jsem potřebu to opakovat třikrát. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP