(14.50 hodin)

(pokračuje Klaus)

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že hlasováním pořadové číslo 3 z přítomných 180 poslanců bylo 72 pro, 66 proti. Návrh nebyl přijat.

 

Pan poslanec Vlach má slovo.

 

Poslanec Jiří Vlach: Chtěl bych se, pane předsedající, zeptat, na základě čeho jste dával hlasovat. Tady jsou podpisy a je povinnost ten bod zařadit. A zaznělo tu pouze upřesnění toho, v kterém místě, čili kdy bude ten bod projednán a jak bude splněna povinnost ze zákona.

Jestli dovolíte, jenom upřesňuji, že také šlo o dohodu z ranního grémia, že pouze zazní návrh na časové zařazení. Ale ten bod ze zákona projednat nutno je.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Já tedy prosím ještě jednou pana poslance Vlacha, aby zopakoval, kam chce tento bod zařadit. Rozumím tomu, že za první bod.

Pane kolego, nezlobte se, ale já jsem to přečetl přesně, přečetl jsem to: Zařadit za první bod, dali jsme o tom hlasovat a to nebylo schváleno. Je to pravda nebo ne? Nemyslím, že došlo k jakémukoliv pochybení v hlasování.

Nemohou současně tři lidé dávat technické. Nejdříve se mi projevil pan místopředseda Langer.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Myslím si, že pan kolega Vlach má pravdu a že by ten bod měl být projednán, neboť jsou splněny zákonné podmínky. Vnímám výsledek hlasování jako nesouhlas s navrženým pořadem tohoto bodu, že by to měl být druhý bod našeho jednání. Ranní dohoda parlamentního grémia hovořila o tom, že by se tři body měly pokud možno dát dohromady: Zpráva vlády o činnosti v souvislosti s elektrárnou Búšehr, potom případně hlasování o senátním návrhu, a teprve poté by měla nastat vyšetřovací komise. Myslím si tedy, že hlasování mnohých z nás bylo projevem nesouhlasu se zařazením tohoto bodu na úvod jednání Poslanecké sněmovny.

 

Předseda PSP Václav Klaus: To myslím, že není vůbec pravda, pane místopředsedo. Já jsem jasně řekl, že za bod 1 dnešního programu, podle toho, jak si ho umístíme dalším hlasováním. Čili toto intermezzo bylo zcela mimo.

Pan poslanec Payne. Nebo jestli máme vědomé věci, co chceme sdělit.

 

Poslanec Jiří Payne: Domnívám se, že řešení je ve své podstatě postaveno jinak. Jestliže byly splněny zákonné podmínky dané jednacím řádem, pak předseda sněmovny je povinen učinit všechno, aby jednací řád byl naplněn. A je povinností předsedy najít takový postup, aby bod byl regulérně zařazen na program jednání.

Návrh byl přednesen na minulé schůzi, tudíž bylo povinností předsedy zařídit, aby tento návrh byl zařazen na pořad schůze. To se bohužel nestalo.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pane poslanče, já vám znovu přečtu, co jsem řekl. Vždycky bych poprosil všechny, aby poslouchali, dříve než mluví. To je podstatná věc. (Potlesk.) Mnozí to zde bohužel nedodržují. Znovu přečtu, o čem jsem dal hlasovat.

Navrhl jsem zařazení nového bodu - "návrh na zřízení vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny" a to - teď dodávám, co jsem neřekl - podle upřesnění předkladatelů za bod 1. A k tomu jsem dodal, nemohu citovat přesně: podle toho, kam bude tento dosavadní bod 1 dalším hlasováním zařazen. Jako předseda Poslanecké sněmovny nemám jinou možnost než takto dát o té věci hlasovat, což jsem učinil. Nezískalo to většinové schválení poslanců. Nemohu si pomoci.

Není žádná rozprava. Nejdřív pan poslanec Vlach.

 

Poslanec Jiří Vlach: Pane předsedo, dámy a pánové, omlouvám se, že vystupuji znova. Pečlivě jsem poslouchal, jak jste formuloval návrh na hlasování, a v tom okamžiku už jsem se hlásil. Hlasování ovšem bylo zahájeno. Domnívám se, že hlasováno nemělo být, a to prostě z toho důvodu, že když domyslíte tento postup do konce, tak by navrhovatelé mohli navrhovat třeba 30krát anebo na dnešní schůzi máme 110 bodů, tedy 110krát, místo bodu, za bod ten, před bod ten, atd., sněmovna by to mohla 110krát neodsouhlasit a pak bychom nesplnili povinnost ze zákona, a tak to není možné. Tady zaznělo pouze upřesnění navrhovatelů, kdy se má ten bod projednat.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Ano, pane poslanče, to je správné, ale zrovna tak zaznělo právo členů Poslanecké sněmovny nezdvihnout povinně ruku vůči tomu, jak byl ten návrh formulován. Nic jiného. Prosím.

 

Poslanec Jiří Payne: Velice se omlouvám, ale návrh byl podán před šesti týdny. Povinností předsedy bylo zařídit, aby bod byl bez hlasování zařazen na pořad Poslanecké sněmovny, protože to je obligatorní bod. Tady není o čem hlasovat, jestli bude nebo kam bude. Povinností předsedy bylo zařídit, aby tento obligatorní bod byl na programu jednání. Tady není o čem hlasovat. A tato povinnost nebyla naplněna. V tom je problém. A proto se domnívám, že je povinností předsedy, aby našel řešení této situace.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Nepochybně řešení této situace, pane poslanče, bude nalezeno i bez vzrušeného hlasu, který používáte. Myslím, že čím méně vzrušeného hlasu by bylo, tím by byla větší naděje, že bychom se s tím nemuseli tak dlouho zdržovat. Ale někdo chce hlavně používat ten vzrušený hlas.

Prosím, pan místopředseda.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážený pane předsedo, velmi klidným hlasem navrhuji revokaci hlasování, které právě proběhlo. Myslím si, že toto je jediný racionální způsob, jak tu věc ukončit nejefektivněji a nejrychleji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Revokaci - a co budete navrhovat dále, pane místopředsedo? Nové hlasování v podobě, jak bylo předtím formulováno? Hlásí se ještě paní místopředsedkyně a potom pan poslanec Exner.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Vážený pane předsedo, členové vlády, dámy a pánové, myslím, že v tuto chvíli v žádném případě nelze zpochybnit, že bod týkající se zvolení vyšetřovací komise musí být na tuto schůzi zařazen, protože takovéto právo navrhovatelům dává zákon. Myslím, že problém, který zde vznikl i s minulým hlasováním, vznikl z toho důvodu, že návrh, aby byl zařazen za bod 1, ať již bod 1 je zařazen posléze do jakékoliv části programu naší schůze, mohl vyvolat určité obavy, které zazněly i ráno na poradě předsedy sněmovny s předsedy poslaneckých klubů, totiž že tímto bodem budeme zahajovat tuto schůzi. Možná, že by stálo za úvahu, kdyby předkladatelé tohoto návrhu zvážili, aby tento bod byl zařazen tak, aby byl projednán spíše po bodu 102, který má být spojen s projednáváním bodu 1, a to ať již bod 102 je zařazen do kterékoliv části schůze.

Myslím, že není sporu o tom, že tento bod má být projednán až poté, co bude projednán Senátem vrácený návrh zákona a zpráva vlády. Možná že by takováto možnost zjednodušila situaci.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji paní místopředsedkyni. Pan poslanec Exner.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP