(12.00 hodin)
(pokračuje Kalousek)

Jedna věc je komentovat pravdu jako komentátor, druhá věc - poslat politický signál jako člen vlády ČR a ministr obrany. Bohužel, tady se domnívám, že pan ministr nezvážil ten rozdíl a že skutečností je, že on vyslal politický, diplomatický signál našim spojencům i našim nespojencům. A proto je tak strašně důležité, aby Poslanecká sněmovna jako instituce nepochybně větší ústavní váhy než ministr, dokonce i než je vláda, dala jasný, nezpochybnitelný signál našim spojencům i nespojencům, co si opravdu myslíme.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Ještě předtím, než požádám pana zpravodaje, abychom rekapitulovali návrhy na usnesení, tak konstatuji, že Kateřina Konečná hlasuje s náhradní kartou číslo 2.

Pane zpravodaji, pojďte, projdeme hlasování. Máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. V podrobné rozpravě zazněly celkem tři návrhy na usnesení, dostali jste je všichni v písemné podobě. Já navrhuji poměrně jednoduchou proceduru hlasování. Návrhy se vzájemně nevylučují. Navrhuji, abychom hlasovali v pořadí, v jakém zazněly, to znamená, nejprve bychom hlasovali o návrhu, který přednesl pan ministr obrany Martin Stropnický, pak bychom hlasovali o návrhu, který jsem jménem klubu ODS přednesl já, a pak bychom hlasovali o návrhu, který jménem klubu TOP 09 přednesl pan poslanec Marek Ženíšek.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Nikdo nezpochybňuje, nemusíme, myslím, je to jednoduché, hlasovat o proceduře. Přistoupíme tedy k hlasování. Budeme začínat hlasováním pořadové číslo 122 a budeme se zabývat návrhem na usnesení, které přednesl pan ministr obrany Martin Stropnický. Ano.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Stanovisko kladné.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan ministr ho přednesl. Já jsem zahájil hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Děkuji vám. Hlasování pořadové číslo 122, z přítomných 160 pro 115, proti 31, návrh byl přijat.

 

Další návrh pana poslance Stanjury. Stanoviska? (Zpravodaj: Stanovisko je kladné.)

Pan ministr? (Odpověď nebyla slyšet, poslanci protestují.) Zahájil jsem hlasování. (Protesty poslanců.) Stanovisko pana ministra? (Nebylo slyšet.). Neutrální, dobře.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 123 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 123, z přítomných 164 pro 42, proti 67, návrh nebyl přijat.

 

Návrh pana poslance Ženíška. Pan zpravodaj? (Stanovisko kladné.) Pan ministr? (Stanovisko neutrální.)

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 124 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 124, z přítomných 164 pro 44, proti 67.

 

Konstatuji, že z návrhů na usnesení k bodu číslo 95 bylo přijato usnesení, které předložil ministr obrany ČR Martin Stropnický. Nyní jsem evidoval přihlášky pana zpravodaje, potom pana předsedy klubu TOP 09. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: V tuto chvíli už nepromluvím jako zpravodaj, ale jako předseda klubu ODS. Myslím, že hlasování jasně ukázalo, že naprostá většina vládních poslanců není pro umístění spojeneckých vojsk NATO v ČR. (Ohlas v sále.) Hlasovali jste proti usnesení číslo 2 i 3 dobrovolně, nikdo vás nenutil. (Potlesk vpravo.) Nevím, proč kroutíte hlavami a divíte se tomu. Podívejte se na sjetinu. Jsou to poslední dvě čísla hlasování. Naprostá většina z vás, na které vidím, hlasovala proti. To jenom abychom všichni věděli, jak je to jasné, Jaký je rozpor mezi slovy a činy. (Potlesk vpravo.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan předseda klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Dovolte mi, dámy a pánové, abych sdělil pozici, chcete-li, postoj, klubu TOP 09 k hlasování, které právě proběhlo. Pokládáme za velmi důležité, zvláště v této, domníváme se, docela vypjaté mezinárodní situaci, abychom uměli nazývat věci pravými jmény. Tedy dovolte, abychom vám řekli, že jsme přesvědčeni o tom, že ti, kteří nepodpořili návrh usnesení pana poslance Stanjury a návrh usnesení pana poslance Ženíška, zaujali politickou pozici kryptokomunistů. Poslancům KSČM se omlouvám, ti nehlasovali jako kryptokomunisté, ale praví komunisté. Zbytek hlasoval jako kryptokomunisté, jako koketující s Putinem. Je nám z toho smutno. (Potlesk vpravo.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To byl pan předseda klubu TOP 09. Nyní se o slovo přihlásil předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček. Podotýkám, že jsme mimo rozpravu, tedy budu dávat slovo jenom těm, kteří mají přednostní právo. Pane předsedo, máte slovo.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Dámy a pánové, chtěl bych požádat vaším prostřednictvím, pane předsedající, oba dva předsedy, jak klubu ODS, tak klubu TOP 09, aby neprováděli interpretaci hlasování jednotlivých poslanců. My si samozřejmě své hlasování zodpovíme před voliči. To za prvé. A pokud je zde voláno nebo je zde naznačováno, že je zde nějaká skupina kryptokomunistů, tak já bych byl rád, aby si oni dva pánové udělali pořádek ve svých poslaneckých klubech, protože stejně jako já hlasovali minimálně tři poslanci klubu TOP 09 a ODS, dva a jeden respektive, a doufám, že případná opatření budou nejprve přijata v těch dvou poslaneckých klubech, a až poté budou interpretována hlasování jiných politických stran. (Potlesk vlevo.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní pan předseda klubu KSČM Pavel Kováčik, poté pan předseda klubu ANO pan poslanec Faltýnek. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo. Paní a pánové, nebudu dlouho zdržovat, protože před sebou máme ještě hromadu konkrétní práce, kterou je třeba také udělat, ale chci poznamenat na margo vystoupení zejména kolegů předsedů klubů zprava, že mezi slovy a činy u komunistů rozpor není, jasně a zřetelně jsme své postoje dávali najevo a podle těchto postojů jsme také jednotně hlasovali.

A co se týká otázky tzv. kryptokomunistů, já to beru jenom jako bojování minulých válek, a podívejte se po celé naší zemí, kde je hromada, mnoho, statisíce možná poctivých lidí, kteří byli v Komunistické straně Československa a kteří i nadále jsou lidmi slušnými. Já bych si nedovolil, byť jsem komunista, byť od nás, v uvozovkách, tito lidé odešli, bych si tyto lidi nedovolil urážet takovýmto způsobem.

A poslední věta. Díval jsem se na sjetinu hlasování. Mezi ty takzvané v uvozovkách kryptokomunisty bude asi potřeba zařadit i pana kolegu předsedu kubu ODS Stanjuru, protože on se obou hlasování zdržel. (Potlesk vlevo.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní pan kolega Faltýnek, poté pan předseda Stanjura, poté pan předseda Kalousek. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Děkuji. Vážený pane předsedající, dovolte mi, abych jménem poslaneckých klubů sociální demokracie a ANO 2011 navrhl, aby Poslanecká sněmovna dnes jednala a meritorně i procedurálně hlasovala o všech návrzích po 19. a 21. hodině, a současně mi dovolte navrhnout podle § 95, aby Sněmovna vyčlenila pro třetí čtení návrhů zákonů dobu dnes, ve středu, odpoledne a večer po pevně zařazeném bodu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za procedurální návrh.

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Omlouvám se. A prosím, abyste o těchto návrzích dal hlasovat bez rozpravy. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já samozřejmě dám hlasovat bez rozpravy. (Námitky v sále - to nejde. Poslanec Stanjura: Hlasování vetujeme.)

Vážení páni předsedové klubů, samozřejmě že podle zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny o tomto návrhu dám hlasovat, protože vetovat lze prostřednictvím dvou poslaneckých klubů to, že se zařazuje nový bod. (Poslanec Stanjura ze sálu: I vyčlenění hodin, pane místopředsedo.)

Požádal bych předsedy klubů, aby respektovali jednací řád. Pokud jde o návrh, kterým se rozhoduje o prodloužení lhůty pro jednání po 19., resp. 21. hodině, na to veto neplatí. A protože budu ty návrhy hlasovat jednotlivě, budu respektovat, že ten druhý návrh po 14. hodině nebude moci být hlasován. Kdybyste tady na mě nepokřikovali, vážení pánové, tak bych to tak udělal i bez této poznámky. (Potlesk většiny poslanců.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP