(10.00 hodin)

 

Poslanec Petr Dolínek: F14 - drážní inspekce. Výbor nedoporučuje. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 154, přihlášeno 137, pro 18, proti 67. Zamítnuto.

 

Poslanec Petr Dolínek: Vzhledem k tomu, že očekávám, že předsedové výborů jsou ochota sama, máme už poslední hlasování - zákon jako celek. Výbor doporučuje. Pakliže nikdo nevznesete námitku, pane předsedající, prosím, hlasujte o zákonu jako celku.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Přednesu usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 266/1994 Sb., o dráhách, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 912, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 155, přihlášeno 137, pro 121, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas. Všem vám děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Hezké dopoledne, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci. Budeme pokračovat. Máme před sebou pevně zařazený bod, ale předtím se hlásí, pravděpodobně k hlasování, paní kolegyně Richterová.

 

Poslankyně Olga Richterová: Děkuji za slovo. Jenom pro záznam, na sjetině mám u hlasování 141, což bylo hlasování o pozměňovacím návrhu paní Dany Balcarové, že jsem se zdržela, ale já jsem hlasovala pro. Nezpochybňuji hlasování, jenom pro záznam.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Budeme pokračovat. Máme pevně zařazený bod

 

199.
Uznávání protilátek na COVID-19

Prosím, aby se slova ujala navrhovatelka tohoto bodu, paní poslankyně Tereza Hyťhová, která, bude-li souhlasit, se stane zároveň zpravodajkou tohoto bodu. Souhlasí. Prosím, paní navrhovatelko, máte slovo. (Velký hluk v sále.)

 

Poslankyně Tereza Hyťhová: Děkuji. Pane předsedající, já bych chtěla požádat o klid. Bohužel zde není v tuhle chvíli.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já se pokusím. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, pokračujeme pevně zařazeným bodem a konstatuji, že kromě úvodního slova tady mám řadu přihlášek i s přednostním právem, respektive se stanovisky poslaneckých klubů. Pokud chcete diskutovat jiné téma, tak prosím v předsálí. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Tereza Hyťhová: Děkuji, pane předsedající. Jsem velice ráda, že mám možnost tady dneska promluvit k velmi medializovanému tématu, a to je právě uznávání protilátek proti COVID-19. (Hluk neustává.)

Opravdu poprosím o klid, protože to je fakt nedůstojné, tohleto.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Paní kolegyně, nechte to na mně. Kdyžtak se odmlčte, já si to zařídím. (Poslankyně: Dobře.) Mlčte, prosím. Ještě jednou, nenuťte mě, abych jmenoval jednotlivce odleva doprava. Tak prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Tereza Hyťhová: Děkuji moc. Tak ještě jednou. Jsem ráda, že jsme zde setkali, protože občany zajímá, jak to bude s uznáváním protilátek proti COVID-19. Jak jsem tady již v úterý říkala, je velký problém s tím, že naše Česká republika doposud neuznává protilátky, a například sousední Rakousko protilátky uznává, takže argumentace pana ministra zdravotnictví, který bohužel zde není a omluvil se z vážných rodinných důvodů, což chápu, je tedy nepřesná, protože jsou země, které to uznávají.

Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, dámy a pánové, protilátky SARS-CoV-2 buď existují, anebo ne. Věřím, že se všichni shodneme na tom, že tyto protilátky existují. K jejich vytvoření v krvi každého z nás může dojít buď přirozenou cestou díky prodělání nemoci, anebo cestou očkování. Jejich kvalita a schopnost ochránit dotčenou osobu před nákazou je naprosto zcela srovnatelná. Zjednodušeně řečeno, protilátky získané po prodělaném onemocnění chrání dotčený subjekt naprosto totožně jako protilátky, které občan získá z očkování. Mnozí odborníci dokonce tvrdí, že ony přirozeně získané protilátky chrání dotčený subjekt ještě lépe než právě protilátky z očkování, ale to teď ponechme stranou.

Každopádně v tuto chvíli neexistuje jediný důvod, proč by měly být osoby s protilátkami vytvořenými podstoupeným očkováním jakkoli zvýhodňováni proti lidem, kteří mají přirozeně vytvořené protilátky po prodělané nemoci. Pokud to tak činíme, tak tyto osoby diskriminujeme. Jiné slovo bohužel nemohu naleznout. Pokud pak tyto osoby jakkoli nadále podněcujeme k podstoupení očkování, tak dokonce můžeme ohrožovat jejich zdraví a život. Toto potvrzují nejenom vědecky uznávané závěry, ale dokonce také praktický případ z praxe. Abyste mi zde neříkali, že si vymýšlím nějakou teorii, tak vám uvedu jeden konkrétní případ z médií. Jedná se o případ mladistvé dcery pana premiéra Andreje Babiše Vivien, které její lékař nedoporučil podstoupit očkování, a to právě z důvodů vysoké hodnoty protilátek v její krvi. Tento samotný fakt potvrzuje hned dvě skutečnosti. Za prvé, že umíme změřit hodnotu protilátek v krvi, a za druhé, že v případě vyšší hodnoty protilátek v krvi je podstoupení očkování pro zdraví takového jedince značně ohrožujícím úkonem.

Jak jsem již říkala, v sousedním Rakousku postačí pozitivní test na přítomnost protilátek jako důkaz bezinfekčnosti konkrétní osoby. Po dobu tří měsíců od pozitivního testu se na tyto osoby hledí jako na bezinfekční. A já se ptám: Jaké důvody nás vedou k tomu, že u nás v České republice, pár kilometrů od Rakouska, není tento přístup možný? Napadají mě pouze dva. Za prvé je to moc drahé. Ano, je to drahé, ale s ohledem na to, kolik peněz, kolik naše vláda vyhodila peněz oknem za předražené nákupy testů a ochranných zdravotních pomůcek, se jedná v podstatě o takovou kapku v moři. Pokud tedy proplácíme provedení PCR testu či očkování, neexistuje v tuto chvíli žádný racionální důvod pro neproplácení testů na protilátky. Za druhé stát, respektive vláda České republiky se stala agentem farmaceutických společností a nutí občany České republiky podstoupit očkování s tím, že naprosto diskriminuje osoby, které již protilátky po prodělané nemoci v těle mají, a současně tím ohrožují jejich zdraví. Ani jeden z těchto uvedených důvodů však nemůže být akceptovatelný. První důvod naprosto postrádá logiku a právní důsledky pro konkrétní odpovědné osoby v případě platnosti toho druhého raději ani nechci domýšlet.

Z výše uvedeného je patrné, že neexistuje jediný racionální či vědecký důvod k tomu, abychom neuznávali test na existenci protilátek po prodělaném onemocnění COVID-19, prokázání bezinfekčnosti konkrétní osoby srovnatelné s dokladem o podstoupeném očkování či negativním PCR testem.

Dámy a pánové, kdokoli dnes zvedne ruku proti mému návrhu, máte jej všichni na stole - nikdo nemůže říct, že jsem mu ho nedala, máte to všichni na stole - říká všem občanům České republiky, kteří prodělají covid a mají v těle dostatečné množství protilátek chránících je před dalším nakažením, přímo do očí toto, cituji: "Nezajímá nás vaše zdraví. V zájmu farmaceutických firem vás budeme nutit se naočkovat, i když to může vážně negativně ovlivnit váš zdravotní stav." Tak to je, vážení přátelé. Až se budete rozhodovat o tom, jak budete hlasovat, měli byste si tuto skutečnost uvědomit spolu se všemi důsledky, které vaše rozhodnutí může pro tyto občany znamenat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP