(15.00 hodin)

Poslanec Václav Exner: Dámy a pánové, musím říci, že to dělám skoro nerad, ale musím dát za pravdu panu předsedovi Poslanecké sněmovny.

Článek 48 jednacího řádu Poslanecké sněmovny týkající se vyšetřovací komise hovoří o tom, že na návrh nejméně jedné pětiny všech poslanců může sněmovna zřídit pro vyšetření věci veřejného zájmu vyšetřovací komisi. Tento bod nehovoří o žádné povinnosti, když je splněna tato podmínka, zařadit tento bod na program schůze, ten jenom stanoví podmínku, kdy o takovém bodu vůbec je možné na schůzi Poslanecké sněmovny jednat.

Kdyby se poslanci chtěli domoci toho, aby bod byl projednán, mohou využít § 51 odst. 4 o svolávání schůze Poslanecké sněmovny, který říká, že požádá-li o svolání schůze sněmovny alespoň jedna pětina všech poslanců, svolá předseda schůzi nejpozději do deseti dnů od doručení žádosti. Tím by dosáhli toho, že bod musí být zařazen na program, protože v takovém případě to skutečně jednací řád vyžaduje. Ale i v takovém případě se jedná o programu schůze a sněmovna nemusí takový program nebo bod v tomto programu odsouhlasit. Podle jednacího řádu není možné přinutit Poslaneckou sněmovnu, aby projednala nějaký bod, jestliže neprojeví takovou vůli.

Myslím si, že předseda Poslanecké sněmovny v dané chvíli správně navrhl na základě podnětu 40 poslanců zařazení bodu do programu schůze, ale Poslanecká sněmovna svým hlasováním takový návrh neschválila.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Já se nebudu dále vyjadřovat k této interpretaci. Jsem plně přesvědčen o tom, že někdo zase může vystoupit s poněkud jiným názorem, ale tím bychom se daleko nedostali.

Variantou je přijmout návrh pana místopředsedy Langera na revokaci usnesení, event. doplňkový návrh, bude-li o něj mít zájem předkladatel návrhu pan poslanec Vlach, na jiné zařazení bodu na jinou chvíli než za bod 1. Myslím, že to je eventuální možný postup, který by byl pragmatickým řešením této situace.

Je možné postupovat tímto způsobem? Nejdříve pan poslanec Vlach, pak pan poslanec Vymětal.

 

Poslanec Jiří Vlach: Pane předsedo, dámy a pánové, já souhlasím s tím, co jste říkal před určitou chvílí, já jsem předpokládal, že zazní konsensuální a většinový návrh, že budeme zahajovat body 2 až 9, pak přijde bod 102, pak bod 1 a poté, pravděpodobně někdy zítra v průběhu dopoledne, by se projednal tento bod.

Chcete-li modifikovat můj návrh, já tedy navrhuji, abychom ho projednali po bodu 102. Prostě v logickém balíku tří věcí, které se týkají stejné věci.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Ne, pane poslanče, já vám rozumím, ale stejně myslím, že nemohu přistoupit na to, že povinnost poslanců je na návrh, který je nějak formulován, odpovědět ano. Prostě poslanci tuto povinnost nemají, a proto je možné, že hlasováním to dopadne jinak.

Pan poslanec Vymětal. Prosil bych poslance, aby setrvávali na svém místě a hlásili se na svém místě.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji, pane předsedo. Dámy a pánové, je mi velmi líto, ale na rozdíl od kolegy Exnera nemohu sdílet názor pana předsedy sněmovny, pokud jde o revokaci přijatého návrhu, neboť podle § 63 odst. 5 c) přijatý návrh lze revokovat, pokud byl přijat. Bohužel, návrh přijat nebyl, tudíž ho nelze revokovat. Děkuji. (Hluk v sále.)

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pan poslanec Payne.

Vážení kolegové, já bych vás moc prosil, jestli bychom se věnovali této věci. Páni ministři, nezlobte se, toto nikoli. Všechny bych poprosil, aby vzali na vědomí, že už jsme uspokojili půlnoční sledovatele České televize, aby si toto divadélko prohlédli a udělali si určitý soud o chování Poslanecké sněmovny, a pokusili se tuto věc velmi rychle vyřešit a postupovat normálním způsobem k věcným otázkám.

Prosím.

 

Poslanec Jiří Payne: Myslím, že jsme u problému výkladu slova "může" v jednacím řádu. Jde o to, zda to slovo znamená, že v případě, že se sejde příslušný počet podpisů, které žádají zřízení takové komise, o věci se začne jednat a na závěr sněmovna rozhodne buďto kladně nebo záporně, že zřídí nebo nezřídí vyšetřovací komisi. To je smysl slova "může".

Pokud bychom chtěli tomu rozumět tak, jak tady bylo předneseno, že slovo "může" se vztahuje na to, zda bod bude nebo nebude zařazen na pořad programu, v tom případě by nezbývalo navrhovatelům nic jiného, než v rámci bodu "pořad schůze" rozpoutat debatu, protože mají právo odůvodnit svůj návrh, a vlastně debata o tom, zda vyšetřovací komise má či nemá být zřízena, by se odehrávala v rámci bodu "pořad schůze", což je nepraktické.

Z toho důvodu se domnívám, že v jednacím řádu slovo "může" se vztahuje na to, že takový bod, který byl takto iniciován, musí být zařazen na pořad schůze a na závěr tohoto bodu sněmovna může případně zřídit vyšetřovací komisi. V opačném případě se dostáváme do absurdit, že vlastně podstatná rozprava, meritorní rozprava, se bude odehrávat v bodu "pořad schůze", a nikoli na tom místě, kde by se odehrávat měla.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu poslanci Paynovi. Budu postupovat následujícím způsobem: požádám dva místopředsedy sněmovny - místopředsedu Langera a místopředsedkyni Buzkovou - aby s předkladatelem návrhu panem poslancem Vlachem někde v kuloárech přišli s návrhem řešení této situace. Nyní budeme pokračovat hlasováním o dalších návrzích pořadu schůze.

Nyní budeme postupovat přesně hlasováním v pořadí, v jakém jsou jednotlivé návrhy podány.

 

První byl návrh pana poslance Recmana zařadit nový bod, a to za bod 101 - "Informace ministra financí o plnění usnesení Poslanecké sněmovny ohledně družstevních záložen" - ve zkráceném názvu jeho návrhu.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 4 z přítomných 187 poslanců 35 bylo pro, 101 proti, návrh nebyl přijat.

 

Pan poslanec Exner navrhuje též nový bod. Za bod 107 zařadit "Zprávu vlády k nárůstu nezaměstnanosti".

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro zařazení tohoto bodu, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 5 z přítomných 186 bylo 27 pro, 110 proti, návrh nebyl přijat.

 

Pan poslanec Filip navrhl předřadit bod 102 - prosím, abychom všichni pozorně poslouchali - před dosavadní bod 1 s tím, že současně bod 1 bude zařazen až za dnešní bod 9. Doufám, že všichni rozumějí tomuto návrhu.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 6 z přítomných 186 poslanců 137 hlasovalo pro, 20 hlasovalo proti, návrh byl přijat.

 

Paní poslankyně Stránská navrhla přeřadit bod č. 32 - "státní svátky" - na příští schůzi Poslanecké sněmovny.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 7 z přítomných 186 poslanců 168 hlasovalo pro, 9 proti, návrh byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP